tisdag 4 december 2018

Vad jag hade gjort med en miljard kronor

När jag går till biblioteket (vilket jag gör rätt ofta som ni kanske märkt) går jag förbi mitt favoritkafé. Varje gång tänker jag att jag verkligen vill gå in där och insupa miljön, välja tre bakverk (min unge och jag brukar köpa tre och dela när vi väl går)  och beställa något riktigt gott att dricka. Varje gång får jag stoppa mig själv, eftersom jag bestämt mig för att inte lägga så stora summor på fika längre. Nu senast när jag gick förbi slog det mig att den här livsstilen ändå innebär en del uppoffringar. Det talas inte så mycket om det i bloggvärlden, tycker jag, utan det känns som att de flesta bara vaknat upp och börjat hata charterresor, restaurangbesök och att köpa prylar. Jonathan i ChooseFI däremot brukar beskriva sig som en motvillig minimalist som egentligen vill ha en massa saker som han bara inte tillåter sig köpa. Jag skulle inte gå så långt, men det finns en hel del saker som jag ändå faktiskt ser som en uppoffring. För att låta tankarna gå fritt lekte jag med tanken på vad jag hade gjort om jag hade en miljard (läs: stor summa som jag inte skulle kunna slösa upp).

En solklar sak jag gärna skulle vilja göra vore att äta ute mer. Då menar jag inte bara att lägga pengar på fina restauranger, utan också på en pålitlig barnvakt som min unge trivs med. Vi har ingen solklar barnvakt i nuläget och som en konsekvens kommer jag och mannen aldrig iväg på tumanhand. Det är något jag verkligen saknar. Jag saknar också riktigt god mat. Även om jag lagar rätt okej mat själv så är mat alltid bättre när man varken har disk eller själv har lagat den. Diskberg förstör lite av grejen (även fast jag oftast tvingar mannen hantera det) måste jag säga. På samma sätt saknar jag kaféer eller allra helst konditorier. Det finns så himla mycket gott bröd och fikabröd därute och jag önskar verkligen att jag fick nybakade croissanter till frukost varje helg. Nu blir det Willys version om vi lyxar till det. Konditoriets är bättre.

Jag skulle dessutom verkligen vilja resa mer. Om jag hade en pålitlig barnvakt (som man kunde ta med kanske?) och kunde åka på fler semestrar så skulle jag bli glad. Inte så glad att det är värt att slita en månad på kontoret för den sakens skulle kanske, men om jag inte behövde tänka på pengar skulle jag resa mer. Inte främst till Kanarieöarna som mina föräldrar dras så mycket till (och FEB i ett tidigare liv), men ibland till sådana där löjliga familjehotell med Bamse eller den där giraffen. Min unge hade älskat det, men vi tycker nog inte riktigt att det är värt det i nuläget. Jag hade också gärna rest till Mexiko, åkt på kryssningar i Karibien och på Safari i Afrika. Det finns massor med härliga resmål därute som jag gärna hade tagit del av.

Till sist så skulle jag också gärna ha bott på fler ställen. För den som inte vet det är Sverige ett bra land att bo i med barn. Det finns VAB, föräldrapenning, barnårstillägg och prisvärd barnomsorg. Utomlands not so much. Hade pengar inte varit ett hinder, hade alla de problemen försvunnit. Nu gör de inte riktigt det. Min man har ett jobb som ber honom flytta utomlands rätt så regelbundet och han blir också kontaktad av headhunters veckovis. Nu senast var det ett polskt företag som erbjöd honom en tjänst i Warszawa. Nu vet jag inte så mycket om Polen, men i en värld där pengar inte spelade roll skulle jag gärna vara lite spontan och säga "Jo, men vi kör på Polen ett år". Det hade varit jättekul att slippa tänka på mitt inkomstbortfall, utebliven pensionsrätt, att ha råd med skola- och omsorg i värdlandet osv. (I praktiken tackade han främst nej pga låg lön, men det skulle ju inte heller spela någon roll då!).

Vad hade du ändrat på om du hade så mycket pengar att du inte kunde göra av med dem? Coolare bil? Finare hus? Mer donken? (alla helt rimliga svar i Lyxfällan) PS. Inser i efterhand att rubriken kan misstolkas. Jag hoppas du som läst ända hit inte önskade få investeringstips för stora summor. Det är inte riktigt min grej.

12 kommentarer:

 1. Jag hade gått på luffen. Och varit fri som en fågel. Och behållit mitt hus och alla bekvämligheter , men sedan hade jag vandrat iväg. Först i Sverige, fjällen, sedan Norge. Bott i tält eller vandrarhem eller fjällstugor. Kanske hotell ibland, men helst hade jag velat gå där ingen annan var. Gått på skidor på vintern. Kanske paddlat kajak på sommaren. Cyklat ibland.
  Nu kanske en del protesterar; det låter inte som om man behöver en miljard för det. Och nej, inte riktigt, men man behöver ganska mycket bra utrustning vilket kostar och som sagt, vill behålla allt hemma också.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och man behöver tid att göra det. Och pengar hjälper till att få det. Jag behöver ingen miljard för konditoriköp på dagligbasis heller, jag skulle ju ha råd med det nu, men offrar det till följd av målet FIRE. Jag tänker att du offrar dig lite på samma sätt och jag hoppas att du får din dyra utrustning och slipper folk till sist. Dina mål är nog nämligen fullt uppnåeliga. Tack för att du delade med dig!

   Radera
 2. Med en så stor summa pengar hade jag blivit filantrop. Typ jobba ideellt (deltid!) med något som känns bra i hjärtat. Hade skänkt pengar till bättre behövande eller organisationer.
  Men om mitt ego får komma fram lite också så skulle huset få sig ett lyft ut- och invändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vara ego. Hade varit himla trist om alla skulle vilja "göra en kungafamiljen" och starta en stiftelse för utsatta barn. Nu är du ändå mer kungafamiljig än ego, men det tror jag sammanfattar de flesta av oss.

   Radera
 3. Jag skulle vilja ha en lägenhet centralt i någon härlig stor stad utomlands. Kanske för semestrar, kanske för att bo, men vill likt C ovan behålla mitt nuvarande hem.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 4. Jag hade nog också satsat på någon form av filantropisk verksamhet. Men kanske mer Effektiv Alturism än att volontärarbete i u-länder.

  https://www.effektivaltruism.org/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bara vara i u-länder är annars najs. Jag skulle gärna slösa pengar på inhemsk matproduktion eller klädestillverkning i centralafrika. De gör så himla många fina produkter som jag gärna hade köpt. :)

   Jag ska spana in din länk!

   Radera
 5. Köpt dyrare blender? Köpte en nu för 199:- och tyckte jag gjorde ett kap här men verkar trasig. Jahapp, nånstans säger det mig att en blender för 700:- uppåt inte gått sönder..

  Annars - snyggare kläder o skor, älskar ju sånt, är min akilleshäl. Sen dyrare massagebehandlingar? Betalar 350 kr nu och de är halvbra. Vad mer? Mer resor och på de resorna dyrare flyg och hotell? Klart det är bekvämare med kortare flygtider och skönare sängar, men ja..

  Skulle köpt ny säng med. Haft denna över 20 år. Fatta hur mkt bakterier och kvalster det måste vara i den. Är rejält sunkigt? Eller vad tycker ni? En hel del som sovit här utöver mig..

  Sen vet jag inte riktigt men hade ju vart kul o kunna bjuda lite vänner utomlands o sånt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag gillar att mitt inlägg fick dig att fundera på om din säng är sunkig. Det hade jag inte en tanke på när jag skrev det. Jag tror på riktigt att jag aldrig kommit på att byta en säng ens med en miljard på kontot (för att jag vill uppdatera alltså). Det skulle vara om jag stört mig på ryggvärk eller något sånt. Men jag är inte så sunkkänslig. Jag tycker därför att det är helt okej att du haft din så länge. Vilken miljöhjälte du är! (Det är mitt sätt att rättfärdiga det mesta som andra skulle anse vara sunkigt)

   Massage var en bra idé, jag skulle nog framför allt vilja gå mycket oftare än jag gör nu. Nu lägger jag i princip bara friskvårdsbidraget på massage. Jag tänker mig att det gärna hade fått vara en gång i veckan eller så i de bästa av världar. Inte så FIRE-vänligt.

   PS. Vet inte om en dyr är bättre, men du hade definitivt kunnat vara en argare kund som tillverkare och försäljare tagit på allvar om den vore dyrare.

   Radera
 6. Jag hade velat gå mer på café men det är ju för min del inte vara ekonomin som stoppar - det gör tanken på midjemåttet också... XD

  Jag hade däremot gått på massage, ansiktsbehandling, spa och dylikt mer. Och förmodligen restaurang mer, som vi gjorde förr- fast förr var innan två barn, så det är ju tveksamt hur kul det skulle vara nu. Den lilla är ändå för liten för barnvakt (annat än mor- och farföräldrar).

  Prylar hade jag nog inte köpt mer av, och kläder/skor är jag ju så komplett ointresserad av...

  Mvh, cosmonomics
  Cosmonomics.se

  SvaraRadera
 7. En miljard... tusen miljoner... en miljon tusenlappar. Jag hade tagit mig tid att göra alla roliga saker jag inte hinner nu. Läsa, hantverk, skidåkning...

  Jag hade åkt på semester med familjen och sluppit sitta 6-8 timmar på nån tråkig mellanlandning bara för att få en billigare biljett.
  Jag hade hyrt in folk för att fixa saker som behöver fixas till exempel måla om huset eller klippa gräset, så jag får tid att njuta av tillvaron.
  Jag hade bott kvar där vi bor, vi trivs där.

  Jag kanske hade bokat taxi till barnen när de ska ha tidig samling på nån match på andra sidan stan, istället för att åka själv och vara tvungen att sitta och vänta i en tråkig idrottshall ett par timmar innan matcherna börjar.
  När jag tänker efter så kanske jag hade byggt en ny idrottshall för mer ovanliga idrotter; gymnastikhall med fasta redskap både för trupp och artistisk gymnastik, spegelsalar för alla möjliga danssporter, mjuka golv för budosporter och yoga (och bouldering). Eller ovanliga och ovanliga... kanske inte typiska vanliga bollsporter. Såna hallar är det ett skriande behov av i alla fall i Stockholms närhet.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera