lördag 24 november 2018

Jag kan själv!

Eftersom det här med ekonomiskt oberoende handlar mer om att begränsa ens utgifter än att ha superhöga inkomster (åtminstone för mig) så jobbar jag ständigt på att göra mer själv. Idag tänkte jag dela med mig av några av mina senaste försök.

Ett försök var att hitta ett substitut till de här hamburgerbröden från Willys som annars varit en självklarhet i vår familj till fredagsburgaren. Efter några misslyckade försök landade vi till sist i att det här receptet fungerade bra som substitut.


Sen har vi också engagerat oss i att göra lite bättre, prisvärda egna tillbehör. Nu senast satsade vi på att göra egen coleslaw enligt detta recept. Det visade sig också att det fungerade lika bra med turkisk yoghurt istället för creme fraiche.

Nu skrev jag egentligen inte det här inlägget för att få er läsare att baka hamburgerbröd, utan snarare för att få er att reflektera över era egna möjligheter till insourcing. För om det är så att ni har något som ni ofta köper och som är betydligt billigare att göra själva, överväg då att prova. Min man visade sig till exempel vara en baddare på att baka pizza. Nu föredrar jag hans version framför den lokala pizzerians alla dar i veckan.

Vad kan du börja göra själv istället för att köpa? 

9 kommentarer:

 1. Love insourcing, makes me feel badass. Du vet antagligen redan att jag insourcat all min hårvård ink. klipp och färg? Annars är det mitt absoluta favorittips. Har man en kort frisyr eller en "frisry" i största allmänhet är det inte att rekommendera. Men ska du bara toppa ett axellångt hår (som dessutom ofta bärs i tofs e d) tycker jag att man ska köpa en habil frisörsax för några hundringar och YouTuba sig till the knowhow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häftigt! Jag har slutat med färgning och har en kompis som klipper mig allt som oftast, men annars borde Youtube vara ett okej alternativ. Får spana in det om kompisen slutar bistå. Jag har typ alltid uppsatt hår. Egentligen skulle det duga med att sätta upp det i tofs och klippa rakt av. Ingen skulle märka någon skillnad ändå. :)

   Radera
  2. Men alltså fru Effi,gör du det alltså helt själv?? Hur går det till att klippa där bak? Har ungefär samma "frisyr" som du o det vore ju hur utmärkt om det gick att lösa klippningen själv. Inser att jag får youtuba det här. Har redan en supervass sax (har pudel) som väl borde funka även i människohår.

   Radera
 2. Jag bytte ett källarfönster själv utan förkunskap. Bytte en golvbrunn förra veckan och så weiter. Testar själv först och hyr in folk när det går åt h-vete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt, IGMR! Min man har en liknande strategi, men ibland blir jag orolig att man inte ens får göra saker själv av försäkringstekniska skäl. Det kanske du är insatt i? Får man byta handfat själv? Lägga in ett nytt eluttag osv?

   Radera
 3. Det är praktiskt med en händig partner, det sparar jag (vi) pengar på. Sen bakar jag och vi lagar all mat från grunden. Iofs ett beteende som följt mig genom livet. Nu underlättar det att vi är två vuxna utan barn. Ägnar en halv/hel helgdag var fjortonde dag för matlådor och matbröd, samtidigt brukar vi tvätta och städa. Jobbar för mycket på vardagar för att hinna med det då. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att ni gör som jag önskar att jag gjorde. Det där med brödbak har vi bara fått till under föräldraledigheter. Har du några bra brödrecept att dela med dig av? Gärna några som lämpar sig bra för frysen.

   Radera
 4. Ojoj, var ska jag börja? Det finns så mycket att lära sig för en hopplöst nyfiken person som jag... vi vill skaffa hus så där kommer jag ha ändlöst roligt med att misslyckas ;) Bara för en vecka sen så lyckades jag och YouTube byta däck, justera bromsar och rengöra elcykel. Jag passade på när Herr Lugn inte var hemma så att jag faktiskt skulle vara tvungen att göra det själv och därmed få känna mig rejält badass... (:

  Jag klipper mitt hår fram och Herr Lugn klipper där bak (han är sjukt nervös och tycker aldrig att det blir bra, men det tycker ju jag så vad är problemet typ ;)), färgar håret själv, faktiskt all kroppsvård göres hemma förutom vid enstaka tillfällen då jag vill ha min "riktiga" frisyr en stund (typ diplomeringsceremoni eller bröllop). Jycke Lugn badas, kammas, kloklipps, osv. hemma. Han har fler skönhetsverktyg och -produkter än mig, men det är välförtjänt med hans långa dubbelpäls. Klipper gräset, städar, tvättar (ingen kemtvätt heller)... jag har typ glömt vad svennebanan inte gör själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt imponerad! En annan skulle byta till vinterdäck på bilen och orkade inte ens lyfta upp dem. Mannen fick bistå... Du verkar dessutom ha helt rätt inställning för att det ska lyckas. Bra jobbat!

   Radera