tisdag 13 november 2018

Varför jag hatar min bil

Jag vill börja med att säga att jag inte tycker folk ska ha bilar så där i allmänhet. Jag tycker det vore bättre om normen vore att vara billös, snarare än privat ägande av tung metallhög som tar mycket plats och luktar illa. Jag tycker det vore allra bäst om de inte stod parkerade längs alla gator och om inte halva stan vore fylld med parkeringar (trots att man aldrig hittar en parkeringsplats när man verkligen behöver en). I helgen när jag stod i min stads shoppingområde blev jag nästan illamående över alla bilister (däribland jag själv) som förgiftar naturen och som gör det så svårt att ta sig fram för fotgängare. Nu var det ändå en söndag ett tag efter lön. Hade det varit löningshelg och lördag hade det varit en helt annan historia. Då hade man fått slåss för att ta sig över en väg och köat för att få tag på sista parkeringsplatsen.

I alla fall så finns det så många fler skäl att hata bilen. Den är äckligt dyr vad gäller service, drivmedel och kontroller. För att inte tala om den där försäkringen som kostar lika mycket som vi lägger på nöje en vanlig månad (kanske till och med mer!). Därtill kostar biljäkeln tid i form av inlämning på service, besiktning och egenfix av tvätt, lampbyten och dylikt. Eftersom jag är lite nervös av mig ägnar jag mig också en del åt att oroa mig för nästa fel som ska dyka upp och vad det ska kosta. Den kostar därmed även en massa huvudbry! Ironiskt nog så saknade jag bilen så himla mycket som billös, eftersom jag utan bil kände mig ofri. Oj, så fel jag hade! Jag känner nu att jag utan den där bilen vore så otroligt mycket friare och säkert också därigenom lyckligare.

Varför har jag då en bil? Jag har inget bra svar på den frågan (jag känner att det är ett återkommande problem i mina blogginlägg, förlåt!) men jag tror att det sitter långt inne att avvika så mycket från normen att inte ens VILJA ha en bil. Vad är det för fel på mig liksom? Varje gång jag ska byta däck brukar jag dock svära och hävda att det är sista gången som jag gör det här och att jag ska sälja bilen så snart jag bara kan. Men då får jag alltid höra att jag borde "tänka mig för innan jag gör något drastiskt" och till exempel "komma ihåg att det är bra med bil när man har barn", samt "nu när du äntligen fått parkeringsplats är det väl dumt att göra sig av med bilen". Alla de här kommentarerna sägs i all välmening, men leder till att jag tvekar ännu mer. Varför är det så svårt att göra sig av med något som är en riktig energibov och som dessutom drar ner min sparkvot? Varför är det så svårt att leva efter de egna värderingarna och bara göra som man vill?

Lever du bilfritt? Vad har det haft för inverkan på ditt liv? PS. Jag vill vara tydlig med en stor disclaimer innan jag blir utskälld, nämligen att det finns en massa icke-stadsbor därute som har mycket goda skäl att ha en bil. Jag är bara inte en av dem. 😟 

PS 2. Det finns så klart en del bra skäl även för mig att ha bil, typ att hälsa på mor- och farföräldrar och andra släktingar, men de är i minoritet.

PS 3. Menar inte att skylla på andra, det är naturligtvis mitt (vårt) eget fel att jag håller fast vid metallhögen och inte välmenande anhörigas. 


26 kommentarer:

 1. Underbart inlägg. Jag hatade också min bil och inbillade mig att mitt liv skulle kollapsa utan den. Men det gjorde det inte. Hyr bil när du ska hälsa på mormor? Och njut då av att ta en fet ny BMW - på så vis konverterar du din nuvarande bilaversion till väl avvägd körglädje. Eftersom det sker så sällan behöver du inte drömma miljömardrömmar. Och skaffa en ellastcykel - för inte alltför länge sedan körde jag två barn och en kontorsstol i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

  2. Jag är inte lika flashig av mig som du så det duger med en Toyota eller typ Honda för lilla mig. Efter din elcykelhistoria började vi fundera på det faktiskt, men jag misstänker att det för oss ganska ofta duger bra med en vanlig cykel och barnstol i bak, alternativt en cykelvagn. Det känns onödigt att överkonsumera. Hur funkar det med bilbarnstolar och hyrbil, samt taxi? Man måste väl inte installera sin egen varje gång? Då skulle det nog gå snabbare för mig att jogga (=gå halvsakta) till mormor trots det relativt långa avståndet...

   Radera
  3. Om du åker taxi i en stad kan du förbeställa med bilbarnsstol. Hyrbilsföretagen hyr ut för någon hundring.

   Radera
  4. När de hyr ut, sitter de då på plats?

   Mvh,

   Hon som övervägde att gå till förlossningen när det var dags att föda barn.

   Radera
 2. Tänkte först skriva om oss icke-stadsbor som faktiskt behöver bil eller dom som bor ännu längre bort som hade haft mer nytta av en helikopter men det löste du själv så jag ska inte skälla.

  Har du räknat på egen bil vs bilpool eller till och med att hyra bil de gångerna du behöver den?

  Ha det gott och tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var visst 1 minut efter

   Radera
  2. Hej Anonym! Vilken tur att jag kom med tillägget! Är själv uppvuxen på landet och vet att bli av med körkortet därute är detsamma som att svälta ihjäl, inte kunna försörja sig genom arbete och att förlora allt socialt liv (eller att behöva flytta omgående). Så jag har full förståelse. Men av någon anledning är hela gatan där jag bor fylld av bilar trots att det är i princip är mitt i stan. Det kan väl inte för alla bero på arbete på otillgänglig landsbygd? På samma sätt misstänker jag att vi är många som gör oss skyldiga till alldeles för frekventa besök i köpstäder och gallerior dit vi helt enkelt kör.

   Jag har inte räknat på något som är bilrelaterat. Jag är typ som en Lyxfällan-deltagare som vet att något är orimligt, men fortsätter ändå för att jag tycker det är för jobbigt att tänka på. Rimligt va?

   Vet du hur det funkar vid bilpool eller hyrfirmor. Finns det installerade barnbilstolar för oss med mindre barn, eller måste man installera sin egen varje gång (jobbigt och en total omöjlighet för någon så oteknisk som jag själv)?

   Radera
  3. Jag vet faktiskt inte hur det fungerar med bilstol men det kan säkert någon annan här svara på och det varierar säkert mellan olika firmor. Dom gångerna jag har hyrt bil så har jag fått använda egen barnstol.

   Jag vet egentligen inte mer än att en bekant stod i valet och kvalet på att köpa en till bil men kom ganska snabbt fram till att det blir billigare över året att hyra dom gångerna som dom behövde en extra bil. Tror det gick hem enbart på att slippa ha en extra parkeringsplats.

   Radera
 3. Hej Frihetsmamman. Bilar har varit min akilleshäl 4 ever. Jag har haft 13 bilar på 19 år tror jag det var...

  Vad kör ni för bil nu? Ny/gammal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En typ 10 år asiatisk bil. Vi är andra ägarna och det var den första bilen någon av oss ägde, men trots det känns det som att det är onödigt bökigt att äga bil. Då har ingen av oss egentligen något intresse. Om man tycker det är roligt med bilar som du eller njuter av körningen som FEB så kanske det är mer rimligt att äga?

   Radera
 4. Hej!
  Vi delar bil med en grannfamilj. De har ungefär samma uppsättning barn och därmed fungerar det med bilbarnstolar.

  Har hållt på drygt ett halvår och funkar bra än så länge.

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött sätt att hacka bilkostnaderna. Like!

   Radera
  2. Det var det bästa jag hört hittills, Erik! Vem tog initiativ och hur gick det samtalet? Underbar idé!

   Radera
 5. Ps. Jag har skrivit om min bilhistoria här: https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/08/var-bilhistoria-och-hur-man-drar-ner-pa.html

  Komplett med totalkostnad över min livstid för mina bilar. Det är skrämmande läsning.

  Vi körde sunfleet en period när vi bodde mitt i smeten och testade bilfritt ett år. Vår son var två då och vi fick installera bilbarnstolen varje gång. Det var verkligen inga problem och jag gillade känslan att varje gång få uppleva en ny och fin bil. Om vi skulle bort över flera dagar tog vi en Hertzbil som då blev billigare (+ att man får rabatt som Sunfleetmedlem, tror det är samma ägare ish).

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig skulle det vara ett problem och enligt mannen är det även ett problem för honom, men vi kanske bara är vansinnigt opraktiska. Känns som ett rimligare alternativ snart när man får byta till bakåtvänd stol. Det är vid typ 5 som det är okej numera, tror jag. :)

   Ska spana in inlägget, tack för tipset!

   Radera
 6. En lite tråkig sak är att Drive Now kånkat i Sthlm. Det var förvisso väldigt dyrt, min man hyrde ngn gång för att åka ut i förorten fyra timmar och det slutade på <400kr. Men jag hade verkligen hoppats på ett paradigmskifte där. Nu ser man ju dessa pod-taxis, som små eldrivna mopeder som kör runt. Har inte testat. Och de eldrivna sparkcyklarna som man ser överallt! Förr eller senare kommer vi att hitta en form som funkar för oss människor och inte är det varsinn tontung metallbox med servicekrav. Däckbyte...mitt värsta. Tappade alltid bort de där bultarna också, hatade det så mycket va.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker ju hacka bilägandet genom att serva den själv, byta däck själv och laga det jag kan själv. Endast trafikförsäkring så vi ligger på under 1000 kr mer månad inkl drivmedel nu. Då kör vi inte supermycket men ändock.

   Radera
  2. Aldrig hört talas om, så då har jag även missat att sörja ;)

   Roligt med lite inovation oavsett. Hoppas verkligen på mer. Typ som grannar som hyr ut bilar. Jag tycker bara att det är så jobbigt när något händer. Minns med fasa när en kompis till mig körde min pappas bil och råkade bli påkörd. Så jobbigt för alla involverade, även fast det visade sig vara den andres fel. Känner att sånt måste vara jobbigt vid delningsekonomi där privatperson är huvudman.

   Radera
  3. Bilar är ju så känsligt för fölk också. Det är en befrielse att ha en billig bil och inte behöva bry sig om något händer. Jag fick en go buckla på framskärmen för någon månad sedan. Troligtvis ett barn som ramlat in i den då vi var parkerade hemmavid. Ingen biggie och inget att reta upp sig på mer vår skruttbil.

   Radera
 7. Jag bor strax utanför tullarna i huvudstaden och har inte haft egen bil på över 10 år. Inser ju att jag är priviligerad som har tunnelbanan nära och saknar andra legitima skäl (såsom barn) men trots det så har många barnfria grannar bil och gatan utanför alltid full av parkerade bilar. Ryser när jag tänker på alla pengar en bil kostar och hur mkt jobb man lade ner på allt runtomkring. En del människor tycker jag är konstig men det struntar jag fullständigt i, jag tänker på alla pengar jag sparar och hur många år av frihet jag kan ”köpa mig” för de pengarna. Dessutom sa min farmor alltid att man får vackra ben av att gå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett mycket bra beslut! Jag avundas dig. Hade till mitt försvar dock inte heller bil innan barn, men nu måste man ju ha barnets säkerhet i åtanke. ;) Har faktiskt åkt till akuten akut klockan 3 en gång. Tror inte ambulansen hade kommit, men säkerligen en taxi så småningom.

   Radera
 8. Jag sålde min bil i september. Var ett både enkelt och svårt beslut men har absolut inte ångrat mig. Skrev ett inlägg om det häromdagen på www.frihetsgrader.com.

  SvaraRadera
 9. Bilfrågan är en av de ämnen där folk kan bli otroligt provocerade när man berättar att man är nöjd och bilfri. Tror det hänger ihop med att människan i sin natur är otroligt lata, och har man en gång vant sig vid en uppvärmd bekväm bil så är det nog jäkligt mycket svårare att avvänja sig det beteendet. Ska tilläggas att jag har körkort dock.

  Aldrig särskilt kul när man hoppar på cykeln och tar sig 1 mil till jobbet under risigt väderförhållanden men jäklar vad man känner sig otroligt nöjd när man duschar av sig på jobbet och får börja dagen med ett träningspass.
  /A

  SvaraRadera
 10. Jag fick min ex kärlekspartner att återvända till kärleken och lita på mig mer än någonsin tidigare. Hela mitt liv trodde jag aldrig att kärlekstrollformel kunde få tillbaka min ex älskare Mårtensson, tills min vän introducerade mig för den riktiga besvärjelsen, innan jag kontaktade några trollformler för att hjälpa mig men vet om de kunde hjälpa mig, vissa krävde de mer pengar tills Jag följer enkla instruktioner från den stora kärleksförtrollningen via hans personliga WhatsApp-nummer +12162022709, jag kunde kommunicera och ringa honom och få omedelbar hjälp av honom för att återställa mitt äktenskaps kärlek och lycka. Drigbinovia Vem som helst kan fortfarande få samma hjälp från honom idag för att återta förlorad kärlek eller återställa en trasig relation och frånskild partner kan återgå till kärleken. det är möjligt eftersom det fungerar för mig inom 3 dagar, min före detta älskare ringde mig på telefon för att be om ursäkt och just nu lever vi båda tillsammans i kärlek och lycka. du kan också nå hans e-post på doctorigbinovia93@gmail.com Tack till Drigbinovia för hans begåvade krafter tack för att du tog dig tid att läsa mitt vittnesbörd?

  SvaraRadera