söndag 18 november 2018

När döden knackar på dörren

Av olika anledningar har jag på sistone kommit i kontakt med mer allvarlig sjukdom och död än jag önskat min värsta fiende. När något riktigt jobbigt händer är den första känslan ofta att inget, däribland pengar, spelar någon roll. Och så har det även blivit för mig. Plötsligt så känns summan på ens ISK helt irrelevant, årets löneökning inte alls lika frustrerande och familjens elräkning inte alls lika förarglig. Samtidigt är det även svårt att känna finansiell glädje. Förra månadens sparkvot på närmare 78% spelar liksom inte heller någon roll och hur låga våra matkostnader i november än må vara så blir jag ändå inte glad. 

Men sen kommer jag ganska snabbt på att hur ledsen jag än är så spelar pengar ju visst roll. Inte för att jag ska kunna ha en finare bil än min granne, ett större hus än barndomskompisen eller en häftigare telefon än kollegan, utan för att pengar är en trygghet. En trygghet som också ger möjligheter. För om det nu vore så att mannen skulle dö, så kan pengar och ekonomisk frihet vara skillnaden mellan att kunna sörja ifred och att oroa sig över familjens framtid. Om det nu vore så att mitt barn fick en obotlig diagnos, skulle pengar och ekonomisk frihet kunna vara det som låter barnet få sina drömmar om Legoland och Disney World uppfyllda under dennes sista tid i livet. Det skulle också kunna vara det som möjliggör att hjälpa en familjemedlem i tid av kris, eller det som gör att man faktiskt får vara där och säga hejdå när döden knackar på dörren. Det skulle också kunna vara det som gör att man slipper oroa sig för vad Försäkringskassan tycker om ens arbetsförmåga i tid av kris (eller egen sjukdom) eller för hur snabbt det tar för dem att handlägga ens ärende. 

Det pratas mycket om FI(RE) som en möjlighet att göra vad man vill och ta sig an nya, friare karriärmöjligheter. Och det är sant, absolut. Men just nu, för mig, så är det ännu viktigare att pengar möjliggör att få göra precis det som behövs när allt går åt helvete och pengar är det sista man vill tänka på.


15 kommentarer:

 1. Jag håller helt med - tänk vilken skillnad det gör att kunna jobba mindre och spendera mer tid med den som är på väg bort.

  Jag tänker lite liknande vad gäller föräldraledighet och ser den inte bara som en möjlighet att spendera mer tid med mitt barn, utan även med MINA föräldrar. Jag är ledig en dag i veckan med mitt yngsta barn och ungefär varannan vecka spenderar vi större delen av den dagen tillsammans med mina föräldrar. De är fortfarande pigga och friska, men det känns fantastiskt att få vara med dem hör och nu, och inte vänta tills de (nästan) ligger på sitt yttersta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag låter som ett bra sätt att spendera sin tid. För mig började den här resan på allvar under min föräldraledighet. Det berodde mycket på att jag då insåg vad som var viktigt. När jag väl började jobba insåg jag exakt vilken skillnad det gjorde på mitt liv. Nu hade jag tänkt börja med en lång utläggning om varför den där tiden är värdefull, men inser att det blir bättre som ett nytt inlägg. To be continued.

   Radera
 2. Så rätt tänkt. Har alltid sparat rätt mkt och har för ungefär 10 0r sedan fått en kronisk sjukdom. De sparade pengarna är är en oerhörd hjälp eftersom att leva på sjukersättning INTE är någon dans på rosor. Tror inte att "folk" fattar hur lite pengar man verkligen får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lärde mig nyligen ungefär hur sjukersättning räknas ut. Hade ingen aning om det innan. Tur att du var en sparsam typ även innan och skönt att sjukdomen inte ledde till den kris den annars hade kunnat orsaka (ekonomisk, förstår att den säkerligen lett till annan kris).

   Radera
 3. Beklagar att du fått känna på så mycket elände nu på sistone men fint att du lyckas sätta det i ett så pass bra perspektiv, det hedrar. FIRE är som du säger något som går bortom självförverkligande och en frugal livsstil, det ger väldigt mycket trygghet också when shit hits the fan.

  Hoppas det blir mer dans på rosor framöver för dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, 10årsplanen! Det krävs kanske några riktigt negativa erfarenheter för att man ska inse det på allvar? Oavsett så hoppas jag på en bättre tid framöver och att vi alla når FIRE i tid för att det gör skillnad.

   Radera
 4. Precis så. Pengar är valfrihet & ibland i omständigheter vi inte själva valt. Sköt om dig & de runt om. Mvh Värderad riktning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Värderad riktning! Valfrihet, trygghet och möjligheter.

   Radera
 5. Kramar Frihetsmamma! Det som är så vasst med din blogg är att du inte räds sätta ord på saker som för svenne bananas inte är comme il fault. Man förväntas inte skriva om varför man hatar sitt jobb (för mkt Luther) och man ska nog helt inte nämna ordet "pengar" i samma mening som "nära anhörigs sjukdom och död". Nej, bättre då att stå helt orustad, på gränsen till nervsammanbrott och ha trubbel med F-kassan när det beger sig, mycket mer värdigt right. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina du, tack! Jag uppskattar så dina fina ord och att du tar bloggen för det den är. Jag känner att jag måste få skiva som jag tänker även fast jag ibland är lite rädd för hur läsarna kommer att ta emot det. Just det här inlägget kändes särskilt jobbigt att skriva och jag funderade länge på hur passande det var att skriva om ekonomi den kontexten. Men i och med att just detta varit en viktig aspekt och bakgrund till FIRE för mig sedan en tid tillbaka så kunde jag inte låta bli. Jag ber om ursäkt för att det inte blev ens lite humoristiskt. Humor gör det oftast lättare att ta till sig saker. Tack för att du läser (och länkar ibland)! Det värmer.

   Radera
 6. Genom min första egna kontakt med FK nyligen (inte döende, bara utmattad) så har jag fått ett helt annat perspektiv på varför sparande är så viktigt. Jag är tillhör som sagt inte gruppen som verkligen lider svårt men att inte få lön på några månader (FK är allt annat än samarbetsvilliga) kan säkert för många vara ett stort problem. Tack vare sparande så har det löst sig och nu har några kronor från FK trillat in (tjänar långt över deras gräns). Så poängen är inte att det är synd om mig men tänk på alla som inte har ett sparande och som kanske aldrig kan återvända till arbetslivet. Plus för anhöriga som i någon kär persons sista skede ska behöva lägga så mkt energi på räkningar. Det känns så hemskt och jag önskar ingen det ödet. Att spara för framtiden är att både spara ”for bettet and worse” vilket gör det så viktigt. Så låt oss i community fortsätta att fokusera på FI och låt Suzie Irman och diverse ”clickbait-media” fokusera på RE. Det viktiga är att vi vet vad som är viktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig anonym. Nu har jag inte själv haft några problem med FK, men jag vet med mig att vissa kan ha det i samband med tex sjukskrivningar. Jag håller helt med dig om att det är viktigt att ha med sig att pengar inte bara leder till en massa positiva saker/upplevelser/erfarenheter/möjligheter, utan även till den trygghet som behövs när livet inte går riktigt som man tänkt sig. Jag håller med dig fullt ut.

   Radera
 7. Sorry för mobilens alla autocorrect men ni som förstår, ni förstår :)

  SvaraRadera
 8. Eller hur, ekonomisk frihet är friheten att lägga sin tid och energi på det som är viktigast. Som när någon närstående behöver hjälp, vård eller sällskap i livets slutskede. Eller när man själv bara kan ligga i fosterställning i ett mörkt rum men Fkassan inte beviljar sjukpenning. Been there done that på samtliga punkter... jag undrar ofta hur världen skulle se ut om gemene människa hade lite större ekonomiskt utrymme i sitt liv. Det behöver inte vara speciellt mycket för att göra stor skillnad när det verkligen behövs!

  SvaraRadera
 9. Starkt inlägg och hoppas ni tar hand om varandra!

  Jag har själv haft min beskärda del av tråkigheter, bland annat en pappa som gick in i väggen och har manodepressiv sjukdom och en storebror som kämpar med depression. När allt kommer till kritan så gäller det att fokusera på det viktiga, och där är pengar ett sätt att kunna göra det utan att behöva oroa sig av ännu en sak.
  /A

  SvaraRadera