När jag skrev om inflation nyligen (här) var det flera som skrev om matpriserna och det stämmer ju. Mat har blivit dyrare. Men hur kan man egentligen göra för att hålla kostnaderna nere trots att i princip allt är dyrare i butiken? Och är det verkligen så synd om svensken som det låter i media?
Min man och jag står och lagar mat tillsammans samtidigt som han ger mig en briefing om vad han hört på jobbet och vad han läst i media under dagen. Jag lyssnar lite halvt oengagerat tills han börjar prata om fattigdom och att vanligt folk tydligen ska få det svårt att köpa mat och värma sina hus på grund av inflationen. Det påminner mig om något jag läst i Aftonbladet om en tjej som känner att hon måste dumpstra för att hon bara har 7500 kr över efter att hyran är betald. Som det slumpar sig har vi den här diskussionen samtidigt som jag står och formar ärtbiffar och jag medger att även solroskärnorna och bönorna de innehåller har blivit dyrare (även fast jag personligen inte hunnit märka av det eftersom jag bunkrade under pandemin). Men är maten ändå så dyr? För om vi säger att man faktiskt levde efter Portionen under tians recept på daglig basis innan inflationen inleddes (kanske för att man var fattig på riktigt) och därmed spenderade mindre än 30 kr per dag och person på mat innan inflationen eskalerade, spelar det då så stor roll om det blir 33 kr istället? För vissa absolut. Men för de flesta inte alls. Anledningen till att det känns värre är garanterat att den stora merparten av befolkningen lade mycket mer pengar på mat och en 10% prisökning känns garanterat värre om man går från 10 000 i månaden till 11 000 än om den går från 3600 kr till knappa 4000.
Jag tror att sanningen är att i princip alla som bor i Sverige och har någon slags inkomst skulle kunna passa på att minska sina matkostnader inflationen till trots om de bara ville. Det betyder inte att man måste det. Personligen har jag inte själv några direkta planer på att aktivt försöka minska våra kostnader, tvärtom så passar vi på att köpa mer ekologiskt och närproducerat än tidigare. Men jag är inte så verklighetsfrånvänd att jag känner mig som ett offer för att falukorven eller nötfärsen blivit lite dyrare än ifjol. Vi lever idag ganska omedvetet efter principen att snitta ner matkostnaderna. Det är egentligen en väldigt enkel princip som jag skrev om när bloggen var väldigt ny, men som väldigt få av mina närstående förstår när jag delar med mig av. Själva idén är att ha jättebilliga maträtter en del av tiden så att man kan ha dyrare annan tid. Men av någon anledning så är konceptet med lördagsgodis och helgvin väldigt etablerade, men inte vardagsvego och helgkött. Konstigt egentligen. Det är ju samma principer, men ändå tycker många att de måste äta kött sju dagar i veckan, helst vid dagens alla olika måltider. Vid inläggets slut lägger jag in några länkar till av undertecknad kvalitetssäkrade billiga recept, samtliga utan kött.
En annan aspekt som slår mig när det pratas matpriser är folks totala brist på flexibilitet. Jag orkar knappt titta på sociala medier för det flödet är nästan fullt med folk som vill sänka sina kostnader, men så fort de får tips så slås jag av hur oflexibla folk är när det kommer till att lösa problemet. Nästan aldrig är det till exempel en köttätare som kan tänka sig att laga vegetarisk kost eftersom "gubben"/tonårsdottern/treåringen eller vem det nu kan vara inte gillar det. Det finns inget som säger att man måste servera bönbiffar sju dagar i veckan om barnen nu inte älskar det. Men om en bönbiffsrätt drar ner kostnaden med låt säga 100 kr per gång så skulle man kunna spara in närmare en tusenlapp på att äta vegetariskt två gånger i veckan till exempel. Jag vet inte hur andra uppfostrar sina barn, men mina barn får inte mat de älskar varje dag i veckan. Det är lite gnälligt till och från, men jag tror det är lika bra att vänja sig vid att det är så det är rätt så ofta. Flexibiliteten syns även på andra områden. Vi äter oftast frukten som är på erbjudande eller i säsong till exempel. En nära vän till mig blev väldigt förvånad över att Mini inte själv får välja vilken äppelsort eller exakt vilken frukt som inhandlas. För henne är det självklart att släpa med alla barnen till Ica och låta dem välja vad de vill att hon ska köpa hem. Det kan man ju så klart göra, men då får man vara beredd på att bara svälja prisökningar. Om man istället låter barnen välja mellan nektariner och vindruvor den här veckan när de är på extrapris och erbjuder ananas när den kommer på extrapris nästa vecka så blir det betydligt billigare än om man köper exakt det man allra helst vill ha exakt när man vill ha det. Detsamma gäller ju mycket annat än frukt. Vi brukar välja mejeriprodukter nästan uteslutande efter kort datum. Ena veckan kan det till exempel bli en massa kvarg till mellanmål/frukost/nattmål medan det istället kan bli filmjölk eller vaniljyoghurt den andra veckan. Sånt håller dessutom väldigt bra så man kan lätt köpa upp ett litet lager på extrapris eller vid kort datum på ens favoritprodukter.
Ett mycket ekonomiskt tips som tjatats sönder av diverse experter, men där jag också tror att den stora merparten skulle kunna göra mycket, är matsvinn. Även jag som tycker mig vara jättemedveten och inte det minsta kinkig råkar slänga mat till och från för att jag glömt en förpackning vindruvor eller inte vet vad jag ska göra med den sista skvätten gräddfil. När jag umgås med kollegorna verkar det däremot snarare vara standard att slänga hela måltider. "Ojdå, jag glömde matlådan så jag går ut och köper lunch. Tråkigt att jag får slänga gårdagens rester bara därför." När de väl köper med sig mat noterar jag dessutom ofta att de bara äter upp hälften, men ingen har än så länge kommit på tanken att spara andra halvan till dagen därpå utan allt kastas friskt ner i arbetsplatsens kärl för matavfall. Många av dem har till och med alltid för vana att kasta gårdagens rester på en gång eftersom ingen ändå vill äta dem. Den som gör så borde faktiskt gnälla mindre på inflationen och mer på sin egen uppfostran i mitt tycke.
Ett ytterligare område där möjlighet finns att spara in pengar är utemat. Som jag beklagat mig över tidigare upplever jag att restaurangerna höjt priserna orimligt mycket och om du som jag tidigare lagt en del pengar på utemat är det ett ganska enkelt spartips att minska på det. För halverar man antalet restaurangbesök så sparar man lätt in de där extra kronorna som mjölken kostar mer än tidigare eller den dyrare falukorven. Den som är beredd att ta till överkurs kan också bli något av en extraprisjägare. Jag brukade vara riktigt bra på det förut, men pandemin ändrade mina vanor rejält, och nu är jag glad om jag orkar ta mig till två olika affärer under en vecka istället för fem.
För att ändå dra någon slags slutsats känner jag att det absolut är förståeligt att det känns att priserna har gått upp en del. Det gör det även för oss. Men jag tycker kanske inte riktigt att mjölkpriset är en orsak till så stark medial uppmärksamhet som jag sett, snyfthistorier i tidningen eller att göra det till den politiskt viktigaste frågan. Det är inte synd om nästan någon av oss i Sverige och det finns definitivt de som har det värre på andra ställen, som i östra Afrika eller Ukraina till exempel.
Har du några tips på hur man kan dra ner sina matkostnader (om man så önskar)? Eller tycker du att det känns onödigt? Dela gärna recept, reflektioner eller vassa sparhacks i kommentarsfältet så blir det roligare för oss alla.
Recept:
Så glad att du bloggar igen!
SvaraRaderaGlad att du kommenterar, vem du än är. :)
RaderaGlömde skriva i min iver, Therese, hängt med några år ☺️
RaderaSpot on!
SvaraRaderaJag handlar oftast tidigt på morgonen, då är lådan med kort datum fyllt med kött till billig peng. Köpte 1,6kg nöt och 1,6kg bland färs häromdagen till riktigt bra pris.
Delade upp i två påsar och frös in.
Kul att du skriver igen, så bra tankar och reflektioner du har!
/C
Jag handlar nästan aldrig tidigt på morgonen, utan snarare precis innan stängning men det brukar finnas en del svinn kvar ändå. Köpte precis en hink med kvarg för 17 kr som den lilla får ha som kvällsmål den här veckan till exempel. Låter som färsen var ett riktigt kap. Kvällens middag hos oss bestod faktiskt av köttbullar gjorda på svensk blandfärs för 40 kr kg till följd av kort datum före sommaren. Prima kött och prima pris.
RaderaPrecis så är det! Alla ska ha allting alltid annars är det katastrof liksom. Det är verkligen inte synd om svenskarna. På individnivå finns det naturligtvis de det är väldigt synd om, men generellt nej! På bara en generation har vanligt folk fått det så mycket bättre materiellt. Mat var jättedyrt när jag var liten (född 1965), nu har det ju varit billigt väldigt länge. Jag fick alltid vänta o längta efter saker, min son har alltid fått minsta önskemål uppfyllt i det närmaste omedelbart. Inte ett särskilt hållbart beteende på något sätt. Läste också om dumpstringstjejen o förundrade mig över hur man inte kan klara sig på 7500 efter hyra!? //Lisa
SvaraRaderaVad roligt att du håller med mig. Tänker annars att du tillhör en grupp som kanske skulle kunna få klaga lite mer än familjen Andersson bestående av Emma och Johan och deras döttrar Fiona och Fia. Men ändå är det BMW-ägarna i stora villor som hörs mest och pratar om att det är så dyrt att vara svensk.
RaderaNu var jag förvisso just och handlade och det kändes faktiskt lite smådyrt att vara svensk, men vi ska nog klara oss ändå. :)
Jag har 2500 över när räkningarna är betalda utav dem går 1200 till mat, 300 till nöje och 600 till busskort. En vuxen till som äter på halvtid. Folk är bortskämda, i min bekantskapskrets så är det jag som gnäller minst som har sämst med pengar. Äter inte kött och är kunnig i matlagning vilket hjälper att hålla kostnaderna nere. Köper när det är extrapris och efter säsong. Äter väldigt gott och nyttigt. Får ofta höra - du äter ju så bra mat.
SvaraRaderaDet är tråkigt att det har blivit så dyrt så att det påverkar dem som har det sämst ställt. Men folk idag värdesätter inte mat som något man ska vara tacksam över att man får utan de slösas, kastas och ratas så fort det inte faller i smaken. Minns Snålcoachens(saknar dig) text om någon familj där ungar åt lyxfrukost och sen visade upp gojibären på tiktok, de skulle bräcka varandra, då är det något som känns skevt.
Respekten för mat har försvunnit, den fanns i mitt föräldrarhem efterom mina föräldrar visste hur det var när det inte alltid fanns mat på bordet. Mat är en gåva!
Nu skrev jag fel, 3500 kr har jag kvar.
RaderaMen du ser! Du som kanske har skäl att klaga gör inte det, men andra gör det desto mer. Kanske har det lite att göra med dagens inlägg? Eller så är vi bara lite för bortskämda?
Radera