onsdag 7 april 2021

Hur skulle jag kunna spara ännu mer?

Ju närmare friheten kommer, desto viktigare känns det att ha bra koll på familjens ekonomi. Som jag tidigare skrivit har vi därför börjat klura allt mer på hur vi vill leva, men en sak som också kommit upp är vilka ytterligare besparingar som vore möjliga. Det här inlägget ska därför behandla potentiella sparmöjligheter som min familj ännu inte realiserar. 

Jag tror att de flesta inom FIRE-kretsen rätt tidigt inser styrkan i att ha låga utgifter. För att dra ner på utgifterna leder som bekant inte bara till att man kan spara mer idag, utan även till att man inte får samma behov av pengar för att klara sitt uppehälle i framtiden (givet att man fortsätter att leva på liknande sätt). Med det sagt så finns det besparingar som är svårare eller till och med omöjliga att göra när man fortfarande arbetar, medan det finns andra som man inte gärna vill göra när man forfarande arbetar. Det finns även en tredje kategori som rör sparområden som man kanske aldrig vill komma till, men egentligen kan göra om man bara måste. Sedan finns det ju så klart också en del besparingar som de allra flesta av oss kan göra här och nu, men av någon anledning inte kommit sig för att göra ändå. Under de senaste veckorna har jag funderat allt mer på vilken sparpotential vi har, dels innan FIRE och dels efter FIRE. Till slut har det utmynnat i någon typ av lista som följer här: 

1) Vi skulle kunna odla mer och på ett smartare sätt, kompostera fram egen jord och prioritera de dyrare råvarorna som vitlök, tomater och jordärtskockor. När vi väl har odlat dem skulle vi också kunna bli bättre på att frysa och förädla så att de räcker under hela året. På samma sätt skulle vi också kunna plocka mer ätbart i skogen och ta tillvara på ännu mer äpplen och annan trädgårdsfångst från grannar, släkt och vänner. Just nu känner jag att orken tryter lite för att satsa storskaligt på odling, men jag kan inte tänka mig annat än att frihet samtidigt som barnen sover hela nätter skulle kunna ha en positiv effekt på detta. (Även fast det inte gick så jättebra förra året.)

2) Vi skulle också kunna dra ner på onyttigheter. Jag upplever att familjen lägger orimligt mycket pengar och kalorier på godis, chips och liknande, men just nu har jag faktiskt inte orken att göra något åt det. Det är alltså vi vuxna som framför allt lever ohälsosamt, men i en tid utan familj och vänner och när jag sover extremt dåligt känns socker som livets glädje och jag orkar därför inte dra ner nämnvärt på det för närvarande. Min förhoppning är att det här ska förändras längre fram, särskilt om jag ska kunna komma i mina prebaby-kläder som just nu mest ligger och påminner mig om att jag är lat. Notera att jag inte pratar om den här bebisen, utan om kläderna jag hade innan Minis ankomst... 

3) Det är lite utav en sorg för mig att jag av Coronaskäl inte kan gå och kolla efter varor på kort datum eller vara en extraprisjägare som småhandlar i stadens alla butiker för att få lägsta möjliga matkostnader, men det är ju så läget är nu. Fördelen med detta är att det finns stor potential till lägre kostnader framledes och det är ju inte enbart enbart negativt. Jag ser framför mig att jag kan roa eventuella hemmavarande barn med att jaga mejerivaror med röd lapp och samtidigt få mina 10 000 steg per dag. Låter det inte som en dröm-aktivitet för dig? Nåväl, vi är ju alla olika. 

4) På samma sätt som Corona påverkat min matkostnad negativt så har pandemin även lett till att jag drar mig för att shoppa begagnade kläder och prylar på Marketplace och loppisar. Jag vill helt enkelt undvika folk så gott det går. Det har var redan innan Corona ett av mina sämre områden, men nu är det en rätt stor skillnad. Under framtida frihet tänker jag mig dock att det skulle kunna bli ändring på detta, vilket säkerligen skulle frigöra en del pengar. 

5) Lite av samma anledning, men också av tidsbrist (eller kanske lathet), har jag svårt för att sälja av saker och då framför allt barnsaker. Om jag bara skulle orka lägga upp annonser på framför allt Tradera så skulle det kunna komma in en del pengar. I nuläget hamnar allt istället hos diverse välgörenhetsorganisationer, men det av störst värde har jag låtit ligga kvar i någon slags förhoppning att jag i framtiden kommer palla sälja det.  

6) Jag skulle också kunna bli ledare för barnens aktiviteter för att spara in på terminsavgifter. Det här har lustigt nog typ varit en ganska dyr kategori sedan Mini blev typ två år och vi började med aktiviteter. Så potential finns absolut, ork däremot absolut inte för nu. 

7) Vi skulle också kunna byta elbolag ofta. Det verkar knappt finnas några begränsningar på hur mycket man kan spara in på det om man bara orkar, trots det har vi varit lite dåliga på att ta oss tiden (läs: jag, min man kommer aldrig någonsin byta avtal för att spara pengar).

8) När vi pratar om vad som inte är aktuellt så länge jag har ett jobb så är kläder ett intressant område.  Jag tror nämligen att jag i princip har kläder för 10-20 år framöver om jag bara accepterar att inte se helt respektabel ut. Jag skulle alltså i ordets striktaste mening inte behöva köpa kläder igen, men lär i viss utsträckning fortsätta med det så länge jag måste gå till jobbet. (Den som har läst Fru EBs bok eller blogg för den delen inser här att det finns rätt fundamentala skillnader i inställning till kläder mellan oss.)

9) Jag skulle också om det verkligen krävdes kunna sänka kraven och vara mindre av en moraltant när jag handlar mat. Det skulle till exempel kunna innebära att sluta med REKO, ekologiska produkter och svenska livsmedel. Här tror jag att jag skulle kunna spara rätt mycket, men är i nuläget inte alls beredd att göra det. Däremot, om allt krisar ordentligt när jag väl står utan anställning så är det ändå ett grepp att ta vid. 

10) Jag skulle också rätt enkelt kunna öka inkomsterna med hjälp av några uppdrag för kommunen eller mystery shopping. Det är i och för sig inte någon besparing, men skulle möjliggöra ett ökat sparande nu och ett minskat uttag post-FIRE. Som jag skrivit tidigare känns dock bara tanken på det sjukt jobbigt för närvarande, men det är ju trevligt att ha i åtanke att det finns en möjlighet om jag bara skulle orka eller vilja. 


Hur skulle du kunna spara ännu mer? 

24 kommentarer:

 1. Vi skulle kunna spara på utemat (ingen jättepost och något vi verkligen uppskattar, så nej), ta bort streaming, hålla ännu hårdare i övrigt-posten, inte resa (när det inte är pandemic)... Men vi vill ha kvar det på nuvarande nivån för där är livet som vi vill ha det. Och vi sparar ändå mer än 50% av inkomsterna, så whatever :)

  /Cosmonomics.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men just det. Jag hade nästan förträngt hur betydligt mer benägen familjen var att beställa pizza/sushi/indiskt/thai när vi jobbade för att vi var trötta och hungriga. Det sker betydligt mer sällan nu när jag inte jobbar. Helt klart ett möjligt förbättringsområde även för oss mao.

   Plutten har bokstavligen hållit mig vaken hela natten och lustigt nog var det därför just idag en sådan dag som jag sa till min man att det nog får bli takeout ikväll. Vad det lärde mig var att det inte bara handlar om att jag är för trött för att laga mat (typ mamma scan funkar ju i sådana lägen) utan också att jag tycker synd om mig själv. Den här dagen har varit så helvetisk att jag inte kan låta bli att vilja unna mig som kompensation för att jag tagit mig igenom dagen. Om sådana dagar blir färre kan vi säkert dra ner på takeout också i framtiden. :)

   Radera
 2. Det är lite pengar här och där. Bilen(arna) är väl största posten kan jag tänka.

  Angående nummer 7. Kolla in mitt inlägg om cashback för några inlägg sedan. Det går att tjäna pengar på´t!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du är ju min stora inspirationskälla när det kommer till detta. Förlåt att jag glömde nämna dig!

   Radera
 3. Jag älskar det här inlägget eftersom det är sånt som jag själv håller på med. Tyvärr så är det inga quick fixes, utan kräver planering, tid och uthållighet. Uthållighet är tyvärr inte min starka sida så därför behöver jag med jämna mellanrum läsa/lyssna/se andras idéer och erfarenheter, för att motivera mig själv att fortsätta. Vissa saker har blivit vanor och då blir det genast lättare. Något jag ska försöka mig på är att hålla efter trädgården bättre så att inte ogräset växer upp till buskar och träd för det blir så många turer till soptippen med allt trädgårdstens. Det bästa vore ju om man kunde ta hand om allt så att inget behövde köras till soptippen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja men visst är det så. Typiskt mig annars är att vara supermotiverad på våren och helt tappa det sen på sommaren när det ska skördas. Är man klok så är det ju då man äter zucchini minst fem dagar i veckan, men så blev det inte riktigt i fjol.

   Radera
 4. Jag skulle kunna spara mer på maten, gillar egentligen att laga mat och baka. Men som springare av ekorrhjul med hus och barn så räcker inte tid och ork till riktigt.
  Har försökt mig på att odla (det är med kul) men blev i sån liten skala så vet inte om det gick plus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick säkert inte plus, det har det aldrig gått för mig än så länge. Men i år, då jäklar ska jag gå plus! Köper inte en massa nya pryttlar eller fröer så har god förhoppning att jag kommer långt med några hundra på gödsel bara. Den som lever får se...

   Radera
 5. Bra inlägg! Jag odlar en del och har sedan länge en plan att bli betydligt mer självförsörjande. I den planen finns en året-runt-kupol att odla i. Att bli ekonomiskt oberoende är en sak, att bli självförsörjande en annan. El och grönsaker är görbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad spännande det låter! Tror verkligen på el, det är vi mentalt otroligt sugna på!

   Radera
 6. Jag betalar mitt gymnasiestora barn pengar 1000 i månaden för att hen ska hålla sig borta ifrån snus, cigg, alkohol och andra droger. Jag kallar kontot för "hälsokontot" för att understryka tanken ned det hela. Mitt gymnasiestora barn kallar det för "fordonskontot". Värsta riskperioden är över nu, men jag vågar inte sluta, även om jag vet att den tusenlappen skulle göra större nytta hos mig, för tänk om hen skulle börja med något drog-relaterat då... Den tusenlappen får jag tänka på som "billig", men nog svider det ibland... 1000 kr/mån är mycket för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken himla bra idé! Den ska jag ta till mig och tänka på när mina barn blir äldre! Jag förstår att det känns som mycket pengar, men tror samtidigt att det kan vara värt det, framförallt på längre sikt.
   Själva fick jag och min syster våra körkort betalda om vi inte rökte eller drack innan vi blev 18 år. Efter det kändes det inte aktuellt att börja röka och ingen av oss har varit så intresserade av alkohol.

   Radera
  2. Så där gjorde min mamma till min bror och det funkade inte. Senare fick han en massa pengar för att sluta med cigg och droger. Det kanske funkar bättre för sig.

   Radera
  3. Oj, det här är något jag aldrig tänkt på. Brukar man behöva göra det? Jag lever fortfarande i en fantasivärld där barn sköter sig för att de vill och att ens största problem som förälder är att de små hittar ens godisgömma eller petar i den hemlagade linsgrytan. Hoppas det funkar bra för ditt barn och att du snart får tillbaka sparutrymmet den där tusingen ger. :)

   Radera
 7. Verkligen igenkänning! Check, check, check på alla punkter förutom elavtal (det brukar vi se över årligen genom elskling och jämföra med cashbacksidors erbjudande). Vi skulle kunna minska våra kostnader mer, men det är inget som jag vill i dagsläget bla. pga pandemin. Vi lägger en del pengar på barnförsäkringarna, lite finare kläder när vi väl köper och sådant som ger guldkant på tillvaron som bakelse då och då. I vanliga fall har jag lånat mycket böcker på biblioteket, men efter att det flyttat (långt) bort och nu med pandemin så köper jag en del böcker istället. Det finns absolut besparingspotential men jag upplever ändå våra kostnader som noggrannt avvägda. Skulle vi ta bort något hade det märkts. Jag tror det var Miljonär innan 30 som skrev att första kronan är lättare att spara än den sista, och det håller jag med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju inte spara allt som man kan, men jag kan glädja mig lite åt att det finns potential till förbättring även hos mig. Särskilt om jag faktiskt når mitt blygsamma fire-mål och säger upp mig de kommande 3-5 åren. :) Det sista du skriver är ju helt klart sant och i din situation skulle jag också shoppa böcker. Jag har bara tröttnat på att förvara dem så det blir mest bibliotek för min del även under pandemin. Flyttar vi ut på landet som jag drömmer om så kommer det nog bli ändring där även för mig.:)

   Radera
 8. Vid en viss nivå av spariver tror jag på din sista punkt. Det är helt enkelt svårare att dra ner utgifterna med en tusenlapp än att öka inkomsterna med samma belopp.

  Vi fick barn förra året och har sen dess delat lika på en lön + pensionsavsättningar, och inte tagit ut några föräldradagar. Det lättaste sättet att öka sparkvoten skulle vara att ta ut dagar och stoppa pengarna rakt in på Avanza. Men det känns skönt att snåla på dagarna och vi har utrymme att spara även på en lön så det får vara så.

  Bra tips annars, möjligen tänker jag att det alltid går att fundera på sina placeringar (inkl pension) för det är där de största pengarna finns att hämta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre att maxa uttag av föräldrardagar (särskillt om man får föräldrarlön också) och sen tar man ut föräldraledighet utan att ta föräldrarpenning? För arbetsgivarna har väl ändå ingen kolla om man har dagar kvar eller ej (mitt intryck)? Nån som har erfarenhet?

   Radera
  2. Vi har väntat med att ta ut dagar första året eftersom den perioden inte påverkar SGI:n. Min sambos föräldralön är begränsad till första 18 månaderna men inte min så det är ju en faktor att väga in, men vi har mest resonerat utifrån SGI:n. Finns ju risk att det blir en del VAB när det blir dags för förskola i sinom tid :)

   Radera
  3. Jag håller med dig, bf. Sen kanske jag inte var så tydlig i inlägget gällande att jag mentalt utforskade vilken ytterligare förbättringspotential som finns längre fram, snarare än gjorde planer för vad jag måste göra annorlunda här och nu.

   Anonym: Jag tycker inte det eftersom jag vill ha kvar min SGI. Men om man tex kommit till FIRE och inte bryr sig om SGI tex så kan det ju vara klokare att bara maxa uttaget på det sätt man nu gör det (som säkert är olika beroende på avtal).

   Radera
 9. På många sätt tycker jag att detta inlägget är oroande. På flertalet ställen skriver du att orken tryter eller att den inte finns. I ett sådant läge hade jag prioriterat att komma på fötter och må bra snarare än att pressa mig själv att spara ännu mera pengar. Sen att du påstår dig själv vara lat - gör det verkligen att du mår bättre? Eller är du jättetrött och orkar helt enkelt inte?

  Så angående 1). Anpassa vad och hur mycket du odlar efter vad som är realistiskt för dig den närmsta tiden. Man ska ju kunna ta hand om det man odlar. Det är utmärkt att ha som ambition att bli självförsörjande på tomater, den ambitionen delar jag med dig. En sak du skulle kunna göra är att föra bok över familjens konsumtion av tomater och tomatprodukter. Om ni skulle vilja bli självförsörjande, hur mycket behöver ni då odla? Mätt i t ex kg/år. Om du vill komma igång med kompostering av köksavfall, har ni redan en kompost eller behöver det införskaffas? Andra saker i trädgården man kan göra som mest sköter sig själv är att plantera bärbuskar. De tar några år att växa till sig. Men för mig har det hört både sommaren och barndommen till att kunna plocka röd vinbär direkt från busken. Jordgubbar och smultron är två andra förslag.

  Angående 2). Helt korrekt att det inte är bra att lägga pengar på och äta chips, godis m.m. Att du inte har ork, beror det bara på att du sover dåligt? Beror det på något mer? Mår du bra i allmänhet av den maten ni äter hemma? Jag tror det kan vara nödvändigt att samtala med din man - hur kan ni vara hälsosamma förebilder för era barn så att de kan må bra och vara friska när de växer upp? Känner du dig ensam och/eller isolerad? Hur håller du kontakten med familj och vänner i nuläget? Speciellt oroad blir jag när du beskriver 'socker som livets glädje'. Vill ge dig speciellt stor eloge att du kommit till denna insikten och delar med dig den. Men kan du ge dig själv en dopamin-kick på något annat sätt? Vad finns det för saker du kan göra bara för det är kul? När du skriver om kläder läser jag mellan raderna att viktminskning skulle vara önskvärt. Ett sätt att slå två flugor i en smäll - att äta mindre skräpmat och dessutom gå ner i vikt hade varit om du börjat med LCHF. Drabbas man av välfärdssjukdomar som t ex diabetes typ 2 eller högt blodtryck senare i livet tillkommer det kostnader för läkarbesök och mediciner.

  4) Jag tror det är klokt i att undvika folk, speciellt eftersom du har barn.

  5) Inte lathet, men är det så att du inte orkar ta tag i det? Känns det övermäktigt? Låt det vänta ett tag och slå inte på sig själv för det. Vad kan du göra för att må bra? "...men det av störst värde har jag låtit ligga kvar i någon slags förhoppning att jag i framtiden kommer palla sälja det." Min gissning är att det rör sig om märkeskläder typ Polarn och pyret. Men samtidigt, är det värt den mentala kostnaden och att dessa kläder ska förvaras hemma hos er under en oklart lång tid?

  6) Tid är pengar! vill du betala med tid eller pengar?

  9) Den här punkten tycker jag också är svår att spara på, för riktigt bra mat kostar. Jag tror att mina matkostnader kommer gå upp när jag studerat färdigt. Samtidigt gör du väl en miljötjänst genom att handla svenskt, ekologiskt och REKO? Det är nog också bättre för hälsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte som att jag varit helt framgångsrik i att få fram syftet med inlägget, nämligen att fundera på hur vår ekonomi skulle kunna förbättras när jag väl nått FIRE. För tydlighetens skull tänker jag mig alltså att jag gärna i framtiden gör en del saker som jag inte orkar nu. Det här är alltså inte en lista för att trycka ner mig själv just nu för allt jag borde göra.

   Angående punkt två så upplever jag att du dragit spännande många slutsatser av mitt och min familjs liv baserat på en punktlista. Jag kommer inte bemöta all den kritik jag har fått här, men vill ändå bekräfta att det för mig är otroligt jobbigt att ha en bebis och bli väckt varannan timme på natten. Det finns säkert andra som inte tycker det är jobbigt och det är fullt möjligt att du är en av dem, men jag är inte det. Att göra stora livsstilsförändringar just nu, känns inte helt aktuellt med andra ord.

   Radera
  2. Tack för förtydligandet. Samtidigt inser jag att jag nog begått några misstag och skulle vilja be om ursäkt.

   Radera
  3. Ingen fara. Jag var nog inte så jättetydlig i hur jag formulerade mig, men min tanke med att klura på vad vi skulle kunna göra annorlunda var mest att se om vi har förbättringspotential om det behövs. Jag är helt okej med att inte odla ett ton tomater med en bebis. Jag har sedan inte heller någon plan på att någonsin konsumera mindre etiskt, men det kan vara skönt för budgeten att veta att jag/vi skulle kunna det och därmed dra ner på utgifter. Om/När jag väl säger upp mig utan några planer på inkomster/sysselsättning så skulle det säkert kunna vara svårare att hitta ett nytt okej betalt jobb och då kan det vara skönt om ytterligare besparingspotential finns tex vid dåliga börstider. Med det sagt är jag övertygad om att i princip alla (kanske undantaget Sparo) har en hel del områden de skulle kunna spara in pengar på om de bara ville, men det betyder ju som du är inne på inte att man faktiskt vill det. Jag vill inte odla ett ton tomater nu i praktiken pga bebis och jag vill inte heller springa i mataffärer pga Covid. Men det betyder inte att jag inte skulle kunna göra det om det behövdes eller om saker förändras. Och nog allt skulle jag kunna skippa sockret om det hindrade mig från att betala förskoleavgiften, men för nu så klarar vi både och. :)

   Radera