måndag 30 januari 2023

Att rädda planeten och sin egen ekonomi - samtidigt

Okej, min ekonomi kanske inte behöver räddas. Och jag är naturligtvis så obetydligt att allt jag gör med rätta kan klassificeras som en droppe i havet. Men trots det har jag sedan jag startade den här bloggen för närmare fem år sedan gjort en jäkla massa för att minska på familjens utsläpp. Ibland kostar det pengar att vara mer miljömedveten. Det är ofta ett argument jag hört på jobbet till varför folk inte är det. Det är dyrt med elbil. Ekologiskt kött likaså. Men det här inlägget ska handla om det som successivt blivit en av mina större insikter i livet, nämligen att det för det mesta är riktigt ekonomiskt att vara miljömedveten. Så följ med på hur jag tänker att gemene man kan bli miljövänlig och spara en jäkla massa pengar - samtidigt! 

Jag skrev att det var en stor insikt och det är verkligen sant. Tillsammans med att det inte nödvändigtvis är uppoffrande eller tråkigt att spara pengar är det här en stor del av hur jag utvecklats under åren. Och där jag tror att jag skulle kunna möta många. Ofta fokuserar vi på olikheterna, både privat och i diverse blogginlägg, men egentligen tror jag att många skulle kunna inse fördelarna med att leva både ekonomiskt och miljömedvetet om de bara kunde ta in det. Till viss del kommer jag tangera mitt inlägg som jag skrev till mina barn, men det kan inte hjälpas. Om vi ska avstamp i det jag tror skulle ha störst effekt så är det att förändra hur vi transporterar oss. Jag kan inte påstå att jag har förändrats så jättemycket. Min aversion mot parkeringsavgifter har länge gjort att jag undvikit bilen när det krävs betalparkering, men numera undviker jag även bilen när det finns gratis parkering. På så vis sparar jag naturligtvis en massa bränslekostnader och fossila utsläpp, men jag får också motion. Det är ett gammalt tips, jag vet. Men det verkar ändå vara ett välbehövligt sådant för jag känner nästan ingen som konsekvent cyklar till jobbet. Möjligen att kollegan som bor vägg i vägg med kontoret promenerar dit, men vi som tar oss till kontoret fossilfritt är definitivt i minoritet. Nu kanske mina läsare är bättre än genomsnittet. Men om du vet med dig att du tar bilen för att du intalar dig att det går snabbare än att cykla till kontoret, eller om du handlar mat med bil fast mataffären bara ligger några kilometer bort så kan du känna dig träffad. Likaså om du stressat hämtar dina barn från fritids med bil och sedan rusar hem, trycker i dem mat illa kvickt innan du skjutsar tillbaka dem till gymnastiksalen igen för fotbollsträning. Jag säger inte att du gör så. Men ungefär 99,9% av oss som äger en bil skulle kunna köra mindre och på så vis spara ännu mer pengar och samtidigt minska utsläppen. 

Upptäck kraften i att leva nära på köpfritt. När jag skriver det så skäms jag nästan för det låter så otroligt självklart, men det verkar ändå vara helt otroligt svårt för så många. Till och med i en köpstoppsgrupp som jag är med i gillar folk att argumentera för prylar som de vill ha fast de inte behövs och får ofta medhåll från andra medlemmar att unna sig. Nu har jag förvisso själv kommit till punkten att prylar ger ganska exakt noll glädje för mig personligen, men ändå har jag svårt att förstå hur man kan välja att ha ett köpstopp, men sedan ägna så mycket tid åt att förhandla med sig själv att slippa ifrån. Det måste ju så klart inte bara handla om kläder och skor (även fast det verkar vara en akilleshäl för många kvinnor), utan kan gälla fritidsutrustning, teknikprylar eller vad som helst. Undvik köpa saker och spara pengar. It's as simple as that. Och om du ändå måste ha något, försök låna, byt, eller köp begagnat. Det är simpelt, jag vet. Men det börjar inte ens bli socialt konstigt. När vi var på Erikshjälpen sist träffade min man en av sina kollegor. Han blev jätteförvånad eftersom det citat "är den bäst klädda kollegan" han har. Tydligen shoppar hon secondhand. För mig är det ett sätt att klä mig lite bättre än jag egentligen behöver och till en låg prislapp. Och är det något jag verkligen behöver och inte hittar på en lokal butik finns alltid Tradera och Sellpy. Det blir sällan sådär extrembilligt. Men det blir mycket billigare än att köpa nytt, särskilt om nytt till ordinarie pris är alternativet. 

Hur mycket jag än önskar det kan vi inte låta bli att komma in på maten när vi ska prata miljö och klimat. Nyligen fick jag en kommentar från en läsare som skrev att hon hoppades att deras minskade matsvinn delvis kompenserade för att de dragit ner på ekologisk mat. Om vi bara ser till klimatet är minskat matsvinn överlägset ekologiska varor, som tydligen har ungefär likartade utsläpp (däremot bättre för den biologiska mångfalden) och definitivt ett område att jobba på för den som vet med sig att den slänger en hel del mat. Den som inte gör det men istället äter kött kan genom ett skifte till mer eller helt vegetarisk kost bli en miljöhjälte och göra underverk för plånboken. Jag vet att jag skrivit om det förut, men det är verkligen helt otroligt billigt med vegetarisk kost och i kombination med rotfrukter istället för typ salladsmixer i plastpåse blir det ännu billigare. Ibland talas det om att det är dyrt att vara hälsosam, men det är det verkligen inte i Sverige. Det är skitbilligt att köpa vitkål (ja, även i år trots stigande priser) och morötter, även om färska tomater och gurka blivit mycket dyrare. 

En grundbult för mig är att ta bättre hand om det jag har, eftersom jag vill undvika köpa nya saker. Det kan innebära en massa lappande av byxknän, att fixa sömmar som släppt eller laga hål i ullunderstället. Det kan så klart också innebära att göra service på den egna cykeln, eller rengöra sin skor ordentligt och impregnera dem. Jag är inte perfekt på det här området, men jag lagar en hel del. Och det är ingen bra timpenning på det. Men det sparar en massa på klimatet att jag inte bara klickar hem nya byxor till ungarna och en del pengar. Inte lika mycket som jag tjänar på att jobba en extra timme och definitivt inte mer än jag tjänar på att jobba övertid. Men det är värt det ändå. För textilindustrin är smutsigt, vattenkrävande och extremt förorenande. Så jag lappar på. Ännu ett exempel på att det som är bäst för plånboken också är det som är bäst för planeten. 

Jag skulle också vilja ta upp långsamt resande. Det ämnet är inte svartvitt eller helt enkelt att resonera kring. För ibland slås även jag av att det kan vara mer ekonomiskt att boka en flygresa för att ta hela familjen en vecka på typ charter, ni vet en sån där vecka när alla kan och får vara lediga samtidigt. Vi har inte så många sådana veckor om vi inte tar föräldraledigt, eftersom det finns två arbetsplatser att laborera med inom ramen för skolloven. Men sättet att se på resor som vi har fått, nämligen att det inte måste vara lika ofta, men får ta längre tid när väl det sker är ganska miljövänligt. Förut flög vi många gånger per år. Jag minns att jag fick en del kritik för det i bloggens startskede. Men jag har faktiskt inte flugit sedan dess och vill fortsatt helst inte göra det. Vi har istället börja tänka enligt närhetsprincipen när vi semesterplanerar, vilket gör att en resa till Danmark blir mer sannolik än en resa till Kreta. Vi tänker också att det kan vara en bättre idé att resa på en längre resa på sommaren än att få in en vecka varje enskilt lov. Jag har inga exakta siffror på hur mycket pengar eller koldioxid det sparar, men det lär ändå vara betydligt bättre att bila eller åka tåg långsamt genom Europa under tre veckor i juni än att åka på charter höst- sport och jullov som många faktiskt gör. Dessutom på många sätt mycket roligare. Att bo i en stuga eller lägenhet i norra Tyskland en vecka, handla mat på lokala mataffären, ha tid att strosa runt på kyrkogårdar och bibliotek, tror jag gör att jag lär mig mer om lokalbefolkningen och tar in resmålet på ett annat sätt än om jag jäktat reser runt med någon slags föreställning att jag ska göra så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Om det är någon som har tips på stad eller ort i norra Tyskland eller Polen så får den gärna hojta. Sommarsemestern måste bokas inom kort. Idealet vore att det likt på Jylland ska finnas en del barnvänliga attraktioner, men ändå annat som uppskattas av oss vuxna. En semesterby eller liknande där barnen kan träffa och leka med andra barn vore ett stort plus. Finns det något sånt utanför Sverige och Danmark? 

Nu svävade jag iväg på semesterresor. Huvudsyftet med det här inlägget var naturligtvis inte att få tips, utan snarare att dela med mig av att jag är orolig för klimatet och mina ungars och (andras) framtid. Ikväll när jag nattade Mini läste vi om klimatmål och det slog mig då att Sverige ska vara klimatneutralt när Mini är yngre än jag är nu. Jag insåg då att det verkligen inte är så lång tid kvar och att mitt eget liv nästan har flugit förbi. Samtidigt är det många som är oroliga för plånboken och den egna ekonomin. Det gör att jag ändå känner att min egen livsstil har sina fördelar. Det är möjligt att dra ner på sina utgifter och det är möjligt att samtidigt dra sitt strå till stacken för en renare lokalmiljö och en lägre global uppvärmning (än vad det annars hade blivit). Nej, varje enskild bilresa gör kanske inte enormt stor skillnad. Men om alla skulle halvera sina bilresor, inköp av nyproducerade kläder och antal charterresor så skulle det få stor effekt. Jag tror förvisso att det skulle vara svårt för mig att halvera bilresorna, för så få är de. Men grannen vägg i vägg skulle säkerligen kunna minska med 75% istället eftersom han använder sin bil flera gånger per dag trots att han jobbar hemifrån nästan hela tiden. Oavsett tänker jag att vi tillsammans skulle kunna göra massvis och hitta motivationen i det som är viktigast för oss. Just nu är faktiskt klimatet och alla våra barns framtid viktigare än min personliga ekonomiska frihet. Men om det inte är det för dig, kanske du kan använda dig av fördelarna för dig med att leva klimatsmart och därigenom öka ditt frihetskapital ännu lite till. 


Är klimatet en aspekt i hur du lever ditt liv? Eller fokuserar du mer på din egen plånbok? 

Dela gärna med dig, men den här gången slänger jag in brasklappen att jag verkligen önskar att alla som gör det är respektfulla i sin ton. Av någon anledning verkar klimat och miljö vara ett ämne där många helt saknar hämningar. 

söndag 22 januari 2023

Status januari 2023

Jag är dessvärre inte helt full av idéer på ekonomiämnen att skriva om. Faktum är att jag börjar känna mig aningen repetitiv. Antingen så skriver jag om mat som går att göra ungefär hur billig som helst (om man inte är så kinkig), eller så klagar jag på mitt jobb eller mina kollegor. Ibland varierar jag mig genom att skriva om mitt yrkesmässiga velande inför framtiden, men uppenbarligen är mina planer och tankar så spretiga att jag inte ens själv minns vad jag tänkte för några månader sedan. Nu och då börjar jag tänka på något jag skrivit om förut (eller tror mig ha skrivit om förut) och googlar min egen blogg. Då kan jag bli helt överraskad över hur jag resonerade för en viss tid sedan eller känna att jag verkligen förändrats mycket under de här (snart fem!) åren jag bloggat. Det här inlägget kommer med anledning av detta inte handla om så mycket alls utan mer om mitt nuläge. 

Om jag skulle ha piffiga rubriker i mina inlägg skulle nog den här rubriken handla om hälsa. Rent psykiskt är det nämligen sådär. Det är också därför jag varken varit så aktiv i min egen blogg (förlåt för sena svar på era kommenterar!) eller andras. Jag har faktiskt så svårt att gå upp på mornarna att min man för en gångs skull får känna sig som familjens trebarnsförälder. Att ta mig in till kontoret känns nästan omöjligt, men på något sätt lyckas jag allt som oftast åtminstone en till två gånger i veckan. Med anledning av detta tog jag faktiskt för en gångs skull i livet (händer verkligen aldrig) kontakt med vården nyligen, men min husläkare verkade osäker på om jag är deprimerad eller om jag är trött på min egen livssituation så det blev inte några magiska tabletter efter det samtalet. Däremot var han väldigt säker på att jag inte skulle bli sjukskriven. Det var lite lustigt just eftersom jag verkligen inte vill bli sjukskriven. Jag kan nämligen inte tänka mig något värre än att först koppla bort jobbet helt och sedan tvingas kämpa för att komma tillbaka till det. 

Tur i oturen har jag en kollega som är ungefär lika exalterad över vår arbetsplats som jag just nu. Vi har därför en pakt om att vi ska försöka bistå varandra i att inte göra bort oss på jobbet. Hittills har det resulterat i att hon sett till att jag gått hem ett par timmar tidigare en dag när jag inte kunde hålla masken på arbetsplatsen och att vi båda hittat på ursäkter och rymt på gemensamma promenader istället för att småprata på rasterna. För småpratet på kontoret är verkligen pest. Särskilt för den som inte är så glad. Jag har berättat för min kollega om min sparkvot och mina matkostnader. Så hon roar sig ordentligt när våra kollegor pratar om hur dyrt och jobbigt allt är samtidigt som mina käkar spänns. Ibland tipsar hon folk om Portionen under tian och säger glättigt att det fungerar jättebra för Frihetsmamman (eller ja, mitt förnamn alltså och inte min blogg). Ett nytt lågvattenmärke var i veckan när vår när vår kollega som inte gör annat än att gnälla om hur dålig ekonomi hon har basunerade ut att hon måste köpa bil för att hennes äldsta barn ska börja skolan 750 meter bort och det inte kommer funka att gå längre. Jag kunde inte stoppa mig från att påpeka att det nog är smidigare (och billigare) att cykla istället. Men det var uppenbarligen inte ett uppskattat råd. Det brukar ju sällan vara det. 

Ekonomiskt är det dock helt okej. Vi lider inte så jättemycket av de betydligt högre räntorna och elpriserna och min man kommer med rätt stor sannolikhet få upp lönen några tusen inom kort, så vi kanske till och med kommer öka vårt sparande trots inflationen. Det som är tråkigt är dock att han för en gångs skull vantrivs på jobbet. Som jag tror jag skrivit om förut så har jag tidigare sett det som helt osannolikt att han någonsin skulle vilja sluta jobba så jag har inte helt varit motiverad av ett rejält FIRE-kapital. Men nyligen föreslog jag faktiskt för honom att vi båda skulle säga upp oss och att vi istället skulle flytta utomlands eller till någon helt annan stad i Sverige. Han tycker det känns helt omöjligt av någon anledning, men att ämnet ändå kom upp säger en hel del om familjens status just nu. 

Men om jag ändå ska försöka avsluta inlägget på ett lite positivare (och mer ekonomiskt) sätt har jag njutit mycket av billiga nöjen på sistone. Trots semesterdrömmar, fantasier om långa Interrail-resor och franska croissanter, har jag ändå uppskattat enkla saker som en fika i mitt eget hem eller på Erikshjälpen (om vi ska vara extravaganta), att läsa en biblioteksbok på stadsbiblioteket eller att ta en promenad med musik i lurarna. Ibland under de där promenaderna funderar jag på hur livet skulle se ut om alla köpte sig tid snarare än flashiga bilar och kläder i mängder. Hur skulle det vara om vi hade tid att handla mat mitt på dagen? Om vi inte alla kände oss tvungna att resa utomlands med flygplan en vecka i juli (man måste ju tillbaka innan semestern tar slut!)? Om vi tog oss tid att vårda våra prylar och städa våra egna hem? Mini hade för övrigt en kompis över för någon helg sedan och pappan skjutsade det barnet de 500 metrarna som det är mellan våra boenden. Han förklarade att han skulle till gymmet och nog skulle bli lite sen. Jag vet inte exakt vilket gym han går till, men det är osannolikt att det ligger mer än 2 km bort. Min man funderade efteråt på varför det är så många som tar bilen till gymmet. Jag funderar i min tur på varför gym är så populära överhuvudtaget. Och varför normen för hur vi ska leva och konsumera gör så många av oss sjuka och planeten inom en alldeles för snar framtid obeboelig. Fan, det blev inte så positivt det här stycket ändå. Jag ber om ursäkt för det, men det är väl lite så jag är just nu. 



Hur är det med er? Har ni några roliga saker jag borde skriva om? Händer det något särskilt roligt i era liv?