söndag 7 juli 2019

Varför blir sommaren alltid så dyr?

Så var sommaren och för min del så även semestern här. Trots halvtaskigt väder är jag nöjd och glad ändå, eftersom själva ledigheten i sig är mer värd än solbränd hud. Varje år och trots att jag är långtifrån nybörjare i FI-världen så chockas jag över att jag under sommaren både spenderar så mycket mer pengar och trycker i mig så många  kalorier mer än vanligt. Det här inlägget ska i bloggens anda dock fokusera på pengarna och inte kalorierna, även fast jag kanske behöver mer stöd vad gäller kalorier.

Under de sista dagarna på jobbet innan semestern pratade jag och några kollegor om vad det var med sommaren som gjorde att man så gärna lägger mer pengar än vanligt. På sätt och vis tycker jag sommaren borde vara vansinnigt billig. Låga energikostnader, möjligheter att promenera/cykla till arbetsplatsen, ledighet som möjliggör god planering av måltider och ett helt skafferi i naturen av såväl bär som frukt och kryddor. Det finns kort sagt en massa anledningar till att kostnaderna borde vara låga. Istället pratade flera kollegor om att de kände sig ovanligt fattiga just under sommarens månader. Personligen önskar jag att jag skulle kunna raljera och säga att jag är ett riktigt proffs som inte alls förstår vad de menar, men så är inte fallet. Även jag kan relatera till detta.

Vad är det då som händer? Jo, jag känner för att äta ute i tid och otid och för att slippa  laga mat (trots att jag ju gillar matlagning och borde ägna all min fritid åt det). Eftersom jag inte är helt pantad så väljer jag detta till trots inte att göra det så ofta som jag eller ungen vill, men vi har ätit så mycket på Max att vi har fått alla deras leksaker och nu nästan måste byta kedja (det vägrar dock barnet så lär inte hända) för att få lite variation i krimskramset vi släpar med oss hem. Jag är också hela tiden sugen på indiskt, italienska pizzor och grillat från en uteservering. Detta trots att det är skitdyrt och vi sällan har någon barnvakt. På det stora hela känns det orimligt och jag skäms lite för att jag skriver de här raderna, men ändå är det så verkligheten ser ut.

Jag pratade med en kompis om det här fenomenet också. Hon hade gjort liknande observationer, men berättade också att det för henne inte handlade så mycket om lathet som om att hon ville fira hela tiden. Antingen skulle bra väder firas, eller semestern, eller att en resa närmade sig. Ni förstår grejen. Jag gör det också. Min lunch ska till exempel vara supersmarrig varje dag för jag har ju semester. På jobbet är jag kollegan som har samma linsgryta 4 dagar i veckan för att jag gjorde storkok och ändå inte njuter av lunchmaten. Om jag mot förmodan inte har varit förutseende nog så tar jag hemgjorda köttbullar från frysen och kokar snabbmakaroner. Varför gör jag inte det nu? Jag har ju tillgång till samma köttbullar nu, men istället tycker jag det är rimligt med utemat eller Max för att jag "glömt att laga mat". Inte så klokt.

En annan vän pratade om hur mycket alla aktiviteter på sommaren kostar. Vanligen är barnen på förskolan och vi föräldrar inlåsta på ett kontor. Nu ska vi gå på lekland för att aktivera barnen, på vattenland, äta lunch på stan eller kila på kafé. Listan kan göra oändligt lång och då talar jag ändå inte om sånt som alla vet kostar pengar, typ semesterresan till Gotland, Legoland eller Mallorca. Sånt kostar. Det fattar jag också, men det är nog inte så många som tänker lika mycket på att daglig aktivering även det kostar rätt så ofta. Jag försökte mig på en budgetversion för några dagar sedan och släpade med mig familjen till ett naturreservat med fikakorgen redo. Det var inte jätteuppskattat. Visst tyckte alla att det var lite skoj att komma ut, men den hemgjorda rabarbersaften och delicatobollarna förlorade både mannens och barnets intresse på runt två minuter. Rätt stor skillnad från när vi besökte ett konditori dagen därpå och alla satt nöjda och glada i en timme. Jag tror med andra ord att jag måste försöka ändra hela familjens vanor och beteenden under ledighet. Hur det går däremot, det återstår att se.


Blir din sommar dyr eller är du en sann FI-übermensch?





15 kommentarer:

  1. Skönt att höra att du är som alla andra. Efter att ha hängt i FI världen ett drygt år så började jag tro att folk antingen inte berättar hela sanningen eller är helt onormala. Man KAN inte leva perfekt snålliv hela tiden! Inte någon årstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill ju inte vara riktigt som alla andra (känns som en sparkvot på 0-5% vore i underkant), men nog allt vill jag visa hela sanningen och även (kanske framför allt i mitt fall) mina brister. Svårt att relatera till någon som alltid är perfekt i min värld. :)

      Radera
  2. Jag har funderat över det i flera år! I år tänkte jag att det skulle bli ändring. Min 1-åring är nöjd med valfri park eller strand, men när det blir snabb pastasallad i parken för att slippa vara inne i varm lägenhet till middagen, så blir det istället ingen matlåda till jobbet. Får se hur det blir när jag har semester.

    Delicato och rabarbersaft låter underbart btw.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ettåringar är ju inte så krävande på det sättet. Misstänker att 13-åringar är desto värre. Men det är ett tag dit för mig. Just nu låter jag förskoleungen styra klädinköp och aktiviteter och slösar pengar just av den anledningen. Se till att hålla igen så startar ni inga dåliga vanor. Skönt att även du känner igen dig...

      Radera
    2. 13-åringar kan man iallafall sätta i arbete...

      Jag försöker verkligen att uppskatta tiden med 1-åring, även om det är krävande så är det underbart hur lite de behöver för att vara nöjda. Jag insåg redan förra året med en liten bebis att det inte blir storslagna utflykter på ett tag, och försöker verkligen uppskatta det lilla. Så kommer nästa ålder och så är det något annat som gäller...

      Igår såg jag till att laga mat på sånt vi hade hemma och snodde åt mig TVÅ matlådor för att slippa lägga pengar på lunchen på jobbet. En liten win i ett hav av lockelser som årstiden erbjuder.

      Radera
  3. Det måste till en lyxigare matsäck än delicatobollar. :) Hembakta bullar, mockarutor och daimsnittar, vattenmelon... gärna allt för fullständig njutning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hör dig och håller delvis med. Hade faktiskt med mig flera andra saker som min käre man köpt på Willys till mitt förtret. Får kanske jobba på kvaliteten istället för kvantiteten dock. Valid point mao. :)

      Radera
  4. Sommaren blir dyrare för oss eftersom vi unnar oss att vara lata. Jag vill inte laga mat när jag är ledig. Då vill jag göra roligare saker. :)
    Känner igen mig i allt du skriver. Försöker att spendera som "vanligt" men sommaren blir helt klart dyrare eftersom man unnar sig hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar lite att andra har samma problem. Vore jobbigt om det enbart vore min bekantskapskrets som höll på såhär.

      Jobbar du på att göra något åt det?

      Radera
  5. I år har jag för första gången inget barn som åker till Gothia Cup = har sluppit salamikorvar/lotter/stå i kiosken på fotbollsmatcher + tilläggskostnader med resan dit. Har aldrig vågat räkna på hur mycket den cupen kostar totalt (men barnen är nöjda).
    Däremot så blev det ett veckoläger för ett barn, vilket kostar en del.
    Utflykterna vi gör är inte så dyra (picknick), men tyvärr så går det mycket bensin. Tips: köp inte bensin på sjömackar, se till att ha med flera dunkar från vanliga tankstället.

    Spargrisen

    SvaraRadera
  6. Alltså jag älskar när du är sådär helt igenom ärlig och visar att FIRE inte är så himla lätt alla gånger. Klart man har en vilja att alltid spara stenhårt, men ibland flyter man helt enkelt med strömmen.

    Jag älskar att laga mat, men det är som om sommaren gör nåt med både ork och hunger. Jag vill ibland inte ens äta (!) för att det är för varmt. Utan jag drar mig till sallader eller yoghurt med bär. Vilket min kropp tycker är mellanmål och inte riktig mat. Så sen slutar det plötsligt med Max, fika på stan eller nån take away-mat. Suck liksom...

    Men första steget är ju att man blir medveten om vad man gör, så hurra för oss som i alla fall vet om att vi slösar pengar fast vi hade kunnat spara dem. ;-)

    SvaraRadera
  7. "Vanligen är barnen på förskolan och vi föräldrar inlåsta på ett kontor." Här tror jag du sammanfattar en stor del av anledningen till semester problematiken.

    Med ökad ledighet kommer ökade möjligheter att fylla den ledigheten med något annat. Det här innebär inte sällan kostnader - hur ekonomiska vi än må vara.

    Så att ha semester är troligtvis inget eftersträvansvärt om man vill bli ekonomiskt oberoende. Däremot är det kanske mer eftersträvansvärt om man redan är ekonomiskt oberoende? För då har man kapital att backa upp ledigheten.

    "Jag tror med andra ord att jag måste försöka ändra hela familjens vanor och beteenden under ledighet." Eller så tillåter vi oss att en gång om året släppa på bromsen? Under några veckor ser vi vad som finns bakom vardagens finansiella målmedvetenhet. Och när väl semestern är över är vi hungriga som vargar på att fortsätta vår resa mot ekonomiskt oberoende! För vi har sett vilken "ekonomiska misär" som ledighet kan innebära. Vi har nu under en kontrollerad period (semestern) provat på det liv som så många verkar välja att leva hela tiden och som kanske på grund av detta kämpar med sin ekonomi - inte bara under semestern utan året runt.

    Om man designar sin ekonomi under elva månader av året, så att man reser mot ekonomisk frihet, kanske det under en månad kan vara ok att designa sitt liv i fullständig frihet? Kanske har man dessutom förberett sig ekonomiskt inför sin ledighet, byggt en semesterbuffert?

    Som Fri2032 nämner är konsten att vara medveten om vad man gör med sitt kapital ett bra första steg, därifrån får vi sedan välja hur vi vill gå vidare oavsett om det handlar om semestern eller det övriga året.

    Intressant inlägg Frihetsmamman. Det får en att reflektera.

    Med vänlig hälsning,

    Atlas



    SvaraRadera
  8. Vi är übermenscher. Sommaren är vår billigaste period och här sparar vi mest. Vi upplever också mest på sommaren. Huuuuuuur går detta ihop? Sommarmat lagas hemma och är billig. Matlådor och termosfika. Orkar vi inte baka bullar köper vi på Lidl och tar med ut i naturen.

    På sommaren är gratisaktiviteterna uppdukade och naturen lyser med all sin prakt. Poddarna, böckerna och samtalen får ta tid och plats. Upptäckarglädje med sonen.

    Förr stångades vi på caféer och annat. Det blir ofta trångt och jobbigt på ställen som kostar pengar. Som introvert postutmattad frihetsivrare njuter jag hellre av lugnet. Fru och son är rörande överrens.

    Bra inlägg! Tänkte faktiskt ägna eftermiddagen åt ett inlägg som jag filat på i tanken som går i detta tema. Två utflykter och två upplevelser.

    SvaraRadera
  9. När vi är iväg på semester med övernattningar tillåter jag mig att spendera en del. Vill gärna ha bra boende och äta på bra matställen så jag gör ordentlig research innan. Fördelar aktiviteter som kostar och försöker även hitta sånt som är gratis som naturupplevelser. Men när vi är hemma under semestern blir jag mer av en übermensch. Då åker vi på utflykter som är gratis, förutom reskostnad, tar med matsäck med hembakat och hemlagat. Vi fikar i trädgården med hembakat eller hemlagad glass och bär från trädgården, en relativt billig lyx :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. DITTO! Övernattningar vill jag verkligen ha gött boende på. Gärna pool och bastu om det går. Maten kollar vi också upp noga. Fördelen där är att dyrt = gott inte alltid är sant.

      Radera