fredag 16 november 2018

Rädda maten!

Nu när jag ändå kommit ut som en ganska oklok konsument kan jag lika gärna fortsätta bekännelserna. Jag brukar vara ganska duktig på att köpa mat med kort-datum-rabatt, eftersom jag inte är en sån där känslig person som oroar mig över bakterier och magsjuka. Men ibland är jag lite dålig på att faktiskt ta hand om den där maten när jag väl kommer hem. Därför tänkte jag komma med en förklädd uppmaning till er alla där ute (dvs egentligen till mig själv) att bara se till att göra det på en gång.

Nu senast köpte jag köttfärs med kort datum för 49.90 kr/kg  och då gäller det att se till att sprätta upp den där plastlådan, paketera till vettig storlek för hushållet och platta köttfärsen så att den går snabbt att tina upp sen. Sen är det bara att ösa in den i frysen (om du inte bor i mitt hushåll där det aldrig finns plats i den där jäkla saken och man varje gång måste ägna en halvtimme åt att klämma, trycka och till slut äta ett paket glass innan något går in). Summan av den här vansinnigt uppenbara uppmaningen är att bara ta tag i saker (framför allt livsmedelshantering) på en gång så kan du ägna dig åt bättre saker sen. Typ att titta på Maträddarna på Svtplay eller läsa FEBs blogg.

Det var allt för idag. (Ibland slås jag över hur galet uppenbara tips jag ger andra. Det finns en risk att det bara är jag och mina kompisar i studentkorridoren som har problem av den här typen).

Mvh.
För trött för att ställa en konstruktiv fråga. Men så är det ju fredag, varpå jag hoppas på förlåtelse.

4 kommentarer:

 1. "och platta köttfärsen så att den går snabbt att tina upp sen." Gud så smart! Jag tar den mesamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppas det tipset ger dig lika mycket glädje som ditt "frys in flaskan" en natt i förväg gav mig. Det räddade min sommar och sparade massvis under nöjesparksbesök.

   Radera
 2. Aha, det var ju också en bra ursäkt, att för att få plats i frysen "till slut äta ett paket glass innnan något går in". :D

  Är det något jag lärt mig inom läraryrket så är det att man aldrig kan säga något alltför självklart. Att upprepa det självklara, är något vi behöver påminnas om. Annars blir det inte självklart för oss senare... Djuuup visdom... ;)

  Gillar för övrigt din väldigt ödmjuka stil. Tillplattad fryst köttfärs lagade jag för ett par timmar sedan. Det är sådan där grej som mamma alltid gjorde. När jag flyttade hemifrån gjorde jag nästan allt som hon, tids nog insåg jag att man inte måste ha 50/50 margarin och smör i bullarna, liksom ingen naturlag. Men det kändes rebelliskt att bryta vanan och ta smör 100%, men ack så gott. Plattandet är dock bara smart och inget att rebella mot.
  Trevlig helg! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Eva! Roligt att du ser några fördelar med min enkla pedagogik. Tycker det är spännande som du säger, det där med att ärva idéer från sin mamma. Det tog mig typ 10 år borta från henne för att inse att man inte alls måste ha 1000 olika städprodukter tex. Det sparar mig massvis av pengar.

   Roligt att du märker skillnad på margarin och smör i bullar. Jag bakar bullar som andra byter trosor, men har ändå inte riktigt märkt någon skillnad. Märkligt eftersom smör rimligen borde vara mycket godare! Det är nog fel på mina smaklökar.

   Radera