måndag 26 november 2018

Varför jag älskar biblioteket

Min man kommenterade nyligen att min blogg är så väldigt negativ och att jag borde fokusera på positiva saker ibland också. Även om jag sådär generellt är en ganska cynisk person så kom jag på att han kanske har en poäng. För även om det är mycket negativt som lett till valet att sträva efter frihet, så är det mycket positivt som gör att jag kan fortsätta göra det. En viktig sak är biblioteket. Jag skäms för att säga att det var Miljonär innan 30 som fick mig att våga prova först när jag var föräldraledig. Jag har alltså gått i över 25 år och köpt alla böcker jag velat läsa, mycket på grund av att jag tyckt att det varit bekvämt att äga böcker. Så fel jag hade. Här kommer i alla fall topp sex anledningar till att jag älskar biblioteket:

1) Det är kostnadsfritt (gratis är ju faktiskt inte riktigt sant, som FEB konstaterade i kommentarsfältet nyligen). Jag behöver inte säga så mycket mer egentligen, men det har sparat mig några tusen per år sedan jag kom på det. Och för att inte tala om de kulturella fördelarna. Jag lånar sånt jag inte hade vågat köpa.

2) Det finns kompetent personal som kan hjälpa mig att hitta bra barntitlar, svara på frågor om huruvida en intressant titel är del av en serie eller bara ge allmänna tips. Jag går oftast på ett mindre bibliotek i min stadsdel och där är det himla familjär stämning, där personalen gärna bistår. Jag vet inte om det är samma grej på stora stadsbibliotek, men det är härligt när man har det så.

3) Jag kan (okej, måste ) lämna tillbaka felköp. Jag köpte nyligen Mamma Mu som visade sig vara en seriebok istället för the real deal. Den kostade mer att returnera än att behålla så den fick stanna. Det problemet har jag inte med biblioteket. Det är bara att lämna tillbaka saker som visade sig vara skit eller som jag kom på att jag inte alls vill/orkar med. Ingen skada skedd liksom.

4) Jag kan reservera titlar och så slipper jag tom leta. Jag vet att det inte borde vara så svårt att hitta saker. Men en lördag begav jag mig till mitt stadsbibliotek och ville låna en specifik film. Den fanns ingenstans. Jag blev så sur och inte ens personalen hittade den. Men i och med att resevationssystem finns måste man inte böka med sånt. Man kan bara boka in sig på att alltid gå till biblioteket på tisdagar och så finns ens titlar där och bara väntar på en. Smidigare än när bokköp hamnar på sju olika post/DHL/Schenker-ombud.

5) Man kan låna annat också. Det finns ju filmer att låna fysiskt och tjänster som Cineasterna. Någon annan i kommentarsfältet tipsade om ljudbokstjänster också. Gud, så fantastiskt! Kultur blir så himla tillgängligt kostnadsfritt. Även fast en kompis till mig höll på att smälla av när jag nyligen envisades med att ta med mig en dvd-spelare till henne för att vi skulle kunna titta på en lånefilm. Hon föreslog att vi skulle betala 49 kr för att hyra filmen via tv:n istället(man kan tydligen göra sånt nuförtiden, har aldrig provat). Över min döda kropp, säger jag bara. Det blev dvd-spelare och dvd-film i pensionärsshoppingväska istället.

6) (Hade bara tänkt ha fem saker, men det här är för viktigt och bra för att bortse från.) DET ÄR BRA FÖR MILJÖN. Det är så mycket smartare att dela på saker än att alla ska äga egna exemplar av saker. Det förstod jag även innan jag blev biblioteksfrälst. Jag brukade därför alltid tjata på min syster att låna mina konstiga filmköp och mina föräldrar. "Men snälla, jag lovar, girls just want to have fun är suuuper, mamma. Låna den!" På samma sätt verkade min präktiga storasyster inte så sugen på att låna julkalendrar, men jag fortsatte försöka för att jag kände mig som en miljöhjälte då. Alla vi som minskar på olika inköp och istället lånar på bibliotek och av varandra är ännu mer miljöhjältar.

Stort tack till dig, biblioteket! Trots att vi fann varandra så sent i livet så har jag en känsla av att vår relation kommer hålla livet ut och att du kommer vara en nyckel till att jag till sist når min frihet.

Är du biblioteksfrälst? Hur har du implementerat det i din vardag? 

9 kommentarer:

 1. Jag älskar biblioteket! Jag hade en tydlig svacka i åldern 17-27, men nu kanske jag snart till och med vågar föreslå att de köper in sådant som jag vill läsa ;) Min största win hittills var när jag hade tittat ut Prylbanta av Minimalisterna på nätet, och jo den skulle finnas i nyhetshyllan på mitt lokala bibliotek. På väg till tåget här om dagen lade jag märke till att biblioteket fortfarande var öppet (de har udda öppettider), smet in, hittade boken i nyhetshyllan, knappade in min kod, scannade boken, och var på väg till tåget igen typ en minut senare. Smidigt som tusan, men mest stolt är jag ändå över att jag överhuvudtaget kom på tanken så där i stunden när jag ändå var på väg någon annanstans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra idé! Hos oss är inköpsförslag väldigt smidigt, man bara önskar via formulär på nätet. Man måste inte ens koppla det till sitt konto. Prova!

   Radera
  2. Tack för tipset! Jag köper numera bara böcker som inte finns på bibblan, och gärna då i e-boksformat, men med en förkärlek för engelsk populärvetenskap, minimalism och FI så finns en del att önska :)

   Radera
 2. Skriver upp mig på alla punkter och vill tillägga att jag älskar själva biblioteket. Platsen alltså, det är ett värdigt offentligt rum som (oftast) är lugnt och skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i! Det glömde jag ha i åtanke! Bra tillägg!

   Radera
 3. Älskar bibliotek och har alltid gjort. Under studietiden (alla typ tolv åren på uni) har det mest varit uni-biblioteket med studentlitteratur, men nu är jag åter till att låna allsköns böcker. Så fort jag råkar på en titel, någon nämner, läser om, eller liknande går av in och reserverar den och sen kan man hämta ut den efter ett tag. Blir ett bra flow med böcker och ett tag nu har jag varit uppe i max antal reserverade böcker (10 st). Tänkte också skriva ett inlägg om det, för det är så bra både för plånbok, miljö, och hemmet i att jag slipper förvara alla böcker när jag läst dem. Läser sällan om böcker, och de få jag verkligen tycker om så mycket kan jag då med gott samvete köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod aldrig riktig grejen med studentbiblioteken, att sitta där absolut (det gjorde jag), men att låna kursböcker? Hos oss fick man bara låna i en vecka om det var kö, vilket det alltid var. Hann aldrig bli färdig eller tajma perfekt i kön så blev alltid inköp och sen så satt jag där och pluggade.

   Känner igen det där med att reservera provböcker, det är fantastiskt! På så vis har jag fått prova en massa bra barnböcker, facklitteratur och annat som jag annars aldrig hade provat. Underbart!

   "Läser sällan om böcker, och de få jag verkligen tycker om så mycket kan jag då med gott samvete köpa." - Amen to that. Det enda riktigt svåra kan vara att vänta (och i mitt fall att jag gärna gynnar vissa författare). :)

   Radera
 4. Jag älskar bibliotekets e lån tjänst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser inte själv e-böcker i nuläget, men om jag hade gjort det hade det ju varit helt fantastiskt! Det finns liksom något för alla. Underbart!

   Radera