söndag 4 november 2018

Sparsamhet och skam

För ett tag sedan skrev Sparo ett intressant inlägg om skam i samband med sparsamhet. Jag tyckte det var spännande att för en stund själv få reflektera över vad jag gör som jag skäms över kopplat till sparsamhet. En del har ju inte att göra med vad främlingar tycker, utan snarare vad min familj tycker eller jag själv. Vad jag kom fram till:

1) Plocka pantburkar på gator och ibland soptunnor (det senare enbart när jag tror att ingen ser).

2) Att enbart köpa varor på extrapris. Om Citygross hade koll på "vinst per kund" skulle de sannolikt inte längre skicka stamkundserbjudanden till mig. Jag brukar nämligen mest hämta ut gratisvaror och handla saker till löjlig rabatt och när det krävs inköp för minst 150 kr så korshandlar jag saker som leder till att att jag alltid handlar "andra varor för minst 150 kr". En gång minns jag att jag skulle gå till närmsta Coop Nära och göra just det och så var det en tidigare kompis som satt i kassan. Då blev det jobbigt.

3) Släpa med sig familjen på lång promenad eller cykeltur för att handla billigt. Ofta blir alla griniga, hungriga och hela dagen går till något som leder till liten besparing. Kanske är det definitionen av dumsnålhet?

4) Skynda mig till kort datum-hyllan för säkerställa att jag når den innan mina konkurrenter. (Notera ordvalet, det är så jag ser på det.) Glädjen jag känner när jag går därifrån med ett kap gör det dock värt det.

5) Dra ner på duschar när jag ändå bara ska vara hemma för att inte slösa schampoo och balsam. Notera att jag bor i bostadsrätt med "gratis" vatten. (är lite anti sådant resonemang i och med att inget blir gratis bara för att flera betalar för det)

6) Handla Ica basic/Eldorado/Xtra-produkter. Just nu finns till exempel Ica Basics schampoo och tandkräm i min ägo. Det ligger djupt rotat i mig att det är ett riktigt snålt beteende trots att jag faktiskt tycker tandkrämen är grym.

7) Gå in i flera matbutiker efter varandra. Igår var jag till exempel på Ica för att köpa creme fraiche för 5 kr, men tyckte att det var dumt att köpa mjölk där i och med att det är dyrare än på Willys. Jag gick då in på Willys efteråt med matvarorna från Ica i barnvagnen. Jag försökte gömma dem lite diskret och förberedde ursäkter ifall någon skulle fråga mig varför jag gick in på Willys med matvaror från annan butik. Typ "Jag var på Ica, men så glömde jag mjölken - otur!" Som att någon skulle fråga om det?

Vad gör du som du skäms över? Både inför främlingar, din familj och dig själv? 
4 kommentarer:

 1. Jag får tacka för reklamen och tillstå att jag gör alla punkter ovan förutom femman eftersom min schampo- och balsamförbrukning av biologiska skäl är försumbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var du värd även om få personer lär hitta dig genom mig på grund av min bloggs storlek. Jag har följt dig i flera år och uppskattar din blogg mycket! Skönt att slippa schampoo helt, annars hade dock Ica basic inte varit ett dåligt alternativ då det är drygt och billigt (trots att det inte kommer från Axfood som jag vet att du föredrar).

   Radera
  2. Tack, kul att höra! Ja, Jag handlar aldrig på Ica. Och några droppar går det åt. Till skägget om inte annat :-).

   Radera
 2. Något jag inte gör, för att jag tror min familj och jag skulle skämmas så mycket, är att dumpstra. Dvs plocka mat från container utanför mataffären. Mat de slänger men som fortfarande går att äta....
  C

  SvaraRadera