torsdag 22 november 2018

Varför jag hatar att jaga klipp

Misstolka inte titeln. Jag må hata att jaga klipp, men jag gör det ändå. Det är lite som att frosta av frysen (tack för tipset förresten, Sparo), jag avskyr det, men fortsätter ändå. För mig är det här med att jaga kap lite dubbelt. För delar av mig vill inte lägga tid och energi på att hitta billig mat, billiga julklappar, billig telefon osv, men andra delar av mig vill inte slösa pengar. Jag vill ju nå FIRE och då kan det vara riktigt klokt att handla mat på kort datum, köpa julklappar på Black Friday och jämföra priser vid mobilköp. Men ändå är det något som skaver i mig mitt i allt detta. Vad då?

Jo, nu när det är Black week, Black weekend och Black friday blir det så uppenbart att den här hysterin skapar stress hos mig (och sannolikt även hos andra). Min bloggkollega KTM skrev till exempel om ett samtal han haft med sin kollega om att man måste "hinna göra klipp" på Black Friday. Nu är det dessutom inte bara själva fredagen som blir stressfylld, utan hela jävla veckan. Visst har det blivit mer än förra året? Då minns jag att jag stressbeställde vinterkläder på lunchrasten till 30% rabatt på H&M och hängde på någon nätbokhandel som blev alldeles seg på kvällen. Nu stressas jag av Åhléns erbjudanden om 30% på Lego bara i förrgår, Bokus 15% på barnböcker bara igår och säkert CDONs 25% på all film enbart idag. Därefter kommer den riktiga fredagen där vi ska stressa upp oss ännu mer och göra ännu fler impulsiva köp. Det är inte konstigt att man blir stressad, framför allt inte när man som jag inte riktigt har funderat på vad familjens alla barn ska få i julklapp och därför i princip använder erbjudandena som uppslag. Plötsligt står man där och har köpt en massa saker, men inget som passar bra till varje enskild person.

Sen har jag också svårt för att det lätt leder till bunkrande eller kanske till och med hoarding. FFF beskrev i sitt inlägg om matköp att de ofta hamnar i en sits att frysen är överfull. Jag känner igen det där alltför väl. Jag och min man trodde att vi nog nu äntligen minskat rejält på våra reserver, men så insåg jag igår efter att ha handlat varmkorv på kort datum (1800 gram dessutom) att vi ju inte alls har någon plats. Vi går alltså omkring med fulla frysar, fulla förråd och skafferier samtidigt som vi försöker vara ekonomiska. Är det ekonomiskt? Ja, det kan det kanske vara givet att allt äts upp och inget slängs. Men på köpet kostar det ännu mer energi (inte bara på elräkningen) när vi ska försöka sortera, packa om och anpassa matlagningen efter platsen i frysen.

Som vi nog alla vet kan kap vara riktigt bra för plånboken om det är så att vi enbart köper saker vi faktiskt behöver och ändå hade tänkt köpa. Jag vet det också, men har ändå svårt att implementera det i praktiken. Med anledning av detta har jag tänkt starta någon slags lista i telefonen på saker jag/vi tänker att vi ska köpa. Till exempel om det är aktuellt med en Mamma Mu-bok till någon i julklapp skriver jag upp det när jag tänker på det och sen så köper jag det när väl de där 15% dyker upp på Bokus. Om vi verkligen vill ge vårt barn ett Bamsespel så hamnar det på samma lista, precis som de där nya jeansen som mamman själv nog skulle behöva för att se respektabel ut. För min del så ser jag det som dubbel vinning om det faktiskt fungerar, jag behöver inte lägga lika mycket tid på att fundera på vad som ska köpas vid alla dessa födelsedagar och jag får också möjlighet att köpa dem till rabatterat pris under till exempel Black Friday om det är möjligt.

Jagar du klipp när det är dags för nya inköp? Hur fungerar det för dig? 

12 kommentarer:

  1. Men gud. Jag går så igång på behovsstyrda kap. Har ett helt system som går igång så fort jag ska köpa något. Varje gång jag får något billigt räknar jag hur många timmar mindre på kontoret jag behöver sitta av.

    Min taktik: https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/08/familjen-igmrs-taktik-for-att-kopa.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, skrattar åt IGMR, det här är väl lite av hens paradgren. Jag får också många tankar av detta inlägg men låt mig konkretisera (jag har trots allt gått utbildningar i sånt):
      1/ Ditt sista stycke = framkomlig väg, tumme upp.
      2/ Lyssna på denna pod, relaterar till det du skrev om i stycke 3:4. Handlar om hur vi agerar irrationellt om vi upplever "scarcity". https://www.npr.org/2018/10/24/660231760/radio-replay-too-little-too-much
      3/ Vem var det som skrev "Den bästa rean är den där du inte köper någonting alls, då har du 100% rabatt". Frihetsmamman; lyxa till det med en 100% off-rea i år och häll upp ett glas rödtjut framför ett tänt ljus istället.

      Radera
    2. Låter som ni har många kloka tankar. Måste spana in podden för jag lyckas inte så bra i verkliga livet.

      PS. Har redan gjort två beställningar och det lutar åt att jag inte kan hålla mig från en tredje. Jag vet, jag är en svag människa och inget föredöme för mina följare.

      Radera
  2. Jag har en sån lista som du tänker i mobilen. De saker som står där är det fritt fram att köpa när tillfälle ges. Ska väl kanske nämna att det är typ 5 saker o de har stått där minst ett halvår nu. Förra veckan hittade jag en av grejerna på tradera o slog till :). Mycket nöjd med den här strategin, får tid över till annat o köper inget onödigt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa! Jag har faktiskt haft det för mat. Där står det till exempel rapsolja vid extrapris, men har av någon anledning inte fått till det (läs: provat) med presenter eller dyrare egna inköp. Förr tror jag att jag hade sånt mer i minnet, men sedan jag fick barn är jag alltmer lost och skulle nog bli hjälpt av att veta att att barnet ska få en mamma mu-bok i julklapp och att det ska köpas när extrapris kommer.

      Radera
  3. Reagerade lite på det här i dag på jobbet när jag pratade med kollegor. Många är ju i grunden vettiga och menar att de aldrig handlar något på rea som de inte ”behöver”. Fick mig att börja fundera på vad vi verkligen egentligen behöver? Är inte mycket på behovslistorna egentligen sånt vi vill ha om vi ska vara ärliga? Förr hade folk en vardagsklädsel och en till söndagarna, man gick i ett par skor tills de var slut osv. Det går ju nästan alltid att motivera ett behov bara man funderar lite, men är det verkligen ett behov? Har inte alla medelsvenssons redan mer än de nånsin behöver? Kanske överanalyserar allt men såna tankar har börjat dyka upp på sistone.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har resonerat på liknande sätt och funderade faktiskt mycket på skillnaden mellan behöver och villhöver när jag skrev inlägget. Problemet är att förhålla sig till resten av samhället. Visst är det sant att nästan inget egentligen behövs, men min unge skulle nog inte bli så glad om hen inte fick något alls i julklapp i och med att hen vet hur det ser ut i andra familjer. På samma sätt skulle nog mina kollegor undra vad jag höll på med om jag hade samma tröja och byxa år ut och år in. Det är helt enkelt inte socialt accepterat. Så jag tänker att det bästa vi kan göra är att försöka förhålla oss till den värld vi är i utan att dras med i den värsta hysterin.

      Radera
    2. Absolut men om vi utgår från dagsläget så måste väl de flesta vuxna äga mer än en tröja och ett par byxor? Alltså kan behovet av nytt inte vara särskilt stort. Trots det så hör man ständigt kommentarer om att man ”behöver” nya kläder och andra prylar. Att det är svårare när det gäller barn förstår jag eftersom de verkar växa ur kläder fort och tröttna på leksaker. Men just därför så kanske man kan köpa mer begagnat? Ser ingen anledning till att julklappar alltid måste vara nya prylar som en del verkar tycka.

      Radera
    3. Det håller jag med om. Jag har själv kört på det de senaste åren (med undantaget efter graviditet när inget passade) men det visar sig att det kan behövas ett par nya (eller begagnade) byxor vartannat år. Jag har i nuläget 3 par som jag kan ha, varav ett har ett begynnande hål på låret. Då kanske det kan vara ok att köpa ett par till? Vet inte om jag är representativ för vanligt folk dock.

      Radera
  4. Jag har börjat med precis det du skriver i slutet - skriva lista med saker jag kommer på för födelsedag/jul/andra behov för att köpas när det väl är rea. Det gör dessutom att man får möjlighet att fundera igenom inköpen på förhand och stryka sånt som trots allt inte var så viktigt, enligt den där regeln om att vänta med alla inköp till dagen efter. Här blir det gladeligen flera veckors väntan, om inte ännu längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cosmonomics! Det låter klokt. Måste jobba på detta! Hur förhåller du dig till lite mer akuta saker? Typ att ungen växer ut vinteroverallen mitt i säsongen. Skrivs det upp eller shoppar du på en gång då?

      Radera
    2. Börjar leta på loppissidorna direkt och det tar ju oftast lite tid att hitta rätt så man får fundera en runda extra. Men så är det ju mycket mindre summor när det är begagnat också, generellt sett. Det är ffa sånt jag kommer behöva köpa nytt som hamnar på listan.

      Radera