onsdag 14 november 2018

FIRE på andras bekostnad?

Idag tänkte jag behandla ett ämne som är ganska komplext och riskerar att komma in på nationalekonomi, snarare än privatekonomi. Jag ska dock göra mitt bästa för att få fram de privatekonomiska aspekterna av resonemanget och att inte göra det för politiskt.

Nyligen skrev Aktiepappa ett inlägg som i grund och botten gick ut på att kritisera det stora stöd som vi svenskar ger inhemsk livsmedelsproduktion. Aktiepappa likställde i sitt inlägg svensk livsmedelsproduktion med den amerikanska bilindustrin som han menade fått orimligt stöd just för att den var amerikansk. Det finns flera anledningar till varför den här liknelsen är orättvis (framför allt på grund av att svensk lagstiftning omöjliggör konkurrens på lika villkor) och detta behandlas även i kommentarsfältet till inlägget. Detta till trots upplever jag att många som eftersträvar ekonomiskt oberoende resonerar i liknande banor. Miljonär innan 30 har fört liknande resonemang ett flertal gånger, och det gör även Studenten A (indirekt) i ett gästspel hos FEB.

I grund och botten tycker jag att alla ovanstående har en poäng i sina resonemang, eftersom det alltid finns argument som kan stödja att man gör på det ena eller det andra sättet.  Rent ekonomiskt (och det här är ju en ekonomiblogg) kan jag förstå att man tycker att det är svårt att försvara köp av svensk fläskfilé för 199 kr/ kg när man regelbundet kan köpa dansk för 49 kr/ kg. På samma sätt kan jag förstå att det kan vara svårt att köpa Arlas mjölk för 10 kr/l när Garants kostar 9 kr/l för samma innehåll (10% rabatt, fantastiskt!) eller att handla ekologiska produkter när konventionella är billigare. Jag har själv resonerat på samma sätt och låtit plånboken bestämma, vilket så klart bidragit till att jag kunnat komma upp i sparkapital snabbare än vad jag annars hade.

Men är det rimligt att alltid jaga lägsta priset i alla lägen? I min värld är det här en värderingsfråga. Om det är så att du känner att ekologiska livsmedel bidrar till en bättre värld och det är sådant du vill köpa så tycker jag att du ska köpa det trots att det fördröjer tiden till ekonomiskt oberoende. Jag resonerar på liknande sätt vad gäller annan typ av konsumtion. Låt säga att du tycker att Aftonbladet (om nu någon nu känner så?) bidrar till viktig granskning av samhället så tycker jag du ska köpa lösnummer eller bli pluskund eller vad det nu heter. Om du tycker att FFF bidrar till ett bättre samhälle tycker jag också att du ska köpa hans bok när den kommer, eller någon annan författares du gärna stöttar. Anledningen till att jag känner så här är att jag landat i jag aldrig vill nå FIRE på någon annans bekostnad. Jag vill därför stötta de produkter och tjänster som jag värdesätter. Det här kan även dras till det privata livet. Om jag känner att jag vill dra ner på utemat och mina kompisar tycker jag är tråkig kan det hända att de sponsrar mig en utemiddag eller drinkar på villkoret att jag följer med. Det kan lätt bli så att man låter sig lockas av detta, men det som gör det svårt är vetskapen om att jag faktiskt har råd att betala själv. Då känns det faktiskt som att jag genom detta når FIRE på mina kompisars bekostnad och det är inte intressant för mig.

Jag tycker därför att vi alla borde hitta det där som är viktigt för oss och inte kompromissa allt för mycket med det. Jag personligen värdesätter inhemsk livsmedelsproduktion och kommer därför inte springa till Lidl och köpa Bordsguld eller tysk köttfärs. Du kanske värdesätter Aftonbladets funktion i samhället eller den lokala oberoende klädbutiken och ska då istället göra vad du kan för att stötta dem. Annars känns det för mig som att vi når våra mål genom att försaka vår inre kompass och på andras bekostnad. Observera att det här inte handlar om att vi ska gynna/unna/stötta företag som vi vill ha kvar för vår egen skull (typ handla på lokala Ica för annars har vi inte kvar någon butik), utan snarare att vi ska göra det som känns etiskt rätt enligt vår kompass.

Upplever du att stävan efter frihet har fått dig att ta avsteg från dina värderingar? 


PS. Jag är medveten om att det här är ett komplex resonemang som har många sidor. Jag är också medveten om att det finns många som känner att FIRE-rörelsen själv är oetisk och går ut på att leva på andras bekostnad till exempel om man pratar om landstingsskatt. Men det var inte det som det här inlägget gick ut på, så jag väljer att inte sväva ut gällande det just idag.

10 kommentarer:

  1. Det här är en intressant och komplex fråga. Personligen så vill jag stötta inhemsk svensk matproduktion. Jag köper aldrig utländskt kött i Sverige (förutom på restaurang för jag är för lat för att fråga från vilket land det kommer). Däremot handlar jag oftast inte ekologiskt med undantag av bananer för jag tycker att svensk jordbruk redan har relativt hög standard. Jag vägrar betala dubbelt så mycket för en ekologisk produkt. Är däremot skillnaden liten så väljer jag den ekologiska produkten. Jag handlar inte heller på Lidl för jag vill ha mina specifika produkter och jag avskyr deras röriga butiker. Dessutom försöker jag undvika butikernas egna varor för jag vill kunna välja mellan produkter och främja konkurrens. Jag är ganska fast i vissa märken för jag har försökt eliminera e-nr och annat skit som finns som fyllnadsmaterial.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Plina och tack för din kommentar! Jag tror att vi resonerar lite liknande och jag misstänker att det är vanligare bland sparintresserade kvinnor än män att ändå försöka göra vad som känns rätt. Nu vet jag iofs inte om männen köper saker som känns fel, eller om de snarare bara bryr sig mindre om natur och framtid. Jag själv förändrades väldigt mycket sedan jag fick barn och har därefter börjat reflektera mer och mer över konsekvenserna av mitt handlande. På något vis försöker jag att inte trycka undan de känslorna trots att jag har siktet inne på frihet och vet med mig att det är kostsamt. Det låter bra att du hittat vad du tycker är viktigt och agerar utifrån det. Det är precis det jag hoppas att de flesta av oss gör. Kul att du hittat hit förresten!

      Radera
  2. Har inga invändningar, tvärtom har du rätt. Ovanligt med bloggare av denna typ som uttrycker dessa värderingar. Låt dig inte övertygas att tro anorlunda! Ofta har jag en hel del avvikande åsikter som jag håller för mig själv, eftersom jag vet att pengarna alltid kommer först för de flesta sparare och investerare.

    De gånger jag gör köp som jag är särskilt och hjärtligt nöjd med, är det alltid saker eller tjänster på ordinariepris och som har god kvalitet och säljs av företag jag tycker gör bra saker och vill ha kvar. Av någon mystisk anledning blir de också kvar länge eller räcker längre än jag trott... Visst kan sakerna ha varit på rea också, men den gemensamma nämnaren är att köpen gjorts utan girighet inblandad... Det verkar som att det leder till något gott i sig. Kan inte bortse från denna upptäckt.

    Blev väldigt träffad nyligen också några ord som psykologiprofessorn Jordan Peterson sade: "I have never seen anyone get away with anything ever." Han menade att allt vi gör och säger, oavsett bra eller dåligt, får de konsekvenser som motsvarar exakt samma kvalitet som det startade med. Det stämmer väl med mina många funderingar på sistone. Är inte helt säker på att jakten på röda priser, att göra fynd osv verkligen leder till det som det synes göra. Tänk om mitt fynd drar bort någon liten vinst på annant område helt utan att jag vet det? Tänk om varje handling som inte är helt igenom god, utan beräknande, drar ned mina chanser till en viss löneökning, lägger på en extra karensdag på sikt, får mig att komma i en situation där jag måste betala 95 kr för en lunch för att jag glömt lunchlådan plötsligt. Om jag inte jagat fynden, inte haft sinnet upptaget av snålhet, hade jag inte glömt lunchlådan, inte blivit sjuk osv. Menar inte att sakerna har med varandra att göra alls, bara att det negativa i ens liv aldrig kan få de positiva konsekvenser man räknat med.

    Det finns ett ordspråk som lyder något i stil med att den inkomst man girigt fikar efter inte blir till någon som helst nytta i slutändan, dvs den ger inte den vinst man trott. Tvärtom kan den leda till olycka. Denna tanke kommer till mig ofta. Det är som att det vi ser, det vi tror, det vi kan räkna ut, bara är ytan av verkligheten. I själva verket fungerar saker och ting kanske på ett annat sätt på ett djupare plan. Vi kanske inte enbart är separata individer som konkurrerar om resurser under jordelivet, utan att vi egentligen är sammanknutna och därmed beroende av varandra och att allt vi någonsin kan hitta på, får konsekvenser för helheten hela tiden.

    Men ett sådant tänk fungerar inte i marknadsekonomi. Där måste vi hållas separata, annars kan inget icke livsnödvändigt säljas på oss och ingen manipulering via reklam kan ske. Om vi redan får våra behov tillfredsställda i en tillitsfull gemenskap med andra går giriga kapitalismen under. Det är inte ekonomi i sig som är fel, inte heller pengar, utan människans omåttliga hunger efter mer i tron att hon är ensam och måste slita i sitt anletes svett (eller lata sig och låta slavar arbeta) för sin överlevnad (eller lyx) och därtill konkurrera med andra till synes separata individer om åter igen till synes bristfälliga resurser.

    Man kan fråga sig vad "ekonomisk frihet" är i denna kontext.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt med ett så långt svar på mitt något flummiga inlägg. Jag uppskattar att du tog dig tid! Jag tycker det är intressant att tänka på våra handlingars konsekvenser. Precis som du säger verkar bra produkter och företag ha en förmåga att löna sig i slutändan ändå, men jag tycker samtidigt att det är helt rationellt att gynna dem även om det inte betalar sig genom längre livslängd tex. För jag tycker det är för jävligt att de som ordnar mat på våra bord ofta har en månadslön på runt 5 000 kr i månaden och att hållbara produkter konkurreras ut av Kinaplast tex. Då är det liksom lite upp till mig själv att göra något åt det, åtminstone att dra mitt strå till stacken och inte alltid sätta mig själv och min ekonomi främst.

      Jag tror absolut att professorn kan ha en poäng. Se bara på alla arbetsgivare som lurar sin personal på löneökningar och sedan står där utan personal. Jag minns tex när en bekant som är sjuksköterska krävde samma lön som sina kollegor, men inte fick det och då sa upp sig. Då fick arbetsgivaren betala det tredubbla för en hyrsköterska istället. Arbetsgivaren kom snabbt springandes tillbaka och erbjöd tom högre lön, men min bekant sa nej. Korkad att göra så från början i min mening! Jag kan säkert komma på tusen liknande saker från mitt eget liv där min egen dumsnålhet kostade mig pengar i slutändan. Sen finns det säkert saker som man inte ens vet eller kan föreställa sig, men jag hoppas att jag och andra kan hitta gångbara alternativ där vi har en idé om vad konsekvenserna annars blir.

      Radera
  3. I mat väg köper jag ca 60% ekologiskt, är vegetarian sedan hedenhös så jag behöver inte förhålla mig till kött, fisk o fågel. Visst, min kostnad blir högre för maten men jag känner att jag kan stå för mina handlingar. Jag vill se en minskning av användandet av konstgödsel och besprutningar på våra marker. Jag vill göra de val själv som stöder den förändring jag vill se. Kan jag köpa lokalt odlade grönsaker gör jag gärna det.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, Anna! Jag köper själv bara konsekvent bananer ekologiskt och vindruvor, men väljer det ofta när prisskillnaden inte är så stor. Har börjat landa i att jag framöver bör köpa ekologiskt kött om jag ens ska köpa kött. Misstänker att svensk fläskproduktion inte är lika exemplarisk som jag trott. Nåväl, det är dumt att diskutera det med en vegetarian för du vet ju redan var du står i frågan. Oavsett så tycker jag du gör rätt i att stödja den förändring du vill se. Det tycker jag känns mer ekonomiskt hållbart i längden också faktiskt.

      Radera
  4. Jag tänker också mkt på det här med pris på svenska livsmedel.
    Min take (amatör) är att det finns två huvuddelar bakom att svensk mat är så dyr. Dels de högre kraven i olika regelverk (vilket är bra, t ex får man inte ha så stora djurbesättningar som i grannländerna vilket gör att det används mindre antibiotika). Och dels att det ofta finns en monopolsituation i Sverige (mindre bra). Det här gör att diskussionen ofta blir förvirrad, och att det är svårt att veta vad man borde välja när man står där vid mjölkkylen. Det finns inga korta svar på det här. Men jag tycker det här tänket ibland gör det lättare att veta om det är värt betala mer.

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg!

    Vill förtydliga lite ang mitt gästspel på Fru EBs blogg, vilket inte riktigt framgick.

    Hela syftet med inlägget var att bidra med information om priser i en butik som inte redovisar sina priser på nätet. Försökte ta ett urval av varor inom många olika områden. Kommentaren kring tysk köttfärs skrevs med glimten i ögat. Jag personligen köper inte tysk köttfärs.

    När man pratar miljö tycker jag det är värt att prata om detta i termer av total påverkan. Min miljöpåverkan ligger på nästan 3 gånger lägre än snittsvensken när jag senast gjorde test. Thats a good start =)

    Oftast tänker folk fel när det gäller den mat som är bäst ur miljösynpunkt. Ska ge några exempel. En ekologisk frukt från sydamerika är sämre än icke ekologiska svenska morötter (då frukten fraktats över jordklotet). Närproducerat är viktigare än ekologiskt, exempelvis ägg från den lokala bonden i kommunen (behöver ej vara ekologiska) än ekologiska ägg (man själv ger sig en klapp på axeln och tror sig göra en bra gärning). Sen överlag är ju en vegetarisk kost bättre för miljön etc.
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inser att jag missat din kommentar, A. Tråkigt med tanke på att du till och med omnämns i inlägget. Jag vet inte om det stämmer att närproducerat är bättre än ekologiskt ur ett miljöperspektiv, men det låter ju instinktivt rimligt iaf. Och klart det finns val som är bättre än andra, typ att leva vegetariskt, men ändå kan man välja att äta kött.

      Jag tänker att man måste välja vad man tycker är viktigt och agera därefter. Jag tycker personligen att det är okej att äta kött, men inte att djur ska ha det odrägligt under sina liv. Kanske är det ologiskt för många, men så känner jag. Kul att läsa lite mer om hur du resonerar i frågan. Uppfattade dig som att du förespråkade utländskt kött (jo, jag äter själv tyskt kött i Tyskland och danskt i Danmark men det är inte riktigt samma sak), men tycker man kan kosta på sig svenskt här i sverige.

      Radera
  6. Min hälsa kommer på plats 1 och med en kronisk inflammation som ger mycket smärtor och artros foten har jag övergått med 80% till antiinflammatorisk ekologisk kost vilket gett resultat. Äter alltså inte kött men ibland fisk, mjölkprodukter, gluten och står över mycket av det där leta billigaste komjölken eller skinkan.
    Om jag mår bättre? Definitivt. Smärtor borta 80% efter nån dryg månad. Mat och nyttiga medel från hälsokost för min hälsa får alltså kosta och betalar gladligen tre gånger så mycket om min hälsa mår bättre av det.
    I övrigt tycker jag djurindustrin är hemsk och de stoppar i djuren så mycket antibiotika och annat vidrigt, så har svårt att förstå någon vågar äta, men men.. 99% av de jag känner äter kött utan och bry sig så.. koncentrerar mig på mitt race o min kropp o hälsa :)

    SvaraRadera