lördag 10 november 2018

Giv mig styrka!

Även om jag kan framstå som en präktig jäkel så har jag en del ekonomiska svagheter jag också. En som jag stör mig särskilt mycket på är att jag är riktigt svag för köpimpulser när jag är trött och hungrig. Som igår när det var fredag eftermiddag och jag kom hem från jobbet utan att vara det minsta förberedd på middagen. Det är ganska typiskt mig och mannen när ingen riktigt vet vem det är som har ansvar just den dagen och extra klassiskt när det är dags för helg och vi tror oss förtjäna något extra, men inte är kreativa nog att komma på något i god tid. Så vad gör vi?

Vanligtvis sitter vi där och surar lite över att den andre inte varit mer förutseende samtidigt som vi kommer med halvhjärtade förslag på sånt som känns orealistiskt. Just igår tänkte mannen att det vore rimligt att gå till Systemet och köpa vin för att göra en hemgjord rödvinssås och ugnsrosta rotfrukter till en fin köttbit som vi också skulle behöva inhandla på annat ställe. När jag muttrade över att det var orealistiskt klockan 17.00 med tanke på att vårt barn blir till ett äkta monster om det inte får mat senast 17.30. Då föreslog han pulvermos och ketchup istället (han har en bred spännvidd den där karln!). Det som allt som oftast blir lösningen i ovanstående situation är att vi beställer mat från lokala pizzerian, indiern eller thaistället. Om det blir en av de två sistnämnda känner jag mig inte ens som en dålig mamma efteråt. Men jag känner mig som en särskilt värdelös FIRE-ist. Jag vill inte köpa thaimat för att jag är trött och svag. Jag vill köpa utemat för att jag älskar utemat (och helst vill jag göra det så lite som möjligt). Just igår lyckades jag hålla fast vid mina principer, eftersom jag har nolltolerans mot utemat i november, men det är verkligen inte lätt för mig att hålla tillbaka mina köpimpulser när jag är trött och ungen lite grinig.

Så snälla, mina medmänniskor därute, upplys mig! Hur kommer vi ifrån det här beteendet? 


17 kommentarer:

  1. Genom att ha tidigare lagad mat i frysen. Då är det så mycket svårare att argumentera med sig själv att man inte orkar. Släp dessutom det här med att man ska unna sig något bara för att det är fredag. Kräver övning men ger resultat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett bra tips faktiskt! Jag har länge tänkt på att jag borde laga egna matlådor till nödfall istället för att ha några Findus/Dafgårdsrätter som akutmat. Det har dock inte blivit av ännu, men borde definitivt tas tag i. Har du förslag på vilka rätter som lämpar sig för detta? Köttfärssås tänker jag spontant. Vad mer?

      Radera
    2. I princip allt går att frysa. Bara att göra extra stora kok varje gång du lagar mat, och frys in det som blir över. Då har du snart ett stort förråd av nödlådor utan att ens lagt ner någon extra tid på det.

      Radera
    3. Frys inte in "det som blir över", utan ta åt sidan minst en rejäl portion redan när maten är klar. Den får inte röras. Lätt annars att allt tar slut om maten visar sig extra god. Talar av egen erfarenhet.

      Ett annat tips är att dryga ut maträtter. Köttfärssås kan drygas ut med kidneybönor, vita bönor och röda linser utan att smaken ändras så mycket alls. Eller riv ned två morötter i köttförssåsen.

      Gör storkok med potatis- och morotssoppa (med lök, vitlök och chiliflakes och kanske bönor) och ät som förrätt i flera dagar, då blir man snabbare mätt på huvudrätten. Överhuvudtaget är olika billiga hemmagjorda soppor utmärkt i höstmörkret. Med gott bröd och ost till blir de också huvudrätt. /Eva

      Radera
  2. Håller med om frys-tipset ovan! Eller att alltid laga dubbelt så mycket så det står typ en kastrull halvfull med soppa i kylen från gårdagen när man kommer hem, och då det är bara att ställa den på spisen. Eller köttfärssås och så behöver man bara koka ny pasta. Eller en halv spenatpaj som man kan tjoffa in i mikron.
    Särskilt på fredagar är man ju ofta helt kaputt, så att man bestämmer att det är ok att "bara" äta nåt enkelt och sparar rödvinsåsen till lördagen när man förhoppningsvis har mer tid och energi.
    Vänliga hälsningar,
    Caroline
    PS. Tack för en underbar blogg! Detta har väldigt snabbt blivit en favorit jämte FruEfficientBadass :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret och ditt snälla beröm! Trots att jag kan se att det är en del som läser är det väldigt roligt att få kommentarer som bekräftar att någon faktiskt når slutet. :)

      Vi är ganska duktiga på det i veckorna, dvs att göra lite extra så att vi kan äta vissa rester under vardagarna när det behövs. Det är nog mest ambitionsnivån som gör det jobbigt på fredagar, så det kanske vore en idé att sänka den som Familjeekonomen föreslår. Sen är jag en riktig sucker för god mat, men inte alltid energifylld nog att faktiskt få det att hända. Jag tror därför att det vore en god idé med lite lyxigare fryslådor, typ om man sparar en finare gryta eller pastasås så att det känns lyxigt fast det är uppvärmt.

      Radera
  3. Vid sidan om olika hacks kan det finnas mycket att vinna på att jobba övergripande med ansvarsfördelning så att den är tydlig. T ex en person ansvarig för handling och matlagning, den andra för disk, städ och tvätt. Räkna på tidsåtgång så det blir rimligt rättvist. Vill man kan man sedan skifta med jämna mellanrum. Med ansvar menar jag allt: planering, genomförande och eventuell involvering av andra (vid behov eller för att det är kul att göra tillsammans ibland).

    Otydligt ansvar leder ofta annars till osämja eller att ansvaret (åtminstone planeringen) landar hos den ena parten (läs kvinnan i heteroförhållande).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror verkligen du har en poäng. Vi är ofta i situationen att vi överskattar vår egen insats. Som Lyxfällan-killen som tyckte diskmaskinen räknades som en timmes arbete, eftersom han måste vänta på att den blir klar, haha. Men framför allt så hjälper det nog oss att inte slösa onödiga pengar om det vore så att vi visste vems ansvar det var. Nu är (framför allt) ofta mannen benägen att köra på hämtmat och det är ju löjligt att lägga 30-40% av sina matkostnader på sånt samtidigt som man eftersträvar FIRE.

      Radera
    2. Exakt. Dela ansvaret på syssla, har man sysslan så är det 100%.
      Hos oss har mannen hand om all tvätt och strykning. Jag handlar och planerar mat. Den som är hemma först lagar mat (jag gör veckomatsedel i samband med handlingen). Den som inte lagar mat röjer i köket efteråt.
      Städningen har vi lejt bort. Båda hatar att städa och för oss är det värt det.

      Jag har bara läst detta och ett annat inlägg, men OH, vad jag känner igen mig! På gott och ont, ha, ha,ha. Trodde det var min man du pratade om i inlägget ovan!
      Ska läsa din blogg vartefter och ser verkligen fram emot det.
      C

      Radera
  4. Jag känner så väl igen mig i detta. Fredagar är ju finmatsdagen samtidigt som man är helt slut efter en vecka på jobbet. Lägg därtill ett glas vin när man kommit hem så är det gonatt.

    Vi löser det nu genom planering (vi planerade aldrig förr) eller genom att jag fräser iväg från jobbet vid trehugget på fredagen och därmed hinner handla och fixa innan klockan slår fem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra vana! Jag tror dock att jag får gå på frysmatstipset och jobba på att göra lite mer spännande frysmat än linsgryta. :)

      Radera
    2. Redovisa dina findings :) Mycket mat lämpar sig inte för frysning så tips behövs.

      Radera
  5. Vi storhandlar oftast i början av vecka, ibland rent av på söndagen och lagar generellt mat söndag och tisdag så det räcker tom lunch fredag. Vi gör alltså verkligen storkok.. har vi bara handlat hem så orkar vi i 99,9% av fallen att laga till det på fredagen. Du kar inte att man kommit hem och då ska börja fundera på mat..
    sedan som det syr ovan, frys in mat. Lasagne är alltid gott och går ju att variera mycket..

    Men det viktigaste, vad åt ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tinade köttfärs och gjorde hamburgare. Sen friterade vi (färdigköpta) pommes till det. Jag vet att det inte är så hälsosamt eller frugalt, men en del halvfabrikat är rätt sköna att kunna ta till ibland. Vi handlar också på söndagar vanligtvis, det är SÅ mycket trevligare än lördagar. Jag måste börja planera bättre, känner jag. Jag utlovar bättring!

      Radera
  6. Jag har faktiskt hittat lösningen på detta: fredagar är pommesdagen. Pommes är världens smidigaste grej och tillräckligt gott för att äta en dag i veckan och sköter sig helt och hållet själv. Såhär gör jag en krisig fredag då jag är helt slut: lägger pommes på plåt in i ugn, ställer mobilalarmet på tjugo minuter och går sen och lägger mig i sängen. Efter tjugo minuter slänger jag snabbt något på en stekpanna: det kan vara korv, schnitzel, nuggets och under tiden det steks tar jag fram tallrikar och färdig sås/majonnäs/ketchup. Äts med fördel framför teven.

    En okrisig fredag: lägger på pommes i ugn, ställer mobilalarmet på tjugo minuter, skär upp olika goda grejer, steker hamburgare. Efter tjugo minuter dukar jag fram, tänder ljus, häller upp goda drycker osv osv. You get the point? Världens smartaste grej som gör att vi slipper den här paniken som uppstod VARJE fredag ”just det fan vad ska vi äta idag”. Nu behöver jag bara tänka ut ”tillbehöret” till våra pommes och det finns alltid lite snabbtstekta grejer i frysen de fredagar man inte pallar. Och barn tycker det är minst lika mysigt de dagarna.

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
  7. Kul med en ny blogg att följa! Ibland har vi också det här problemet, men grejen är ju att vara förebyggande som andra också har kommenterat och se till att ha mat hemma, för den delen behöver man ju inte ägna massor av tid till att laga mat, tvärtom! När jag (en o-krisig vardag)ska koka potatis/ris/durra/bulgur så kokar jag så mycket som går i största kastrullen, dvs mycket, i med hela paketet durra bara! Sen gör jag en stor sats med något som är billigt+gott+nyttigt, oftast en bön/lins/kycklinggryta som vi käkar till middag den dagen. Matlådor är då fixade åtminstone för ett par dagar + en kastrull i kylen med ovan nämnda kolhydrater. När vi sedan kommer hem en trött fredag så är det bara att
    1. steka lax (fryst tinas den snabbt i varmt vatten om man inte tagit upp den till kylen tidigare), lägga till valfria grönsaker som surkål, oliver, körsbärstomater, fryst broccoli/ärtor, morotsstavar, ja vad du gillar och hinner (du hinner ställa fram körsbärstomater), värma kolhydrater från kylen - potatisen kan man pressa eller smacka till och steka om det ska vara lite festligt, sås - majonäs + en tesked dijonsenap eller en pressad vitlöksklyfta (fejkaioli), eller använd någon färdig sås om du har en billig favorit.
    2. Steka hamburgare eller finare korv till ovan nämnda tillbehör, kanske då med bara ketchup som sås. Min man brukar föredra detta alternativ, det går kanske ännu lite snabbare än laxen, men båda varianterna går på tio minuter, snabbare än att sitta och fundera över hämtmat och beställa den, dessutom billigare och hyfsat nyttigt (alt nr 1 iaf).

    Eftersom de billiga och nyttiga grytorna är vardagsmat för oss (jag gillar dem mer än mannen ska sägas, men han äter dem iaf) så känns dessa alternativ festliga. Men allt är ju en vanesak, för dig kanske det låter torftigt? Ett annat tips är att alla inte alltid måste äta samma sak. Min man gillar fryspizza. Jag gillar pocherade ägg på rostat bröd. Vårt barn gillar oliver och ärtor. Vi kan äta det bredvid varandra och det är ändå umgänge.

    /Liten 'stach

    SvaraRadera
  8. Jag själv som tycker det kan vara kämpigt med mat kan knappt föreställa mig hur det är att förutom jobb ha en sambo och barn i ekvationen också =) cred till er varje gång ni gör egen mat en fredag istället för hämtmat!

    Jag brukar ha typ någon typ av nödlösning, i mitt fall är det oftast lidls fryspizza, tror den kostar runt 17-18 kr, rätt najs för en fredag ändå. Med lite vin på det kan det även bli festligt. Men förstår att det tar rätt mycket plats om man måste ha 3 sådana pizzor i frysen. Läste på Fru EBs blogg att hon tipsade om potatis i ugn och dipp, kolla upp det!.
    /A

    SvaraRadera