måndag 17 juli 2023

Ljuva sommar - eller?

Sommar, sol och sköna dagar. Eller nja, det regnar ju mest och är inte alls så värst soligt alls. Det är många som är besvikna över vädret och rusar iväg på charterresor till ett (i mitt tycke) inte alltför härligt södra Europa därifrån många tvärtom flyr till kylan och avundas oss och våra behagligare temperaturer. Är det inte lite lustigt ändå? Att gräset alltid tycks vara grönare på andra sidan.

Själv har jag inte så mycket emot det lite sämre vädret. Jag hoppas att det bidrar till en okej skörd för våra bönder och lägre (dvs mindre ökande) livsmedelspriser i höst och vinter än det annars hade blivit. Jag misstänker att de importerade grödorna kommer bli betydligt dyrare till följd av den sydeuropeiska hettan. Eller syd och syd. Även Polen och Tyskland kokar och både de nationerna är stora livsmedelsproducenter, så inflationen blir knappast hjälpt av vädret Europa (exklusive Skandinavien) upplever just nu. På det privata planet är jag just nu mest fascinerad över stressen som många av oss upplever att ha en fantastisk sommar, präglad av resor och upplevelser. Och då menar jag faktiskt inte "alla andra" utan även vi. Vi har varit på resande fot en rätt stor andel av ledigheten som tack vare föräldrapenning blivit något längre än min arbetsgivares strikta maximala fyra veckor. Och ändå var det första min man kom att tänka på när vi kom hem från den senaste turen vad vi skulle boka in härnäst. Det har minst sagt inte varit en ekonomisk sommar och vi har mer än en gång behövt diskutera vilket förhållningssätt som vi vill ska råda under diverse ledigheter. 

Samtidigt upplever jag stora inre konflikter gällande framtiden. Min man är sugen på fler barn och på grund av vår stigande ålder känns det som att det är viktigt att landa i ett beslut i den frågan så snart som möjligt. Jag känner mig också osäker på om jag är larvig som fantiserat om en villa i flera år utan att faktiskt göra slag i saken. Ett samtal med min pappa, en väldigt ekonomisk herre, bidrog till en känsla av att jag kanske väntar lite väl länge på grund av en orimlig rädsla för såväl dålig ekonomi som att vara fastbunden i ett hus som inte enkelt och billigt kan säljas om vi ändrar oss. Utöver det känns det också lite märkligt att vara så extremt nära de kalkylerade FIRE-summorna och ändå inte riktigt veta vad jag ska göra när väl jag är där.

Jag har också reflekterat jättemycket över livsstilsinflation den här sommaren. Både min egen och andras. Men det ämnet är så intressant att jag borde vika det åt ett enskilt inlägg framöver. För egentligen är jag ju en enkel människa. Jag har alldeles nyss bakat en kaka med Plutten. En mjuk kaka som skulle innehålla hallon och filmjölk, men som i slutändan gjordes på 2021 års skörd av blåbär och en skvätt mjölk. Plutten råkade bryna matfettet istället för att smälta det, så kakan får säkert en alldeles ny och spännande smak. De senaste dagarna har jag smugit iväg och läst när barnen roat sig med studsmattan eller Disney +-abonnemanget som jag råkade glömma avbryta efter att ha sett färdigt på de serier jag ville se och sommarens resor avslutats. Under bara helgen har jag därför läst två böcker som självklart lånades på biblioteket. På eftermiddagarna har vi ätit en himmelsk chokladkaka som jag hittat receptet till i en kokbok på biblioteket. När barnen somnat har jag och mannen roat oss med public service, både utländsk och svensk, och tittat på diverse serier. Favoriten är helt klart Morden i Midsomer som är ett lika viktigt inslag under sommaren som jordgubbar. Jag tror att det kan ha varit sommarens bästa dagar i mitt tycke. Trots att det mest regnat och jag gått ungefär 1500 steg per dag. Och kortet, det har inte dragits en enda gång under helgen. Den erfarenheten påminde mig om att det inte måste vara så dyrt att leva och njuta. Något jag tror vi ofta glömmer. Midjemåttet däremot, det kommer få bli höstens problem. 

Jag hoppas ni har en fin sommar vad ni än tar er för. Och att ni kommer ihåg att njuta av det lilla. Oavsett om det är en deckare från biblioteket, en egenbakad fikabuffé eller en löprunda i duggregn. Det måste verkligen inte vara dyrt att njuta och om det är något år man ska passa på att stanna hemma är det nog i år, när vår valuta lika gärna kan användas som toapapper som att växlas in till euro eller danska kronor. 


14 kommentarer:

 1. Svår balansgång. Jag är ute på min längsta resa på flera år (6 veckor utomlands) i olika dyra länder. Kostar skjortan, med detta med resor är ju det enda jag verkligen vill spendera pengar på. Och vad jag njuter! Jag är ju så billig i drift övriga året. Samtidigt kan jag få dåligt samvete av att på jobbet vara med och bidra till hets om lyckade och lyckliga semestrar. Men jag hetsar ju inget om bilar, nya kläder, renoveringar, uteätande, prylar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är du barnfri? Då förstår jag verkligen att du passar på att resa. Vi har också rest i sommar och växlat in till dyr valuta, men känt att vi mest hade kunnat stanna hemma. Barnen bryr sig liksom inte.

   Det roliga var att jag hade inte mer än skrivit inlägget förrän jag började titta på Drömlandet på SVT och kände då att jag fick ett supersug att resa runt igen. Min man skrattade åt mig och sa att det verkar som att FIRE-beloppet får justeras en aning om jag ska ha en budget på ca: 100 k för resor varje år.

   Men nyfiken är ändå stor, varför reser du under sommaren? Är det inte billigare och behagligare att resa under andra perioder om du inte måste tänka på skollov och sånt?

   Radera
  2. Årets resmål känns mest lockade under sommaren, exempelvis nordligaste Norge. Men visst är det osmart av mig! Tror dock att jag är så invigd i att sommar = semester. Dessutom har min sambo svårt att få ledighet som inte är under industrisemestern. Så kanske kan jag skylla på honom eller är det egentligen att jag bara gör som alla andra? Men drömmen om en tågluff i maj/juni i södra Europa innan Europa tar ledigt får det dock bli något år.

   Radera
  3. Okej, jag fattar! En tågluff i maj låter magiskt för övrigt. Skulle definitivt satsa på det om jag inte behövde förhålla mig till skollov.

   Radera
 2. Jag tycker inte om att resa, blir mest stressad och känner mig otrygg. Däremot gillar jag att äta all världens mat! Kan du möjligtvis delge receptet till chokladkakan? Goda bakverk förgyller min vardag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200 gram smör (jag brukar ta margarin)
   3 dl socker.
   1,5 dl kakao
   0,5 tsk salt
   3 ägg
   1,5 dl vetemjöl
   50-60 gram hackad kexchoklad/kitkat/chokladbitar.

   Du gör en smet av ovan, smöret smälts så klart. Sen häller du i hälften av smeten i en mindre springform (18 cm är min), sprider ut chokladen/kexchokladen och därefter lägger du i resten av smeten så att chokladbitarna täcks. Kakan gräddas mitt i ugnen i 175 grader i ungefär en halvtimme. Du tar ut den när sidorna är helt stelnade, men mitten lite rörlig. Det är viktigt att den sedan får sätta sig i kylskåpet så den blir helt fast. Serveras med vaniljglass i det här huset. Jag tycker den är godast med chokladbitar i, men har testat med kitkat och kexchoklad också. Kommer från boken "Baka med Sophie".

   Radera
  2. Tack för receptet! Ska provas!

   Radera
 3. Ligger just nu på en filt på en mindre ö i skärgården. Ler lite åt minnena som poppade upp när du skrev om äppelklyftor. Dessa äppelklyftor! De har varit med på korta cykelturer, långpromenader i svampskogen, Skansen och nöjesparker. Och överallt annars! Nu är barnen tonåringar + unga vuxna, men vi har fortfarande med skivad frukt, idag är det vattenmelon. Och barnen är faktiskt med på denna utflykt eftersom alla är lediga från sina respektive sommarjobb (eller precis hemkommen från ett läger).
  De vill vara med! De gillar också att ta lilla båten till en öde ö och ligga på en filt, läsa, lyssna på en podd och snart ta en promenad upp på toppen för att titta på utsikten och äta blåbär.
  Det är sommar och semestervila för oss. Åka längre bort gör vi gärna i november.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter fint! Kul att det är flera som är invanda äppelsläpare.

   Radera
 4. Vi försökte bjuda över ett par kompisar som vi inte har träffat sedan i vintras och fick till svar att de var uppbokade varje helg till september!
  Ingen kompis kan göra något spontant för alla är uppbokade långt i förväg, de ska resas hit och dit. Flängas både norr och söder och utomlands.. Sedan klagar de alltid på att de behöver semester från semestern för att det har varit så intensivt….

  Sedan bor vi i ett fantastiskt villaområde, alla har helt fantastiska trädgårdar, många har pool, vissa har både pool och spabad. Andra har trädgårdar som är som lekplatser med gungor, rutschkanorna, gigantiska studsmattor. Jag har varit hemma och varit föräldraledig hela våren och sommaren och dessa trädgårdar står tomma. Det är helt öde. På veckorna kommer föräldrar och barn hem vid 17-18 och hinner inte nyttja. På lov och helger är alla suv som bortblåsta och de verkar vara på annat håll?
  Varför lägga ned dessa hundratusentals kronorna på pooler och leksaker som ändå inte används? När de istället åker till lekland eller badhus/semestrar/whatsoever så fort de är lite lediga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är livets stora gåta och om vi skulle råda bot på det orimliga fenomenet så tror jag verkligen att vi skulle ha löst klimatkris och psykisk ohälsa i stor utsträckning.

   Frihetsmamman

   Radera
  2. När jag läser om sådana områden känns det oerhört skönt att bo i en lägenhet i ett mindre rikt område. Funderar på om jag skulle fnysa lika överlägset åt livsstilsinflation om jag var omgiven av folk med spa och badtunnor och rutchkanor. Kan tänka mig att pressen känns stor att ha det som grannarna har.

   Radera
 5. Tycker vädret har varit rätt ok - inte minst maj och juni. Vi är alla olika i vilken roll i familjen man vill ha men det är ju ganska lätt för din man att vara sugen på flera barn när det är mest du som verkar ta hand om dem. Ju fler barn ni skaffar desto högre behöver FIRE målet vara (pga tex större bostad) om man siktar på självständig FIRE - inte så mycket om man siktar på FIRE som en del av ett par

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostaden behöver kanske vara större oavsett och därmed så stiger beloppet, vilket du har rätt i.

   Radera