söndag 4 augusti 2019

Är kläder pengar ner i sjön?

Flera av mina bloggkollegor har skrivit spännande inlägg om klädkonsumtion, såväl deras egen som normen enligt Konsumentverket. Jag minns inte exakt hur stora summor det rör sig om som en normal familj lägger på kläder, men de är väldigt mycket större än jag hade förväntat mig. Det här inlägget ska dock inte handla om kostnader för plaggen, utan snarare om vad vi gör med dem. För under Miljöpartiets dag i Almedalen nämnde språkröret att snittplagget bärs 10 gånger innan det kastas. 10 gånger. Kan ni fatta?

Den spontana tanken jag fick därefter var att det måste handla om antal gånger folk har på sig ett plagg innan det tvättas. Den tanken försvann ganska snabbt när jag insåg att inte ens jag under mina mest extrema försök att minimera tvättandet lyckades få ner det så mycket. Det betyder alltså att folk faktiskt på riktigt köper kläder som de inte använder, eller använder väldigt sällan. Nog allt kan jag erkänna att jag har en del klänningar i min garderob med lapparna kvar. De allra flesta är rätt nya, men till exempel en klänning jag köpte för ett halvår sedan och som jag inte riktigt kan ha i ärlighetens namn, lär jag inte heller kunna ha än på ett tag. Det drar ju ner snittet så klart. Men sedan så tänker jag på typ alla andra klänningar jag har. Klänningar som bara i sommar har använts åtminstone 10 gånger redan och som jag ser på alla sommarbilder  under mitt barns livstid. Jag har alltså även en hel del plagg som använts minst 100 gånger, kanske närmare 1000 till och med. Så helt igenom dum är jag inte.

Jag och mannen har i sommar handlat mer kläder än tidigare. För hans del beror det på att han fått ett nytt, mer ansvarsfullt jobb och för min del att jag faktiskt haft en hel del kläder på jobbet med hål i. Jag har också insett att en pinsamt stor andel av mina kläder har köpts av mina föräldrar, alltså innan jag fick studiebidrag (!!!) och började handla dem själv. Jag har därför uppgraderat mig något, men som Onkel Tom konstaterade för några år sedan så funkar det ju faktiskt att gå omkring i trasiga kläder. Egentligen bryr jag mig så lite om vad jag har på mig att jag nog kan gå till jobbet utan att notera att mina kläder är trasiga, eller ut och in, och det säger nog en del.

Det som är fascinerande  är att det när det kommer till kläder blir väldigt tydligt att snålhet, FIRE och sparsamhet kan gå himla bra ihop med en miljömedvetenhet. För om det är så att vi bara använder våra kläder i snitt 10 gånger, hur stor skillnad skulle det då inte göra om vi dubblerade detta till 20 gånger? Betydligt färre plagg skulle då (sannolikt) tillverkas och väldigt många kronor sparas i hushållen. Tänk om en barnfamilj köpte hälften så många plagg? Skulle inte det boosta sparkvoten rejält?

Apropå det så har jag insett att min sparkvot är under all kritik i år så jag har dubblerat mitt autosparande i fonder. Nu jävlar ska det bli bättring.  Kanske skulle snittpersonen kunna göra detsamma om den började använda sina kläder lite mer? Eller vad tror ni?

8 kommentarer:

 1. Intressant.
  10 ggr låter oerhört lite.

  Jag är också en sån som använder grejerna tills det börjar bli hål i dem.
  Mina strumpor börjar bli riktigt dåliga. Som tur var hittade jag 4 par för 29kr på öland. Köpte totalt 8st. Bör räcka ett tag.

  Jag är också ganska ointresserad av kläder. Har några fina skjortor och jeans, det räcker till när jag måste vara snygg i jobbet och hemma handlar det mer om att vara smidig än snygg eftersom jag rör mig så mycket.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det? Helt chockad fortfarande, men får hoppas att snittet ökar i framtiden. Annars vet jag inte vart vår värld är på väg.

   Låter som prisvärda strumpor! Känner igen problemet med att gå omkring i risiga sådana, men få saker är ju så trista att köpa som strumpor...

   Radera
  2. Ja just strumpor kan faktiskt vara det värsta 😂

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavskärare som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tror du är något på spåren!Jag har också ökat månadssparandet nu och kommer inte inhandla nya kläder på minst 6 månader.

  Må gott!
  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror kanske inte att kläder varit någon jättekostnad för mig (åtminstone inte till mig själv, barnet däremot har mer än nödvändigt dock främst från farmor). Men någonstans är det nog ändå bra att tvinga till sig sparande. I mitt fall blir det 10 000 kr på fonder nu. Du får berätta hur det går att hålla sig i sex månader sen när du överlevt :)

   Radera
 3. Jag är också inte så intresserad av kläder men tycker att jag har hittat min "stil" nu med färger och passformer som funkar i många olika sammanhang. Just nu är jag på en "no-spend-year" med kläder sedan mars och det går bara bra. Blir spännande att se om jag fixar ett helt år utan att köpa kläder. / Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag hittat min stil, men pendlar tyvärr en del i vikt. Särskilt i och med graviditet, barnafödande, amning och den förändring föräldraskapet inneburit. Men löser det med att ha få par byxor (som är mest känsliga inför viktförändringar) och satsa mer på typ klänningar.

   Jag gillar utmaningen, du får gärna berätta hur det gick sen! Tack för din kommentar förresten!

   Radera