fredag 23 november 2018

Blir du glad av shopping?

Jag är enligt mina vänner en ganska konstig kvinna. Jag brukar aldrig märka när någon har en ny tröja, glasögon eller frisyr. Jag själv tror att det beror på att jag är uppfostrad att lägga väldigt lite tid på yta. Jag kan inte minnas att mina föräldrar någonsin frågade hur de såg ut eller att de pratade om hur fina olika kläder var. Min bästa kompis tycker nog däremot mest att jag är ouppmärksam. Det kanske också är en del av sanningen. Till följd av detta tycker jag i alla fall inte att jag får ut så mycket glädje av att köpa kläder och jag är därför (och för att det är jobbigt att vara bland folkmassor) aldrig den där personen som följer med en kompis som går på stan (inte medvetet i alla fall, ibland blir jag medlurad under falska premisser). Betyder det här att jag inte får glädje av någon shopping alls? Tyvärr inte.

Som jag beskrev i gårdagens inlägg så tenderar jag att bunkra vissa saker och kan känna viss glädje av att göra klipp. Men det finns även (tyvärr) annan shopping som ger mig glädje också till fullt pris. För vissa kan det vara elektronik, film eller porslinshundar. I mitt fall stavas lasten B-Ö-C-K-E-R. Bara känslan av att fingra på en ny bok med spännande innehåll gör mig vimmelkantig och lukten ger mig ungefär samma känslor som en orgasm. Jag blir typ lyrisk. Därtill känns det bra att stötta författare som ger mig glädje, vilket jag inte gör på biblioteket på samma sätt. I nuläget stoppas jag av två saker. Det första är anledningen till den  här bloggen, nämligen min strävan efter frihet. Det kostar ju att köpa böcker och som mamma så har jag ändå inte riktigt så mycket tid att läsa som jag kanske skulle önska. Det andra är platsbristen. Jag har flera hundra böcker, varav en del fortfarande hemma hos mina föräldrar. Jag har inte ens läst alla. Därför känns det inte helt rimligt att köpa på sig en massa fler. Detta till trots så blir jag glad när det ligger ett paket och väntar på mig i brevlådan.

Så vad ska jag göra? Delar av mig funderar på att likt en alkoholist införa nolltolerans mot bokshopping. Jag har försökt att kräva av mig själv att jag först lånar alla böcker på biblioteket för att säkerställa att jag verkligen enbart köper sånt jag har nytta av flera gånger, lite på samma sätt som FEB som handlar (ibland till och med flera gånger) titlar hon återkommer till. Och det har väl i någon mening fungerat eftersom jag lyckats med ett uppehåll på Bokus under perioden 18 januari 2017- 11 oktober 2018. Men vill jag verkligen sluta? Är det rimligt att ta bort den enda shoppingen jag faktiskt får glädje av? När jag visar min sparkvot för mina vänner säger de nej. De tycker inte att det är rimligt att begränsa även de hundralappar man lägger på sådant man uppskattar. Samtidigt vet ni som läser det här just vilken inverkan 2-300 kr i en indexfond månatligen kan ha på tiden till FIRE tack vare ränta- på-ränta-effekten. Nåväl, det är en tuff nöt att knäcka. 

Blir du glad av att shoppa? Hur hanterar du detta? 

10 kommentarer:

 1. Har också en svaghet för just böcker. Men attraktionen börjar minska sedan vi började spara/investera mer fokuserat. Har dessutom inte tid att läsa allt jag vill. Bokhögen vid sängen bara växer och växer. En bok läses ut och tre nya tillkommer. Har märkt att biblioteket dock ger mig samma känsla! Att komma hem med ett gäng låneböcker kan kicka igång en fin myskänsla. Free of charge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tenderar att hålla med Flow-FI, det kan ge en extra dimension att veta att lånet är "gratis" (nej jag vet vi betalar på skattsedeln plus jag betalar säkert 400 kr/år i förseningsavgift och beställningsavgift) och att de har en otrolig backlist i det att bokhandlarna (även nätet) upphör ju att sälja en titel efter en 7-8 år, det gör inte bibblan.

   Radera
  2. Det jag tycker är bra med bibblan är att man kan lämna tillbaka om man gått all in på att låna hem för mycket. Då är det bara att lämna tillbaka. De man köper kan ju annars ansamlas i högar som bara ger en dåligt samvete. Jag har aldrig fått en förseningsavgift så bidrar inte på det sättet...

   PS. Det finns mycket annat jag gillar med bibliotek också.

   Radera
 2. Älskar också böcker, har huset fullt �� och har av den anledningen faktiskt slutat att köpa. Håller med fru Effi här och Flow FI här ovan om att bibblan går lika bra. Lyssnar dessutom extremt mycket på ljudböcker, är uppe i 76 st nu i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det funkar. Hur ser du på att stötta författare? Kanske inte typ Läckberg eller JK Rowling, men läser man Hernhag eller typ vilken svensk ekonomiförfattare som helst så känns det mer relevant.

   Radera
 3. Yes! Och man kan även låna ljudböcker online från biblioteket. Hur smidigt som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det fantastiska www.cineasterna.se för att låna film.

   Radera
  2. Jag tycker utbudet är rätt tråkigt på cineasterna. Men har inte hört talas om ljudböcker online. Det måste kollas upp. Tack för tipset!

   Radera
 4. Jag köper böcker på Myrorna och loppis. Pocket för 5-10kr och kan sen låta dom ligga tills jag har tid att läsa. Skänker tillbaka dom när jag är klar. Billigare än förseningsavgifter och för mig mycket mindre stressigt. Kanske inte alltid får vad man letar efter men håller mig just nu till de stora klassikerna samt Nobelpristagare genom tiderna och sånt brukar det finnas gott om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju annars ett bra tips! Jag kan också känna mig lite stressad över förseningsavgifter, men främst vid lån av populära titlar som man bara har två veckor på sig. Tycker annars att det funkar bra så länge man har en rutin på att gå dit regelbundet. Vi vet att vi går på biblioteket varje onsdag och då blir det inte så mycket stress kring att komma ihåg att lämna tillbaka. Däremot så klart inte optimalt att behöva läsa så snabbt alltid. Minns att jag läste en halv bok i somras och precis när den blev riktigt bra så var jag tvungen att lämna tillbaka den. Fick sen vänta ett halvår på fortsättningen. Det var mindre roligt. Med din strategi hade det aldrig blivit ett problem.

   Radera