måndag 5 november 2018

Vad jag gör annorlunda efter att ha bytt spår

För mig började ett nytt ekonomiskt liv i samband med att jag fick mitt första barn. På mycket kort tid förändrades min världsbild och jag började inse vad som var viktigt för mig. Nyligen började jag fundera på vad det är som faktiskt har förändrats i praktiken under de här snart tre åren. Vilka vanor har jag faktiskt ändrat på och på vilket sätt konsumerar jag annorlunda?

En stor skillnad är att jag inte är lika fokuserad på varumärken. Egentligen borde jag ha lärt mig det här för länge sedan (alla som bor utomlands inser snabbt att billiga märken ofta är lika bra som dyra, eftersom man inte är lika styrd sedan barndomen av vad man ska köpa för märken) men trots det har jag haft svårt att implementera detta i praktiken.  Nu inser jag dock att jag faktiskt tycker det är helt okej att ha toapapper från Eldorado och tandkräm från Ica basic, åtminstone i hänseendet att jag tycker produkterna duger för mig (skämmas kan jag fortfarande göra). Jag köper också betydligt mer sällan kläder till både mig själv och mitt barn, samt utgår från en ut- en in i min konsumtion (framför allt vid klädköp). 

Jag har också insett att vad jag köper har förändrats. När jag pratade med min syster i veckan insåg jag att jag i princip aldrig köper biff eller oxfilé längre, istället har hamburgare på nötfärs blivit den nya helglyxen. Jag har också helt tagit bort produkter som tidigare kändes livsnödvändiga, till exempel apelsinjuice. Det visade sig att kranvatten funkade lika bra till frukost. Min senaste övergång var att övergå till fast tvål istället för refilltvål av billigt märke. Där tog det dock ett lite längre tag. Jag började med att övergå till Gunry tvål från typ Dove/Palmolive och nu kör jag på fast tvål av märket Barnängen. Kanske börjar jag snart storhandla fast tvål på Ö&B och så är min tvålkonsumtion helt avskalad? Läs till exempel detta från Fru EB på temat. Städprodukter har jag också lugnat ner mig med. Tidigare släpade jag hem separata medel för badrum, toalett, kök och fönster, men nu har jag insett att diskmedel och vatten typ funkar lika bra. Inte bara leder det till stora besparingar (min man gillar att städa!), utan även till att jag slipper svära när jag bär hem skiten. Win, win!

På vilket sätt har din konsumtion ändrats när du började leva mer ekonomiskt? Köper du samma saker men mer sällan eller har produkter och varumärken bytts ut? 

8 kommentarer:

 1. Och mitt tips blir då att i princip enbart använda Grumme såpa till städning. Häll en msk i en blomspruta and there you go. Jag fnyser föraktfullt åt mitt forna sucker-jag som gick åstad och köpte specade grovkemsartiklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst det i din blogg och funderat på att göra precis så, samt att byta ut sköljmedel mot ättika. (kör iofs på ingenting sedan en tid tillbaka, men ibland behövs något för kläder som lätt blir statiska) Jag avvaktar att nuvarande diskmedelsladdning tar slut och sen lovar jag att rusa till Ö&B och köpa såpa. Det finns ingen billigare version av just såpa va? Utan man får nöja sig med originalet?

   Radera
 2. Ättika kör vi ofta som sköljmedel - superbra till tex träningskläder. EB´s tips om såpa - check på den även om vi kör linoljesåpa på 5 litersdunk, DOFTEN! I övrigt fyller vi dyra flaskor med billiga och fullt dugliga alternativ från Lidl. Konsumtionen har minskat från wants till needs. Har man rätt mindset behöver man inte så mycket... Välkommen till FIRE rörelsens varma famn! Kul att du började blogga. Ser fram mot kommande inlägg. Lägger till dig i min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade missat den här kommentaren! Tack för dina fina ord. Jag lägger naturligtvis till dig också!

   Vad roligt att någon annan flyttar över billiga produkter till dyra flaskor. SÅ GÖR JAG MED! Billigaste diskmedlet från ÖoB finns i Yes-flaska hos oss. Tror inte ens mannen har märkt det (inte för att att jag tror han skulle ha några invändningar). Det gör det dock ganska tydligt för mig att jag fortfarande skäms en hel del över den här förändringen som gjorts. Jag skulle vilja ha ÖoB-diskmedel framme utan att skämmas egentligen. Kanske kommer man dit med tiden? När jag var liten brukade jag beklaga mig över att pappa köpte Eldorado-ketchup eller liknande samtidigt som han hade en sportbil när jag växte upp. Han svarade alltid: "Anledningen till att jag har en sportbil är att jag köper Eldorado-ketchup, jag köper inte Eldorado-ketchup för att jag har en sportbil". Jag tror han försökte poängtera att om man prioriterar bort saker som inte är så viktiga så har man pengar till att köpa sånt man faktiskt vill. Det är lite samma sak för oss som eftersträvar FIRE. Vi väljer ju bort typ dyrt diskmedel för att vi tycker annat är viktigt. Det är inte detsamma som att inte ha råd med Yes eller utelunch på daglig basis.

   Radera
 3. Framförallt är det på matfronten det har förändrats. Men också på tvålfronten, såklart. Älskar Fru EBs ”Skala löken”-inlägg. Här har Lilla Bruket och Molton Brown bytts ut mot exempelvis Lagerhaus 2 för 99 (gärna på presentkort från internetpaneler, med inspiration från saknade Snålcoachen). Alla bäckar små har gjort att jag har kunnat gå ner 10% i arbetstid och ändå höja mitt sparande.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka förändringar har du gjort på matfronten? Produktval, köttuteslutande, eller dumpstring (hörde om det på Maträddarna förra veckan- mycket ekonomiskt!)? Det finns ju alltid något att göra och det är därför jag blir så frustrerad över folk som säger att de inte har råd att spara typ 300 kr i månaden till sina barn. Visst är det så att det är lättare för vissa, men jag tror verkligen att vi alla har helt onödiga utgifter som vi kan arbeta mot att strypa. Bara kolla hur många låginkomsttagare som tar sig råd att röka? Eller hur många oavsett inkomst som äter lunch ute eller från salladsbarer? Klart man kan spara massor bara genom att ta med sig lite mat eller sluta röka. Tom jag som är rätt frugal av mig kan lätt dra ner på fika/hämtpizza och lördagsgodis till mig själv. Jag kan också börja äta knäckebröd till frukost eller baka eget bröd, samt ta bort kött från min kost. Det kan bli några hundra extra absolut. Men nu svävade jag ut litegrann...

   Jag saknar också Snålcoachen, även fast jag lagt ner internetpaneler. Det känns som att jag lika gärna kan jobba mer istället för att få typ 20 kr i timmen för det. Men kanske tar jag upp det sen när barnet inte kräver lika mycket uppmärksamhet och bloggen blir mindre rolig. :)

   Radera
  2. Framförallt har jag jobbat mycket med den klassiska matlådan, det är otroligt vilka summor man sparar på det! Innan tyckte jag att jag var ekonomisk de dagar jag tog med en mikropaj för 25 kronor.

   Annars var onlinepizza.se en löjligt stor procentuell utgift (trots att vi bor FEM minuter från tre pizzerior beställde vi alltså hem med utkörningsavgift på fyrtio spänn när orken tröt) och typ ”nu ska vi umgås på något sätt som ungen uppskattar och fira någon namnsdag eller nåt” så gick vi till Pinchos och la en femhunka på trötta sötpotatispommes och flottiga quesadillas. Plus slutade med misstag av typen ”sallad på påse”, ”Linas matkasse” och ”det är alltid bra att ha ett par bananer hemma” (eko reko på alla sätt och vis, förutom att de blir bruna på 24 timmar och jag aldrig kommer göra det där jävla bananbrödet – så hälften rakt ner i soptunnan).

   Vänligen, Hanna

   Radera
 4. Matkassen på ICA. Kör 5 dagars, 4p, laktosfriakassen för 769 kr. Den extra portionen som blir över hamnar blir matlåda.

  SvaraRadera