måndag 17 augusti 2020

Att investera enligt sina värderingar

Som den trogne läsaren säkerligen vet har jag successivt börjat intressera mig allt mer för hållbarhet och miljö. Det är egentligen lite lustigt för det är helt på eget initiativ och kom ganska snabbt när jag födde mitt första barn. Jag är alltså inte uppväxt i en miljövänlig familj, har engagerade vänner eller en partner som är driven i ämnet på ett privat plan. Under åren som följde barnafödandet har intresset, kunskapen och engagemanget ökat successivt och jag är nu rätt långt ifrån den person jag var för 10 år sedan. Inom ett område, investering, har jag inte låtit detta engagemang ta alltför stor plats dock, vilket jag inser att jag kanske borde ändra på. 

Efter att ha sett ännu en dokumentär, jag tror det var på SVT play, gjorde jag en sån där undersökning om hur familjen lever. Vi lever tydligen som om det fanns 2,9 jordklot vilket gjorde mig rejält deppig eftersom vi verkligen försöker. Tydligen är det dock bättre än medelsvensken som lever som om det fanns 4 jordklot. Så grattis till oss? Nej, knappast. Ett ämne som jag insåg att vi borde jobba på är det här med vårt sparande. Tydligen är det mer effektivt att ändra sitt sparande till mer hållbara alternativ än att sluta ta bilen till jobbet. Företag jobbar med det här hela tiden, Avanza lanserade till exempel nyligen en fondgenerator där man kan sortera bort ohållbara eller oetiska alternativ i enlighet med ens egna preferenser. 

Föga förvånande så är klassiska indexfonder inte så värst hållbara i och med att de bara följer index. Att med sina fonder välja bättre alternativ för miljön skulle alltså kräva lite mer arbete och grävande. För den som inte vet hur jag placerat mitt sparande så är det ungefär hälften i fonder och hälften i direktägda aktier. Då är mina fonder nästan uteslutande indexfonder och därmed inte världens mest miljövänliga. Om jag ska ändra om här får jag alltså leta en del och med största sannolikhet acceptera en högre avgift än typ Avanza Global. Med direktägda aktier kan det ju däremot vara lite lättare, så länge man är villig att ta steget. 

En snabb titt på mina innehav visar att den största boven som egentligen helt går emot mina värderingar är H&M. Det förstärktes ganska mycket när jag såg dokumentären Den giftblå floden. Jag har ett relativt stort innehav i H&M och det var den allra första aktien jag köpte för en herrans massa år sedan. Som ni säkert har gissat ligger jag därmed också rejält back i aktien som vid realisering faktiskt skulle kosta mig flera månadslöner i reda pengar. Jag har inte så många att diskutera aktier med i mitt liv, så jag vände mig till min man som påpekade att det är lite lustigt att jag ens äger aktier i ett bolag jag inte ens vill lägga mina egna pengar på. Han har ju rätt, vår årliga konsumtion på H&M kan inte uppgå till mer än 500 kr och beror då främst på att vi gillar deras barnunderkläder. I och med att jag har så vansinnigt dålig koll valde jag att kila in på deras hemsida och insåg att de ändå utåt sett förbättrat sin hemsida vad gäller hållbarhet. Det finns en massa olika teman som de jobbar efter, till exempel att minska förpackningsskräp och öka andelen återvunna material. Jag hittade också funktionen att man på en del plagg kan se vilken fabrik som tillverkat plagget, vilket känns rätt smart utifrån problemen i princip alla klädtillverkare har med sitt outsourcande till miljövidriga fabriker i till exempel Bangladesh. 

Utifrån vad som går att läsa på H&Ms hemsida tycker jag att de ändå verkar göra en del saker rätt, eller åtminstone har identifierat problem som jag tyckt varit uppenbara länge. Samtidigt känns det som att hela affärsmodellen är vrickad. Någonstans så är det ju uppenbart att H&M som varumärke står för billiga plagg som byts ut snabbt. Det passar kanske en ambivalent tonåring superbra, men en vuxen kvinna som inte är så föränderlig i stil och storlek klarar sig gott på något enstaka plagg årligen, sannolikt dessutom främst på underplagg. H&M kommer inte bli rika på att min man lagar sina strumpor så att de håller ett extra år, eller på att jag köper två par nya trosor om året och ett baslinne vartannat år. Däremot är det så klart bättre för planeten än om man ständigt jagar en ny stil eller försöker hålla sig moderiktig. Min slutsats av det hela blir därför att det är svårt för H&M att bli ett bolag som agerar i enlighet med mina värderingar och att det därför knappast är det bästa alternativet för mig som aktieägare. 

Samtidigt kan man ju se det som att det är skitsamma vad en enskild person gör med sina sparpengar, eftersom det så klart på det stora hela är en droppe i havet. Det är dock inte en strategi jag följer i mitt övriga liv där jag eftersträvar noll i matsvinn, nära på 100 % återvinning och extremt få bilresor. Med det i åtanke är det kanske inte det bästa argumentet, även fast min man ofta påpekar att det är viktigare att jobba med frågan strukturellt än enskilt i hushållet. (Tänk: bättre att Ica minskar sitt matsvinn genom smartare inköp än att jag tvingar i mig den sista potatisbiten på tallriken). En del tycker också att det är viktigt att äga bolag som kan och bör förbättras och försöka påverka dem, till exempel genom att som aktieägare maila bolaget med synpunkter eller stötta bra initiativ som ändå H&M till viss del håller på med. I vanlig ordning vet jag inte riktigt hur jag ska gå vidare, men det känns allt mer troligt att jag just vad gäller H&M kommer trycka på säljknappen inom kort. Det kommer svida och jag kommer behöva ha ett vettigt alternativ att placera pengarna i efteråt, men troligen är det ett sätt att bättre följa mina värderingar när jag investerar. 


Hur påverkas du av dina värderingar när du investerar? Spelar hållbarhet roll när du investerar månadens sparkvot?



torsdag 6 augusti 2020

När konsumtionsklipp gör en korkad

Dagens inlägg är inte särskilt djupt och det ger nog ingen läsare särskilt bra tips. Istället går inlägget ut på att påvisa att jag är ungefär lika korkad vad gäller konsumtion som de skriver i marknadsföringsböcker. 

Tänk er en trist tisdag. Mini och jag är på stan för att gå på biblioteket och umgås. När vi ska ta oss från stadens bibliotek till nästa anhalt går vi förbi en rad butiker, varav den första är KappAhl. Mini föreslår att vi går in på KappAhl, fast det egentligen inte var något jag hade planer på. När vi väl är där noterar jag att de har 70 % rabatt på all rea, inklusive Newbie. För den som också är småbarns(mamma)förälder, inser ni nog att det är lätt att visst intresse väcks. Så var fallet även för mig. Jag plockade på mig några plagg till såväl Mini som kommande syskon, varav en del plagg inte var självklara "Det här måste jag ha" utan snarare "Kanske skulle man köpa det här?". Jag beslutade mig för att fundera lite medan jag strosade runt. Efter att Mini provat lite kläder och lämnat omdöme på de tilltänkta köpen går vi tillbaka ut i butiken varpå jag ser en kvinna bokstavligen tömma butiken på Newbie-plagg. Hon plockade på sig nästan allting, sannolikt för att göra en försäljningsdrive på Facebook inom kort (side-hustle?). Den här kvinnans beteende väckte något inom mig och det hela slutade med att jag köpte allting i min påse trots att Minis klädbehov av finare ljusa kläder bokstavligen är noll. Varför då då? Jo, jag ville ju passa på att göra ett klipp och jag ville fan inte att den giriga kvinnan som hetsshoppade Newbie skulle få varenda plagg i butiken. 

När vi går därifrån dröjer det inte länge innan vi kommer till H&M. Jag har på något vänster lyckats få en check på 50 kr bonus där som snart går ut och jag tänker passa på att köpa något för att bara bli av med den. Efter att ha småletat ett tag efter underbyxor till Mini inser jag att jag inte hittar några. Jag går därför även där till de enorma rea-områdena. Det slutar med att jag hittar ett badplagg för en 50-lapp som jag tänker att jag lika gärna kan köpa för att bli av med bonusen. Väl i kassan (efter att ha väntat i typ hundra år i kö och rätt irriterad mamma) konstaterar kassörskan att jag tyvärr inte får använda min bonus, eftersom man måste handla för minst 51 kr för att få använda 50 kr bonus. Jag trodde hon skämtade, särskilt när hon sedan föreslog att jag skulle ta mig en titt på rean och se om jag inte hittade något annat som minsann inte måste vara dyrt alls i butiken och sen återkomma. Men med den allt längre kön bakom mig var jag tvungen att fatta ett snabbt beslut och beslutade mig istället för att betala min 50-lapp och stressa vidare. Jag kommer alltså inte därifrån med underkläder, utan med badkläder (i augusti!) och utan att använda den där bonus-checken som var själva anledningen att jag gick in i butiken från början. Vid det här laget var vi så sena och jag så irriterad på mig själv att jag inte ens orkade gå in på Lindex som egentligen var den enda butiken jag hade tänkt gå in i för att titta på en specifik filt till min kommande bebis. 

Om jag hade varit något annat än dum i huvudet så hade jag ju gått hem och hållit mig borta från allt vad shopping heter. Gör jag då det? Visst var det kanske avsikten, men istället påminner den där filten mig om sin existens när jag surfar på bloggar och sociala medier. Jag hamnar därför på Lindex hemsida istället för i deras butik. Jag påminns även där om att jag har en bonuscheck som jag tror mig haft länge och som jag inte vet hur länge den håller. Jag tänker att det är lika bra att använda den och filten är faktiskt inte ens dyr. Men precis som tidigare under dagen råkar jag se en massa andra plagg som Mini nog skulle vilja ha. Jag tänker att jag därför lika gärna kan "passa på" att köpa något litet även till Mini. Det slutade med att jag hamnade farligt nära fri frakts-gränsen på 249 kr och jag ser till att hamna ganska exakt där (köper alltså något extra plagg helt i onödan) för att slippa ta mig till butiken och hämta paketet. Väl i kassan använder jag min bonus på 25 kr och hamnar då återigen under fri frakts-gränsen. Vad gör jag då? Accepterar att hämta paketet i butik istället och plockar bort allt jag egentligen inte tänkt köpa? Nej! För så logisk är jag inte, istället letar jag rätt på ett paket strumpor för 25 kr som gör att jag återigen hamnar på fri frakt. Jag frågar Mini om de kommer användas? Svaret blir nej, för det är fel sort. Jag kör på ändå. 

För den som förfäras över mitt beteende kan jag avslöja att jag inte ens slösade en tusenlapp totalt sett under dagen. Jag misstänker därmed att jag jämfört med de andra mammorna i butikerna (och det var bara mammor och mormödrar) ligger lite i lä. Det är inte heller någon katastrof att slösa lite ibland och vi kommer inte hamna hos Kronofogden. Det som dock svider är att jag känner mig så grundlurad. Visst kan man köpa något spontant, men här pratar vi inte om ett eller två plagg och jag hade svurit över Minis mängd kläder typ två dagar tidigare när jag gick igenom allt och sorterade. Mini behöver inga nya kläder. Mini använder typ sina plagg en gång innan de blir för små på grund av ett extremt överflöd av plagg (framför allt på grund av far- och morföräldrar till mitt försvar). Ändå shoppade jag. Totalt onödigt. 

Vad tar jag då med mig av detta? Jag ska inte gå in i butiker utan tydliga mål. Ska jag inte ha något från KappAhl ska jag inte gå in på KappAhl. Regler är rätt hjälpsamma, så det kan vara bra att sätta upp sådana. Jag tittade till exempel inte alls på damkläder, eftersom jag vet att jag har köpstopp av nya kläder i år.  Det var otroligt skönt. Kanske borde jag ha något liknande för barnen i och med att allt finns begagnat? Jag funderar också lite på om jag kan ta med mig mitt miljöengagemang när jag väl går på stan på ett tydligare sätt? Jag behövde inte mer än öppna datorn och se en intressant artikel om överkonsumtion för att äcklas över mina spontanköp. Kanske är det möjligt att släpa med sig de äckelkänslorna in i köpupplevelsen redan innan kortet dras? Jag vet dock inte hur. Jag funderar också på om det vore smart att lämna kundklubbarna. Visst är bonus bättre än ingen bonus och en del butiker tillåter en även att spara kvitton på sådant sätt, vilket är skönt för en slarver som jag. Men alltför ofta råkar jag köpa saker jag inte behöver bara för att nyttja bonusen och då blir det ju inte en sparad 50-lapp, utan istället en slösad 100-lapp om varan kostade 150 kr. Jag skrev i början att ni inte skulle få några tips idag. Om ni ändå vill ha ett, så är det att försöka att inte göra som jag. Miljövidrigt och slösaktigt på samma gång. 


Hur gör du för att inte vara en stereotypisk slösar-Svensson?