tisdag 5 november 2019

Tipsinlägg

En av de bästa sakerna med sociala medier, bloggar och poddar är att de tips som man snappar upp. Det kan vara alltifrån att frysa vattenflaskor (Tack till Fru EB) till att P/E-tal nu är  tillgängliga på Avanza för utländska aktier (Tack till Avanzapodden). I det här inlägget hoppas jag på att dela med mig av några tips som givit mig glädje, men jag hoppas också på att få nya tips från er.

Tack vare en vänlig läsare på mitt upproriska inlägg så fick jag kännedom om möjligheten att fjärrlåna böcker. Helt fantastiskt bra tips, och personalen på biblioteket meddelade idag att det inte kostar mig någonting alls (till skillnad från när jag skulle fjärrlåna under min studietid). Så om du har ett snålt bibliotek eller bor i en liten kommun kanske fjärrlån kan möjliggöra engelsk kvalitetslitteratur på tema FI trots allt.

IGMR är ett föredöme vad gäller cashback och liknande. Personligen tog det mig rätt lång tid att ansluta mig till Refunder och jag har nu även konto hos två andra aktörer (Cashbackshopping och någon annan som jag inte ens minns vad den heter). Jag är lite lat och tycker att Refunder har funkat bäst av de tre jag provat så jag brukar köra på Refunder om företaget finns där. Gör det inte det kan jag dubbelkolla på Cashbackshopping. Oavsett hur engagerad du orkar vara och hur stor fan du är av att handla online så tycker jag att du ska prova någon form av cashback-shopping. För det är faktiskt precis så enkelt som det verkar. Du handlar någonting online och får pengar tillbaka. Det här brukade generera rätt mycket pengar förr, men ju mer hängiven jag blir second hand, desto mindre lukrativt blir det. Fortfarande blir det dock en del apoteksköp online och en del köp av underkläder och Bamse-kläder på Lindex. Några hundra per år brukar detta generera utan någon ansträngning alls.

På samma sätt som jag var seg med cashback, var jag seg med att skaffa Vimla. Eftersom det här inte är ett sponsrat inlägg, vill jag vara tydlig med att ni lika gärna kan skaffa Hallon, Halebop eller liknande för en otroligt låg kostnad jämfört med typ Telia, Tre och Telenor. Att någon fortfarande är kund hos dessa aktörer är mig ett mysterium och jag tipsar alla jag inte hatar om att bli kunder hos en lågprisleverantör. Och om du bor riktigt mycket på landet där "bara Telia funkar" så är det inte sant. Halebop går på deras nät, så byt ändå! :) För den som är intresserad av Vimla, se till att få en tipslänk av någon eftersom det genererar 10 kr rabatt i månaden. Den lilla aspekten missade jag, men jag har nu tipsat några andra istället som givit mig någon tia i rabatt på månadskostnaden. Teoretiskt skulle man kunna ha en kostnad på 0 kr i månaden om man tipsat 10 personer som ansluter sig till Vimla.

Ett annat tips som jag inser är halvt korkat är att ladda ner McDonald's-appen. Jag förstår att det är billigare att inte gå på "restaurang", men eftersom mini älskar nuggets och restaurangbesök blir det en del besök på Max och McDonald's. Det jag inte hade någon aning om, utan upptäckte av en ren slump, var att det är typ halva priset i appen hos McDonald's. Så ska man ändå stanna på McDonald's kan man lika gärna ladda ner appen och få två menyer till priset av en eller Happy meal på köpet. Vi får bokstavligen alltid det numera och man samlar dessutom poäng i appen som gör att man kan få gratis menyer senare också. På grund av platsbrist på mobilen har jag inte provat Max eller Burger kings appar, är det någon som vet om de har något liknande?

Googla alltid rabattkoder när du väl ska handla online. Typ hälften av gångerna finns det någon kod på Footway, Apotekhjärtat, eller random butik som jag ska handla i. Rätt bra pengar på lite tid. Om ni har en kompis som är student kan ni också passa på att be dem om en rabattkupong om ni vet att någon ger rabatt via Mecenat.

Jag tycker också att man ska våga använda poäng. Jag kommer aldrig glömma mina SAS- och Lufthansa-poäng som gick om intet för att jag ville vara sparsam även på dem. När det kommer till bonusprogram är inte sparsamhet alls lika smart som i vanliga livet. För de förfaller till skillnad från Investoraktier. Så passa på att hämta ut en "gratis" biobiljett med dina Coop-poäng om du ändå ska på bio och beställ en ny resa med dina Eurobonuspoäng innan de förfaller. Jag har hört att detsamma gäller cashback förresten. Så plocka ut slantarna nu och då.

Ännu senare än jag var på cashback och Vimla, var jag på att skaffa kreditkort. Jag gissar att det finns många som är mer insatta på ämnet än jag, men alltså, våga prova. Vi fick tillbaka 1% på vårt Coop-kort förr, men bytte till Preem när Coop försämrade villkoren. Nu får vi 0,5 %, men de sätts in direkt på vårt kreditkonto. I praktiken betyder det att vi får en del pengar insatta på vårt konto en gång i kvartalet. Nu i november drygt 250 kr. Hellre det än ingenting. Återigen är det absolut ingen ansträngning för oss och vi gillar att kreditkortet ger oss möjlighet att planera våra utgifter bättre. För vi vet ju att vi måste betala räkningen helt och fullt nästkommande månad. Det här är ett tips som jag däremot inte ger alla, eftersom det kan vara en riktigt dålig idé om man gillar att shoppa, men inte att hålla i slantarna. Men i och med att ni läser bloggen är ni betrodda med tipset att skaffa kreditkort, för det finns inga nackdelar alls för sparsamma FI-lovers.

Hur ni några tips på saker ni inte visste, men som sparat er pengar? 
Dela jättegärna med er! 

14 kommentarer:

 1. Vimla är gött. Vi betalar totalt 50 kr/mån i familjen nu pga tipsningar.

  Cashback är ett grymt tips. Skulle dock vilja lyfta fram Mybonus här. De har högre cashback än Refunder och är pålitliga. Reward network och Cashbackshopping har jag sämre erfarenhet av. Kom ihåg att man kan utnyttja erbjudanden typ byta el. Då får man skattefria pengar i hand och har inte spenderat en krona.

  Annars är det ofta sunt förnuft. Låt bilen stå eller hyr ut den, träna hemma, ta med fika istället för att gå på café och rör dig Ö H T inte i affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja. Räkna ut vad en timme av ditt liv är värt och sätt det i relation till det du spenderar. Otroligt kraftfullt.

   https://www.iblandgormanratt.se/2018/09/rakna-ut-din-verkliga-timpenning-oc.html

   Radera
  2. Kom på att det var Bonusway som jag provat förr och tyckte var sämre än Cashbackshopping. Ska skaffa Mybonus, som jag skrev i inlägget är ju du proffs på sånt här!

   Radera
 2. Bra tips, inser att jag redan använder dessa men hoppas det kommer lite fler bra tips i kommentarsfältet. . Kan inte komma på så mycket mer förrutom alla självklara saker som brukar listas i div. tidningar som matlåda, skippa utekaffe osv som vi sparproffs gör av bara farten. Maten är ju också en stor utgiftspost som man kan skriva ett helt eget inlägg kring, självklart också att man är medlem och uttnyttjar de olika medlemsrabatter och bonusar i mataffärena. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men absolut. Och rent krasst är det ju smartare att dra ner på matkostnader (typ äta baljväxter istället för oxfilé) än att jaga rabatter. Men om man ändå ska shoppa/äta på McD osv så är ju rabatt och cashback bättre än inget alls. :)

   Radera
 3. Jag är verkligen superseg på allt sånt där! Gör ingenting av dina tips förutom att jag börjar komma ihåg att kolla studentkortet. Jag har inga FIRE drömmar, men vill inte behöva arbeta heltid efter studierna och heller inte stå där i framtiden och undra vad jag gjort av alla pengar.

  Ska genast kolla upp vad mina coop-poäng kan ge mig :)!
  / Josefine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga FIRE-drömmar heller under studierna. Det var arbetslivet som skapade dem :P

   Ja, men gör det. Poäng är till för att användas!

   Radera
 4. Något som gör att jag/vi får lite extrapengar är att vara med i undersökningspaneler, typ panel.se. Man gör undersökningar och kan sedan byta in det till presentkort. Så när du handlar via refunder och du har sparat ihop några presentkort så kan det bli väldigt billig shopping :). Undersökningar varierar, ibland kan man få produktundersökningar, alltså att man blir utvald att testa produkter hemma då blir det både presentkort och gratisvaror. Panel.se kan man inte själv gå med i utan måste bli inbjuden. Jag bjuder gärna in dig så får du avgöra om det är något du vill fortsätta med med tiden. Jag behöver endast din email adress isf.
  //Rebecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den står uppe i sidhuvudet. Det är bara att maila så får jag prova. Har inte jättebra erfarenheter av sånt dock, eftersom jag tycker de tar lite för mycket tid till liten avkastning. Var mykcet mer aktiv under studietiden när jag fortfarande hade ett liv. :)

   Radera
 5. Hej!
  Bra tips.
  Försöker använda mig av alla.

  Gillar verkligen cashback och har lyckats få in en del kronor med alla prova på erbjudanden.

  Att bo så man kan cykla till jobbet är ett bra spartips. Vi vill inte göra oss av med bilen då den trots en hög kostnad skapar en frihet att kunna åka till stugan osv. Men att tanka den sällan genom att använda den lite. Där sparar vi mycket pengar just nu.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner precis som ni där, bra att ha bil, men dumt att använda i onödan. Uppskattar möjligheten att enkelt ta mig till ALV eller akutmottagningen vid behov eller önskan.

   Radera
 6. "Att någon fortfarande är kund hos dessa aktörer är mig ett mysterium " Men verkligen! Samtliga är väl dessutom ägda av de stora arsen. Hallon är ju 3 exempelvis och går på samma nät. Det är som "Här är premiumalternativet - för de födda på 40-talet samt kidz vi haffar i gallerior. Och här är budgetalternativet för de som har en hjärna att tänka med."

  Det är helt otroligt vad billigt det är! Jag uppgraderade nyligen mitt Hallon och har du 25 GB i månaden för, tror det var 250 kr? WTF? Att jämföra med när jag jobbade och det kostade typ 200 kronor att lägga till 1GB till Tele2:s företagspaket.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Julklappstips från en fattig student <3
  Jag handlar från butiker via: www.refunder.se/b/Spara50
  Dessa är mina favoritbutiker

  Campadre:
  https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817

  Lyko:
  https://referme.to/9vACAmo

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera