onsdag 30 januari 2019

Sparkvot 0%?

Chocken som uppstod igår när jag insåg att den här månadens sparkvot såg ut att hamna på 0%. Till skillnad från gemene man när det händer berodde det inte på alltför flashigt leverne, utan snarare på brist på inspiration och ork. Jag brukar numera räkna sparkvoten utifrån investerat kapital, dvs insättningar på min kapitalförsäkring på Avanza. Som jag skrivit om tidigare har jag låtit mitt sparande bli väldigt aktivt, eftersom jag tyckt det varit kul att köpa aktier när andan faller på. Problemet uppstår när andan aldrig faller på.

Jag brukar generellt tappa motivationen när börsen går upp mycket och få ökad inspiration när den går ner (omvänd Svensson?). Det kunde jag se ganska tydligt när jag tittade på hela årets sparande förra året. I tider av stor börsuppgång kändes inte enskilda aktier lika lockande och jag valde då att betala in årets CSN-inbetalningar i förväg för att ha mer utrymme till sparande när börsen kändes mer lockande. Alternativt så satte jag in mer pengar på mitt kontantinsatssparande. Det kontot är dock redan orimligt stort och därför har jag valt att inte föra över mer pengar där sedan en tid tillbaka. Årets januarieffekt tycks vara särskilt omfattande och delvis därför har jag haft svårare att motivera insättningar på Avanza. Nu när månaden nästan är över känns det dock inte så roligt att föra in 0 i januaris excel-ark.

En annan orsak till att jag inte shoppat aktier så frekvent är att jag är mitt i en dipp privat. Jag upplever nog den där tröttheten som Flow FI och IGMR har skrivit om tidigare och tycker därför att det mesta känns lite jobbigare än vanligt. I de stunderna känns det särskilt viktigt att fundera på hur jag kan ändra något som säkerställer att sparandet ändå blir av. För ni vet, det bästa sparandet är det som blir av. Jag har därför beslutat mig för att automatisera större delen av mitt sparande. Som ni kanske kommer ihåg jobbar jag inte längre heltid och har betydligt mindre utrymme till sparande än tidigare. Jag har därför valt att lägga 5000 kr i månadssparande av fonder på Avanza. Huvuddelen går in i Avanza Global, men en del även i Spiltan Investmentbolag Sverige, Swedbank Robur Ny Teknik och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. För att vara uppriktig så är mitt ihopplock av fonder rätt så slumpmässigt. Jag bara ville se till att få det gjort och gjorde en snabb koll på vilka fonder jag hade i min portfölj. I och med detta inser jag att ihopplocket kanske inte är det bästa. Ni får gärna lämna synpunkter och komma med tips på bättre fonder eller klok fördelning.


Tror du att automatiserat sparande är bättre än aktivt? 

5 kommentarer:

  1. I hear you. Oxmånaderna Jan-april kan vara mördande, speciellt de två första. Har också en motivationsdipp. Inte på sparandet men på förkovrandet. Har ingen lust till att hitta nya uppslag och jag vill mest att få sätta händerna den skånska myllan.

    Vi kör ju Lysa vilket är superpassivt och har varit lyckosamt hittills. Kanske ett tips om du är inne på det spåret.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker iofs din strategi att beta av CSN när börsen går upp....fast man är ju då väldigt nära att försöka "outsmarta marknaden" vilket är big nono vid långsiktigt sparande. Så jag är nog för din automatisering ja. Rosenrot! Det lagliga uppåttjacket, finns på apoteket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är rosenrot bra? Jag testade ginseng en gång i min ljuva ungdom och snacka om inre uppror.

      Radera
  3. Automatiserat sparande plockar ju bort känslorna och bara tuggar på. Så visst, orkar/vill/kan man inte ta tag i det hela så är nog det att föredra. Framför allt om alternativet är att inget blir sparat alls.

    SvaraRadera
  4. Om jag hade haft förstånd att lägga upp automatsparande till nån billig fond på ett tidigt stadium hade jag varit klart rikare nu än vad jag är.

    Istället ansamlades löjliga summor på låg- eller nollräntekonton till dess jag tyckte tiden var rätt eller jag hittade någon placering som jag kände för. På kort sikt är det helt ok men på lång sikt riskerar man att få en extremt rörig portfölj och onödigt låg avkastning.

    SvaraRadera