fredag 18 januari 2019

Vart är vår planet på väg?

På sistone har det ju varit en himla massa politiskt tjafs. Vi har fått veta att det varit ett värderingsval, vägskäl och annat som får en att känna att det är himla jobbigt i Sverige. Nu verkar de ha hittat någon lösning som de är halvnöjda med, så kanske är domedagen inte ännu kommen. Det finns dock andra områden som många är mer bekymrade över, däribland miljön. För ett tag sedan skrev Fru Minimera om hur bekymrad hon känner sig över detta och att det gör det svårt för henne att räkna med liknande tillväxt som tidigare. Jag tycker inlägget var tänkvärt, men i ärlighetens namn inte heller så upplyftande. Så hur illa är det egentligen?

Plina tipsade i en kommentar på FEBs blogg om den här dokumentären som handlar om plast. Tyvärr  blev jag bara ännu mer deppig av att se på den. I kort går det ut på att vi producerar sjukliga mängder plast och använder till allt möjligt just för att det är billigt och smidigt. Det leder till faktiska sopberg på sina håll (tex i Kina), men även till plastfyllda hav och mikroplaster i såväl öl som vattenkranar. Det är ju inte så upplyftande. Plötsligt så blir det lätt att känna igen sig i Fru Minimeras klimatångest. Det blir lätt att känna att Zero Waste är det enda rätta, samtidigt som man inser att en tillräckligt stor del av jordens befolkning aldrig kommer att känna att det är så värst viktigt.

Eftersom jag tycker FIRE och minimalism har väldigt mycket gemensamt och samtidigt går att kombinera med Zero Waste så började jag fundera lite på vad man faktiskt kan göra för att göra världen till en bättre plats (även om decemberöverenskommelser och januariavtal så klart också bidrar på sina egna sätt). Har ni några tips? Finns det något mer än att inte flyga (lite besvärligt för min familj), att äta mindre kött (eller bli helt vegetariska) och tvätta i lägre temperaturer? Har ni några tips, såväl mjukporrsvarianter som mer hardcore? Jag skulle för min del gärna fokusera mer på vad vi kan göra, snarare än att allt är kört. Det beror på att jag är morbid och allmänt deppig som det är och därför inte vill att miljön ska bidra allt för mycket ytterligare med detta. Detta trots att jag inser att alla som pratar om att saker får större effekt om landet X gör ditten och landet Y gör datten än att jag slutar stoppa mina grönsaker i plastpåsar på Willys har en poäng.

Kära följare, dela med er av vad ni gör för miljön eller tycker jag kan prova. Min hypotes är att storsparare visst är rätt så engagerade typer som gärna vill att deras barn och barnbarn ska ha en fin och hyfsat ren plats att bo och andas på. PS. Jag vet att det är särskilt dålig tajming att be om seriösa tips en fredag. Vi är alla slitna och orkar kanske inte ens öppna datorn. Men om du ändå orkat läsa detta, hoppas jag du kan spotta ur dig något skojigt för mig att testa. Om inte tycker jag att du ändå kan se dokumentären. Den var bra, även om tyska är lite jobbigt att lyssna på i min mening.

24 kommentarer:

 1. Att inte köpa nytt utan vara nöjd med det man har eller köpa begagnat.
  Om man ska köpa ny bil, köp en elbil eller gasbil. Eller äg ingen alls. Eller behåll den du ha men använd den så lite du kan.
  Sedan har du ju nämnt en del saker, men här kommer något kontroversiellt; skaffa inte barn... Eller skaffa färre.... Alltså, detta är inget jag tycker är en toppenide , bara konstaterar att barn innebär stora utsläpp.
  https://www.lu.se/article/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-for-att-minska-din-klimatpaverkan

  Om du har hus, se över hur du värmer upp det, välj något klimatsmart (bergvärme tex) och installera solceller för att producera el.

  Hoppas att fler kommer med bra tips, ser fram emot det!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är lite intressant tanke kring att inte skaffa barn pga klimatpåverkan. Ja det är klart att en person till "kostar" planeten ytterligare resurser. Men samtidigt så behöver vi väl framtida generationer för att fungera både idag och framtiden. Vem ska ta hand om oss när vi blir gamla? Eller vi kanske ska återinföra ättestupet? Om man fortsätter tänka rent praktiskt på det så vore det bästa för klimatet kanske att avveckla sig själv innan man hinner skaffa barn? Då bidrar man själv inte till någon klimatbelastning samt att man inte avlar fram någon kommande generation!

   Nu skojar jag till det lite här och ska man vara seriös så förstår jag att det är en rätt rimlig tanke i vissa fall. Behöver man skaffa 5 barn? Kanske räcker med två?

   Radera
  2. Jag förstår att det som förälder är svårt att ta diskussionen om att inte skaffa barn men rent krasst så har ju forskarna (ett gäng i Lund) kommit fram till att barn är de allra största miljöbovarna och att alla i väst som skaffat barn ökar sitt klimatavtryck avsevärt. Vad gäller framtida försörjning och omhändertagande så tror jag säkert att de yngre genretionerna kommer göra så gott de kan med att försörja oss rent ekonomiskt med skatt mm men det är knappast dagens influencer-generation som kommer byta blöjor på oss på hemmet. Den arbetskraften kommer ju redan idag till största del från utlandet. Bara för att folk i väst skaffar färre barn eller inga alls så kommer ju inte fattiga människor på andra sidan jorden automatiskt att göra detsamma så tror inte vi behöver oroa oss om att jorden blir avbefolkad av den anledningen. Att skaffa barn i väst idag är egoistiskt precis som att äga bil eller åka utomlands, oavsett hur nödvändigt eller berättigad man än tycker att man är till detta. Dock är vi alla egoistiska på ett eller annat sätt så menar inte att alla automatiskt ska gå runt och skämmas.

   Radera
  3. Alltså Flow-FI, jag blir kär i dig när du skriver sådär (synd att du har Fru Flow-FI;) : "Om man fortsätter tänka rent praktiskt på det så vore det bästa för klimatet kanske att avveckla sig själv innan man hinner skaffa barn? Då bidrar man själv inte till någon klimatbelastning samt att man inte avlar fram någon kommande generation!"

   Precis sådär tänker jag också varje gång barn kommer in i bilden. Vi kanske borde ta livet av oss på en gång så slipper vi plastkonsumtionen som mina körsbärstomater, tandkrämstuber och chipspåsar leder till. Mjölkförpackningarna också! För att inte tala om vattenkonsumtion. Eller kanske ska vi sterilisera folk i tredje världen? Eller införa ett enbarnssystem som i Kina?

   Jag förstår att C har en poäng (fast jag har lustigt nog hittat på att C har tre barn själv, vet inte hur jag fantiserat ihop det, haha). Den är vetenskapligt mycket korrekt. Men för sorglig för att jag ska använda mig av den själv eller förespråka att andra gör det. Det blir liksom för cyniskt och oinspirerande när man som jag tycker att barnen är det som gör livet värt att leva.

   Radera
  4. Anonym: Även om jag köper dina argument på många sätt, tror du verkligen att brist på arbetskraft och skattebetalare i Sverige helt kan ersättas av människor från utanför västvärlden? Vi har förvisso en hel del utländska läkare och forskare, men den stora delen av invandrare i nuläget har ju inte så mycket utbildning. Vi kanske kan få hemtjänstpersonal och lokalvårdare, men tror du vi kan få lärare, arbetsterapeuter, ingenjörer och dylikt enbart utanför västvärlden? Nu när jag tänker på det så kommer de flesta läkarna som jag stött på från andra EU-länder, framför allt Tyskland. Så jag misstänker att västvärlden idag bidrar med väldigt många högutbildade personer i Sverige även om de inte är födda just i Sverige.

   Radera
  5. C: att inte äga någon bil alls låter ju som det allra klokaste, men om man ändå måste (snarare vill allra oftast) så tycker jag det är svårt att veta vad som är bäst. Min man är väldigt såld på elbilar och fantiserar om någon ny Hyundai, medan jag också tagit del av det där med batterier och är mer tveksam. Samtidigt tänker jag att batteritillverkningen kan bli bättre framöver, men då krävs sannolikt större efterfrågan. SÅ kanske är konsumtion av "dåliga batterier" bättre än oljedrivna bilar ändå?

   Radera
  6. @anonym: det handlar väl inte så mycket att inte kunna ta diskussionen utan mer att ifrågasätta relevansen. För mig är det självklart uppenbart att fler människor på jorden kräver mer resurser. Problemet är väl inte att vi blir fler utan att vi blir fler OCH lever på mer resurser än vad planeten har. Vi har två val, antigen anpassar vi oss efter de resurser som finns eller så blir vi färre för att kunna fortsätta överbruka resurser. Att inte skaffa barn ingår i kategori två. Jag väljer att arbeta och tro på kategorin ett. Att vi behöver anpassa oss till de resurser vi har. Tyskarna, förlåt forskarna i Lund har ju rätt i sin forskning men det är varken hela bilden eller det enda alternativet.

   Radera
  7. C! Och övriga. Jag har länge tänkt skriva om detta och har nu gjort så. Välkomna att läsa: https://minimera.wordpress.com/2019/01/20/fru-minimera-going-wild-pa-forskare-i-lund/

   Radera
  8. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Dödsstavning
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Instämmer med C till viss del. Vi gör följande:

  Köper i stort sett enbart second hand eller ärver.
  Odlar och producerar egen mat till viss del.
  Planterat träd (vi är klimatpositiva tack vare alla träd vi själva äger)

  Däremot så är jag tvekis till det här med elbil. Själva tillverkningen av batterierna är så pass miljöovänliga än så länge att det tar över 8 år innan du miljömässigt tjänat in en Tesla Vs en vanlig bil. Och med största sannolikhet håller inte ens Teslans batteri i 8 år utan måste bytas med jämna mellanrum beroende på hur mycket man kör. Jag har förstått det som att det är bättre att köra och laga det man har än att byta till en elbil.

  SvaraRadera
 3. Jag har försöker nå FIRE. Det har sänkt mina utsläpp till ganska hållbara nivåer. FIRE = hushålla med resurser och ta bort en stor del av sitt köputrymme. Lägg därtill att jag inte äter kött och är en ivrig källsorterare.

  Jag utvecklar det här: Gör klimatkollentestet du åsså!

  https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/10/klimatlarm-och-hur-sparsamhet-sankt.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja FIRE är lösningen på ALLT... inte ekologiska grönsaker? Hur funkar vegetarisk mat på sonen? Blir det bättre bara man gör så från start? Min är hopplös. Tack för tips!

   Radera
  2. Nej vi köper inte ekologiska grönsaker annat än om de ligger bra i pris. Jag rättfärdigar det med vårt sparsamma leverne, vegetarianism och att vi äter i säsong.

   Radera
 4. Frihetsmamma du har helt klart seglat upp som etta bland mina favoritbloggar! Alltid bra ämnen och intressanta tankar, tack för det!

  När det gäller klimatpucken så försöker vi nog i första hand skapa en viss resiliens här hemma med semi-självhushållning. Vi gör det vanliga, äter mindre kött (typ det köttet vi äter är kyckling och vilt), odlar mycket mat själva. Flyger mindre/väldigt sällan osv. Bor man på landet är bilen ett nödvändigt ont. Men jag bytte jobb (inte enbart men mycket pga) att kunna cykelpendla iaf 8-9 mån om året. Vi konsumerar betydligt mindre och försöker köpa beg. i första hand.

  MEN!!! Den stora biten är att vi försöker vara ett bra föredöme för vårt barn som ska förhoppningsvis leva betydligt längre på den här planeten än vad vi ska. Att hon ser att vi försöker och att vi pratar om handling och konsekvens hemma. För jag tror det här är den stora elefanten i rummet. Vi behöver en kulturell och strukturell "revolution" för att klara av det här. Den "revolutionen" börjar vi hemma vid matbordet, med samtalet, med vår uppfostran av vårt barn.

  Bilden nedan är så bra och säger mycket.

  https://4.bp.blogspot.com/-Ba5BsbH07Nc/V4MUxWtj6AI/AAAAAAAACXM/vc3DgaW2ayc6p2WKptInAOG8FA81KIKLACLcB/s1600/scientists.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad snäll du är! Tack för de värmande orden! Jag gillar det du skriver också och jag misstänker att din nya strategi att skriva bara när du har något att säga är vinnande, jag försöker det jag med.

   Just ja, dina cykelturer på 25 km om dagen. De är ju imponerande. Min svärfar cyklade dock 3 mil enkel väg på sitt förra jobb. Det höll han på med dagligen i kanske 15 år. Så det mesta är möjligt. (Han cyklade förstås tillbaka också) Väldigt spännande tanke att barnuppfostran är en del i detta. Det har jag faktiskt aldrig reflekterat över, men klart du har rätt! Tänk vilka fina individer vi kan fostra när vi faktiskt har tid att vara med dem, vilket FIRE kan ge oss!

   Jag tolkar ändå bilden som hoppfull, kanske är det möjligt att komma någonstans även fast det lätt känns kört när Trump lämnar Parisavtalet, valar dör med plast i hela magen och Östersjön är försurad.

   Radera
 5. Filmen gör en lite deprimerad men jag håller precis på att läsa regeringens utredning om hållbar plastanvändning och kan säga att det händer en del på området.

  Som jag kanske skrev hos FruEB så måste vi visa vägen (även om det låter lite pretentiöst) för andra och för dig som är mamma även för barnen. Jag tror inte vi kan förlita oss bara på politikerna, speciellt eftersom de hittills inte verkar göra något annat än att käbbla, utan vi måste se vad vi kan förändra hemma och i vår närmiljö. Vi kan inte säga till resten av världen att ni inte kan konsumera på grund av miljön utan i så fall måste vi visa en bättre modell för rent krasst så kopierar de i mångt och mycket väst konsumtionsmönster.

  Om du är intresserad av Zero Waste så börja där och se det som ett långsiktigt projekt och inte något som du ska åstadkomma direkt eller nästa vecka. Förändringar sker ofta i ett längre perspektiv. Om du inte läst Zero Waste home av Bea Johnson så kan jag rekommendera den. Den ger en hel del konkreta tips. Jag rör mig själv i gränslandet FIRE, minimalism och Zero Waste lockar mig men jag är nog inte beredd att gå så långt som till en burk med sopor.

  Efter att ha sett filmen som jag tipsade om och delvis verkligheten i Sydostasien så kommer jag att titta på hur jag kan minska plastförpackningarna i hemmet. Hur kan jag ändra mina inköp för att reflektera detta? T.ex tänker jag övergå till fast tvål och även testa schampo i tvålformat.

  Hoppas det var till någon hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Plina, jag har läst den! Och skrivit en del om den i bloggen tidigare. Jag ser mig själv som just exakt där du är, där jag kanske inte går fullt lika långt i jakten på minimalism (som tex Minimalisterna), Zero Waste (som Bea) eller FIRE (som MI30) utan istället mixar alltihopa. Att hitta något hållbart mittenalternativ är målet.

   Jag bytte själv ut den flytande tvålen mot fast och har slutat ta plastpåsar i butik. Jag självscannar och då kan man bara väga allt löst och spara etiketter på flergångshandlingskassen. Jag brukar försöka handla mjölk hos bonden i glasflaska när jag kan och har insett att man sparar mycket förpackning på att göra saker själv. Till exempel kan egna färdigrätter läggas i vanliga matlådor, kött i glasburkar och dylikt för att slippa alla engångsplastpåsar. Jag har också köpt flergångsbakplåtspapper (som dock gick sönder typ andra användningen). Jag tror absolut att det finns mer att prova och att jag kommer bli bättre på att minska avfallet (ink plast), men sannolikt kommer jag aldrig handla allt i "bulk" eller tillverka eget schampoo och deo som Bea. Du får höra av dig om du hittar något bra fast schampoo sen, vore kul att höra om dina erfarenheter!

   Radera
 6. Jag verkar inte oroa mig för sådant här som vissa andra. Vad jag menar är att jag inte kan göra direkt mer än jag redan gör och då är det ingen idé att oroa sig heller. Har inte dåligt miljösamvete. Har alltid levt extremt lågkonsumernade jämfört med andra i detta land, jag hela mitt 44-åriga liv faktiskt. Först genom föräldrars val och sedan av mitt eget, till stor del på grund av en kombination av låga inkomster (snittar nog på drygt 100 000kr/år före skatt under senaste 25-årsperioden), inga studielån, låga fasta utgifter och stor sparsamhet.

  Denna livsstil har visserligen ganska lite fokus på miljöhänsyn, men blir automatiskt miljövänlig eftersom den inbegriper second handköp och ytterst få flygresor, har inte varit på charter sedan -88 till exempel. Har max 12 flygtimmar på samvetet under de senaste 20 åren. Om man inte har ett liv som präglas av fokus på ständig förnyelse av grejer, ständiga renoveringar, byte av stora resurskrävande saker som bilar och vitvaror, elektronik oc hinte kör bil, knappt någonsin åker bil heller osv, behöver man inte vara orolig för egen del. Att vara orolig för andras konsumtion och leverne av miljöskäl är svårt, kan inte göra mycket åt det. Mitt liv är inte direkt något exempel för någon heller, jag antas leva på alltför låg nivå för det. Alla jag känner ser på mitt liv som ett sämre exempel, inte på alla områden men nästan, tyvärr. Det blir så svårt att påverka i positiv bemärkelse, så ingen idé till oro där heller. Själv är jag relativt nöjd, det enda som är ett problem är för lite social och intellektuell stimulans. Också för lite bekräftelse för mitt bidrag, särskilt när jag inte arbetar för tillfället.

  Sådana där filmer som du hänvisar till är bra som ögonöppnare, men om man börjar må dåligt är det inte säkert att de bidrar till förändring, även om det förstås beror på orsaken till illamåendet. Om det handlar om befogat dåligt samvete så är det ju bara nyttigt, men om det blir rädsla så är det knappast nyttigt.

  Som jag ser det är det främsta miljöboven folkets alltför höga inkomster! Rent pengamässigt är det för stort och för snett flöde av dem. Mycket pengar är egentligen jättebra, men så länge de används fel blir de till förbannelse.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är spot on här Eva. Det är också en av superkrafterna i FIRE. Köputrymme som inte används utan tas bort från marknaden. Det är en miljögärning bara det.

   Radera
  2. Eftersom det mycket riktigt är fredag tänker jag inte se en film som ger dåliga vibes..! Härligt med tips om klimatsmart miljötänk! Mer sånt, ju fler konkreta idéer en har att tillgå desto lättare att finna sådant som lätt kan appliceras på ens egen vardag! Jag har nyligen börjat dryga ut all tvål, sköljmedel och diskmedel med vatten - både frugalt och miljösmart. Försöker också lämna kvar alla onödiga förpackningar i butik, sådär lite drygt demonstrativt, efter att varorna är scannade. Så där som vi gjorde förr när Tandkrämstuben såldes i en helt onödig kartongförpackning! :-) Just nu gör jag det med müsli/granola, fryst fisk och grönsaker osv. Det borde väl kunna säljas utan fancy färgkartong runtom? Ha en fin helg och tack för en bra blogg! /Anna

   Radera
  3. Anna: jag slutade faktiskt med sköljmedel efter att ha läst kommentarsfältet hos Snålcoachen. Det slog mig plötsligt att jag nog inte ens reflekterat över varför jag använde det. Jag bor dock på ort med mjukt vatten, det kanske påverkar?

   Du får titta på dokumentären på måndag eller så?

   Men vilken rolig idé att lämna skräp i affären. Det ska jag anamma på en gång!

   Radera
 7. Eva: Håller med IGMR, spot on! Bra skrivet! Är det inte därför vi i västvärlden står för mycket mer utsläpp än tredje världen? Trots renare miljö och en massa teknik så är det helt enkelt så att det kostar att vara miljödålig. Därför spelar pengar roll.

  Personligen ska dock tilläggas att mitt miljödepp började med att jag fick barn och insåg att lillskiten skulle leva på denna jord (förhoppningsvis) betydligt längre än jag själv. Kanske skulle du oroa dig mer om du hade egna barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske det, förmodligen. Men har generellt svårt att oroa mig för saker jag verkligen inte upplever mig kunna påverka mer än jag redan gör. Har dåligt samvete enbart på områden jag vet att jag inte gör tillräckligt. För mig är illamående nästan helt synonymt med dåligt samvete och det i sin tur synonymt med felaktigt leverne. Vissa talar ju om känslor i dessa sammanhang och att de ska avlägsnas. Jag tror mer på att illamåendet/skuldkänslorna talar sanning och att man då måste ändra på något för att de ska avta naturligt. Känslor är en röst, de säger något och ska inte undertryckas och avfärdas som "dåliga" och "fåniga". Många håller inte med mig på denna punkt och det kan hända att jag (delvis) har fel.

   Men grunden borde väl ändå vara att illamående är ett icke naturligt tillstånd som talar om att något är fel och att man har makt att ändra på det och bör göra det, annars stannar illamåendet. Det handlar inte om skuldpåläggning, snarare är det ett larm som manar till felsökning. Men ändå tycker folk att jag är hård på denna punkt... Med tanke på vad du skrev i ditt inlägg idag (19:onde) så blir jag fundersam om mitt tänk kan appliceras, du verkar möjligen lättare ta på dig skuld än jag och är tveksam till om du verkligen är så skyldig, men du vet bäst själv. Jag är i alla fall verkligen inte rätt person att döma, allra minst dig som jag inte ens träffat! :)

   /Eva

   Radera
 8. Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är brenda och har varit gift för länge sedan, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän det fjärde året i vårt äktenskap, när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen till vår äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att det hela var en lögn, men han förlorade kärlek, förtroende och förtroende för mig. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för en skilsmässa, senare blev vi separerade. Två år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag inledde en sökning på hur man skulle få tillbaka min man, och då hänvisades jag till Dr. IZOYA, en stor och mycket andlig man som älskade en kärlek stava för mig, och fick min EX att återvända till mig inom 48 timmar. med glädjen och glädjen i mig släpper jag hans kontakt, drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  SvaraRadera