lördag 5 januari 2019

Nyårslöften 2019

Jag är egentligen lite anti det här med nyårslöften, men så noterar jag att så många andra bloggare har mål för 2019 och så insåg jag att jag inte kan vara sämre. I ärlighetens namn är dock en del av mina mål inte direkt kopplade till årsskiftet, utan jag har pysslat med dem ett tag som det är. Nu kör vi i alla fall:

1) 100 000 kr i nysparande på Avanza. Jag kommer under året tjäna betydligt sämre än tidigare på grund av deltidsarbete. Mitt mål har redan tidigare varit att ha ett nysparande på 100000 kr på Avanza årligen och det uppfylldes 2018 och även 2017 om jag inte minns fel. Skillnaden var att jag under de åren även sparade rätt mycket till kontantinsats/pantbrev/lagfart. Där känner jag att vi kommit i mål och jag har därför slutat spara på räntekonto, med undantaget till en 30-årsresa som kanske eller kanske inte blir av. De pengarna räknas dock så klart inte in i posten sparande. Som den oplanerade människa jag är så har jag ingen plan för hur detta ska gå till och jag har inte gjort en enda insättning i år på grund av tråkig (uppåtgående) börs så jag har hela 100 k kvar till målet. Vi får se hur det går, men jag är försiktigt hoppfull. Särskilt med tanke på att kontantinsatssparandet går bort och jag bara behöver ligga på en sparkvot på runt 50-55% för att nå målet. Min månadsinkomst kommer ligga på runt 16-17 k inklusive föräldrapenning, beroende på hur mycket jag tar ut och vilka sorters dagar från FK.

2) Ersätta pappersnäsdukar och hushållspapper för snytande med tygnäsdukar. Som barn minns jag att jag skämdes för att min pappa använde sådana, men jag har blivit omvänd sedan jag läste Zero Waste Home. Rent ekonomiskt tror jag det här leder till viss besparing också, och min näsa kommer nog bli gladare än av hushållspappret. För en vanlig person kanske inte det här är en större besparing (nog inte för oss heller), men jag ligger på minst 6, men ofta 10-12 förkylningar per år så här finns pengar att spara och träd att rädda. Tygdukarna kommer från min svärmor som samlat på sig oöppnade paket från släktingar som dött. Skumt va?


3) Minska sopmängden till en påse i veckan. Det här har mer med miljö och nedskräpning att göra än pengar, men jag vill minska vårt skräp. Det innebär både ökad återvinning, men förhoppningsvis färre inköp. Det hoppas jag sker genom att jag lagar mer från grunden, som till exempel egna tortillabröd och pizza istället för köpepizza.

4) Vi vill börja äta vegetariskt två gånger i veckan. Här tror jag också att vi har pengar att spara! Nu ligger vi nog inte ens på en dag i veckan, eller jag kanske, men inte de andra i hushållet. Mitt mål är att hitta vegetariska recept likt det Morsan tipsade om hos FEB med den roliga clickbaitiga rubriken "Styckmörda". (Hon tipsade om bönor, majs och ost i tortillabröd för den som inte orkar följa kommentarsfältet) Recepten ska alltså tolereras av alla och inte kännas som en sorglig version av en kötträtt. Naturlis färs går tyvärr bort efter ett sorgligt taco-försök. Har ni tips att komma med? Vet att vi har några vegetarianer här bland oss!

5) Minska matsvinnet. Det är främst av miljöskäl det med, men här finns det självklart en del cash att spara in. I nuläget slänger jag en del, framför allt grönsaker och frukt, och det är ju rätt onödigt. Jag måste bli bättre på att begränsa inköp, särskilt spontana, och att frysa in saker på en gång. För det behövs frysplats. För det så behövs rensning och färre inköp. Kort och gott en del att arbeta på !

Alla målen är inte så SMART:a, men jag tror de duger för mig. Jag läste också någon expert som sa att man inte så ha så konkreta, mätbara mål om man inte vill ge upp efter en vecka. För mina mål lär inte kännas helt ouppnåeliga direkt.Har du några mål/löften inför året? Vad tror du om mina? 


5 kommentarer:

 1. Jättebra mål du har!
  Jag har ganska lika, ett sparmål, läsa fler böcker (ett intresse jag tappat bort och tid jag istället lagt på slösurfande, dumt), ägna mig mer åt mina 2 hobbies (där har jag satt smarta mål), rensa ut här hemma... Jag har redan börjat i en byrå och några andra ställen där det samlas grejer. Vill gå igenom alla garderober och förvaringar i år.

  Förra året var första gången jag verkligen skrev ner mina mål och jag uppnådde de flesta, framförallt är jag glad över ett mål som jag haft som en dröm länge som jag klarade av och som nu är en hobby jag utövar.
  Jo, äta vegetariskt är ju ett mål hos oss med. Vi har en son som är lite kinkig med detta, så jag rekommenderar "vanlig" mat som är naturligt vegetarisk , som tomatsoppan då, ugnspannkaka, potatisbullar, varma mackor, pizza utan kött på osv.
  Lycka till och tack för förra svaret :-)
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du har spännande mål. Jag är ganska duktig på att läsa, det blir nog en 50 böcker per år. Har prioriterat det för att känna som att jag får fly (till typ irländska chic-lit-författare) och för att jag får utvecklas av ekonomiböcker, zero waste, barnuppfostran osv. För mig är det dock viktigt att läsningen inte blir prestationsfokuserad som typ ALLT annat i mitt liv. Det måste få vara okej att inte läsa också, även fast jag likt du slösurfar en del, särskilt vid sänggående.

   Håller med om maten och barn. Pratade nyligen med en mamma på förskolan som berättade att hon tyckte det var så jobbigt att förskolan serverar vegetariskt en dag i veckan, eftersom hennes son aldrig äter då. Jag förstår verkligen hur hon känner, eftersom min unge är likadan, men samtidigt så måste vi nog fortsätta traggla för att dessa rätter ska komma in och bli naturliga. Vad har du på pizzan? Jag brukar köra svamp och mozzarella till mig själv, men unge och man slänger på skinka/korv/salami för att bli nöjda. Barnet vägrar svamp till mammans stora sorg. Känns som det vore bra att hitta något barnet gillar att ha på pizzan som inte är kött. Potatisbullar hade jag glömt. Det åt man ju i skolan, men oftast med bacon i tror jag. Eller till? Serverar ni något annat till, eller blir det bara bullar? Hittade något recept på nätet tillsammans med broccoli (kommer bara jag äta) och lingonsylt (kan nog de andra två men inte jag äta). Köper du färdiga eller gör själv?

   Radera
  2. Sonen kör tomatsås, ost och ananas på pizzan... Gillar Hawaii annars, jag kör olika ostar, rödlök, oliver kanske paprika, det som finns hemma, typ.
   Färdiga potatisbullar med lingonsylt. Men man kan ju göra rårakor själv.
   Pasta med pesto går alltid hem.
   Eller pasta carbonara, utan bacon då.
   /C

   Radera
 2. Jag gillar verkligen mål och älskar SMART-mål men det är ju olika vad man motiveras av (jag må vara rätt arbetsskadad här). Själv behöver jag Specifika och Mätbara mål för att inte trappa intresset.

  Noterar att 4/5 av dina mål är miljörelaterade. Intressant! Miljö och pengasparande går verkligen hand i hand. Jag har dock upptäckt det i "fel ände". Gillar verkligen ditt matsvinnsmål! Här finns det mycket pengar att spara varje månad.

  Imponerad av att du har så låga månadskostnader och kan spara så stor del av din inkomst :) Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också på smarta mål, men det blir lite svårt för mig att göra en bra mätbarhet eller specificering på matsvinnet. Det enklaste vore ju att mäta komposten, men har JUST fått mannen att börja kompostera och jag lagar mer från grunden nu (=mer kompost) så känns inte som att det vore det allra schysstaste sättet. Men jo, är bekant med "What gets measured gets done"...

   Visst går det ihop? Jag började nog med allt samtidigt när jag blev mamma, även om jag var rätt sparsam innan (köpte aktier och handlade billigt) Men hela livsstilsförändringen kom helt klart med lilla barnet och jag valde då även att börja köpa dyrare mat, men på ett smartare sätt. Jag gillar till exempel ekologiskt kött, men inser att jag måste minska köttet för att kunna hålla nere kostnaden i så fall. Så hade jag aldrig resonerat innan jag fick barn. Då var jag mer fokuserad på MIG och mindre på världen och framtiden.

   Tack! Inser att det bara är småpotatisar för er. Tror ni tjänar mer än dubbelt så mycket som vi på hushållsbasis, men jag får jämföra mig med lunchrummet på jobbet istället där jag är en riktig storsparare jämförelsevis. ;)

   Radera