måndag 17 april 2023

Att bränna pengar för att det är det alla gör

Den som varit med ett tag vet att frisörkostnaden var något av det första som kapades när jag blev (mer) ekonomiskt medveten. Därför kan det komma som en överraskning att jag faktiskt betalade  för en klippning nyligen. Min man blev kanske mest förvånad av alla, men av någon anledning fick jag för mig att jag skulle se mer framgångsrik ut inför kommande arbetsintervjuer med en frisörklippning och dessutom att jag genom att gå till frisören igen efter en himla massa år skulle se om jag missat en massa livskvalitet genom att hålla mig borta. Så hur blev det? Kommer jag bli en trogen salongskund framöver?

Nja, det första min man sa när jag kom hem var att han hade kunnat klippa mig så som frisören gjort. Och jag måste medge att jag åtminstone själv hade kunnat göra det. Jag är i och för sig inte så van salongskund, men jag hade trott att de skulle kunna åstadkomma något mer än vad jag själv hade kunnat ordna med Youtube och 20 minuter utan barn. Det hade hon kanske också kunnat om jag hade begärt en avancerad frisyr eller bett henne justera. Nu bestämde jag i princip längden och bad henne göra vad som passade mig bäst och för det betalade jag ungefär 500 kr och det innefattade inte något annat än en vanlig rak klippning. Som en följd av detta är jag tveksam till att jag kommer återkomma inom någon snar framtid och jag är numera övertygad om att jag inte gått miste om någon enorm livskvalitet genom att ha klipp mitt eget hår de senaste sex-sju åren. Nåväl, det är väl skönt att veta. 

Men detta till trots tycker jag faktiskt inte att besöket var helt värdelöst. Även om jag själv inte var så sugen på småprat så visade det sig att min grannkund var otroligt sugen på att prata om sitt eget liv och likaså hennes frisör. Att jobba som frisör måste handla väldigt mycket om konsten att kunna prata om totalt ointressanta saker under väldigt lång tid. Jag minns en gång när jag befann mig utomlands och fick för mig att gå till frisören. Just det faktumet att jag var helt värdelös på det lokala språket gjorde att jag fick för mig att prata som en galning om livet i Sverige för en frisör som säkerligen ägnade större delen av tiden åt att försöka förstå min katastrofala grammatik. Han fick sig en 45 minuter lång utläggning gällande svensk politik, mat, Dalahästar och nog även lite popmusik. Min kompis som satt bredvid mig undrade efteråt varför jag inte bara tog tillfället i akt att konstatera att jag var svensk och rätt värdelös på det lokala språket och därför med gott samvete kunde sitta tyst, men det hade jag inget bra svar på. Än idag tycker jag synd om den där manliga frisören som råkade ut för mig. 

Tillbaka till 2023 så tyckte jag nästan lika synd om frisören bredvid mig. Hon hade en kvinnlig kund som närmade sig 60 år och verkade komma dit regelbundet för färgning och klippning, kanske var sjätte vecka eller så. Hon delade också väldigt generöst med sig av livet som delades mellan villan i det finare området (som jag önskar flytta till, men inte har råd med) och en härlig lägenhet i Spanien. Hon och gubben arbetade båda i Sverige, så som jag förstod det kunde de bara sporadiskt åka till Spanien över en helg nu och då. Jag uppfattade också att vänner och bekanta av någon anledning (ekonomin? klimatet?) numera inte är lika sugna på att följa med dem till lägenheten, vilket var besvärligt för min grannkund. En stund senare gick hon över till att beklaga sig över de höga elpriserna och berättade att hon känt sig tvungen att installera solceller och elda braskaminen hela vintern eftersom det är hopplöst att betala de höga elräkningarna nuförtiden. Frisören instämde i detta och berättade att hon just flyttat till ett radhus och inte alls varit beredd på att betala 5-6000 varje månad i elräkning. Jag vet inte riktigt hur hon lyckas ha så höga kostnader, men något säger mig att elräkningen ändå var ett större problem för frisören än för damen som åkte till lägenheten i Spanien på helgerna. 

Det roligaste med besöket hos frisören var ändå en känsla av att vi gör en massa saker bara för att vi alltid gjort dem. Nu vill inte jag förringa frisöryrket eller påstå att det är helt onödigt, men lite onödigt tycker jag ändå att det är. Vi lägger hundralappar eller kanske till och med tusenlappar på att småprata om elpriserna medan en underbetald kvinna (med största sannolikhet) klipper och färgar våra hår. Nu finns det så klart många som till skillnad från mig går dit och får en frisyr de inte hade kunnat återskapa själva med hjälp av Youtube, men det är ju ändå bara hår. Vi skulle rent krasst kunna göra som min kollega som bara rakar av det. Eller köpa en sax på Apotea för en hundralapp och göra det själva en gång i halvåret. Och då är ju inte frisören ens något extremt exempel. Hur många av oss lägger inte tiotusentals kronor på solresor där vi aldrig ens lämnar hotellkomplexet? Bara för att vi vill ha värme och vila upp oss från jobbet. Det är ju också en ganska märklig företeelse. Det är också märkligt att köpa en massa födelsedagspresenter till en ettåring som inte fattar någonting. Vi var sådana skumma typer som gjorde så med Mini blev jag varse häromdagen när Google delade med sig av ett minne. Ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag av att större delen av det vi gör som människor beror på andras förväntningar. Och för den som vill uppnå ekonomisk frihet eller kanske till och med oberoende eller FIRE så är det ju rätt besvärligt att känna sig bunden av förväntningar. Nyckeln är så klart att träna bort det där, men frågan är hur lätt det är att varaktigt vara framgångsrik om man samtidigt lever med barn eller en partner som i sin tur också så klart präglas av sin omgivning. 


Brukar du gå till frisören? Har du några sådana där utgifter som känns som att de bara finns där för att de ska det? 

32 kommentarer:

 1. Jag går till frisören. Har otroligt tjockt hår och hittils är det enbart frisörer som lyckas få ordning på det. Jag har testat att klippa det själv flera gånger, men då blir det mest bara klippning rakt av. Att tunna ut det, klippa upp det mm krävs för att håret inte ska bli kaos och tovit. Så för mig lätt värt, medan mycket annat kan jag skippa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig allmänt nedröstad av kommentarsfältet, men tycker du gör helt rätt. OM något ger mervärde oavsett om det är på grund av kvaliteten på jobbet (din frisyr) eller för att man njuter av tillfället som kunden bredvid mig säkert gjorde så är det väl toppen! Men om man ska hårdra det så är det kanske inte lika strikt nödvändigt som typ mat och ändå har vi skapat en allmän bild i samhället (tror jag?) som säger att alla ska klippa sig mer eller mindre ofta, ha streamingtjänster och använda diverse hud- och städprodukter. Vad är köksrent? 19-åriga jag rusade till maxi och köpte hem badrumsrent, köksrent, toa-rent och klippte håret hos frisören trots att jag var rätt fattig. Jag minns inte ens varför. /frihetsmamman

   Radera
 2. Som vanligt ett väldigt bra och tänkvärt inlägg!
  Du har helt rätt med frisören, att det är ju bara onödigt om man bara tänker på resultatet. Alltså, man kan klippa sig själv. Det finns flera sådana saker; naglar, ögonfransar, tatueringar, ögonbryn spa, osv osv. En slags upplevelse som man faktiskt inte behöver men som medför något slags resultat. Som inte behövs.

  Och vilken underhållning du fick än då av grannen som klippte sig, ha, ha, ha!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naglar är ju ännu mer fascinerande för det är det nog en ganska stor andel som inte ens lägger märke till. Jag vet inte vilka av mina kollegor som går på salong och vilka som biter på naglarna. Jag brukar helt enkelt aldrig titta på deras händer.

   Radera
 3. Har slutat med frisörbesöken relativt nyligen eftersom jag startar egen business och helt enkelt MÅSTE kapa kostnader när jag inte har stadig inkomst längre. Men jag ÄLSKAR frisörbesök, och jag saknar dem redan! Nu färgar jag håret själv (89 kr för en färgförpackning var 6:e vecka, mot 2.800:- ungefär lika ofta tidigare...), men problemet är att jag inte gillar håret helt brunt, vilket är den enda färg jag klarar att kleta i själv. Jag har alltid haft slingor, och jag tycker det är snyggare. Nåja, jag kommer överleva detta också, men blir jag rikare framöver så kommer jag återvända till frisören - med gott samvete faktiskt :-). Till saken hör att jag har väldigt mycket hår som är ganska svårt att hantera själv (tjockt, vågigt på ett fult sätt, virvlar...you name it!), så jag har inte ens TÅLAMOD att fixa själv...

  Men i övrigt har jag världens bästa liv, har just varit ute på en morgonjogg och sitter nu tillsammans med mina hundvalpar och dricker kaffe. Så frisören...äh, det är inte SÅ viktigt i sammanhanget :-)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj! Jag hade helt missat ditt företagande! Grattis! Det låter underbart och stort att du vågade!

   Låter som en värd uppoffring ändå och jag hoppas det kommer bli toppen!

   Radera
 4. Jag har kommit fram till att det är lagom för mig att gå till frisören cirka 5 gånger på 2 år. Jag får arbeta en knapp timme per månad för att bekosta det. Det är det absolut värt. Frisören tvättar det, ger lite hårbottenmassage, skär på fri hand vid luggen så att ansiktet ska framhävas och stylar det efteråt. Dessutom är hon fantastisk på att känna av om man vill prata eller inte.

  Skulle det bara gälla topparna kan jag tänka mig att köpa en frisörsax i framtiden och låta någon närstående klippa. Men den här upplevelsen är något mer. Ett unn.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du reflekterat och kommit fram till att det är värt det så är väl det toppen!

   En sak jag funderade på när jag läste kommentarerna var hur stor del i detta som handlar om att "designa" låga kostnader. Min bästa kompis tex lägger massvis på färgning och klippning men hon ser inte fräschare ut än en annan. Det beror på att hon fastnat i färgningsträsket fast hon har en superfin blond hårfärg i botten. Men i och med att hon börjat med sitt färgande så blir hon kvar i det och designar in höga kostnader. Så kan det vara med fräsiga frisyrer som kräver frekvent uppdatering till skillnad från Fri2032s version där hon klipper en page varannat år. Det är ju ett mer ekonomiskt sätt till liknande resultat.

   Radera
 5. Testade att klippa mig själv under pandemin och hej kom och hjälp mig - nu har jag hittat en trainee som klipper minst lika bra som sina seniora kollegor men för halva priset. Däremot brukar jag klippa min son och ibland även min man (de får samma frisyr), även om jag ser att det är snett brukar förskolepersonalen tycka han är sååå fin i håret (barnet alltså, mannen har de inte sagt något om).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där besöket jag gjorde var till en nyexad frisör som inte hade gesällbrev så det var lite billigare än ordinarie. Men jag har en väldigt enkel frisyr. Kan tänka mig att det är svårare att se vettig ut i något mer avancerat.

   Radera
 6. Vi har helt skippat frisören - förutom för sonen. Igår blev jag klippt av fru IGMR och hon klipper + färgar sig själv. Sonen får dock klippa sig hos frisör vilket svider lite men ändå är ok. Han går i alla fall dit i Sellpykläder.

  Nu har hade jag och fru IGMR långt hår vilket förenklar hemmaklippandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur vi inte är ensamma. Vi kör hemma allihopa. :)

   Radera
 7. Jag går till frisören 2 gånger om året, helt klart värt det - jag känner mig jättesnygg, och det blir bra även när det börjar växa ut. Men oftare än så vore för dyrt. Onödig sak som man kastar pengar på för att alla gör det: Sport och aktiviteter för rätt små barn. Helt ovärt, verkligen. Alla barn ska lära sig simma, men lågstadiebarn far inte illa av att inte få prova på fotboll, tennis, hockey, fäktning,cheerleading osv osv. Tagga ner på familjelogistiken och välj en (billig) grej, hos oss blev det scouting och instrument. Lagsport gick bort för att jag inte hade bil, och heller inte lust att baka saker till caféet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, roligt med sportaktiviteter. Vi skickade Mini på såna tidigt och det var ju inte billigt direkt. Tror vi föräldrar lätt får en stress att vara "aktiva nog" och därför hakar på 17 aktiviteter. Jag har bara två barn, varav ETT har aktiviteter, men tycker det är jobbigt att det är oftare än en gång i veckan. Vågar inte tänka på hur det vore att transportera fler barn till diverse träningar flera gånger i veckan...

   Radera
 8. Spännande med intervjuer, hoppas att de leder till ett bra jobb där du trivs. :-)

  Jag går till frisören en gång/år, men i fjol blev jag klippt av en bekants bekant som gjorde nåt konstigt så håret numera ser helt anskrämligt ut (tror det var nån "cool" frisyr som såklart växte bort på ett par månader). Så jag skulle behövt gå till frisören för länge sen, men drar på det ändå. Det är dyrt och onödigt. När jag var student klippte jag page vartannat år och lät det växa fritt däremellan. Sugen på nåt sånt igen.

  Jag fick ju ett ryck innan jul och köpte en massa sminkkalendrar, eftersom jag hade rensat ut allt mitt smink. Det var roligt i stunden men visade sig vara totalt onödigt, då jag aldrig riktigt hittar tillfällen att sminka mig. Hinner inte på morgonen innan jag ska till kontoret och är jag ledig ska jag till stallet och det känns konstigt att vara sminkad där? Så det är slutshoppat med smink (men jag har nog så jag klarar mig i tio år nu).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt hår känns som det kan vara lite svårare att klippa än mitt, annars hade jag erbjudit mig att göra ett försök.

   Minns din sminkshopping! Intressant att det inte varade, men jag är inte förvånad. Jag själv är imponerad om jag kommer ihåg deon innan avfärd till kontoret.

   Radera
 9. Har så låga elräkningar under 300 kr i månaden så jag satsade elstödspengarna på hårklippning istället. Svårt att klippa kort frisyr på egen hand så att det ser snyggt ut. Färgar gör jag däremot själv. Det är så mycket jag inte har lån, bil, hus eller annat som tär mycket på ekonomin så några klippningar om året är helt ok./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men visst är det det. Och du är i gott sällskap, det verkar som nästan alla värdesätter sina frisörbesök. Det kan ju lika gärna vara så att man älskar sin charterresa, sitt kaffe eller sitt lördagsgodis. Vad än det är så är det ju värt det om man värdesätter det och inte om man inte gör det. Problemet som jag ser det är att det är så ovanligt att gemene man ens funderat kring om det är något man gör för att man värdesätter det, eller om det går på rutin eller andras förväntningar. Eller det är min upplevelse iaf. :)

   Radera
 10. Att bränna pengar är ju olika för olika personer! Jag tycker att det är helt klart värt att gå till frisören istället för att försöka få fason på kalufsen själv. Även barnen (tonåringar) får besöka frissan när topparna blir kluvna och det bara ser risigt ut.

  Vi reser gärna, ofta är det sk aktivitetsresor. Men ibland, särskilt om man av olika anledningar haft en tung eller intensiv period, så vill vi inte ha annat än värme och god mat. Det är ju samma när vi är hemma på sommaren, vi behöver inte aktivera oss hela tiden utan kan slappa med en god bok, bada lite, fundera på vad det ska bli för mat till kvällen.... Är det att bränna pengar om man åker på en solresa till Medelhavet istället för äventyrsresa till Galapagos?

  Jag har aldrig varit en biofantast, har kanske förr gått på bio en eller ett par gånger per år, numera aldrig. Ännu färre gånger på konsert. Av de stora stockholmsarenorna (Globen/Avicii, Stadion, Friends, Tele2) så har jag ännu inte besökt Friends eller Tele2 och de andra är det säkert mer än ett decennium sedan jag besökte. Inte för att jag inte har råd, utan för att det inte intresserar mig. Men jag har nära vänner som har säsongskort för sina respektive fotbollslag och går nästan varje vecka. Det skulle vara att bränna pengar för mig, men inte för dem.

  Jag har vänner som älskar bilar. Nån har gamla 50-talsbilar, en annan har en klassisk Porsche som sin ögonsten. Jag är ointresserad av bilar annat än som transport. De ska fungera! För mig vore det att bränna pengar att skaffa något liknande, för dem är det deras största hobby.

  Men jag har aldrig behövt säga till barnen att de inte kan prova på en aktivitet för att vi inte har råd! De har alltid fått åka på tävlingar och cuper (tex Gothia). De har var sin slalomutrustning men ingen vill ha en mopedbil.
  De vet att alla har olika ekonomi. Vi bor i ett område där ett fåtal är MYCKET välbärgade. Vid en viss ålder (typ mellanstadiet) så utmärker sig dessa barn med mycket "skryt". När de blir lite äldre så ser övriga barn igenom deras "tomhet", att de mest vill skryta för klasskompisarna, men inte är riktiga vänner. Då är det den som har råd att bränna pengar som gör det, medan övriga tänker noga igenom om det är värt det.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså det är ju viktigt att man särskiljer det värdeskapande från det icke-värdeskapande. Om vi tar resor som ett exempel så är ju jag också lite färgad av att jag tycker det är lite själviskt att åka på slentrian-charter eftersom hela världens befolkning påverkas av allas flygresor, MEN ur ett ekonomiskt perspektiv så är ju vad som helst okej om man uppskattar det. Och idag är det nog få familjecharterresor som går på under en månadslön så det viktiga är ju att man värdesätter det lika högt som att arbeta en hel jäkla månad. I'm not sure I do.

   Radera
 11. Att skippa bilen skulle spara betydligt mer pengar än att skippa klippningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror inte att någon som bara klipper sig (annan femma vid regelbunden färgning) tycker att det handlar om väldigt mycket pengar. Själva poängen är väl mest att det finns invanda beteenden som man inte ens reflekterat över. En kollega till mig berättade nyligen att hon insett att hon köpt Bregott på rutin och att lätta funkar lika bra för henne. För mig skulle det inte göra det, men hon kände att hon bara köpt Bregott för att de alltid gjort det och det var så alla gjorde, men att det ska hon sluta med för att det inte gav dem något mervärde. För mig är klippningen Bregott, för någon annan kan det vara något helt annat. /frihetsmamman

   Radera
  2. precis - jag tror det är samma sak med att ha och ta bilen - man gör det pga alla andra gör det och pga man har alltid gjort det

   Radera
 12. Klipper mig själv och sonen med maskin. Försökte lärs mig klippa dottern och so en med sax. Gick bra första gången men det var också enda. Dottern får klippning hos frisör, hon njuter av det och jag är glad så länge det inte inbegriper färgning toningen för 1000tals kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så mycket svårare än att sätta upp det i en tofs och klippa av det annars, men om hon är orolig så kanske det kan vara värt pengarna. Inget av mina barn har varit hos frisören än, men misstänker att det kan komma i framtiden...

   Radera
  2. Dels har hon lugg och jag har försökt men det blir alltid snett och hackigt. Sen fick hon följa med sin farmor till dennes lokala frisör och blev ompysslad som en prinsessa och störtförtjust i frisören...

   Radera
 13. Frisörer tänker jag på ibland när jag är i en stad. Det finns hur många som helst tillsammans med nagelfixare och pizzerior :)

  För egen del har det klippts 3-5mm med trimmer de senaste 25 åren. Min fru klipper sin lugg själv då och då och hos hemmafrisör (som också är vår äggleverantör, bor på landet )nån gång om året.

  Slentrianresandet är mycket märkligt. Åka långt bort för kort tid och göra samt uppleva så lite som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Vilken håla som helst i alltifrån Grums till Skillingaryd har har flera pizzerior och frisörer, men ofta ingenting (nästan) annat. Intressant fenomen faktiskt!

   Radera
 14. När jag pluggade i Lund så klippte jag mig hos frisören, var runt 2015 sista gången och då kostade det 200-250kr med studentrabatt. Jag som gärna har rätt kort hår så körde frisören mest med maskin och klippte lite smått med sax. När jag sen började jobba så skaffade jag en trimmer och har sedan dess klippt själv, jag är väl nere på runt 12kr/klippning om jag inte räknar elkostnaden :) Tror vi har skalat bort de allra flesta kostnader som bara ska finnas, det jag kan komma på är nog att båda bilarna är påställda med tillhörande försäkring trots att vi väldigt sällan använder den ena bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ni ens har två bilar var den stora överraskningen för.mig, men jag vet ju inte var ni bor. Tror att två bilar är en sån där ”bara för att”-grej på landet. På min hemort har man nog i snitt fler än 1 bil per vuxen. Alltid bra med en extra bil ifall det behövs. ;)

   Radera
 15. Kommer att tänka på en av mina kollegor. Hon hatar sitt jobb, eller hon älskar att jobba med oss men sedan arbetsplatsen köptes upp av ett riskkapitalbolag med en ledning som inte förstår hennes hennes tjänst så försöker de göra sig av med henne med jämna mellanrum, så hon mår dåligt och har ständig ångest för att bli av med jobbet. Kollegan har mindre än 10 år kvar till pension och är fast besluten om att jobba tills dess.
  Sagda kollega färgar håret var 6:e vecka á 2000kr, hon går på massage en gång i månaden för att jobbet sliter på axlarna á 795kr, de har ett hus i stan, en gård på landet en bit utanför staden. De trivs inte i huset i stan så fort de är lediga så åker de ut till gården där de renoverar friskt, bygger orangerier, köper dyra möbler och nya tapeter.
  Huset måste de ha kvar för att de inte vill pendla 30 min från gården. Trots det kan kollegan inte tänka sig att cykla till jobbet utan tar bilen.. cykelturen skulle ta ca 15 minuter.
  Utöver detta har de en sprillans ny husbil som de åker runt med på sommarsemestern…
  Kollegan gråter flera gånger i månaden på jobbet och jag vet att det går ut över hennes man. Hon tjänar dock väldigt bra för sin tjänst och skulle inte få liknande lön om hon bytte arbetsgivare..
  Men jag blir helt matt, de skulle med enkelhet kunna leva på hans lön eller att hon bytte till mig ett jobb utan pistolen mot huvudet om de bara tänkte till ang deras kostnader….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår din frustration. Den där situationen tror jag är alldeles för vanlig. Jag hoppas hon hittar ut till slut. Men visst är det sorgligt att det ska bli sådär. :(

   Radera