måndag 21 augusti 2023

Gränslösa arbetsgivare - när får vi nog?

Det här är ett inlägg jag funderat på länge och skrivit på till och från utan att riktigt bli nöjd. Men ämnet som jag funderat kring är arbetsgivare som tänjer lite väl mycket på gränserna, både de allmänna och kanske mer specifikt mina egna. 

Inspirationen kommer egentligen från min mans arbetsplats. Jag har gång på gång stört mig på hans chefers eller ledningsgruppens agerande. Det kan röra sig om att någon ringer honom i hemmet om något som de får för sig är superviktigt 06.45 eller 18.37, vilket för tydlighetens skull är utanför hans arbetstider och vanligtvis dessutom gäller otroligt oviktiga saker. Eller så bokar de in ett möte till klockan 18 (gärna en fredag också) dagen innan mötet sker, vilket alltså kräver att någon annan (jag) hämtar våra barn, då förskolan och fritids inte accepterar att man ändrar tiderna så snabbt inpå. De kan också boka in möten efter avtalad arbetstid de dagar som de har arbetstidsförkortning (skärtorsdagen är en klassiker fast nästan ingen arbetar då) och är superskickliga på att pricka in alla stängda dagar på förskolan och fritids för obligatoriska aktiviteter. En gång uppmanades han att ta med sig Mini, som kanske var 4 år då, på någon utvecklingsdag eftersom det var superviktigt trots att hans chef beviljat honom föräldraledigt och han bokat in en resa långt tidigare. Han åkte aldrig på den resan och jag fick ta hand om Mini istället. Vi fick inte pengarna tillbaka för resan, då störiga arbetsgivare som bekant inte är skäl för återköp ens vid kreditkortsbetalning. I slutändan var det bara runt hälften av kollegorna som behagade komma på den där aktiviteten som han missat resan för och dagen handlade om något i stil med "inkluderande samtal" eller "kreativ brainstorming i multikulturella sammanhang". När någon vid annat tillfälle påpekat att de är ensamstående föräldrar och därför inte kan följa med på övernattningar brukar stämningen bli frostig och det enormt dåliga samvete som cheferna försöker ge min man när väl han vabbar är så påtagligt att det verkligen tar emot. Jag minns en gång när jag tvingade honom att vabba (vilket jag sällan gör) och en chef skickade ut ett mail till alla om att det akuta mötet behövde bokas om på grund av att min man till skillnad från alla andra deltagare prioriterade att vabba framför att delta i mötet. 

Ibland har jag tänkt att det är förståeligt om små arbetsgivare stör sig lite på när folk utnyttjar rätt till föräldraledighet eller har många vab-dagar, men det verkar som att även större sådana besväras av småbarnsföräldrar. Jag tycker mig i sociala medier läsa om flertalet liknande historier, där anställda i förskola, på sjukhus eller större fabriker har synpunkter på eller till och med straffar anställda för att de har sjuka barn. En vän till mig drevs in i sjukskrivning delvis av den enorma ångest som hen fick av att meddela chefen att något barn återigen blivit sjukt. Tänk dig vattkoppor som drabbar en efter en och så råkar man ha tre eller kanske fyra barn. Jag har själv, mina barn till trots, blivit på sämre humör till och från när jag insett att flera av mina kollegor vabbar, men i den känslan har jag egentligen aldrig ifrågasatt att de gör det. Det är klart att bördan blir större för dem som är på plats i många fall, men att att någon, chef eller kollega, skulle ifrågasätta att man måste vara hemma tycker jag är skumt rakt igenom. En tidigare chef till mig, en barnlös sådan, brukade förresten också vara rätt kylig när jag meddelade att barnen var sjuka. Ibland meddelade jag hen uttryckligen något som behövde åtgärdas, ombokas eller fixas, men kom i princip alltid tillbaka till att hen inte hade brytt sig. Istället fick jag bli utskälld över möten jag inte deltagit i, missa deadlines och liknande som gjorde min arbetsmiljö allmänt dålig. Jag började till sist ringa eller sms:a väl utvalda kollegor direkt istället så fixade de det för att jag skulle undvika obehag vid återkomsten. 

Något som jag också reflekterat mycket över är hur mycket mina egna gränser förskjuts med tiden fast alltså snarare blir striktare. Jag tror, men kan inte påstå att jag vet, att det har med den ekonomiska tryggheten att göra. När min man senast utsattes för något av sin arbetsgivare (värre än vanligt ska tilläggas) kände jag bara att jag fått nog. Plötsligt så kändes det inte okej längre och jag började istället aktivt leta bland alternativa tjänster för honom att söka. Han blev lite ledsen av chefens agerande vid tillfället och blev ovanligt passiv så han behövde lite uppmuntran. Något som jag även själv blivit i perioder när livet känts tungt och det därför varit svårt att se objektivt på situationen. Jag räknade lite på vårt kapital och insåg att vi faktiskt inte är så värst långt ifrån FIRE någon av oss och sa till honom att jag tycker att han borde överväga att be dem dra åt helvete istället och bara säga upp sig. Han blev kanske något gladare av att inse att vi har rätt rejält med fuck off-pengar, men tog på en gång upp att han inte vet riktigt vem han är om han inte har sitt jobb. Det var en intressant tanke. För jag upplever att många av oss som strävar efter FIRE successivt har vänt oss bort från våra jobb och titlar, vilket jag inbillar mig gör det lättare att skiljas från sin tjänst. Min man däremot har aldrig haft så mycket emot att jobba och planerat fortsätta med det. Han gillar att berätta vad han jobbar med, medan jag undviker att ta upp det med folk jag träffar utan fokuserar hellre på andra gemensamma intressen. Den processen tycker jag varit viktig för mig. Men den har ju samtidigt lett till en lägre ambitionsnivå till viss del orsakad av brist på livegen- het(?). Det är dock ett annat ämne som vi säkerligen diskuterat tidigare. 

Vad är det då som gör en arbetsplats outhärdlig? Jag tror att det till stor del handlar om ledarskap. Jag tycker det är superbra och rimligt med strikta regler om och när det behövs. Tidigare i min karriär satt jag till exempel i kundtjänst och det sa sig självt att det var viktigt att jag jobbade de arbetstider som kundtjänsten skulle bemannas. Men när chefen bara för sakens skull kräver att man sitter på kontoret och arbetar istället för hemma eller vägrar godkänna ens semester för att de hittat på att det en klämdag måste vara en sexioprocentig bemanning är jag mindre förstående. Som ni märker är jag även sjukt intolerant mot arbetsgivare som har svårt för småbarnsföräldrar. Och väldigt ofta är jag, likt min man, den som påpekar när arbetsgivaren inte är tillräckligt barnvänlig. Det gör mig nog inte superpopulär och är rätt jobbigt till och från, men om kanske är det här det jag kommer ägna mina sista år i arbetslivet åt - bara för att jag kan och har fått nog. 


Har du några roliga (eller mindre roliga) exempel på när din arbetsgivare överskridit dina gränser? Dela gärna med dig i så fall. 

27 kommentarer:

  1. inga barn har jag men det där låter ju förskräckligt. Som om ni levde på femtiotalet och har hemmafruar. Kommer ihåg min barndom för länge sedan när min pappa kunde bli inringd till jobbet vardag som helg men han hade en hemmafru som i o f s ville ut i arbetslivet men då satte sambeskattningen krokben så det var inte lönt. Läser man vad du har skrivit så verkar inte utvecklingen gått framåt även om förutsättningarna har blivit bättre så verkar inställningen grundmurad någon gång på femtiotalet hos era neanderthalare till chefer. Vet inte varför det här gör mig upprörd eller det vet jag, det är brist på omtanke om sin personal och deras familjer utan man kallar hellre till något skitmöte och förstör andras rätt till vila och gemenskap med sina närmaste./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att min man har problemet att han arbetar på en mansdominerande arbetsplats där säkert många har en fru som går ner i tid och sköter mycket av familjelivet. Så det har blivit lite utav normen om inte i samhället så ändå hos just dem. Sen är det inte heller så många som har så små barn som vi, vilket jag tror påverkar. Men inte desto mindre så blir vi irriterade gång på gång och jag har fler än en gång det senaste året föreslagit varannan vecka liv i något desperat försök att tvinga honom att ta mer ansvar. Men ja, det är tråkigt om det blir så pga en arbetsplats.

      Radera
  2. Vet inte om jag har haft tur med arbetsgivare eller om ni har extrem otur.
    Endast ett par gånger har jag blivit ifrågasatt för att jag skulle vabba eller sluta ett visst klockslag. Det var en chef som var lite förlegad.
    Men de flesta företag har ändå någon slags hotline man kan ringa anonymt med sådana här grejer. Saker som strider mot värderingar och policys. Kanske borde han/ni rapportera? Om det nu strider mot värderingar och policys. Om det inte gör det så är det ju ett jävla fucked up företag ändå och ni borde se er om efter något annat fort som fan.
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte helt koll på det, men har öppet börjat strida de senaste månaderna efter att jag satt ner foten, vilket är det som gjort att han hamnat i ännu större trubbel. Så de tog det inte så bra. Han får se sig om efter en annan arbetsplats helt klart.

      Radera
  3. Den där resan som inte blev av borde ju arbetsgivaren ha betalat för! På min arbetsplats är det tydliga regler om man måste avbryta semester, föräldraledighet mm så ska arbetsgivaren stå för kostnaderna (dvs betala för bokat flyg, hotell, hyrbil, extra omkostnader mm för HELA sällskapet). Det har gjort att jag och mina kolleger är väldigt noga med att välja när det tas semester och när det tas ut flexledigt. Semester=finns bokade resor, flex= funkar ändå om man (mot förmodan) akut måste in till jobbet.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till arbetsgivarens försvar så berättade han inte för dem att han bokat en resa, han bara ställde in den, eftersom jobbgrejen var så himla viktig och han var ganska ny på jobbet. Men ja, det var ju tråkigt att den de facto inte var viktig alls.

      Radera
  4. Skaffa ett annat jobb - det är ju inget tvång att jobba på ett visst företag. Jag förstår det är lättare sagt än gjort ibland men samtidigt tycker jag att agera på det sättet är bättre än att bara blir deppig över det. Jag menar något får man väl stå ut med eftersom man får lön - annars ska man blir frilansare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bli frilansare i vissa branscher är ju svårare än i andra. I hans fall mycket svårt. Men jag vill också att han byter, men det kanske kräver en flytt, skolbyte och att jag måste hitta nytt jobb jag med, så det är inte alltid jättelätt.

      Radera
  5. Det där låter hemskt. Testa att jobba statligt. På mitt jobb skulle det aldrig hända att någon ifrågasatte vab, hastigt inbokad semester eller flexledigt. Arbetsgivaren skulle inte drömma om att lägga möten efter kl 15:00 på fredagar och aldrig att någon skulle ringa hem. Oftast kommer kollegorna släntrande strax efter nio och då är det fika vid 9.30. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. bra användning av skattepengarna...:)

      Radera
    2. Tack för tips!

      Och jag misstänker att de jobbar sina timmar på något sätt, men att de njuter av att använda flexen. Det skulle jag också göra om skolplikten ställde till det. :)

      Radera
  6. Alltså jag blir alldeles matt. Skulle aldrig ställa upp på nåt dylikt, jag är för sjutton inte livegen. Chefen sms:ade mig och ville att jag ringde hen under min semester, det gällde en fånig sak som inte var nån brådska med, så jag sms:ade tillbaka att jag återkopplar när jag var tillbaka igen. Inget konstigt med det, inga sura miner. Hen ska vara glad att jag öht kollade jobbmobilen. Dags för din man att hitta ett vettigt jobb (de finns).

    Ett av mina första jobb jag hade, så loggades allt man gjorde i exakt samma ögonblick som det gjordes (tänk kundtjänst typ). Vi hade en kort period en tillfällig chef som ifrågasatte varför jag inte gjort något ärende på fem minuter mellan två klockslag. Varför latade jag mig? Blev rätt arg eftersom jag varit med en kollega (som kunde bekräfta detta och dessutom också hade fem minuters "lucka", men kollegan blev inte ifrågasatt) och gått igenom ett krångligt ärende som senare togs högre upp för beslut. Där och då bestämde jag mig för att den här arbetsplatsen inte var för mig, jag vill ha jobb där arbetsgivaren litar på att jag gör det jag ska och inte står och hänger över min axel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det inte rätt irriterande att hen ens sms:ade från början? Varför gjorde hen det?

      Radera
    2. Ja, det var störande. Speciellt som vi pratat om just precis denna sak innan min semester och jag uttryckligen sagt att det löser vi när jag är tillbaka. Dvs hen lyssnade inte ens på vad jag sagt... Men ibland är folk helt enkelt inte lika vettiga som du och jag. ;-)

      Radera
  7. 2010 jobbade jag för ett knepigt familjeföretag. När det närmade sig jul blev jag ombedd att skicka blommor. Men när jag såg att det var till chefens barn, och att det på kortet skulle stå att det var från hans HUNDAR - då gick proppen. Jag sade upp mig strax därefter...

    (Självklart tyckte han att jag skulle betala kalaset med firmakortet)

    SvaraRadera
    Svar
    1. My god, det låter opassande. Skönt att du sa upp dig. Vi får se hur det går för oss. :)

      Radera
  8. Otroligt tråkig läsning, din mans chef lider uppenbarligen av någon psykisk störning (obs, inget skämt). Har din man konfronterat denne om att det inte är okej att hålla på som denne gör? Är din man med i facket? Jag kan direkt säga att så som den chefen håller på är inte under några omständigheter okej. Att hänga ut en medarbetare för vabb inför arbetsgruppen är så vansinnigt dåligt chefsmannaskap att jag häpnar. Så agerar endast en psykopat. Hade min fru upplevt detta hade jag utan pardon ringt upp hennes chef och förklarat vad jag anser om detta. Hon är inte med i facket, utan vi tar hand om dylika problem själva.

    Sen tycker jag nog att din man bör få lite mer skinn på näsan och våga stå upp mot denne mobbare till chef. Jag har alltid talat klarspråk mot mina chefer, de flesta tål och uppskattar detta, andra verkar tro att de är utsedda av Gud Fader själv och att det är deras ord som är lag. Är han konflikträdd kan jag nog tycka att det bästa är att säga upp sig. Det finns alltid andra jobb och i värsta fall kan man gå och stämpla några månader. Att leva och jobba med den chefen på den arbetsplatsen låter ju som rena tortyren.

    Det viktigaste att veta och tänka på att en chef är bara en person den med och ingen man ska "vara rädd" för. Med det sagt bör man alltid ha vittnen i närheten om man ska ta det där allvarliga samtalet, inga möten utanför kontorstid... för med psykopater vet man aldrig...

    Styrkekram och lycka till, detta måste ni ta tag i innan det spårar ut fullständigt med att din man hamnar i utbrändhet eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är med i facket och har börjat säga ifrån. Det har inte varit så uppskattat om man säger så. :) Facket har fått jobba lite på grund av detta och tycks avse driva frågan vidare nu när de insett just vidden av problemet. Vi får se vad som händer.

      Radera
  9. Jobbat statligt i blått och numera på kommun. Inga problem.

    Vilken bransch jobbar din man i och med? Jag kan förstå visst behov av stämma saker med projektledare och liknande personer som har beslutande rätt inom företaget


    Men som snålgrisen skrev ovan. Din man behöver råg i ryggen och din mans chef får inte hänga ut honom för såna saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att du inte haft några problem! Det är väl så det ska vara, tänker jag.

      Råg i ryggen saknar han inte, men det har snarare förvärrat situationen än förbättrat den.

      Radera
  10. Bra med dra åt fitthelvete pengar

    SvaraRadera
  11. Men herre.. Där kan han ju inte vara kvar…
    Jag sökte nytt jobb för ett par år sedan. Enda sökande till tjänsten förutom en nyexaminerad som gjorde klart för chefen att hon avsedde att jobba något år för att sedan flytta tillbaka till Stockholm.
    Det drogs sexistiska och rasistiska skämt och min kollega som var min referens sa att chefen ställde frågor som han aldrig skulle ha ställt om jag var man. Tackade klart nej till tjänsten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som du gjorde rätt! Det finns nog gott om dåliga chefer tyvärr och man bör fly dem som pesten. Hoppas du hittade till ett bättre ställe efter detta. :)

      Radera
  12. Det låter som att arbetsgivaren inte riktigt förstått att det är skilda sätt på hur man som ägare och ledningsgrupp arbetar och hur "vanliga" anställda arbetar. Jag driver eget och då får man ta att det blir kvällar/helger som det ibland måste jobbas på, det ingår. Att kräva det av anställda är dock något helt annat tyvärr har jag hört om samma agerande från andra företag.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en viktig poäng. Hans chefer, nivån över honom och högre, har dessutom ett så kallat tillgänglighetstillägg på lönen synligt så att de är tillgängliga helger och kvällar, men det har ju inte han. Jag tror att det kanske är lite det som är problemet, att man som chef glömmer att ALLA inte behöver eller får betalt för att vara så tillgängliga.

      Radera
  13. Det låter helt stört ärligt talat. Jag jobbar för en väldigt barnvänlig arbetsgivare. Som har som uttalad norm att lägg inte möten före 9 eller efter 15 om man inte måste, just i syfte att vara en attraktiv arbetsgivare som underlättar livet för småbarnsföräldrar. Att få sina anställda att trivas med sitt jobb borde rimligen inte bara vara det mest empatiska utan också strategiskt för att behålla kompetens.
    /Lizzy

    SvaraRadera