tisdag 11 december 2018

Hur ser en miljonär ut egentligen?

Som ni nog lärt er vid det här laget är jag och min man ganska osynkade i vår strävan efter FIRE (läs: jag loggar in på Avanza dagligen och roar mig med excel, sparkalkylatorer och liknande medan han loggar in en gång per år när jag tvingar honom). Fördelen med det är att jag kan bli positivt överraskad över hans tillgångar och han likaså över mina (men det vet jag inte om han blir eftersom han inte bryr sig så mycket). I helgen var ett sånt där tillfälle när jag under en bilresa tvingade honom att logga in på banken (notera att det var jag som körde, ingen trafikfara alls). Den här gången blev han själv rätt positivt överraskad över sina tillgångar. Det visade sig nämligen vara så att vi tillsammans har runt 3 miljoner i likvida medel, fonder och aktier. Då är eventuellt övervärde i bostaden (inklusive kontantinsats) inte inräknat, men inte heller våra skulder för samma bostad eller mina studieskulder (han har inga).

Det här ledde till en massa frågetecken hos honom och det kändes för första gången som han nästan intresserade sig lite för det här med ekonomi. Hittills har det varit jag som lagt upp ett autogirosparande i indexfonder på 10 k i månaden åt honom, men han loggar aldrig självmant in och gör något (och när han gör det fokuserar han mest på mina felinvesteringar i aktier som Ratos, Investor var ett desto bättre köp). Han kom även med några djupare tankar om hur mycket tid vi skulle kunna spendera med vårt barn istället för att arbeta och hann yttra tanken på deltid och att eventuellt välja ett billigare boende för att kunna jobba mindre osv. Men lyckan är alltid kort som Hasse och Tage skulle ha sagt. Istället gick han vidare till att fundera på om det nu är dags att köpa sig lite dyrare kläder. Han pekade på hålet i jeansen och sa att han kanske trots allt har råd att köpa sig ett par byxor. Det har han ju så klart, men det betyder inte att det är lämpligt att göra det. Eftersom vi befann hos hos mina föräldrar frågade han också hur det kommer sig att min pappa går omkring i enbart kläder från Jula samtidigt som han är god för ganska många miljoner. Även om hans funderingar var ytliga är de nog ändå relevanta och något som många funderar en del på. För hur ser rika personer ut egentligen?

Trots att jag är vansinnigt enkel och i detta nu sitter och skriver där här i ett par svarta mjukisbyxor från H&M med hål i (har lämnat lägenheten flera gånger under dagen i dem dessutom) tänker jag mig att personer som är rika kör tyska bilar och bor i stora hus i städernas finare områden. Jag tänker mig att de jobbar som konsulter, advokater, läkare och dylikt och inte alls att de har våra extremt Svensson-aktiga jobb. Nu vet ju jag att vi i FIRE-sammanhang inte alls är särskilt rika och att en miljon i vår valuta betyder betydligt mindre än det gör i större delen av Europa och USA. Men det är ju ändå ofattbart mycket pengar för många människor. Folk gråter och skriker i TV över mindre liksom. När jag växte upp förklarade min pappa gång på gång att det faktum att han köpa typ Eldorado-ketchup och Xtra-cola ledde till att han kunde köpa saker som han verkligen ville lägga pengar på (läs: tyska bilar). Och kanske är det så det ser ut i verkligheten? Folk som har rätt mycket pengar (om än inte familjen Persson-mycket) kanske inte alls har flashiga jobb och dyra kläder, utan snarare lever ett enklare liv? Fru Efficient Badass brukar till och från skriva om bekanta som trots (i min värld) skyhöga löner ändå inte sparar mer än till nästa renovering eller resa. Samtidigt upplever jag det som att FIRE-Sverige till stor del består av höginkomsttagare som ledsnar på högt tempo och dåligt arbetsklimat. Det kanske talar för att de som blir hyfsat rika ändå har statusyrken och höga inkomster, samt inte klär sig i kläder med hål i.

Hur föreställer du dig att rika personer ser ut? 

7 kommentarer:

 1. Bra jobbat med kapitalet, 3 miljoner är ju en GOD bit på vägen! Jag tror i alla fall att förutsättningarna för folk med höga inkomster och (antagligen statusjobb) är betydligt enklare, jag har dock inget statusjobb men degar rätt bra ändå, så det finns undantag :). Av den anledningen tror jag att miljonärer kan se ut lite hur som helst, som vanliga Svenssons eller "Burk-Kurt" (uteliggaren från Skellefteå som hade 6 miljoner på banken när han dog). /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är ju en del, även om vi nog tänkt lägga ungefär en av miljonerna på nästa boende och därmed har lite mindre "riktigt" FIRE-kapital.

   Jag vet inte riktigt vad en hög inkomst, men jag som tydligen tjänar sämre än medelsvensson (som vi konstaterat tidigare) har nog inte en sådan, särskilt inte som deltidsarbetande. Ändå så har jag potential att bli rik inom något decennium sådär, haha.

   Radera
 2. Grymt jobbat med kapitalet! Med lite skjuts från marknaden är ni snart fria!

  När det kommer till miljonärer är det är såklart lite skillnad på att vara H&M-Persson-rik och ha några miljoner på banken. Men överlag och från hur jag ser på den delen av min familj som har jobbat till sig mycket pengar så slösas det också otroligt mycket. Så jag tänker nog spontant att en person som har mycket prylar, dyra bilar, dyrt hus, dyr båt, dyr sommarstuga i skärgården osv inte har så mycket pengar egentligen. Det är mycket image i den livsstilen och det är skillnad på att SE rik ut och att vara rik ( i pengar då). De personer jag träffar som är rika på livet har sällan några pengar alls. Vilket kanske säger en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du snuddar vid något viktigt här, skillnaden mellan att SE ut som något och att VARA det. Kanske är det skillnaden mellan en FI:er som har hög lön och försöker nå frihet och en vanlig person med hög lön. Den senare ser rik ut, medan den första fokuserar mer på hur det faktiskt är.

   Radera
  2. Det är ju samma beteende oavsett inkomst egentligen, bara att tjänar man 150k/mån +bonus så blir mazdan en Porsche, sommarstugan några miljoner dyrare, adressen i innerstan istället för förortsradhuset osv osv. Beteendet gör att du ändå är kvar i ditt ekorrhjul för att ha råd att upprätthålla din nivå av konsumtion.

   Radera
 3. Wow, det var ett redigt kapital! (y) När det kommer till att identifiera miljonärer tror jag vi i FIRE-communityt är något av experter på ämnet ;-) En snabb rundvandring hemma hos någon samt 10 oskyldiga livsstilsfrågor så har man ringat in minst 75 % av alla miljonärer... Hehe.. Jaja, jag tror inte att man ska fokusera alltför mycket på "normala" höginkomsttagare (jurister/civilingenjörer/läkare etc) om man letar efter folk som nödvändigtvis har miljoner likvida på banken. Med en hög lön följer ofta vissa jobbrelaterade utgifter samt livsstilsrelaterade utgifter som snabbt äter upp gapet mot "normalinkomsttagare". Exempelvis dressad jobbklädsel/kostymer/ytterplagg/väskor, lite finare boende, AW:s och jobbluncher, lite finare kläder till barnen, städhjälp, lite dyrare möbler, lite finare viner och så vidare. En normal höginkomsttagare som har 50000 brutto har ut 34700 netto (i Stockholm=lågskattekommun). En normalinkomsttagare, typ sjuksköterska, med 30000 brutto har ut 23100 netto i månaden. Visst 11600 kr skillnad brutto men det äts snabbt upp av skillnaderna ovan. För att vara en normal höginkomsttagare och rik (stora likvider på banken) krävs normalt sett fokus och uppoffringar, precis som för alla andra. Däremot har de såklart bättre förutsättningar att lyckas när de väl börjar.

  En annan sak som kan vara värd att tänka på tror jag: Många normala höginkomsttagare har bra tjänstepensionsvillkor. Vid 50 k brutto i månaden får man normalt sett in ca 5200 varje månad i tjänstepensionsavsättning. På 30 års sikt, 7 % avkastning/år blir det 6 MSEK+. Då spelar det kanske inte så stor roll att man levt ett "slarvigt" ekonomiskt liv... /H

  SvaraRadera
 4. Vilket kapital, bra jobbat!

  Jag har nog två parallella bilder i huvudet av hur en miljonär ser ut. Den ena av Ingvar Kamprad, som blivit rik för att han är "snål". Den andra bilden är av folk i min egen ålder, som tjänar mycket på sina jobb. Jämför mig nog med dom och tänker att hade jag tjänat 100 000 per månad hade jag haft multum på banken nu. Men ibland hör en dessa personer säga att de gärna skulle köpa ditt och datt (typ sommarhus i Norrlands inland) men inte har råd. Då brukar jag sätta kaffet i vrångstrupen, för trots att jag egentligen vet bättre så förblindas jag också av deras stora våningar, dyra bilar och dussintalet utlandsresor per år. En är ju inte mer än människa, trots allt.

  SvaraRadera