onsdag 23 december 2020

Varför storbanker är lurendrejare

Jag vet att det är jul och att folk har juliga och mysiga saker för sig, men trots det kan jag inte låta bli att engagera mig i ekonomiska frågor. Den här gången har jag varit så påträngande på min bästa kompis liv att hon (till slut) varit så vänlig att skicka mig en screen shot på deras sparande och i samma ögonblick som hon gjorde det insåg jag varför storbanker är riktiga lurendrejare. 

Min bästa vän med make är ärliga och hårt arbetande människor, men inte superintresserade av ekonomi. Faktum är att de är så ointresserade att det tagit ett par år att få tillgång till dessa uppgifter. Det visade sig sedan i alla fall att Swedbank har varit så vänliga att de sålt på dem en massa skräp. Här kommer en redogörelse för varför jag påstår det: 

1) De har rekommenderats att ha sitt sparande i en kapitalförsäkring som inte bara är så kass att den kostar dem 120 kr i fast avgift varje år utan dessutom en rörlig avgift på 0,75% av kapitalets värde. Det här kostar den här barnfamiljen många hundralappar varje år till vilken nytta då? Absolut ingen. 

2) När man säljer en sådan bedräglig kontoform kan man ju hoppas på att de åtminstone levererar bra fonder. Men icke. De har en snittavgift på 1,35 % men när jag kollar på innehaven i deras aktiva fonder så visar sig de vara i princip identiska med deras indexlösning Swedbank Access. Slump? Knappast. Men betalt ska de ha ändå tydligen. Och det som om det vore en framgångsrik aktiv fond. 

3) De har rekommenderat sina kunder räntesparande i barnsparandet. Kan ni förstå något så dumt? Hur kommer det sig då? Jo, de frågade nämligen min kompis hur mycket risk de ville ta. Får en person den frågan så bör man som bankperson förklara att risk handlar om tid och inte hur nervös man är som person. Det har deras missat och därav en hög andel räntor i barnsparandet. Dessutom i ett konto som schablonbeskattas. Logiskt? Nej. 

4) De har även hjälpt paret att hitta en lösning på att den ena parten i förhållandet varit föräldraledig mycket mer än den andra och satt upp ett kompenserande pensionssparande till denne. Det var ju vänligt, men de missade att informera paret om att de som gifta makar måste ordna med det juridiska så att inte det delas på hälften vid eventuell framtida separation. De var väldigt snabba på att ordna ett sparande, men missade därigenom hela syftet med sparandet som ju faktiskt var att kompensera en part för dennes pensionsförlust. 


När jag insåg detta förstod jag plötsligt varför människor som granskar och synliggör bankernas brister behövs och varför böcker som Mer pengar för pengarna kommer till. Min slutsats av min bästa kompis erfarenhet av sin "rådgivare" på banken är att det bästa vore om alla likställde dem med bilsäljare. Alla vet att bilsäljare vill pracka på folk bilar, men alldeles för få personer inser att deras bankman gör detsamma med tvivelaktiga produkter. För den som läser detta och inte är så engagerad i ekonomiska frågor (okej, ni lär vara i minoritet men ändå) föreslår jag därför att inte lita på bankmannen alls, utan tänk att de råd du får är ungefär lika välmenande som råd från din värsta fiende. Hur gillar du storbankerna och deras "rådgivare"? 

PS. Det här rör bara sparande. Jag skulle ha kunnat förlänga listan avsevärt om vi även pratat om bolån.

17 kommentarer:

 1. Bravo för detta inlägg! Jag har gjort en liknande ekonomisk make-over för en vän och det upphör aldrig att förvåna mig hur smarta, driftiga människor i min närhet så lätt blir lurade av bankerna. Aktiv förvaltning, en massa BS kring de egna sparprodukterna, krångliga pensionslösningar som du beskriver ovan...Det är som att så fort ekonomi kommer på agendan inkompetensförklarar sig folk per automatik. Hoppas din vän åtgärdar felen. Vid tillfälle kan du väl fynda Joel Dahlbergs "Bankbluffen" och ge henne. Där har du det svart på vitt: Det beteende bankerna ägnar sig åt vad gäller privatpersoners ekonomi (fokus bolån men även sparande) är ohederligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Det hoppas jag med och tack för peppen! Visst är det lustigt att vettiga människor kan bli så lurade, men jag hoppas att fler och fler får upp ögonen för att banken inte är ens vän.

   Radera
 2. Det är ju pga bankernas lurendrejeri på sparande, utlåningsräntor (att de inte kan ge mer än 0 men tjänar själva flera % på ditt innehav) samt att de har bra marginaler på utlåningsräntor, som gör att folk är intresserade av "DeFi" (decentralized finance) i krypto samt försöker gå "Bankless". Idag är det teknologiskt möjligt att slippa banker överhuvudtaget om man vill.

  Jag förstår inte varför FIRE-rörelsen inte är mer engagerade här dock. Den sista svåra frågan just nu är bolån och att få lönen direktutbetalt utanför banken (om man inte tar betalt i krypto då).

  Men annars så kan man: investera, få ränta på sparkapital, låna samt ha kredit/debitkort kopplat direkt till ett krypto eller fiat konto. Nu när DeFi och Fin-tech växer groteskt mycket så hotas faktiskt banker som sektor, eventuellt kommer banker av typen vi har idag inte finnas kvar om 10 år.

  Finns en bra podd (eller youtube om hellre vill ha videor) som heter Bankless som steg för steg går igenom hur detta funkar och hur man själv kan uppnå detta, samt vilka risker det medför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så insatt i DeFi, men du har säkert rätt. Men alla mina läsare vet ju att jag övervägt att sälja mina aktier bara för att slippa bolånet så nog allt tycker jag att du har en poäng i att vi borde engagera oss mer i frågan.

   Tack för tips!

   Radera
 3. Ja bankens säljare.. eller jag menar "rådgivare" vill självklart bara tjäna extra kosing till banken. Har inte så stor erfarenhet(jag är bland de som sparar inför tidig pension) men när jag pratade bolån och bankkvinnan sa att jag kunde få lite lägre ränta om jag samlade mitt sparande. Hann jag bara säga avanza för att hon skulle säga något i stil med "jaha, ja det utbudet kan vi kanske inte riktigt konkurera med". Får se hur det blir nu i januari när det åter är dags för ränterabatts diskussion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och när Avanza dessutom konkurrerar med räntor på bolån numera känns det inte som att de har något att komma med inom något område. Längtar även till pb-nivån på Avanza. Det borde inte vara sådär jättelångt bort för oss nu och då blir ju storbankerna ännu mindre lockande.

   Radera
  2. Ja precis, har lite för hög belåningsgrad för att få ha bolånet via avanza. Men när den är neramorterad lite till så blir det nog att flytta om inte nuvarande kan matcha/bättra

   Radera
 4. Mycket bra inlägg som många bör läsa :-)
  God Jul!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 5. Sanna ord.

  Men det är ganska lika med det mesta här i världen. Bilfirman som reparerar din bil, byggfirman som bygger ditt trädäck, matbutiken där du köper ditt pulled-pork, banken som ger dig råd kring ekonomiska placeringar i deras egna produkter.

  Det mesta blir mer prisvärt om man lär sig hur man ska göra det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske, men tror att banksäljaren har en särställning just för att de kallas rådgivare och många tycker det känns svårt. Med det sagt så var jag tvungen att ringa min pappa en gång innan jag godkände bilmekanikerns offert för ett jobb på min bil, så jag kanske känner för bilreparationer som min vän för sparande och riskerar garanterat att bli blåst jag med. Men sparandet är så otroligt viktigt för många och därför tycker jag det är särskilt trist att bli lurad där.

   Radera
 6. Hej
  Bra inlägg. Kan rekommendera Landshypotek som bolånebank, vi är väldigt nöjda.
  Har själva kvar Swedbank, men används endast för mottagande av löner. Annars används Avanza för investeringar tillsammans med Lendify, Kameo, Tessin och Trine. Gammelbankerna skall hållas kort :)
  Vänligen
  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, Jonas! Håller med om din sista mening. :)

   Radera
 7. Det tråkiga tycker jag är att dina kompisar försökt tänkt till med sparandet, i och med olika konton och pensionsparandet och så blir det så fel...

  Hmm bolån nämner du också? Trodde liksom att folk hade bolån för att det är fördelaktigt med att man får dra av räntan. Ska precis skaffa bolån efter att ha hyrt under flera år. Så är intresserad av vad för fällor det finns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det handlar väl mest om att de påstår att de inte kan sänka räntan och att de har ett bra erbjudande fast så icke är fallet. De utnyttjar inlåsningseffekter som att amorteringskrav uppstår vid flytt och är duktiga på att sälja in fasta lån på diverse löptider. Det hade de tex gjort till min vän.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera