söndag 5 januari 2020

Mål för 2020

Precis som för ett år sedan så är jag inte så jättepositiv till nyårslöften, men jag kan ändå konstatera att de jag satte för 2019 överträffades eller uppnåddes. Mest stolt är jag över att det gått så bra med den vegetariska kosten för mig och min man (däremot inte så bra för mini). Sparandet överträffades också trots en hel del deltidsarbete och lång föräldraledighet på sommaren. Till sist hamnade jag på runt 134 000 kr investerade (nysparande, jag räknar inte med resespar eller liknande i sparkvoten, utan enbart pengar in på Avanza), vilket känns bra under omständigheterna i och med att målet var 100 000 kr.

Vad gäller målen för 2020 har jag velat lite fram och tillbaka. Framför allt eftersom jag inte vet om jag orkar jobba heltid eller inte. Jag har testat att göra det under hösten, men det har varit väldigt slitsamt. Min man är också sugen på att flytta i tid och otid, och villapriserna sjunker ju inte precis. Jag väljer ändå att utgå från att jag är fortsatt enbarnsmamma, sammanboende i nuvarande boende och heltidsarbetande. Det känns helt enkelt lättast, även om förutsättningarna naturligtvis kan förändras snabbt.

1)

Så för 2020 vill jag ge mig själv lite att bita i och börjar därför med ett högt mål som kommer bli riktigt jobbigt, nämligen ett stort nysparande. Jag satsar på att lägga in 150 000 på börsen under 2020. Merparten av det sparandet går automatiskt i indexfonder via månadssparande och så tänker jag nog fortsätta för att orka fortsätta. Jag har nämligen riktigt svårt att orka fortsätta köpa nära börsen går upp. Det märktes särskilt under 2019, där motivationen blev rätt låg när börsen steg. Tack vare mitt automatiska sparande hölls tempot ändå uppe, vilket jag är mycket tacksam för.

2)

Max 10 kollektivtrafiksresor. För de allra flesta är det ju bra att åka kollektivt (tänker då både på miljö och plånbok), men för mig innebär kollektivtrafikresor en onödig kostnad och miljöbelastning, eftersom jag i regel inte har bilen som alternativ utan cykeln. Jag satsar därför på att dra åt svångremmen ytterligare där och hålla mig borta från lokaltrafiken.

3)

Dra ner på andelen utemat och fika betydligt för hela familjen. Jag tänker runt 500 kr i månaden för oss tre. Det motsvarar ungefär en middag på kvarterskrog och en utelunch för en vuxen. Det här kommer bli riktigt kärvt och jag har inte förankrat det hos familjen, men vi båda är riktigt less på Happy meal och största kostnaden har helt klart varit snabbmat för Minis skull. Jag borde skriva mer om hur jag jobbar med det här, eftersom jag känner att det handlar om att ändra sitt mindset rätt rejält i familjen AB. Hittills har jag dock lyckats med att istället för café packa med mig festis och muffins och gå ut i naturen med familjen. Jag räknar med att jag får lite draghjälp av att vårt favoritcafé höjt sina priser med runt 15 % sedan december. Här pratar vi inte direkt inflationsökning...

4)

Rensa dator och mobil för att undvika köpa nya. Alltså jag är riktigt less på att det är mjukvaran som gör att man måste köpa nya produkter i tid och otid. Mitt senaste problem är att min mobil är full och jag därför inte kan installera uppdateringar av typ Bank-ID och operativsystem. Det är riktigt surt och jag tror att det blir svårlöst, men jag vägrar att handla nytt så det blir till att kämpa på. Tips uppskattas om det är någon som har någon fiffig lösning på vad man bör rensa för maximal effekt. På samma sätt har jag också börjat rensa sociala medier för att undvika att distraheras av värdelösa inlägg i flödet. För mig är varken amningshjälp eller köp- och sälj särskilt intressant och då är det skönare att slippa se det.

5)

Här kommer ett mer radikalt mål som min man är ytterst skeptisk till, men jag väljer att köra på det ändå. Jag ska prova köpstopp av nya kläder. Jag får köpa begagnade saker och trosor i värsta fall. Strumpor däremot får jag klara mig utan om de tar slut. Det här borde kanske inte vara så extremt, men för någon som fortfarande inte tappat sina graviditetskilon och hittills vägrat köpa nya kläder för att jag "snart kommer gå ner dem" är det rätt radikalt. Jag har köpt rätt få plagg och främst när något gått sönder de senaste åren. I skrivande stund äger jag två par jeans, efter att två stycken gått sönder lagom till julmiddagen. Mitt löfte började bra när jag så sent som idag hade sönder ett part strumpor och inser att jag inte har så många kvar. Jag har inte heller någon vinterjacka, regnkläder (rimmar illa med målet på att cykla hela året, va?) eller träningskläder i rätt storlek. Det bästa vore om jag gick ner en sådär 10 kg pronto, men det kan nog bli svårt, särskilt utan träningskläder...Har du några löften eller fokusområden för det nya året? 

Kommentera gärna med tips så kanske mina egna kan utökas ytterligare.  

13 kommentarer:

 1. Haha jag har samma utmaning som du dvs har gått upp tio kilo under året som gått men vägrar köpa nytt. Kan motivera att gå ner dom där kilona extra mycket tänker jag :) Tjocka tröjor under jackan kanske funkar så du inte behöver vinterjacka? Men regnkläder vet jag inte...cykla med paraply låter farligt..
  Själv har jag satt ett mål att träna 104 ggr på ett år på gymmet. Behöver stärka upp en svag nacke.. och två inlogg i veckan känns rimligt. Mitt sparmål är 120000 och kanske är det satt lite lågt..funderar om man blir mer pepp om man har ett mål som man måste kämpa mer för att nå?
  Lycka till med målen!
  // Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vi får hoppas på fint väder?

   Jag tror definitivt att man blir mer pepp av högre mål om de inte känns omöjliga. Jag sparade faktiskt 150 k 2018, så vet att det inte är omöjligt, men hade ett mycket billigare boende då och ett billigare barn. Tror det kan bli svårare i år, särskilt om jag inte jobbar heltid, vilket är lite utav en dröm för stunden. :)

   Tack för pepp och din kommentar!

   Radera
 2. Wow imponerande med dina mål! Nysparande på 150k eller 12,5k per månad är ju jättemycket ju! Sen leder väl det ena till det andra, mindre utefika och shoppingstopp ger mer sparande. Själv tycker jag utefika är svårt, mitt barn vill också gärna fika och äta ute.

  Själv har jag inte så mycket mål eftersom jag sagt upp mig och ska vara ledig ett tag innan jag börjar leta nytt. Efter ledigheten är väl målet bara att få ett bra jobb, haha!

  Lycka till med dina förehavanden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till ledigheten! Kanske ett utmärkt tillfälle att hitta lösningar för att undvika utefika och göra lyxiga egna alternativ? ;)


   Tack, detsamma!

   Radera
 3. Vilka mål! Lyckas du blir jag så imponerad. Tycker dock (och det är väl tycka man skall göra i ett kommentarsfält ;) ) att du bara har begränsande mål. Inte äta ute, inte köpa saker, inte åka kollektivt etc. Du kanske skall ha några "positiva" mål också? Läsa 10 böcker (som du lånat på biblioteket), barnfri middag med maken varannan månad. Varför så hård mot dig själv, gör om målen till något positivt och se sparandet som en bonus!

  Vad gäller vikten går det inte att träna sig ner i vikt. Det handlar bara om vad du äter. Träningen kan hjälpa dig att bibehålla vikten, mer muskelmassa förbränner mer när du sitter i soffan, typ. Så skyll inte på att du inte kan träna ;)

  Lycka till och glöm inte att berömma dig själv när du kommer i mål.

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man får tycka! Jag har för ordningens skull en del andra mål/löften också (tex antal böcker att läsa), men tyckte inte de hörde hemma i en ekonomiblogg. Jag inkluderade därför det som kändes relaterat till en bättre ekonomi :) Ett mål som inte konkretiserats är iofs direkt kopplat till utgifter (=sämre ekonomi) så borde kanske ha inkluderat dem ändå. Svårt detta.

   Vad gäller vikt utesluter det ena inte det andra, men jag har svårt att tro att det kommer gå jättefort oavsett. Jag får därför bli flexibel för att överleva köpstoppet. :)

   Tack för att du tog dig tid att kommentera!

   Radera
 4. Grattis till dina uppnådda mål! Jag har inget absolut köpstopp, men väl köpstopp av onödiga saker. Inte helt lätt att definiera vad som är pnödigt dock. Ska i alla fall försöka bli bättre på att laga strumpor :) Annars är det nog träningen som är mitt största mål i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyckt mig ha ett köpstopp av onödiga saker länge, men läste ett inlägg av Minimalisterna som sa att något av det bästa med köpstopp är att man inte ens måste fundera. Och det låter lockande. Slippa fundera på om jag får köpa ett baslinne på H&M, ett par jeans på MQ eller dylikt. Jag vet att det är Myrorna eller inget liksom. Hoppas det känns så även om några veckor...

   Radera
 5. Bra med mål, och inspirerande att läsa. Vad det gäller dator och mobilfrågan... Byt till en SSD-disk (om du inte redan har en) om datorn känns långsam, så slipper du byta dator helt. Det gör underverk. Vad det gäller mobilen så använder jag Google Photo för att automatiskt synka bilder till en lagringstjänst och därigenom sparar jag plats på mobilen. Bara de mest aktuella bilderna ligger kvar på telefonen, resten arkiveras i molnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Jag tror bara att jag lagrar på Google, men är lite osäker. Får kolla up det! Har insett att sparpoddar tagit upp en massa plats, så har nästan gjort telefonen som ny genom att hoppa det. :)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera