fredag 31 maj 2024

Hur sparar man lagom?

Oj, vad tiden går! Helt plötsligt är det maj och jag har inte skrivit någonting. Jag har tänkt ekonomi, jag har pratat ekonomi och jag har till och med drömt ekonomi, men ändå har jag inte lyckats skriva något. Ett rätt så gemensamt tema för månaden har varit när och om vi i familjen sparar för mycket. Och kan man ens det? Eller kan man alltid spara lite, lite mer? Går det ens att hitta en lagom nivå?

Bakgrunden till mina tankar är att vi börjar närma oss målsumman för arbetsavslut. Jag har alltså gnetat och skramlat ihop de slantar som jag vid projektets början trodde skulle räcka livet ut, men står nu och funderar på om summan verkligen räcker eller om vi kommer vilja öka våra konsumtion framgent. Min man är övertygad om att mer pengar går åt när man är ledig, medan jag tycker att det historiskt varit precis tvärtom för oss när vi varit föräldralediga. Däremot känns det ibland som att jag tänker för mycket på ekonomi och behöver hitta någon slags rimlig nivå. Till exempel följde jag i veckan med ett par kollegor (och nära vänner) och åt lunch för 180 kr och det skapade mest ångest. Jag var egentligen inte alls sugen på att gå ut och det stället som de ville till är allmänt dyrt och jag kände verkligen inte för det. Samtidigt kände jag inte heller för att sitta ensam på kontoret medan de hade det trevligt så jag följde med. Min lunch bestod av en överprissatt pizza och eftersom jag var sugen på läsk så valde jag att säga ja när personalen frågade om det fick lov att vara dryck till. Döm om min förvåning när den där colaflaskan kostade 40 kr och jag ägnade resten åt lunchen åt att fundera på om det var värt det att jag tog den när jag bara hade kunnat dricka cola på jobbet efteråt istället. Nu är det här inget ekonomiskt problem för mig och rent generellt så har jag blivit bättre på att acceptera utgifter, men ändå känns det som att jag inte riktigt landat i mig själv gällande hur mycket pengar jag faktiskt känner mig bekväm med att spendera. Jag vet vad jag värdesätter i grunden, men har ibland svårt att hitta en gyllene medelväg när det kommer till komfort, flexibilitet och ekonomi. 

En helt annan dag på jobbet diskuterade jag ett möjligt större inköp med en annan kollega där han pushade mig att inte slänga iväg en massa tusenlappar i onödan. Då kände jag plötsligt att jag är alldeles för rik för att bry mig om några tiotusen hit eller dit. Eftersom min kollega känner mig väl och vet en hel del om mina ekonomiska värderingar var jag öppen och sa som det var, att det för mig inte spelar så stor roll om jag lägger onödigt mycket pengar på det här köpet, men att jag förstår att han i sitt läge inte resonerar likadant. Det ironiska i sammanhanget var att den som försökte få mig att vara sparsam var den kollegan jag har med höga ekonomiska ambitioner, men rätt knapra resultat. Det kändes nästan som att det han sa till mig borde han ha sagt till sig själv innan han skaffade en fin bil på leasingavtal, hyrde ett hus i Italien eller köpte dyr fritidsutrustning. Jag har under månaden också haft intressanta diskussioner med min man om huruvida vi inte bara ska ta smällen att köpa ett hus även om vi inte tror att vi kommer bo där för alltid, bara för att vi vill. Vi har ganska olika syn på husägande och ekonomi och jag kan inte säga att vi kommit till konsensus där än, men det är alltid roligt att prata om ekonomiska olikheter. 

Under månaden har jag också fått möjlighet att prata privatekonomi med en läsare som ställde den briljanta frågan: "Men om vi bortser från barnen, varför vill du bo i hus?". Det var en jättebra fråga, jag är  inte ens säker på att hon själv förstod hur bra den var, men jag har inte riktigt kunna släppa den. För om det är något som präglat i princip alla val jag gjort sedan jag fick barn är vad de vill. Jag har gått ner i arbetstid fast jag innan vetat om att arbetsbelastningen inte skulle minska, eftersom det varit bäst för barnen. Jag har åkt på semesterresor till nöjesparker, semesterland och äventyrsbad för att det är vad barnen vill. Nu har vi vagt planerat sommarsemestern och den består nästan till 100% av aktiviteter som barnen önskat sig. Jag tror att det här är en reaktion på att de få semestrar jag åkte på som barn var till 100% för mina föräldrars skull och att de la väldigt lite vikt vid vad vi barn faktiskt ville. Men inte desto mindre började jag fundera på om jag ens vill ha ett hus. Jag kom fram till att jag avskyr att bo i bostadsrätt och att inte ha kontroll över utgifterna på det sätt som jag kan ha som markägare och att jag gärna skulle vilja odla mer och ha fruktträd. Men är det värt fyra miljoner i högre utgift för att köpa en villa? Jag vet inte. Det kanske är mer värt att åka på en månads semester utomlands varje år eller vara ledig 20 timmar extra i veckan? 

Nu vet ju jag att en del av er stör er på att jag funderar så mycket och aldrig bestämmer mig. Så det är säkert otroligt frustrerande för er att läsa det här inlägget. Det är lite frustrerande att skriva det också faktiskt. Men just att fundera på vad jag vill känns så himla långt bort. Det är på riktigt något jag inte kan komma på att jag gjort alls förut. Ändå så är det just det jag tänker på när Fru EB skriver om bostadsfrågan och hur hon och hennes familj ska gå vidare efter skilsmässan. Hur kan det vara så naturligt att tänka att någon annan ska prioritera sig själv och inte lägga all vikt vid vad barnen vill, men inte ens slås av tanken i sitt eget liv? Märkligt är vad det är. 

Så vad är egentligen en lagom nivå? Jag vet inte. Jag tror fortfarande att koncept som slaktår där man tidigt i sparkarriären snålar till det rejält och avstår det mest är en bra idé, men för den som likt mig aldrig riktigt lärt sig att spendera pengar så kanske man snarare ska lägga fokus på att spara pengar på en rimlig nivå och sedan KBT:a sig själv till att spendera mera. Vara mer vanlig. Först när man testat så vet man nog egentligen om man behöver tre miljoner för att sluta jobba eller tio. 


Hur har din månad sett ut? Sparar du lagom? 

20 kommentarer:

  1. Jepp....behöver verkligen sån Kbt ! trycker i så mycket i mina isk så jag knappt har kvar något alls till annat. som tur är att jag sätter in pengar på ett matkonto i förväg och då vi är två som delar på det så är det lagt kort ligger. Men jösses vad svårt det är att spara lagom. eller för mig som kanske inte skulle behöva spara något alls längre utan bara låta isk puttra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När väl avkastningen ger mer än insättningarna (alltså är större än) så tycker jag egentligen att det är dags att tagga ner. Samtidigt vet vi ju att den minskade sparkvoten även påverkar en negativt i form av att det kommer krävas en större portfölj för att täcka ens framtida utgifter (givet att man inte bara går tillbaka till sina frugala sätt efter att man slutat jobba).

      Jag hoppas du hittar ett lagom. Tyckte tidigare att det lät så lustigt att MI30 skulle öva på att spendera, men jag förstår mer och mer syftet med detta. Kanske vore det något även för dig? Du FÅR bara spara X kr och resterande MÅSTE du spendera?

      Radera
    2. Vilken ångest det skulle skapa :) men jag ska verkligen jobba på det.

      Radera
  2. Åh, du skriver alltid så intressanta och tänkvärda inlägg och jag känner så igen mig i dina tankar. Jag unnar mig också utelunch ibland typ en gång varannan månad med kollegorna. Väljer alltid bort läsk. Inte värt. Sparar absolut för mycket så till den grad, ca 55 % sparkvot, att min man som också är hyfsad spara, blir trött på mitt sparsinne 😅 Lovar härmed att skärpa mig. Lite 😃 Längtar till ditt nästa inlägg 🙏 Men vill absolut inte ge dig någon press 🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också alltid välja bort läsk (om det inte ingår), men har funderat allt mer på om det är rimligt att göra det. Just då var jag extremt sugen på läsk och hade nog varit beredd att betala upp till 25 kr extra för det, men 40 var det inte värt. Samtidigt är det så ofta som jag gör just så. Barnen får glass på stranden, men jag klarar mig. Barnen får äta lunch på Max, men jag klarar mig på en liten cheeseburgare och håller mig tills jag är hemma. Jag trodde tidigare att det var ett fullt normalt beteende, men ju mer jag pratar med folk, desto tydligare blir det att de flesta inte gör så. Utan vill de ha en glass så köper de en. Råkar de bli hungriga på stan så äter de ute och när de väl gör det så blir det exakt det de är sugen på och inte det som nu råkar finnas i McDonald's-appen till bra pris.

      Nu hade inte just läsken inte en social inverkan på mig. Mina kollegor köpte ingen läsk, så de hade inte tyckt att jag varit en kuf om jag låtit bli. Men ibland har det ju faktiskt det. Och det är ett pris man kan fråga sig om man är villig att betala. Vill jag skippa AW:n med kollegorna för att spara 2-500 kr? Vill jag skippa åka på kusinens student för att det kostar 1000 kr att ta sig dit? Vill jag skapa en konflikt med bästisen som bara vill ses på café? Det tycker jag ändå är intressanta frågor och var just den här gången anledningen till att jag ändå ville följa med. Jag vill ju inte göra det svårt för de andra att umgås med mig eller gå miste om saker. Men kanske går det att budgetera för? 500 kr i månaden får läggas på typ utelunch/sociala aktiviteter?

      Tack för uppmuntran förresten. Det betyder mycket! <3

      Radera
    2. Ingen kritik men för mig är det konstigt att vuxna människor dricker läsk till maten. Läskeblask är väl ändå barndricka. Såg aldrig vuxna dricka läsk under min uppväxt men nu när jag går på mitt lunchhak någon enstaka gång så dricker nästan alla läsk till maten, urk. Tiderna förändras./Em

      Radera
    3. Haha, så kan man ju tycka. Jag kan samtidigt tycka att alkohol är extremt onödigt och dåligt för hälsan, men det är allmänt accepterat i samhället. :)

      Radera
  3. Tips angående fruktträd för liten trädgård från BRF-boende med liten plätt som också drömt om äppelträd: pelaräpplen (och även andra pelarfruktträd). Inte riktigt samma som stora fruktträd men bättre än inget tycker jag, och mycket mindre jobb + x antal miljoner mindre i bolån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra tips! Hade helt förträngt att sådana finns.

      Frihetsmamman

      Radera
  4. Jag känner igen mig att man ofta gör mycket för barnens skull. Har själv ”genomlidit” 15 år i hus - ”för att det är bra för barn att bo i hus”. Hållit på och grävt och planterat för att ha en snygg trädgård - totalt själsdödande om du frågar mig. Tillbringat semestrar på Gröna Lund, Kolmården, all inclusive på turistorter osv, allt för att ge barnen upplevelser men urtråkigt. Har nu vuxna barn och bor i lägenhet och gör vad jag själv vill. Trots allt detta är det en intressant lärdom att i alla fall komma underfund med vad man INTE tycker om. Undrar ibland om det här är en anledning till att människor kan tycka det är jobbigt att ha barn, man förväntas leva ett liv man själv inte skulle valt i annat fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Intressant input! Ångrar du dina val och önskar att ni bott i lägenhet hela tiden? All inclusive är lätt att ångra tycker jag när jag kikar på priserna just nu. Men å andra sidan är jag på väg att lägga en massa miljoner på ett hus som egentligen inte strikt behövs så vem är jag att döma?

      Frihetsmamman

      Radera
  5. Hej!Att spara lagom är när jag inte "saknar" de pengarna som jag sparar.Jag har sparat enorma summor genom åren och jag har även spenderat enorma summor på nya bilar varje eller varannat år när jag var yngre och jag tyckte det var väldigt roligt att kunna köra en ny och motorstark bil på min fritid.Jag arbetade mestadels 60-70 timmar/vecka under större delen av mitt arbetsliv både som egenföretag och även som anställd.Jag kunde pensionera mig redan 2018 när jag var 52 år tack vara att jag hade sparat väldigt mycket i pensionsförsäkringar ända sen jag var 23 år.Trots att jag spenderade mycket pengar på bilar så kunde jag ändå gå i pension 3 år tidigare än mitt mål som var att kunna pensionera mig när jag fyllde 55 år.Att använda mina sparpengar under de 3 åren från 52-55 år då jag kunde börja ta ut pengar från mina pensionsförsäkringar var väl investerade pengar att "köpa mig fri" från ett arbetsliv som jag inte längre trivdes att vara delaktig i.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat!

      Jag tycker också att det där med att inte sakna något är vettigt.

      Frihetsmamman

      Radera
  6. Som jag har väntat på ett nytt inlägg från dig, tack!

    Barn kan komma att kosta mer när de är äldre (mobil, fritidsaktiviteter, kläder osv) och det kan vara bra att ta höjd för.

    Jag håller med dig att man gör av med mindre pengar när man har mer tid (att laga mat hemma, handla på kampanj, packa picknickkorg, tvätta kläder, scouta roliga aktiviteter osv), än att panikköpa lunch/present/festkläder.

    Hus är mycket trevligt tycker jag, men vi bor i ett billigt område där det är ok att ha lite långt gräs och lämna fallfrukt på marken i några dagar. Jag skulle vara stressad och må dåligt om husinköpet var dyrt och trädgården behövde se perfekt ut. Jag vill kunna njuta hemma, inte ha en massa onödiga krav, det räcker med de nödvändiga:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Roligt att höra från dig också!

      Jag tycker att det där med kraven är särskilt intressant för jag upplever inte att jag direkt har några även fast jag noterar sura miner från grannarna till och från. Däremot så kan säkert kostnaden för boendet stressa en del, jag liksom MÅSTE njuta av det och vara nöjd. Kan också tänka mig att renoveringsbehov stressar, då inte främst ekonomiskt men vetskapen att det behövs och ska fixas och just att leva i kaos. Däri ligger viss stress för mig. Ska vi
      Betala 1-2 miljoner extra för ett hus i bättre skick eller ett billigare som vi förhoppningsvis kan öka värdet på på egen hand? Klurigt.

      Alltid kul med input från andra så tack för att du delade med dig!

      Frihetsmamman

      Radera
  7. En sak som jag gillar med lägenhet och barn är att man är alltid rätt nära dem rent fysisk. Det finns så stora avstånd i hus/nivåskillnader

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina ungar är relativt små så då håller jag med dig. Men hur blir det med tonåringar med ev. partners? Min man är väldigt osugen på boenden där vårt och barnens rum ligger vägg i vägg av den anledningen tex.

      Frihetsmamman

      Radera
    2. ja eller när deras kompisar hälsar på - visst du kanske har en poäng där

      Radera
  8. Detta är en frågeställning som jag jobbat på själv de senaste åren. Innan barnen var vi väldigt sparsamma, men när första barnet föddes blev det mer utgifter kopplat till detta, och de höjdes ytterligare vid barn nummer två. Samtidigt har det också skett en livsstilsinflation också. Nu har vi flyttat till hus för ca ett halvår sedan. Det är en dyr kommun, så boendekostnaderna är därefter, men vi har noga valt läget och huset. Det var ett totalt renoveringsobjekt som vi nu har renoverat upp. Jag som har bott i lägenhet i mer än 15 år innan älskar att bo i hus nu. Det är värt varenda krona i renovering och ökade boendekostnader, för vår livskvalitet har höjts drastiskt. Och då älskade jag verkligen vår förra lägenhet, och är inte superintresserad av trädgårdsskötsel. Så jag är team hus, och hade velat bo i det även om det inte vore för barnen och vi har valt detta trots att en stor del av portföljen fick slaktas till förmån för hus och renoveringar. Det viktiga är nog att hitta svar på frågan vad som är rätt för en själv, men det kan ta lite tid att lyssna in den egna rösten när man inte är van vid det.

    SvaraRadera
  9. Tack för ett tänkvärt inlägg, har tänkt så mycket men nu är det väl dags att sortera tankarna och svara!

    Känner helt klart igen men i tankarna kring läsken. Åt lunch med vänner, de beställde in macka och jag en hel rätt. När deras mackor (som kostade hälften) kom in kände jag direkt den där känslan, ånej vad jag har slösat, de där ser ju precis lika goda ut, skulle ha tagit mackan. Precis som i din situation hade det ju inte varit konstigt att välja det billigare (man vill ju inte vara den som beställder bara en förrätt och vatten när man äter ute för att typ fira någons födelsedag, där går gränsen…) men nu gjorde jag inte det. Bestämde mig för att bara njuta av lunchen och utvärdera/gräma mig vid senare tillfälle, haha. Som inte direkt kom, för i det långa loppet spelar det ingen roll. Men, jag vet ju också att i längden så kommer även de små besluten spela roll! Och jag tror det är det som är problemet, man kan inte helt ignorera de små besluten men jag vill ju inte heller att det ska ta över mitt liv. Balans.

    Sen vad gäller boende så tror jag inte det är helt rättvist att jämföra vad man själv vill med vad familjen behöver idag. När jag var 21 borde jag i lgh utan innergård eller balkong på våning 3 utan hiss. Inga problem alls men 10 år senare med två småbarn, barnvagn och en massa mat och blöjor som ska kånkas, barn som vill vara ute och röra på sig, det hade verkligen blivit sämre livskvalitet att bo så, oavsett hur bra läget var. Man ska såklart inte skapa ett liv man vantrivs med men om man gör det så smidigt och trevligt som möjligt för alla så blir ju livet även lättare för en själv. Happy kids = happy life, ungefär. Kan ju innebära både lägenhet tex nedre botten med fin innergård eller stor villa, men något som funkar för alla.

    Tror också det är svårt att jämföra föräldraledigheten och kostnader med ett fritt liv med äldre barn. Men det beror såklart på vad du vill göra? Och vilka kostnader som skulle kunna kapas något. Tänker på hon Åsa som sparade 30k (?) per månad på att sluta jobba, finns nog väldigt olika potential 😂

    Lycka till med ditt tankearbete, kommer bli bra oavsett är jag säker på och tack för alla intressanta inlägg!

    Sofie

    SvaraRadera