söndag 16 december 2018

Att förändras utifrån sina förutsättningar

Som jag nämnde igår så träffade jag min bästa kompis för ett tag sedan och vi pratade om ekonomi lite löst. Hon tycker nog (till skillnad från er) att jag är en liten husgud när det kommer till privatekonomi och undrar ofta hur jag lyckas så bra. Jag berättade den här gången om mitt projekt att minska utemat och era kloka idéer om att förbereda mat och frysa in för att slippa akuta situationer. Hon blev inte så imponerad över det här och förklarade mycket frustrerat att det var ett helt värdelöst tips för henne som i princip aldrig äter ute (förutom en gång i månaden kanske med mig). På ett lite diskret sätt försökte jag lyfta att de tipsen ju passat mig utifrån min situation, men att hon kanske måste hitta andra lösningar utifrån hennes situation. Jag föreslog i samma veva att hon skulle diskutera frågan med sin make och be honom berätta för henne vad hon gör för fel så att hon kan få lite konstruktiv feedback på samma sätt som min man säkerligen kan ge mig. Hon tyckte det lät spännande och skulle fundera på saken.

Det som är särskilt intressant med det här är att det är så lätt att ta andras tips som en universal lösning och om det inte passar en själv bara känna hopplöshet. Om man till exempel tar mitt inlägg om att skippa lunch och ta ansvar så inser jag ganska enkelt att det inte passar alla. Jag har en kompis som bokstavligen blir ett monster om hon inte får i sig måltider regelbundet. När vi ses brukar hennes måltider (tänk Skalmans mat- och sovklocka) styra snarare än mitt barns (som brukar styra i alla andra situationer) och så har det varit sedan jag först blev mamma för ett antal år sedan (trots att jag själv kände att barnets rutiner och sömnbehov gick före allt). Det var också några som påpekade det i inlägget och det är ju ett vettigt argument, åtminstone för vissa. På samma sätt kan den aktuella situationen just nu avgöra vad som är ett vettigt alternativ. Jag tänkte på det så sent som igår när jag unnade mig guacamole till lördagstacosen och kände mig allmänt slösaktig. Den måltiden hade kunnat bli betydligt billigare, men jag lät det kosta. Varför gjorde jag då det? Jo, för att alternativet snarare var hämtmat från lokala indiern än potatis- och purjolöksoppa. När man ska avstyra ett superdyrt alternativ kanske inte havregrynsgröt och sparkalkylatorer är det första man ska tänka på (alltför abstrakt) utan snarare ska man försöka hitta lösningar som ger samma resultat. Kanske är det pulvermos och korv (om det är snabbheten med hämtmat man vill åt) eller högrevsburgare med sötpotatis om det är den lyxiga helgkänslan man vill åt. Högrevsburgare kommer alltid vara ett sämre alternativ rent ekonomiskt än havregrynsgröt, men satt i perspektiv till den indiska hämtmaten är det istället ett ypperligt alternativ.

Vart är det då jag vill komma med det här? Jo, att all förändring som man ska göra måste ske utifrån de egna förutsättningarna och i förhållande till de alternativ som finns för just varje enskild person och situation. Kanske kan man börja byta ut en utelunch i veckan mot medhavda pannkakor, mackor eller sallad för att spara in lite? Kanske kan man stoppa in några påsar i bilen för att undvika att köpa kassar i mataffären varje gång? Kanske kan man byta ut hälften av köttfärsen mot röda linser för att minska kostnaden för varje portion? Kanske kan man börja handla frukt på extrapris och hoppa just den man är sugen på som kostar mer? Kanske kan man byta ut pumptvålen mot fast? Det som gör det så viktigt att börja med något som känns överkomligt är att man blir bättre och kan avancera allt eftersom. Det här är ett vanligt resonemang inom minimalism, men går faktiskt även att tillämpa på sparande som bland annat FEB konstaterat. Du som äter utelunch fem gånger i veckan måste kanske inte sluta helt och bli jobbets tråkmåns, men du kan kanske skala löken litegrann och minska med 20%? Du som älskar kött måste kanske inte bli vegetarian för att det är billigare, utan kan istället slänga i linser i maten ibland eller ta fler vegetariska måltider under veckorna? Den som älskar mascara från Dior måste kanske inte sluta sminka sig helt, utan kan prova ett billigare märke?

Det finns otroligt många vägar till att i vardagen agera smartare. Personligen har jag successivt försökt börja göra saker som kostat mig mycket själv (hamburgerbröd, bullar och presenter). Jag försöker också avstyra spontana sug efter till exempel köpepizza med fullgoda alternativ som till exempel Garants fryspizza (20 kr) eller hemlagade halloumiburgare istället för pytt-i-panna som vore ett ekonomiskt smartare alternativ. Så ofrälsta vänner därute (som högst sannolikt inte läser min blogg, tråkigt nog), börja utifrån era förutsättningar! Syna era vanor i sömmen (tex med hjälp av kvitton och kontoutdrag) och förändra er långsamt i rätt riktning. Sannolikt är det mer effektivt än att börja springa långdistanslopp på en gång efter att ha spenderat flera år i soffan.

Har du förändrats stegvis eller plötsligt?

6 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Och tack för länken :) Du har ju helt rätt, visst är det bättre att köpa en Garants fryspizza för 20 :- än lokala pizzerians för 89:- när "nöden" kräver, även om Garants fryspizza troligtvis är dubbelt så dyr jämfört med att göra egen. Ditt tips med att bokföra utgifter är ett otroligt bra sätt att bilda sig en uppfattning. Det var så jag började och det var ingen rolig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker iaf själv att det hjälper förhandlingen med sig själv när man i situationen och av erfarenhet vet att risken finns att man tar det allra sämsta alternativet.

   Varsågod, i och med att jag roar mig med dina mattips när de kommer är det inte mer än rätt att du blir omnämnd när jag skriver om ämnet.

   Radera
 2. Helt rätt i ditt inlägg! Tror att många försöker (speciellt efter nyår) gå all-in. Det funkar sällan.
  I två år försökte vi få till vegetariskt en gång i veckan. Det var trögt och inte så roligt första året, andra året gick det lättare, vi hade hittat lite favoriträtter och det blev naturligt, i år har vi vegetariskt i snitt 1,5 gång per vecka, det gick av bara farten. Och matkostaderna har sänkts med 25%!
  Men precis som du är inne på så hade det inte funkat om någon för tre år sedan sade att jag skulle sänka matkostaderna och laga vegetariskt två gånger per vecka. Det hade varit ett för stort steg för oss. Men skala löken sakta men säkert, det funkar!
  Känner också igen mig i att "lyxa" till det men att det alternativet ändå är bättre än hämtat, och då får man berömma sig ändå! Och tänk vad du uppskattade guacamolen, för det är inget du har varje dag.

  Jag går och tänker på var jag ska skala löken härnäst. Jag handlar på Ica, så det borde vara att börja handla på Willys. För min diormascara, den överger jag inte ;-)
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, skrattade rakt ut åt det sista! Alla har vi våra svagheter. Ur ett ekonomiskt perspektiv är jag dösvag vad gäller livsmedel. Vägrar köpa billigt kött och mina försök att leva mer vegetariskt går ganska dåligt (klandrar till viss del mitt barn, men i ärlighetens namn tycker jag kött är för jäkla gott). Har slutat sminka mig sedan länge förutom vid mycket speciella tillfällen dock så där har löken skalats desto mer. ;)

   Jag vet inte om jag personligen tror Willys är så mycket bättre. Vi har närmast till Willys och handlar där om vi är lata eller om vi ska köpa saker utan erbjudanden för då är Willys billigare än Ica och Coop, men i ärlighetens namn tycker jag att alla lockvaror på Ica och Coop i kombination med procentrabatter (10% på helt köp tex) gör att det jämnar ut sig. Eftersom jag har svårt att betala för mycket för saker springer jag ofta i flera affärer i nuläget. Tror jag skulle välja Ica Kvantum om jag var tvungen att satsa på en och samma butik för alltid.

   Jag gillar för övrigt att du anammat strategin och att det finns fler än jag som ersätter hämtmat med annan lyx. Och ja, guacamolen va grymt god. Tror det var ett år sedan sist. :)

   Radera
  2. "Jo, att all förändring som man ska göra måste ske utifrån de egna förutsättningarna och i förhållande till de alternativ som finns för just varje enskild person och situation." Ja men det kräver ju att man ska ta av sin Netflixtid och TÄNKA duh. Jag tror att det är rätt bekvämt för många att lystra särskilt när det vankas knep de själva inte kan klara av av olika anledningar för att sedan säga "det där kanske funkar för dig men inte för mig." Om man därtill saknar motivationen att vra lite kreativ då får man snällt lägga sig i den smuliga säng man själv har bäddat.

   Radera
 3. Hej!
  Bra inlägg. Alla måste göra på sitt sätt.
  Vi försökte inte strypa alla kostnader när vi började fokusera på sparande. Då hade det blivit in kort period i vårt liv. Vi började smått. Ändrade några saker lite då och då. Vi äter fortfarande ute med hela familjen för att det är så kul, men sällan själva.
  Förr åkte vi till shoppingcentrat bara för skojsskull (nu kan vi knappt göra det även om vi måste, för det är så tråkigt), jag slutade snusa med det tog ca ett halvår innan det beslutet växte fram (egentligen flera år).

  Börja någonstans och ta små steg fram mot målet. Det funkar bäst för mig.

  Mvh PB?

  SvaraRadera