fredag 4 januari 2019

Så hur dyr blev min jul egentligen?

Alla därhemma undrar ju så klart om min jul levde upp till normen att spendera dryga 7000 kr, eller hur? Eftersom jag själv blev lite nyfiken tänkte jag att det var läge att kolla upp den saken. Min hypotes är nämligen att man ofta själv (åtminstone jag) underskattar kostnaden för saker. För att vara så rättvis som möjligt räknade jag med hela hushållets kostnader, inklusive en uppskattning av kostnaden för julklappen mannen köpte till mig. Han har inte berättat vad den kostade nämligen. Så här ser mina resultat ut:


Spontant kände jag FAAN, jag är precis lika dålig på det här som Svensson när jag såg summan. Om man ska se det från den ljusa sidan så kan summan slås ut på två personer, vilket ju drar ner snittet en del. Men i ärlighetens namn är jag ändå besviken med tanke på att vi lagt 0 kr på mat i och med att vi snyltat på släktingar. Jag blev också förvånad över att alla små saker till ungen summerade till 852 kr. För att försvara mig själv lite så innehåller dock posten (julklappar barn) 413 kr i kläder. Det är dock inte kläder som annars ändå skulle ha köpts, utan kläder som ungen fick för att hen ville ha dem. Tänk Bamse, Pippi och sådana där onödiga plagg som kan kännas viktiga för en förskoleunge som vill se ut som resten av kidsen. På det stora hela känner jag ändå att vi hade kunnat minska ner barnets presenthög något. Budgeten hade kunnat halveras utan några problem och då hade jag nog blivit mindre besvärad över alla "nästa paket, tack" som hen kläckte ur sig så snart något öppnats. Jag tycker definitivt inte att det har något värde att ett barn får så många presenter till antalet som vårt fick. Det får vi jobba på till nästa år! I övrigt ser jag tydligt att julklädsposten borde jobbas på. Jag var en sån rookie att jag handlade på Lindex på Black friday, eftersom jag inte vågade chansa på att KappAhl vars plagg jag egentligen ville köpa, också skulle köra rejäl rabatt på måndagen (tyckte alltså att Lindex var bättre alternativ för det rabatterade priset än KappAhl, logisk va?).  Det gjorde de dock och jag köpte då ett plagg där också och tänkte att jag skulle lämna tillbaka ett. Det orkade jag i vanlig ordning aldrig göra och båda behölls därför. Rätt onödigt och kostnaden hade således kunnat halveras. Att resa tycks också vara dyrt, vi kanske får stanna hemma av ekonomiska skäl nästa gång?


Hur dyr blev din jul? Har du räknat på det? Tycker du att jag missat något som borde läggas till? 

Ps. Har redan kommit på att vi lade en del på flygplatsmat som nog borde läggas till. Så 123 kr ytterligare. Och 29 kr på lampor till sjuarmad ljusstake som ändå inte funkade. Skit.12 kommentarer:

 1. Kanske din julklapp från mannen inte var så dyr som du gissat? Då kan du ju få ner summan lite He, he!
  Min jul var billig, som den brukar vara. Åkte på att köpa ny mobil (2.299.-) annars inget annat utöver det vanliga. Inga ungar = inga julklappar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tror nog det tyvärr. Låter som du jobbat riktigt bra! Imponerande, men trist med telefonen så klart. Hände mig förra julen. :(

   Radera
 2. Denna jul blev väldigt billig för oss.

  Julmat ca 500kr
  Julklappar ca 200kr
  Julkort 30kr

  Nyår blev det gratismat och för 12-slaget Pommac från Willys för 38kr, skönt vara nykter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, imponerande! Inga barn? Eller stora barn?

   Radera
 3. Jag gjorde ett överslag nu när jag läste ditt inlägg. Vår jul gick i runda slängar på 3500:-, det är inklusive mat och alkohol för både jul och nyår, tankning t.o.r julfirande samt julklappar.
  Er jul var inte jättedyr egentligen, det är ju flygbiljetterna (och i och för sig din julklapp) som drog upp det. Ha julklappsförbud till nästa år?? :) Boka flygbiljetter i juli? /Tåg (om det går, det är ju inte logistiskt möjligt från alla ställen)? /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Tre barn dessutom så lite mer utmanande kan jag tänka mig! Vi drack ingen alkohol, så där sparade vi kanske in lite pengar ;)

   Vi hade ju julklappsförbud detta år... dock bra present jag fick. Globalknivar var rätt värt det faktiskt, även om jag säkert kunde ha hittat dem billigare själv. Jag ville boka tidigare, men han kunde inte bestämma sig för hur han ville fira jul. Inget flyg nästa jul, det vet jag med säkerhet. Tåg hade kanske gått. Var inte till Australien vi åkte, men det hade nog tagit några dagar att komma fram. Tveksamt om det vore värt det tidsmässigt och 100% säker på att det hade varit mycket dyrare.

   Radera
 4. December kostar inte märkbart mer än någon annan månad för mig, det är bara att kostnaden omfördelas lite. Sammanlagt gick julen på cirka 2500 kronor inklusive nyårsfirande (varav 600 kronor spenderades på julklappar till dottern).

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totalen på vårt kreditkort faktiskt lägre än andra månader, men då har flygbiljetterna betalats i typ september som således var dyrare. Man sparar lite på att äta hos andra och att ha fobi för mellandagsreor som det verkar. Bra jobbat med 600, tror målet får bli 500 nästa år.

   Radera
 5. Jag fattar inte - "julklapp mig" - är det mannen som köpt eller du som köpt till dig själv? Badass om det är det senare, liksom "talk to my hand bitch, jag köper min egen". Måste erkänna att det är så vi kör i vår familj d.v.s. mannen får inte köpa till mig såvida det inte är specat på artikelnummernivå (han sabbade sitt mandat redan hösten år 2000 när han kom hemsläpande med ett "skärp" i form av en kedja att hänga runt midjan, som en sorts "midjesmycke" och som om inte det varit nog, sommaren efter på den önskade "morgonrocken" köpte en riktig tantmorgonrock av typen Åshild (googla) d.v.s en eklektisk presentmix vars minsta gemensamma nämnare var brist på stil. This is how I know he's not gay.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han köpte alltså en julklapp till mig iaf, fast vi kommit överens om att inte köpa något. Globalknivar, så kan nog inte hoppas på att de var så himla mycket billigare heller...

   Min man har tidigare köpt orangea handdukar som färgade av sig tills jag kastade ut dem. Det var nog ungefär lika sexigt som ditt skärp. Dör lite åt morgonrocken, tror min mamma har en sån efter mormor...

   Vanligen har han köpt exakt det jag sagt. Ofta har jag tom beställt saken själv, tex den här datorn. Men det var innan vi fick barn och insåg att det mest är löjligt. Har ju inte helt gemensam ekonomi så inte helt dumt för mig ur ett ekonomiskt perspektiv, med tanke på att jag är fattigare än han inkomstmässigt.

   Radera
  2. Jag tolkar denna stillöshet ändå som något enormt positivt. Sådana "avisuella" män tolkar jag som mer kärleksfulla och trogna typer. Kärlekens ögon ser inte små skavanker och ofullkomligheter, förstår sig inte på mode och ytliga detaljer. Däremot undgår inget den kalla och sofistikerade blicken. "En man med stil" har ett pris, det är vad jag tror. Det vill åtminstone inte jag betala. Men han får vara ödmjuk nog att lyssna på förmaningar och göra som jag säger... ;) /Eva

   Radera
 6. Julen kostade i mat 175 kr, julamaryllis 59 kr, julkort + porto 58 kr. Noll julklappar köpta.

  Nyår dyrare. Resa med tåg och buss 870 kr. Övernattning vandrarhem 330 kr. Merkostnad mat & färdkost 125 kr.

  Skulle dock gärna lägga mer på dessa helger men det blir sällan av. Känner inte folk som firar så mycket just denna tid på året. Man träffas och äter men sedan inget mer. /Eva

  SvaraRadera