tisdag 9 juli 2019

Med familjen på FIRE-utflykt

Efter mitt senaste inlägg där jag kanske till viss del drog på offerkoftan något över sommarens stora kostnader kände jag att det var dags att ta tag i mig själv och problemet. Så vad gjorde jag? Jag tjatade mig till att hela familjen skulle gå ut i skogen och göra något produktivt tillsammans, nämligen plocka bär.

Eftersom min familj inte är lika förtjusta i skogen som jag så krävdes det viss övertalning. Jag fick till exempel se till att ta med rikligt med fika, läsk och frukt för att alla skulle känna att det var okej. Dessutom fick jag lova att det inte skulle ta hela dagen att plocka de två liter blåbär som skulle behövas till projektet "blåbärssylt". Trots att min lilla tonåring light (man kan tro det iaf utifrån hur hen uttrycker sig) hela dagen påpekade att "det kan du göra själv!" så följde hen med och var rätt så munter hela tiden. Mannen däremot ägnade första timmen åt att titta på mig och barnet, fota oss och läsa nyheterna på mobilen. Därefter surade jag till, samtidigt som han konstaterade att vi fått ihop mindre än en deciliter på samma tid. Såld av mitt "ju snabbare vi plockar två liter, desto snabbare kommer vi alla hem" valde han därför att hjälpa till. Och han visade sig vara en naturbegåvning.

Lustigt nog så var det efter ett tag han som fick ihop mest, konstaterade att det var rogivande och började prata om "nästa gång vi går hit". Han började även prata om möjligheten att göra marmelad, saft och dylikt varpå jag trodde han blivit riktigt såld. Jag försökte uppmuntra honom ytterligare genom att förklara att vi sparar massor med pengar på att göra egen sylt. Två liter bär, ett paket syltsocker för 16.90 och så har vi runt ett halvårs konsumtion för vår familj. Han påpekade dock vilken timlön han har och sa att det inte var särskilt bra timlön att plocka bär jämförelsevis. Då bemötte jag naturligtvis honom med motfrågor om vad han annars hade gjort som var så produktivt just nu och han fick lägga sig, eftersom han mest hade tänkt läsa böcker. Jag  drog också upp det slitna argumentet att man inte kan mäta insats i timlön om det inte vore så att man faktiskt har möjlighet att tjäna pengar här och nu. För den som läser MI30 så brukar han vara duktig på att till exempel gå en omväg på 30 minuter för att spara 15 kr, eftersom han ändå inte hade kunnat jobba de 30 minuterna och tjäna 250 kr eller vad det nu var han tjänade på sin tid som lönearbetande. Det är ganska sällan man faktiskt kan byta ut sin tid mot pengar om man redan jobbar heltid. Kanske som egenföretagare eller på en arbetsplats med ständigt behov av övertidsinsatser.

Nåväl, jag är mycket nöjd med insatsen. Vi spenderade inga pengar förutom det på syltsockret, vi har rabarber- och blåbärssylt så det räcker till nästa år och jag fick dessutom motion på köpet. Är min man lika nöjd? Nej, tyvärr inte. När vi kom hem efter 3 km promenad  i spöregn visade det sig att han hade runt 30 myggbett över hela kroppen. Jag själv plågades en del av dessa varelser, men ägnade rätt mycket tid åt att slå ihjäl dem under tidens gång. Han hade visst missat den biten och tycks dessutom närmast vara allergisk mot dem. Men, men. Sylt fick vi ju iaf.

Har ni några tips på FI-smarta utflykter eller aktiviteter? 


Uppdatering: Jag har visst också 30 myggbett, jäklar vad jag kliat i natt... 


8 kommentarer:

 1. Det här var mycket roligare än gårdagens "offerkofteinlägg" :)
  Nu blev jag också inspirerad att ta med barnet ut på bärplockarutflykt.

  Mvh I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ni bor på ett lika myggintensivt ställe som vi så rekommenderar jag löst sittande kläder och en massa myggmedel ;) Lycka till och dela med dig av resultatet sen!

   Radera
 2. Härligt!
  Kul att göra egen sylt.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 3. Roligt att läsa ditt inlägg! Jag har två småbarn så nu på sommaren är det populärt att åka till en lekplats och ta med picnic. Annars så är stranden vid sjön också populär, där kan vi även göra en eld och grilla korv. Andra ideer: laga pizza hemma, sätta upp tält i trädgården, göra något diy projekt med hjälp av youtube mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Pizza är standard hos oss, men jag ska nog resta tältet. Låter härligt!

   Radera
 4. Så det ligger något i det gamla talesättet att om du ska tillbringa några timmar i skogen så lönar det sig med att spendera några minuter med att innan smörja in sig med antimyggmedel?
  Kan rekommendera Xylocain för att lindra kliandet då man blivit tex myggbiten, finns receptfritt på alla apotek. En liten, liten klutt och sedan helt klifri, funkar så för mig iallafall. Så kliandet har jag lagt på hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vill jag lova att vi gjorde, men det verkar myggorna inte ha fattat. Och vi klädde oss i heltäckande kläder dessutom :( Tack för tipset ändå!

   Radera