tisdag 19 februari 2019

Vikten av att dra ner snittet

För den som inte följer mig på Twitter (och det är det ju typ inte en kotte som gör, så du är inte ensam om att inte göra det) så måste jag börja med att dela med mig av min enorma kärlek för Åsa Axelsson. Jag tycker hennes ekorrhjulbok är såväl roande som givande och dessutom känns den rätt unik i sitt slag. Detta kanske just för att den inte handlar om FIRE, 4%-regler och investeringstips, utan snarare om frugal living, att inte vara mainstream och att hitta alternativa lösningar. Nu lånade jag den på biblioteket som e-lån (aslång kö, annars gillar jag fysiska böcker bättre) men jag hade inte direkt blivit ledsen om jag hade betalat för den där boken. Den kanske till och med kommer läsas igen! Till följd av att den var så briljant har jag fått med mig flera saker av boken. Dagens ämne behandlas egentligen inte av Åsa så utförligt, men eftersom jag tänkt på det tidigare så tycker jag det är dags att prata om att snitta ned sina matkostnader.

Åsa som är lite mer badass än jag valde att tvinga i familjen gröt som lunch för att få måltider som kostar mindre än 22 kr per person. Jag gillar inte gröt så jag är inte beredd att gå så långt (typ maratonlångt för mig), men det finns ju så mycket annat att göra. Personligen gillar jag tanken på att göra några riktigt billiga rätter varje vecka för att istället kunna fixa riktigt god mat andra dagar. Gårdagens middag (misstänker att jag blir utskälld om jag har några dietister som läsare) bestod till exempel av pannkakor med sylt. Det blev en kostnad på 2,5 kr per portion och barnet åt faktiskt upp. Annat var det när jag serverade hen daal för 4 kr per portion eller en annan linsgryta som jag hittade någonstans på FEBs blogg. Här vet jag med mig att min familjs portionsstorlekar avviker från normalfamiljens, men även om någon äter dubbelt så mycket så kommer man ju rätt billigt undan.

Nyckeln till att få ner kostnaderna riktigt ordentligt verkar vara att ha en riktigt billig bas som linser, bönor, kikärtor eller att använda sig av mindre mängder kött. Kanske genom att späda ut köttfärsen med linser eller genom att välja rätter där väldigt lite kött behövs. I mitt fall är det ofta pastasåser där köttet närmast blir en krydda. En annan viktig del är att inte vara så strikt med recept. Våga skippa ingredienser och våga ersätta saker med annat. Det funkar oftast riktigt bra. Det ideala vore att hitta rejält intressanta rätter som dessutom är superbilliga. I mitt fall är väl rätterna (förutom pannkakorna som både jag och mini gillar) ofta en viss kompromiss rent smakmässigt. Jag föredrar köttfärssås utan linser och hade nog hellre ätit en god köttbit än daal. Men som Fru minimera konstaterat så är jag ju ingen kung och då måste man kanske inte äta sin favoriträtt sju dagar i veckan. I och med detta konstaterande så känns det rimligt att acceptera att dra ner sin snittkostnad rejält och därigenom också göra miljön en tjänst.


Här följer några recept:

Linsgryta med tomater  (plocka bort allt du inte har hemma, i mitt fall halva receptet, men det gick bra ändå)

Daal  (går lika bra med pulveringefära enligt mig)

Morsans Bönquesadillas (hur nu det stavas)

Vän av ordning vill säkert lägga till att man också kan äta billiga kötträtter. Och det stämmer ju. Min lokala Icabutik sålde till exempel falukorv för 15 kr (a 800 gram) förra veckan och det bäddar ju för en billig korvstroganoff eller dylikt. På samma sätt kan man ju handla kött till halva priset vid kort datum, eller billigare delar av köttet och även på så vis få ner snittkostnaden rejält. Möjligheterna är oändliga, även för oss som är lite kinkiga med ursprung och slaktdetalj.

Brukar du jobba på att få ned matkostnaderna genom att basen blir billiga rätter som drar ner snittkostnaden? 


PS. Min familj har legat på i snitt tre tusen inklusive utemat de senaste månaderna. Utematen har då stått för ungefär en tusenlapp. Så det funkar.

6 kommentarer:

  1. Senaste året har vi börjat äta lite mer vegetariskt och det märks på matkostaderna. Från ca 8000 till 5-6000 per månad (det är inklusive toapapper, hygien, städ osv), vi är 4 storätare i familjen. Dvs det går lätt 6-800 gram färs på en måltid. Och äter matlåda 4/5 luncher per vecka. Vi har dragit ner på kött mest av miljöskäl, men det känns extra gött (och mest) i plånboken.
    Vi kör grötmiddag på söndagar, då orkar jag verkligen inte laga både lunch och middag.
    Jag har också börjat handla före jag gör veckomatsedel, så jag handlar det som är billigt och det får inspirera till matsedeln.
    /C
    PS linsgrytan tipsade jag om och den hade jag med som lunchlåda senast idag, tycker den är grymt god, men precis som du säger kan man freestyla lite med receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men var det du som gjorde det? Minns att någon tipsade om det i hennes blogg, men inte alls vem eller var. Gillar den också och tycker att tomaterna gör det lite extra lyxigt. Går ju att få ner priset en del genom att välja den en vecka med extrapris på just tomaterna.

      Radera
  2. För vår del är matkostnaden betydligt högre, men vi är också hedonister av rang. Dock har vi klippt runt 20% genom att ge oss djävulen på att äta upp allt som går att äta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni kanske inte har småbarn som ändå mest vill ha korv och pannkakor? Det visade sig att det är billigt att ha barn, dvs tvärtom vad alla påstår...

      Radera
  3. Glöm inte att gå in på Boktipset.se och lägga in några av dina fina ord om Åsas bok där, då syns det både på adlibris och bokus. Du kan också bara ge stjärna. Just nu har den 4 stjärnor. Man behöver inte ange sitt födelsenamn för registrering om jag fattat det rätt.

    SvaraRadera