tisdag 25 december 2018

En utvärdering av era mattips

Det bästa med den här bloggen och andra bloggar är att jag får så mycket inspiration och praktiska tips. I och med att jag har en egen blogg har jag dessutom haft möjlighet att få tips direkt riktade till mig, vilket är särskilt fint. För en dryg månad sedan skrev jag om att jag är himla svag för köpimpulser på fredagar. Eftersom ni läsare är så grymma tog jag till mig av era tips och började använda mig mer av frys, storkok och planering. Så hur har det då gått?

En stor skillnad när att jag försöker planera måltider mer än tidigare. Jag blir inte alls lika ofta stående och funderar på vad som ska ätas ikväll (dvs om en kvart eller helst för en kvart sedan). I praktiken innebär det att jag innan sänggång kvällen före tänker till och tar fram något från frysen (tex köttfärs) om det behövs. Jag försöker också vid storhandling (eller handling överhuvudtaget) tänka på förhand för att få hem saker till rätter som jag rimligtvis kommer att laga. Sammanfattningsvis tycker jag att det här har underlättat mycket och det var egentligen lättare än jag tänkt att få in rutinen.

Ett annat tips jag fick var att göra lite extra och se till att ha saker i frysen. Det här har också gått förvånansvärt smidigt. Eftersom jag som person är rätt övertygad om att vissa saker (typ potatis) inte lämpar sig för frysen har jag valt att fokusera på rätter som faktiskt är rimliga att frysa ned. I mitt fall har det inneburit köttfärssås, daal, pannkakor, hamburgerbröd och någon köttgryta. Jag har ännu inte fryst ner färdiga enportionsrätter tillagade av Moi, men jag tycker det här är en mycket bra början för familjen. Därtill har jag hjälpts mycket av att helt enkelt skippa lunchen de dagar jag glömt låda eller varit för lat för att förbereda den, men det har jag ju skrivit om förut.

Vår konsumtion av spontan hämtmat har för att summera gått ned otroligt mycket. Med ett undantag sedan inlägget skrevs tror jag inte att vi ätit utemat utan att det var något vi planerat i förväg alls. Egentligen känner jag inget jättestort behov av att minska den planerade utematen, utan det är den oplanerade som jag stört mig på. Tråkigt nog har några nya problem dykt upp samtidigt som andra löst sig. Ett första stort problem är att vårt barn inte alls äter det jag lagar lika mycket som förr. Roligt nog så var det lättare att få i hen hämtpizza, thai eller burger king än hemlagade linsgrytor. I och med att planeringsrutinen satt sig så blir det i princip aldrig heller korv, snabbmakaroner eller pulvermos och som det visade sig var det sådan skit som ungen ville ha. Jag fattade inte riktigt det förrän jag under en vecka till följd av stress serverade korv, fiskpinnar, pulvermos och annan skit på daglig basis. Plötsligt åt barnet igen! Allt planerande har således lett till att mitt barn äter mindre. Hur löser jag det?

Dessutom, och det här skriver jag med sorgen i hjärtat, har vi ett rejält ökat matsvinn. Jag lagar så mycket mat att vi inte hinner äta upp den och jag har fått rejäla problem med frysplats. Särskilt som jag är lite kinkig och vill variera maten ibland (inte äta samma rätt tre kvällar i rad). Då blir jag sittandes med en stor skinka, stek, köttgryta eller dylikt som inte går åt. Det här problemet är större i och med att vi äter jäkligt små portioner. Nyligen testade jag ett recept på köttfärssås för 4 personer som familjen åt av vid tre olika tillfällen utan att den tog slut och då hade jag ändå fryst in mer än hälften redan vid tillagandet. Den andra orsaken är att det alltid tycks vara fullt i frysen, varpå "släng ner allt som inte äts upp i frysen" inte är optimalt. Jag är inte heller säker på att jag skulle ta tillvara på all den tillagade maten som hamnade där heller om jag väl gjorde så. Det verkar därmed som att jag till följd av de nya "förbättringar" dragit på mig nya problem att jobba på, men det ska säkert lösa sig det med så småningom...



Har ni några tips på frys- och barnvänliga maträtter? 

22 kommentarer:

  1. Det här med matsvinn och små barn är verkligen ett problem hos oss också. Nu har vi som tur är hönsen som äter upp allt så ingen mat går till spillo men det är ju alltid tråkigt att alltid behöva slänga 50-75 % av minstingens mat, oavsett hur lite man lägger upp. Mina bästa mattips för småttingar är (som har funkat för mig):
    1. Plockmat, allt man kan äta med händerna är bra.
    2. Ha inte panik om barnet bara äter fyra makaroner till middag, barn i Sverige svälter inte ihjäl.
    3. När barn blir typ 4-5 år så kan man tvinga dem att äta på ett helt annat sätt men en tvååring får liksom bara äta sina fyra makaroner och komplettera med välling till kvällen.

    I matväg tycker jag allt som är klassisk barnmat har funkat, köttbullar, makaroner, fjärilspasta med smör, ketchup, äpplebitar, banan osv (även till middag)

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är bara lite tråkigt att servera makaroner. Idag blev det stuvade makaroner till lunch och sedan resterna av dem till middag (när den hemlagade riktiga maten ratades och hen såg att rester fanns på spisen). Men jag håller med om att det är tur att det finns mat på förskola och att hen sannolikt inte svälter.

      Är dock inte säker på att allt blir bättre med åldern. Min systers sexåring äter typ ingenting, så jag känner att det finns en påtaglig risk att problemet håller i sig ett tag.

      Med plockmat, vad menas då? Brukar ha tacos (men inget äts vanligen förutom gurkan) ibland. Vad mer plockas med? Räknas köttbullar och makaroner? :P

      Radera
  2. Håller med ovan skribent vad det gäller mat och barn! Barnet äter på dagis, eller mer till frukost , hen ser till att få i sej det hen behöver, OM MAN INTE TJATAR (för då blir det en strid som barnet kan vinna och då kan man få problem....). Så, fråga om barnet är mätt efter tre pastabitar, om svaret är ja, nöj dig. Hen äter en annan gång. Och kör rätter du vet att hen äter sådär 1-2 gånger per vecka?

    Angående portioner, laga bara 2 portioner om ni äter lite? För att slänga mat är varken ekonomiskt eller ekologiskt...
    Och det som blir över blir nästa dags matlåda. Eller näst-nästa dags kvällsmat? Den mesta maten håller sig 4-5 dagar i kylskåp.
    Lycka till!
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att det är ett korkat beteende. Ofta kan det vara svårt att bara minska mängden, mycket bygger ju på 4 personer. Tex paket med köttfärs, men jag inser ju själv hur dumt det är och att jag måste ta mer ansvar för det som väl lagas när jag är så liten i maten (och ungen ännu mer så). Jag borde nog också lära mig acceptera att hen inte äter så mycket, och att ketchup är hushållets viktigaste tillgång. Men det är svårt. Särskilt på sistone när hen till och med gått ner en del i vikt. Tack för tipsen!

      Radera
  3. "Allt planerande har således lett till att mitt barn äter mindre. Hur löser jag det?" Kloka svar ovan. När de var riktigt små körde jag omvänd psykologi - ex. lade upp de allra minstaste små broccolibitarna, gärna smörstekta med salt på (det gillar de små illdågorna) och sa "Ni får ta MAX ett "träd" per person. De fick också göra grönsaksgubbar innan maten (d.v.s. bygga ansikten av morot, sallad, tomat och då gled det ju i en och annan grönsak eftersom de var hungriga). Idag säger jag att det är viktigt att äta alla färgerna, så även om de bara stoppar i sig en orange lins är jag nöjd för jag läste någonstans att deras smaklökar anpassar sig till nytt. Men man måste exponera dem ihärdigt och länge. Mängden spelar inte så stor roll, huvudsaken är att linsen hamnar i munnen och vidare ner i magen. Så egentligen vad jag försöker säga är: Ge inte upp. Barnet överlever, ni kommer att känna frustration och kanske en kompromiss är att slänga till lite slakteriavfall on top of linsgryta för att inte skapa schism. En vacker dag kommer barnen att äta daalen som en människa. I jul bevittnade jag storögdt hur mina barn slukade grönkål som om det vore chips. Like what?

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHA, det måste jag prova! "Du får inte smaka broccolin, den är mammas!" Skulle mycket väl kunna funka!

      Har också läst det där med att allt ska provas 8 ggr. Men det är ofta svårt att få in något som är "äckligt" 8 ggr i ungens mun. Det sista som överger en är dock hoppet..

      Radera
  4. "Nyligen testade jag ett recept på köttfärssås för 4 personer som familjen åt av vid tre olika tillfällen utan att den tog slut och då hade jag ändå fryst in mer än hälften redan vid tillagandet."

    Det låter som att era matkostnader inte behöver vara högre än vad som är normalt för en person! Äter ni så lite sammantaget även när det lagas andra rätter? Detta med maten borde i så fall vara närmast en baggis i er familj. Brukar beräkna 125 g köttfärs per portion till sås som inte är alltför utspädd med annat, till exempel bönor, linser och krossade tomater.

    Men portionsstorlek har jag märkt kan skilja sig mycket mellan familjer. Om jag är bjuden på middag händer det inte sällan att jag undrar hur lasagnen eller pastasåsen eller vad det nu är, ska räcka till alla fem vid bordet. Hade jag suttit där ensam hade nästan hälften gått åt! Resultatet är att man sällan är mätt efter att ha ätit i vissa familjer. Men kan ibland förstå varför. Efter maten är det nämligen en rejäl efterrätt, något jag sällan vill ha efter en middag. Äter ni kanske alltid efterrätt?

    Själv kan jag däremot dryga ut huvudmålet med en billig hemlagad soppa till förrätt. Väldigt bra att laga mycket och god soppa och ha som förrätt i dagar. Om man blir riktigt lat, kan soppan fungera som egen rätt med bara ett par mackor och en frukt till. Mindre chans att latheten leder till hämtpizza då.

    Barnvänlig mat som är billig skulle väl vara att komma på en soppa som ungar verkligen gillar. Minestronesoppa, där ingår ju en massa pasta. Man kan lägga i korvbitar kanske. Hmm, kanske ratas minestronen helt på grund av sin trista stämpel, men någon typ av soppa borde kunna gå hem. Lätt att frysa i glasburkar också. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomatsoppa är en favorit hos våra barn! Men den ska mixas helt slät. Och så kan man ha pasta i. Och ett gott bröd till. Klart. Billigt och vego.
      Så det är mitt sopptips.
      /C

      Radera
    2. Eva: vi äter alltid så lite, iaf om vi äter lunch och middag. Mer om vi hoppar måltider. Däremot så fikas en del (och inte redo att sluta med det) så det är inte så att vi är magra, haha. Vi ligger under snitt i matkostnad. Runt 4000 för tre personer, men då köps bara svenskt av det som går och ofta även ekologiskt numera, samt en del finare ostar. Vi äter inte efterrätt, men ofta ost/bulle/macka på kvällen.

      Jag gillar ditt sopptips, det ska jag prova! Har du fler förslag är det bara att bomba mig närsom för det är mycket välkommet! Tack för tipsen!

      Radera
    3. C: Vego gillas (av mig, inte resten). Har du länk till bra recept? Soppa brukar kunna funka ibland nämligen. :)

      Radera
  5. Känner också igen problemet med att barnet inte alltid äter det jag ställer fram. Min bästa taktik är att dels se till att hen är riktigt hungrig, mellis får inte vara mindre än två timmar innan maten, dels servera det som är minst gott först, tex potatis, och ta fram oliver/paprika/gröna ärtor (bästa enligt barnet) när det första har ätits upp. En grej är också om maten blir för ihopblandad, tydligen inte poppis bland barn, och att inte ge för mycket fokus när barnet äter, helst ska man bara äta själv, ställa undan tallriken en bit bort om barnet börjar bete sig dåligt, tex kasta mat, och lägga fram en bit mat i taget när hen lugnar sig igen... Men men, det är inte alltid jag lever som jag lär, ibland blir det bara ketchup och majonäs på allt för att det ska gå ner. Avseende frysutrymme skulle jag kunna tänka mig att lägga några (namnmärkta) lådor i jobbets frys om det skulle bli fullt här hemma, men det har jag tyvärr inte lyckats med än :)
    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej L! Bra tips! Borde nog avdramatisera det hela lite. Just nu blir det konflikter i tid och otid och hot om utebliven glass och sånt där som jag VET är fel, men inte kan låta bli. Oftast känner jag mig så kränkt också, eftersom jag ansträngt mig så mycket nu jämfört med korvtiden. Ska tänka på att inte blanda saker, det har du nog rätt i som en lösning. Nu försöker jag lura hen genom att blanda (att äta allt), men resultatet blir snarare att inget äts.

      Det där med jobbet har jag verkligen aldrig tänkt på. Det vore ju ett alternativ! Ska nog testa. Tack!

      Radera
  6. Själv försöker jag begränsa mängden beslut jag tar varje dag, då mycket av forskningen på ämnet tyder på att vår "willpower" är en ändlig resurs och verkar som den återställs efter en natts sömn. Du kan läsa lite mer om det här, https://www.entrepreneur.com/article/244395, men min kunskap om detta är från boken Deep Work av Cal Newport (stor rek!)

    För att göra detta har jag byggt ett register med mina 10 favoriträtter och skapat inköpslistor för dessa som är anpassade efter mängden mat man ska köpa och inte efter receptet, detta tycker jag underlättar mentalt att jag skriver ett paket spaghetti och inte 800g som det står i receptet vilket kräver tankeverksamhet att processa.
    inköpslistorna har 3 nivåer, nr 1 är en maträtt 4 portioner och kräver en väska att handa, nr 2 är två maträtter á 4 portioner och kräver en väska och en påse etc. När detta väl är på plats så är det jäkla lätt att variera middagarna och inköpen och jag behöver inte uppfinna hjulet igen.

    Sen har jag väl vissa förekommande varor som jag alltid behöver köpa som oftast går åt: ägg, bredsmör, knäckebröd, mjölk, kokosmjölk, krossade tomater, lök.

    Har säkert glömt något :P
    God fortsättning!
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betyder det att du alltid handlar i samma butik, typ Lidl som du gillar så mycket ;), eller anpassar du lite efter dina listor och extrapriser? För oss blev det Coop och Lidl denna vecka, Kvantum förra veckan och Citygross veckan därpå utefter bästa priserna på det vi främst ville ha.

      Radera
    2. haha, jag handlar faktiskt i andra butiker också =). Brukar komplettera matköpen med extrapriser.

      Radera
  7. Åh vad jag känner igen mig, den där känslan när man slavat i köket och "ingen" gillar maten. Fy f-n. Då krävs ett benhårt psyke och mantrat "du lagar mat åt dig själv" behöver upprepas in absurdum. Tyst och ihärdigt på samma gång.
    Så, nu konkreta tips som du gör som du vill med. Du skriver att ditt barn gått ner i vikt. Det förstår jag att du är oroad över. Verkligen. Så jag föreslår att du tänker ut 10-15 (eller fler om du kommer på) maträtter ditt barn faktiskt gillar. Stekt falukorv? Köttbullar? Tacos? Tomatsoppa? Ugnspannkaka? Osv. Jag tror du kan komma på så pass många ändå.
    Sedan gör du ett rullande 5-veckors matsedel. Nöj dig med att ungen äter då 2-3 gånger per vecka. Laga fet mat. Snåla inte på smör och grädde. Och som någon här sade; blanda inte ihop saker i maten, håll den ren liksom. De övriga maträtterna ungen inte gillar, nehej, det var ju tråkigt för hen. Men se till att DU njuter av den goda maten du lagat till dig.
    Kan något sådant funka?
    Tomatsoppa
    Stek 1 finhackad lök samt 1-2 msk tomatpuré och 2 tsk paprikapulver i olja eller smör i en kastrull i någon minut eller så.
    Häll på en burk krossade tomater och 5 dl vatten och en grönsaksbuljong och en tsk socker. Koka under lock 10-20 min. Koka pasta (små stjärnor tex eller snabbmakaroner, det är inte guide Michelin liksom.) i en annan kastrull.
    Ta av soppan från spisen och mixa helt slät med stavmixer. Barn gillar INTE att hitta små lökbitar i soppan. Ställ på spisen igen, tillsätt 1 dl grädde. Häll i pastan. Se till att soppan är varm igen och smaka av med salt och peppar .
    Servera med gott bröd och smör och ost.
    Du har alla ingredienser hemma alltid. För krossade tomater och lök är stapelvara i ett frugalt hem. Jag har fryst bröd jag värmer i ugnen. Men man kan rosta bröd och ha till.
    Lycka till.
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är villig att prova allt! Tack för tipset. Pasta är ju rätt poppis och typ buljongsoppa också så det kanske kan funka? Värt ett försökt iaf.

      15 rätter låter mycket. Kan en vara falukorv i ugn, en korvstroganoff med falukorv, en stekt falukorv och makaroner och en stekt grillkorv? Det är mycket korv som går hem här... Ska dock försöka anamma det och tänka på det där med grädde och att fördela så att varannan dag blir ätbart för ungen och varannan dag något annat för mig. Då behöver jag kanske inte må lika dåligt som när jag pinar i ungen samma rätt som hen hatar tre dagar i rad... Tack för tipsen!

      Radera
    2. Bra korv-rätter!
      Köttfärs; köttbullar, biffar, köttfärssås, lasagne, tacos?
      Allt lämpar sig att frysa, inte potatis då, men pastan.
      Fisk? Fiskpinnar (det är ok med halvfabrikat), kokt torsk med äggsås (men blanda för guds skull inte ihop något, sås för sig och ägg för sig), någon fiskgryta hen gillar?
      Kyckling? Bara ugnsstekta lårben? Kycklinggryta? Stek på kycklingbröst i bitar sedan kan du antingen woka grönsaker (till er vuxna) och koka nudlar (men blanda inget) eller så kokar du pasta och serverar kycklingen med och med pesto?
      Pasta carbonara? Gillar han det?
      Jag tror nog du kan skrapa ihop 15 rätter.
      Och som någon skriver nedan. Utrensning är bra att köra på helgen. Vi har ofta "restfest" , en buffé med rätter som räcker för en person , då gäller det att hålla sig framme så man får något man gillar.
      Och du, kämpa på. Vi har en son på 12, snart 13 och sakta men säkert äter han mer och mer saker. Numera kan han steka sig hamburgare själv om det serveras en vegetarisk gryta.... Alltid något (jag slipper åtminstone laga något annat).
      Men jag vet EXAKT hur tråkigt det är med maten för dig nu. Men ha lägre ambitioner. Det är inte värt att ha höga ambitioner varje måltid just nu. Vi har gröt på söndagskvällarna. Barnen älskar det. Jag orkar inte hitta på mat och jag orkar inte laga mat två gånger samma dag.
      /C

      Radera
  8. På tal om krossade tomater som stapelvara i frugalt hem, håller med detta helt. Min mamma lägger dubbelt så mycket pengar på mat varje månad som vad jag gör. För att få ned kostnaden har jag gett henne tips men hon förstår sig inte på dem alls. Hon ser bara ökade kostnader!

    Mycket av det jag tipsat om bygger på just krossade tomater och hon blir alltid irriterad. Det har hon aldrig köpt, inte för att hon skulle ogilla tomat, utan enbart på grund av kostnaden. Hon menar att det är ofantligt dyrt. Jag säger då att det finns olika prisklasser på krossad tomat men att säga att det är en dyr matvara är rent nonsens.

    I hennes värld blir det dessvärre "dyrt", eftersom de lagar mat för minst 6-7 personer varje dag, trots att de bara är två vuxna hemma. Visst, det gör matlådor men ändå. Med i beräkningen måste de alltid ha att det ska bli rester som de kan slänga. Jo, du läste rätt. De vill känna sig rika på mat och ha ett överflöd och få mycket över, annars får de tydligen ångest eller något liknande. Det är lite sjukt skulle jag säga.

    Att dryga ut ett kilo köttfärs med krossad tomat eller linser finns inte i mammas värld. För dyrt enligt henne. Hon tycker att allt grönt och vegetariskt är dyrt och köper därför alltid bara kött med tillbehör som ris, potatis och pasta. Sallad till maten har hon knappt någonsin haft. Antalet köpta potatisar är precis beräknat antal som går åt, "för dyrt" annars...Om man är där vid matlagning får man frågan hur många potatisar man tänkt äta, inget av just potatisar får slängas. Om man plötsligt vill ha en potatis extra blir det sura miner om mamma känner att hon måste avvara "sin" potatis för min skull. "Billigare" matvaror som kött går det dock bra att slänga. "Det har ju stått framme på spisen så många timmar." Jag gav ju förslag att ställa in det i kylskåpet tidigare men fick till svar att det är snålt...

    Hjälp, jag blir stressad och arg över sådan märklig attityd till mat och matekonomi! Vad ska man ta sig till egentligen? Hennes svinn är lika stort som hela min matbudget!

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eva, alla kommer till en punkt när man blivit "vuxnare" än sina föräldrar. Och att man inte kan ta ansvar för dem eller uppfostra dem.
      Det gäller bara att inse när man kommit dit och då "klippa " banden. De är vuxna och har sitt liv som de lever som de vill. Du har ditt. Du har inget ansvar för dem.
      Klart det är tråkigt att hon slänger mat. Men det är det många (tyvärr) som gör.
      /C

      Radera
  9. Jag har inte barn så den delen av inlägget bryr jag mig inte om att kommentera.. Men dels blir jag sjukt förvånad över era portionsstorlekar, här brukar ett recept för 4 räcka till 2.. Hade helt klart föredragit er matematik!
    Sedan när du skriver att det är fullt i frysen, ni kan inte bara ta en utrensarvecka/månad och äta det ni har? Dels brukar det blir ganska varierat och man kan ju fortfarande göra en sallad till eller ex potatis i ugn eller nått så tänker man ju inte på att man äter rester direkt.. Alternativt att ni varje vecka har en dag när ni äter rester från frysen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst vore nog om det räckte till fyra. Jag lagar oftast mat ensam och då blir det inte himla mycket variation. :/

      Utrensningsprojektet har inletts. Men det finns en himla massa opraktiska saker (rabarber, röda vinbär, hallon mm) som är svåra att använda så där spontant (och lite synd att slösa upp snabbt). Samt färdiga piroger och pizzor som köpts för akutfall som sällan uppstår numera. Men funderar på att skärpa mig och köra kräm, äta pizzor osv bara för att tömma. Samt de 4 julskinkorna som jag råkat köpa hem...

      Radera