söndag 25 november 2018

Shoppa hemma!

Nu börjar ni säkert undra om det här med shopping konstant är i mitt huvud, men det är det egentligen inte. Det är bara svårt att inte reflektera över ämnet en vecka som denna. En liten disclaimer att dagens inlägg inte direkt passar sig för riktiga minimalister, alltså de som till skillnad från mig inte bara gillar konceptet och vill  anamma det, utan som faktiskt  gör det på riktigt.

Vid det här laget vet ju ni att jag har en del märkliga beteenden och vanor vad gäller konsumtion. Till en följd av detta glömmer jag ofta bort vad jag redan äger och har tillgång till. Jag har därför kommit på ett life hack som passar mig utmärkt. Jag shoppar hemma! Observera att jag inte pratar om näthandel den här gången, tvärtom! Det går till på samma sätt som shopping i fysisk butik, det vill säga man måste lämna soffan men med skillnaden att det är betydligt färre människor omkring en (om inte Duplo-gubbar räknas). Är det så att jag känner mig lite sugen på att köpa mig en ny bok eller två går jag och luktar på böcker, läser baksidor och känner hur boken känns i handen. Skillnaden är bara att jag går till mitt vardagsrum istället för närmaste Akademibokhandel. I och med att jag inte läst alla böcker jag äger så finns det garanterat skatter där som jag inte ens kommer ihåg att jag köpt. Då får jag bokhandelsupplevelsen, fast gratis och utan alla jobbiga typer.

Det funkar på samma sätt på andra områden. Innan jag går och handlar underkläder brukar jag ta min enorma underklädeslåda som jag ändå ofta upplever som tom och tömma den. Bland alla konstiga saker som min man lagt där när han sorterar ren tvätt eller städar (till exempel tröja storlek 98, herrstrumpor storlek 45, huvudvärkstabletter, diadem och sexy nurse outfit som inte använts på minst 5 år) brukar det finnas mer än man tror. Ofta så är det inte alls så tomt, utan en låda med färre saker som faktiskt syns när man letar, ger ofta en mer välfylld känsla. Efter att jag gjort en sån genomgång brukar behovet i alla fall alltid direkt upphöra. Som jag själv konstaterade i det här inlägget så funkar det utmärkt även för hygienprodukter.

I vårt hushåll funkar det även med mat. En tur till frysen innebär att man kan glädjas åt impulsköpet av glass, närproducerade fläskkotletter som köptes på kort datum till halva priset, eller en fryspizza som räddar en i nöden en vabbande tisdag. Även om jag tidigare förespråkat att man ska ta tillvara på mat och motverka matsvinn så är inte det det primära syftet med den här aktiviteten. När jag shoppar hemma i min egen frys så får jag möjlighet att bli glad på samma sätt som i en mataffär, jag får liksom uppleva glädjen av högrevsfärs till halva priset igen.  Eller den där rabarbern som jag tjatade mig till av syrrans granne som plötsligt kan bli en fantastisk paj även i vintertid. Hos oss funkar det här även i skafferiet (men inte kylen) och efter en genomgång där kan jag få inspiration att göra någon exotisk rätt med glasnudlar, ha en hemmakväll med chokladpraliner eller hitta en flaska gott vin. Nu kanske man måste vara hoarder med minne som en guldfisk för att det ska få full effekt, men jag tror att många därute kan anamma tänket åtminstone lite. I alla fall kvinnor när det kommer till garderoben.

Har du testat att shoppa hemma? 


9 kommentarer:

 1. Briljant! Använder mig av samma koncept inser jag, dock utan din klarsynthet. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det upplyftande! Körde en drive idag och hittade julklappar till halva släkten till på köpet. Inte alls dumt!

   Radera
 2. Vi som har egna odlingar hemma upplever detta extra starkt i skördetider. Man tar en korg och går ut och "shoppar" för kvällens middag bland odlingarna. Snart är det vinter och då fortsätter vi shoppa i jordkällaren och våra (obs plural) frysar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också flera frysar trots att vi bor i lägenhet, vet inte om det sparar så mycket pengar som jag tänkte mig men det är bra skönt. Underlättar även vid avfrostning sommartid. :) Kan föreställa mig det, även fast jag aldrig odlat själv. Låter bra härligt!

   Kul att du börjat blogga förresten, ser fram emot ännu en blogg att följa. Lägger till dig i min blogglista!

   Radera
 3. Jag är åt det minimalistiskare hållet och har därför full koll på mina prylar (bor själv så ingen annans prylar som rör till det heller). Men just frysen kan fortf bjuda på en och annan positiv överraskning (glass, laxfiller på nedsatt pris osv) och det är ju alltid trevligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du där jag mentalt önskar jag vore. Men med man som har mycket för sig och aldrig kan tänka sig livsstilen samt unge med en massa prylar så tror jag aldrig att jag kommer kunna följa livsstilen fullt ut. Kul att ändå frysen kunnat skapa viss glädje på "shopping"planet. :)

   Radera
 4. Utmärkt ide! För egen del brukar oredan i garderob och hyllor ha avskräckande syfte och stilla köpsugen på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det låter också som en bra strategi! Kanske borde gå ner i källarförrådet innan jag åker och handlar på helgerna eller går in på någon näthandel.

   Radera
 5. Håller helt med om underklädeslådan, jag hade panik förra veckan hade noll par strumpor. Tills jag rensade min mans strumplåda och hittade 10par som var mina...

  SvaraRadera