torsdag 15 november 2018

Frihetsmamman kommer ut ur garderoben

För någon dag sedan lyssnade jag på Lyxfällan-podden. Där pratade de om olycklig shopping och konstaterade att det var ett kvinnligt problem med överdriven shopping. Magnus förklarade att det förvisso händer att män råkar överkonsumera, men då är det för att de inte har koll på att de redan har en borrmaskin (tror jag) eller dylikt och köper några extra. Jag kände mig så vansinnigt träffad när jag hörde det här. Nu är jag förvisso inte man och ofta vet jag om att jag har en specifik sak, men jag brukar ganska ofta inte orka leta rätt på den och köper istället en ny (oftast efter att ha skällt på mannen lite för att han städat bort min sak nu igen).

Innan pajkastningen börjar vill jag vara tydlig med att det här nästan till 100% handlar om saker som ändå går åt. Vi pratar alltså pasta, schampoo, nässpray , huvudvärkstabletter och tandkräm (strumpor ibland också, ska erkännas). Jag har i ärlighetens namn rätt stora problem med det här och det bottnar delvis även i att jag gärna köper på mig saker till ett bra pris. Då blir det ännu svårare att hitta det jag letar efter! Min chef som gillar att vara positiv hade beskrivit mig som prismedveten. Vill man vara lite mer rak på sak kan man också säga hoarder, för det är det jag är.

Tack vare den här bloggen har jag nu bestämt mig för att skärpa mig! Ni som läser den fungerar nämligen lite som en sån där präktig syster som alltid gör allt rätt och som man både ser upp till och hatar på samma gång. Jag sa därför åt mannen i huset att för tusan se till att hitta min samling med barntandkräm i helgen. Jag hotade med att ungen annars fick gå till förskolan utan borstade tänder och att tandtrollen snart skulle komma på besök. Det funkade på honom och han letade ganska raskt fram min gömma i ett förråd. Som grädde på moset hittade han även schampoo för ett halvår, body butter för ett år och tandborstar för en hel livstid. Jag kan därmed lägga Ica basic på hyllan en tid framöver och unna mig Svenssson-märken på mina hygienprodukter. Han hittade också en Dolce Gabbana-parfym så det blev lite som att fylla år på samma gång. Grattis till mig!Det här var bara en av lådorna (en djup sådan) och efter en tömning till badrumsskåpet. Men om du har liknande problem som jag själv så tycker jag det är dags för dig att likt mig komma ut ur garderoben och börja använda upp det du har. Kanske är det dags att erkänna att bunkrandet gått till överdrift och att hoarding inte är så värst upphetsande. Förhoppningsvis sparar det lite pengar (tillfälligt åtminstone) och gör samtidigt hemmet lite mindre överväldigande.

Händer det att du av lathet eller sparsamhet köper nytt fast du redan har produkten hemma? 

6 kommentarer:

 1. Jag fattar inte...du har själv gömt undan finkem som du inte hittar?

  Kan verkligen rekommendera sugar mamas finkemsrensning (tror det var under en 30 day minimalist challenge på YouTube).Hon hittade fyra halvfulla body butters. Liksom: WHY!? Otroligt purgativt att rensa finkem. Att ha en unit av varje. Love it. Go sis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper. Han städar. Jag hittar inte/orkar inte leta. Jag köper mer./Frihetsmamman

   Radera
 2. oj, en präktig syster här. Har aldrig haft ditt beteende. Blev förvånad, hade annan bild av dig! ;) Gillar ju att fynda, men det blir ju inte det minsta ekonomiskt om man inte vet vad man har och använder det först. Bunkring kör jag med, men i liten skala. Då gäller det främst kaffepaket, toapapper, tvål och strumpor. (Har ca 80 par av olika tjocklek/längd/typ.)

  Men bunkrar inte tandborstar, för dem kan jag koka snabbt med lite bikarbonat och de blir som nya. Men det beror kanske på att mina borstar aldrig blir nötta rent visuellt. Har haft samma två borstar, en mjuk och en hårdare, i nästan två år. Sparar plastskräp och pengar!

  Ditt beteende liknar min mammas däremot. Hon köper billigt och glömmer bort var hon lagt sakerna och köper nytt igen. Vid en rensning (som jag tvingade henne till) kom en massa oanvända underkläder fram, saker hon köpt för många år sedan. Hon hade tydligen fler än fyra par trosor som hon nött på länge. Plötsligt hade hon över tjugo par nya! Och många helt oöppnade paket strumpor.

  För mig är detta ofattbart, skulle aldrig hända hos mig. Om du väcker mig tre på natten, kan jag svara rätt på frågor av denna typ: Hur många gula lökar har du i kylen? Hur mycket mjölk? Hur mycket är kvar av ketchupen? Hur många buljongtärningar är kvar i skafferiet? Hur många apelsiner? Hur många kilo pasta? Jag bara vet sådant, helt utan ansträngning. Känner mig inte minsta duktig för det. Men bra att påminnas om orsaken till andras "hat" för duktighet. Tänker inte att det kan bero på avundsjuka, tror ofta att folk är medvetet illvilliga. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig ganska ambivalent så jag förstår att du blev överraskad.

   När du beskriver hur du är tänker jag mycket på hur jag var som ensamstående. Nu lever jag med en man som har en massa saker för sig och det har gjort att jag totalt tappat kollen på vad som finns var, vad som är uppätet och så vidare. Jag kan tex vara säker på att vi har tre tomatpuréer och så visar det sig att han ätit upp samtliga på frukostmackorna de senaste veckorna. Då står jag där och får göra korvstroganoff med ketchup istället. Eller så tömmer han badrumsskåpet ner i en kartong och muttrar att jag köper för mycket. Och så köper jag nytt. När man är flera i hushållet tror jag att det kanske är lite svårare att hålla koll på saker och när man gärna dessutom bunkrar av ekonomiska och bra och ha-skäl så blir det lätt rörigt.

   Radera
 3. Haha, nu kom jag och tänka på hur ett ex till mig tyckte han var hjälpsam när han städade bland mina papper och la dem i en mapp i en garderob. Problemet var att han inte berättade det för mig, vilket resulterade i flera obetalda räkningar, påminnelseavgifter och Cd-skivor(som jag prenumererade på, duh) Det blev en dyr månad - för honom! Hehe.. /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hände faktiskt mig förra månaden. Hittade dock fakturan typ den 30 oktober så det blev en panikbetalning och han slapp ett utbrott utan dess like tack vare detta.


   Visste inte att man kunde prenumerera på cd-skivor. Hur sur är du idag över att du inte satte in dem i Index-fond istället? ;)

   Radera