onsdag 28 november 2018

Hur sparar man bäst?

Nu har den här bloggen snart funnits en hel månad utan att jag skrivit något alls om hur jag sparar och investerar. Det är egentligen lite roligt eftersom jag själv tycker mig driva en ekonomiblogg och länge följt en hel del mer aktie/sparande-inriktade bloggar. Tyvärr har jag insett att jag inte alls tycker det är roligt att läsa analyser av enskilda aktier eller jämförelseinlägg om typ Holmen vs SCA och därför skriver jag inte heller om det. Men jag har ändå under en tid tänkt att jag borde delge er som följer mig ungefär hur jag resonerar vad gäller investerande, det har bara inte blivit av. Som det råkar slumpa sig så har jag på sistone läst gurun JL Collins bok The Simple Path to Wealth och därigenom har jag börjat fundera på om min strategi verkligen varit den bästa. Men vi går tillbaka till början innan vi gräver ner oss i det.

Jag började med aktieintresse innan jag hittade mitt "FIRE-intresse". Min pappa uppmuntrade mig att börja med aktier och fonder typ 2006-2007 och jag fick i samband med det lite lekpengar. Det intresset var kul i ungefär 1,5 år. Sen kom den där kraftiga finanskrisen som vi typ först nu återhämtat oss fullt från. Då var det där med sparande mindre roligt. Jag minns att jag slutade titta (notera att jag aldrig sålde) när det gått ned 50%. Jag tror att det var 2012-2013 som intresset kom tillbaka och jag började då investera mer målinriktat i enskilda aktier, främst genom att jag sålde fonder jag fått av mina föräldrar (tänk Swedbank Robur med hutlösa avgifter och ett snittbetyg på 2 stjärnor av Morningstar). Jag var också en sån där jäkel som köpte aktier för mitt CSN-lån. Jag kunde i princip försörja mig på mitt extrajobb och levde snålt som få, men lånade ändå. (För dig som vill moralpredika ber jag vänligt men bestämt att du låter bli. Mina kursare jobbade och tog fullt CSN, men festade upp pengarna. Det är inte mer moraliskt okej än att investera lånet.) Idag önskar jag att jag hade tagit ut färre veckor med CSN så att jag enkelt kunnat plugga igen när jag väl kommit ut i arbetslivet och insett att mitt yrkesval var skit, men rent ekonomiskt var det inte så dumt ändå.

Jag har sedan dess främst investerat i enskilda aktier. Någon gång började jag oroa mig för att jag presterade markant sämre än index och lade till ett månadssparande i indexfonder på 2000 kr. Jag äger dock runt 30 olika aktier, vilket i princip innebär att jag gjort närmast en egen indexfond. Varför inte bara skaffa en fond om man ändå inte har en chans att överprestera index, kanske du frågar dig? Svaret på det har varit enkelt och tidigare logiskt i min värld. Jag har velat få och se utdelningen. Anledningen till det är att det även i dåliga börstider är riktigt motiverande att hålla sig till att titta på utdelningar som växer. Då menar jag inte bolagens, utan att jag från ett år till ett annat får mer utdelningar för att jag köpt på mig nya aktier. I år var målet runt 15 000 kr och det kommer jag slå även om börsen stänger på minus rent kursmässigt. Jag har också fått en kick av att köpa på mig fler aktier och det har därigenom definitivt ersatt viss annan shopping. Ska jag köpa en ny klänning på KappAhl? Nej, jag köper 21 aktier i bolaget istället. Ska jag gå och handla lyxost på Ica och en fin köttbit? Nej, vi köper en aktie i Icagruppen istället. Jag vet att det låter präktigt, men jag har verkligen gjort så på största allvar. Jag vet inte om det skulle fungera för någon annan.

Eftersom jag är extremt seg på att bestämma mig för saker har Buy and Hold blivit min självklara strategi. Jag har i princip aldrig sålt någon aktie (förutom Oriflame som jag insåg att jag bara köpt för att någon på DI skrivit att den var köpvärd. De hade rätt. Sålde med mer än 50% i vinst). Det som jag dock insett efter att ha blivit mamma (läs: trött som fan) är att det här tar en del energi. Jag blir så sur när jag missar börsdippar på förmiddagarna för att jag jobbar och jag känner alltid att jag missar bra köptillfällen. Sen känns det också som att jag borde läsa mina 30 årsredovisningar, men jag tittar bara på första sidorna på de som hamnar i min postlåda. Efter att ha läst Collins bok inser jag också att Index är bra även för att det är självrensande (från bolag som tappar relevans/styrka) till skillnad från Buy and Hold. Jag kommer säkert sitta där med mina H&M även när de blivit frimärksaktier om 50 år och säga "Det vänder nog tillslut". Jag känner också att aktier har fördelen att man inte behöver sälja något i uttagsfasen. Då bara trillar den där utdelningen in och så plockar man ut den med intakt portfölj. Det är faktiskt ganska skönt.

Vad har du för investeringsstrategi? Satsar du på aktier, sparkonto eller fonder? 

23 kommentarer:

 1. Har mest aktier faktiskt, men kommer nog övergå till indexfonder nu när det börjar bli lite pengar. Vi har sparandet lite uppdelat och jag har en lekportfölj med egna pengar. Tycker tyvärr inte att det är superroligt så ska nog låta de ligga och köra fonder framöver även där.

  Vilken tur du har som blivit uppmuntrad av din pappa att investera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra att han bidragit med något till min uppfostran. Det var nog det enda. :)

   Det låter som att du är lite som jag, med skillnaden att jag gillar rena aktieköp. Jag brukar dessutom tröstshoppa aktier vissa dagar på jobbet när allt känns skit. Det är också ett märkligt beteende som jag dock inte tror kan ersättas av en femhundrig i en indexfond. Vilka fonder kör du på?

   Radera
 2. Vi kör Lysa 100% aktier då spridningen är väldigt bra och Herr IGMR historiskt sett inte har kunnat hålla sig från att pilla i placeringarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls insatt i vad Lysa är, men har hört det nämnas. Får läsa på. Men misstänker att det inte stimulerar dopamin-nivåerna på samma sätt som ett gäng fräscha aktier med 5 % direktavkastning.

   Radera
 3. Tjena,
  Kul och intressant läsning det där. Jag har också funnit mig själv i de där tankebanorna att ska jag köpa det här eller x aktier istället. Apropå den där indexinvesteringen som du är inne på så tycker jag det är en smart del i alla portföljer. Om man inte kör enbart index så åtminstone en god del.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen, Petrusko och roligt att fler ersätter konsumtion av saker med aktieköp!

   Jag får nog öka den, men då kommer jag inte se min årliga utdelning öka lika fort som jag annars gör. Men i nuläget tror jag att det passar mig bäst att hålla på med båda två. Jag har fortfarande runt halva innehavet i fonder, det är bara det att jag inte köper nya för i närheten av halva nysparandet. Eller inte just nu. Men får se till att justera lite kanske.

   Radera
 4. Det är märkligt hur landskapet svängt från att enbart tala P/E och fundamentalanalys till allt fler indexkramare. Eller så har de alltid funnits där men inte gjort så mycket väsen av sig (det är ju lagom kul att skriva om, liksom: "Jag har köpt index. Over and out hörs om 20 år").

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det känns som det finns fler bra alternativ på marknaden nu också, kanske beror det på ökad efterfrågan och medietjat från Hemberg och hans likar?

   Radera
 5. Jag kör helt på indexfonder. Som du beskriver känner jag varken ork, tid eller lust att läsa in mig på bolag, göra TA och FA och ändå underprestera mot index. Ser ingen mening i det. Sen känner jag att hela det här resan med strävan efter FIRE handlar mer om andra saker än ekonomi, det är bara ett verktyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja XACT högutdelande har jag också plockat in som krydda. Dit går alla extrapengar från side hustles och sådant. Vanligt månadssparande till Lysa.

   Radera
  2. Det du beskriver låter helt logiskt. Lite som minimalism. Att bli vegetarian. Eller regelbunden träning. Jag får bara inte till något av det i praktiken. Måste fundera på hur jag ska tackla detta. Tack för er input!

   Radera
 6. Jag sparar både i fonder och aktier, en del fokus på investmentbolag. Försöker läsa på så gott jag kan och väljer mest rätt stora bolag. Barnens sparande är i princip investmentbolag och indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min unge äger H&M. Köpte in mig på all time high och sen eskalerade mitt engagemang rätt rejält och jag köpte mer och mer till lägre kurser. Nu sabbar den där jäkla aktien hela portföljen som ligger på minus fortfarande. Jag borde ha hållit mig till indexfonder...

   Radera
 7. Känner igen mig i tidigare kommentarer, främst index, en del aktier (innan jag insåg att jag varken fann nöje i det eller var bra på det...). Nu är nöjet med FI känslan av frihet (som jag upplevde kom i samband med mentalt shift & inte sammankopplat med en bunt pengar), filosofiskt, livsvärderingar mm. Index & den mentala energin på annat FTW Mvh Värderad riktning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och spännande reflektioner! Tack för att du delar med dig! För mig är känslan fortfarande starkt ihopkopplad med pengar. Jag känner mig närmare och närmare att bara strunta i att komma till jobbet en vacker dag. Hade jag haft 5 miljoner hade jag sagt upp mig på studs en dag som denna. Jag har dock aldrig varit en storkonsument så har inte så mycket sådant att vänja mig av från och jag har inte heller kommit högt upp i hierarkin att jag behöver ta ett steg ner från karriärens stress och hets. Så för mig handlar FIRE bokstavligen om att kunna sluta gå till en dränerande arbetsplats.

   Radera
  2. Oj det lät tufft med dränerande arbetsplats...Då förstår jag pengakopplingen. Mitt jobb är inte dränerande (trött blir jag dock) & ofta givande så det blir ju skillnad. Kul med din blogg förresten! :-) /Värderad riktning

   Radera
 8. Verkar som jag alltid är en dag sen eller så på att kommentera på din blogg..

  Jag har själv investerat i aktier i ungefär 4 år på börsen, och jag har lyckats slå index. Dock så vet jag inte om det beror på att jag har haft flyt eller om jag är skicklig. Jag sålde av det mesta när jag köpte bostad och nu har jag väl börjat om från noll. Har väl blivit lite äldre och nu är jag inte tillräckligt övertygad på att jag kommer kunna slå index konsekvent år efter år.

  Det finns flera anledningar till varför jag gått över till att vara indexinvesterare:
  1. "never lose money", skulle de breda indexfonderna gå under så står jordklotet inför mycket större problem än mina pengar jag ser på skärmen.
  2. Jag rekommenderar alltid till nära och kära att breda indexfonder är grejen men sen så sysslar jag själv med aktiv värdeinvestering, det går inte riktigt hand i hand med mitt mindset att leva som man lär.
  3. Indexstrategin tilltalar mig och tror jag passar mitt mindset, detta kanske är den främsta anledningen och som jag tror kommer göra att jag följer min strategi i ur och skur.
  4. Jag arbetar varje dag med börsen. 8 timmar 5 dagar i veckan. Jag vill vara en person som kan prata om andra saker och lära mig nya färdigheter inom helt andra områden. Då blir en indexstrategi väldigt tilltalande då det mesta sker på automatik för mig.

  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men bättre sent än aldrig, studenten A (som uppenbarligen inte längre är student, grattis!).

   Jag reagerar särskilt på punkt 2 i ditt resonemang. Jag gör nämligen precis samma sak och jag kan till och med minnas att jag fick min syster att sälja av en viss aktie som jag tyckte var en dum idé för henne som var nybörjare. Samtidigt så äger jag exakt samma bolag själv. Då måste ju jag tycka mig ha bättre koll än andra och tro att jag minsann vet bättre än dem. Det känns lite sisådär. Jag ska fundera lite på varför jag gör på det sättet. För precis som du säger så är det inte riktigt att leva som man lär.

   Vad gäller punkt fyra så skulle jag trott att du skulle kunna handla enskilda aktier utan att behöva lägga någon energi på det utifrån ditt yrke. Är det inte så? Iom att du kan en massa redan och säkert följer statistik och skit så behöver inte du ta dig igenom Sandviks årsredovisning på fritiden liksom. Eller är det inte sånt du gör på jobbet? För gemene man är ju årsredovisningar och data lite jobbigt och energikrävande, men kanske inte för någon som jobbar 40 h i veckan med det. :)

   Radera
  2. Tackar!

   Yes visst är det så. Egentligen så är det ju inte fel att rekommendera indexfonder men själv köpa aktier och berätta att det kräver att man är mer påläst etc. Men jag tycker jag märker att de i min närhet som jag försöker inspirera till att spara inte tar tag i det om man börjar prata om enskilda aktier hit och dit. Då tänker jag att det är lättare att bara BAM öppna upp min depå och visa vad sparande och investerande övertid kan ge.

   Ja alltså man skulle ju kunna tro det. Men inte direkt så att jag kan sitta och läsa årsredovisningar på de företag jag själv vill äga på min arbetsgivares tid, får lite för dålig känsla i magen för det =) Det mesta av det jag sysslar med handlar om att hänga med vad som händer i ekonomin, och detta går inte att kapitalisera på (a.k.a tajma marknaden, särskilt inte med 30 dagars regel). Att snacka makro och vad trump håller på med eller Riksbankens räntehöjningar vid fikarummet är rätt skojj då man känner sig smart (men det kommer inte generera nå överavkastning ;) )
   /A

   Radera
  3. Ska tillägga att jag säkert i framtiden kommer investera i aktier igen, men då gör jag det via eget AB och har helt annan livssituation än idag :-)

   Radera
 9. I egna AB:t:
  1) Gammal tjänstepension 90% indexfonder med lite krydda, 10% ränta
  2) Direktpensionsdepå ungefär samma fördelning
  3) Företagsägd KF 85% aktier, 7,5% ETF (XACT högutdelande), 7,5% aktivt förvaltad fond

  Nuvarande anställning:
  1) Tjänstepension 90% indexfonder med krydda, 10% ränta.
  2) Löneväxling 80% aktier, 20% ETF

  Gammal anställning:
  1) Traditionell tjänstepensionsförsäkring

  PPM:
  1) 100% indexfonder

  Privat:
  1) Ca 40-50 % indexfonder, 30-40% aktier, 10% råvaror, 10-15% dynamisk cashkassa.

  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
 10. är här för att vittna om vad den här stora stavningen har gjort för mig. Jag tror aldrig på pole gjutning, tills när jag blev frestad att prova det. Jag och min man har haft många problem att bo tillsammans, han kommer inte alltid göra mig lycklig för att han har blivit kär i en annan dam utanför vårt äktenskap. Jag försökte mitt bästa för att se till att min man lämnar den här kvinnan, men ju mer jag pratar med honom Ju mer han gör mig ledsen, så min äktenskap föll i skilsmässa för att han ger mig mer uppmärksamhet. Så med all denna smärta och ångest bestämde jag mig för att kontakta denna stavningskastare för att se om saker kan träna mellan mig och min man igen. denna spell DR PEACE berättade för mig att min man verkligen är i ett stort pass, att han har varit en charmig magi, så han berättade för mig att han skulle göra allt som vanligt igen. han fortsatte och kastade stavningen för mig efter 3 dagar stavning min man stavade helt förändrats han kom be om ursäkt för att säga hur han behandlade mig att han inte själv, jag tackar verkligen DR PEACE för att få min man tillbaka till mig jag vill ha dig alla att kontakta honom för dem som har några problem i samband med äktenskaps- och förhållandeproblemen, kommer han att lösa det för dig. Dess e-postadress är här: doctorpeacetemple@gmail.com
  och hans WhatsApp: +2348059073851

  1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) kärleksspel
  (3) Du vill bli befordrad på kontoret.
  (4) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik eller vinna en lotteri.
  (7) Du vill knyta din make för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Om du inte kan träffa din partner.
  (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
  (11) om du vill skilja dig från din make.
  (12) om du vill ha dina förfrågningar.
  (13) Graviditet stavar att tänka på barnet
  (14) Garanti Du vinner störande rättsfall och skilsmässa oavsett scenen
  (15) Avbryt ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
  igen e-postadressen är doctorpeacetemple@gmail.com. kontakta honom omgående
  WhatsApp: +2348059073851

  Vad du än vill, kommer du att få det från Dr. PEACE Kontakta bara honom och förklara ditt problem för honom och bli löst.

  SvaraRadera