fredag 12 mars 2021

Mina minsta besparingar

Hej på er! Jag ber om ursäkt för mitt högst sporadiska bloggande, men får skylla på en liten människa som helt plötsligt inte kan sova på annat sätt än mage mot mage mot sin mamma så jag har sällan fria händer att skriva numera. När jag skrev mitt förra inlägg hade jag ändå för avsikt att skriva om ett annat ämne, nämligen mina små (närmast löjliga) sparknep. Det är därför dagens tema. 

Även om jag prisat att vara otrogen mot varumärken roar det mig varje gång jag borstar tänderna att min tandkrämsbesparing som jag varit rätt så nöjd med eftersom bytet inledningsvis kändes som en så stor uppoffring (Ica Basic istället för Pepsodent) sparar oss typ tre kronor per tub och jag gissar att det går åt max två tuber i månaden. Total årlig besparing blir därmed 72 kr. Det är nog relativt säkert att påstå att min tidiga pensionering inte kommer att vara tack vare tandkrämsbytet. 

Min nästa besparing upptäcktes under Coronas mest akuta jästbrist. Jag kom nämligen på att det går utmärkt att minska jästmängden. Nu får ett jästblock räcka till två plåtbröd istället för ett. Det här tycker jag är extra roligt för att min supersparar-kollega Sparo skrev för ett tag sedan i sitt kommentarsfält att han var sparsam, men inte extremt snål (taget friskt ur minnet) och därför inte minskar ner jästmängden för att spara en krona. I praktiken betyder det att jag nu kan kalla mig ännu mer sparsam än självaste Sparo, vilket gör mig lite stolt. Det allra bästa är dock att tipset tycks generera större och större besparingar ju längre tid som går, eftersom jästpriset ökar titt som tätt. När jag senast handlade kostade en kub med färsk jäst nästan tre kronor. Det är en rejäl ökning från 1,80 som jag betalade för ett år sedan. Att baka sitt eget bröd istället för att köpa det på Willys upplever jag inte heller som någon alltför stor besparing, men den är definitivt ändå större än den som halvering av jästmängden ger. 

Utöver det har jag blivit en elektricitetsfascist. Jag tinar till exempel allt som oftast frysta saker i kylskåpet för att minska elförbrukningen och är en tjatmoster som regelbundet frågar min man vad han gör i tvättstugan eller badrummet när han i praktiken sitter vid köksbordet. Han är nämligen riktigt kass på att komma ihåg att släcka lampor efter sig. När jag jobbade brukade han lämna och jag hämta på förskolan. Det var inte helt ovanligt att alla lampor på nedervåningen var tända när jag kom hem på kvällen. Nu handlar ju det här om besparingar och inte om att gnälla på ens respektive, så för att slutföra resonemanget så läste jag nyligen om hur mycket man sparar på att vara en sådan som alltid släcker lampor, och det visade sig vara typ en krona i veckan. Inget jag blir rik på där heller med andra ord. 

Jag har också blivit expert på att hitta alternativa användningsområden för avfall. Nyligen konstaterade min man till exempel helt krasst att han tänkte göra mig sur genom att slänga en korvbröd-påse i återvinningen. För den som inte vet det så är korvbrödpåsar rätt bra påsar att förvara hembakat i och dessutom det enda köpebrödet som kommer innanför dörren i det här huset numera. Nu överlevde jag förvisso att han kastade en stackars påse, men mitt mål i livet (i brist på yrkesmässiga ambitioner) är att inte köpa fler avfallspåsar någonsin och att låta det gå rätt länge innan jag köper fryspåsar. Jag vill med andra ord använda de påsar som finns fler än en gång  definitivt. Besparing på detta? Med tanke på att det går åt två soppåsar i månaden i hela hushållet är den inte enormt stor. Kanske en krona i månaden på avfallspåsar och något liknande på fryspåsar. Sannolikt kommer inte den här besparingen leda till att hela familjen kan åka till Maldiverna när jag fyller 40, eller ens 100.

Som ni märker är det en hel del saker som jag gör utan att det är något som kommer göra mig rik. Turligt nog för mig drivs jag ofta inte bara av snålhet när jag gör saker som dessa, utan även av ett miljöengagemang. Inte desto mindre skulle jag vilja påstå att små, till synes oviktiga besparingar kan vara ett tydligt tecken på att ens mindset har ändrats och att man ser på resurser på ett annat sätt. Som jag konstaterade i början kommer jag inte bli rik på att byta tandkräm, men att faktiskt fundera lite på vilka produkter som man värdesätter att lägga mer pengar på kan vara desto mer belönande rent ekonomiskt. Jag tänker också att det är ett rätt fint tankesätt att värdesätta saker som för många bara är skräp. Om man verkligen lär sig laga och ta tillvara på saker som andra skulle ha slängt, tror jag att det finns mycket pengar att spara. Ja, även om varje individuell besparing förstås ofta är minimal.


Har du gjort några förändringar som lett till minimal besparing men som du ändå gör? Finns det något du aldrig skulle göra för att spara några kronor? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! 

30 kommentarer:

  1. Hehe, ibland handlar det bara om utmaningen. ;)

    Tandkräm: 2 tuber i månaden? Går det så mycket tandkräm? Är det därför den alltid känns som den är slut? Jag gillar bara Colgate Karies Kontroll. Vägrar allt annat.

    Jäst: Vi gör långjästa frukostbullar på helgerna, ibland även i veckan. Då kan man använda 3g jäst istället för 25g. Mest blir det dock surdegsbröd.

    El: Om man följer sin förbrukning så är det roligt att se avvikelser. Hittills hos oss: månaden vi fick barn samt november förra året. Mer hemmatid, mer teve/dator och framförallt: mer retro-tv-spel för min man vilket innebär att han kör i gång en tjock-tv för ändamålet. De är inte energisnåla.

    Avfall: Följer ett instakonto om lek där olika saker som ska till återvinningen används till pyssel och lek istället. Vi brukar måla mjölkpaket, toarullar och har testat några lekar från instakontot. Då känns det mer ok att kasta sakerna sen. Jag hatar f ö använda plastpåsar typ korvbrödpåsar eller fryspåsar. Pinsamt värre, jobbar på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Garvar lite åt ditt jästtips för det var rätt så väntat. Vi bakar en del surdegsbröd, men det äter inte Mini så det är mest när vi vuxna vill lyxa till det. :) Har bakat en del med väldigt lite jäst, men inget av sorterna har blivit en storfavorit ännu. Däremot tänker jag att jag skulle kunna dra ner ytterligare på den sorten jag bakar eftersom jag ändå låter det stå typ hela dagen och använder kall vätska, samt ibland faktiskt låter den stå i kylen över natten.

      Vad gör du med brödet ni bakar om du inte använder påsar? Finns det något bra life hack jag missat? Skulle gärna slippa plastpåsarna helt, men har inte riktigt vågat förvara brödet i handdukar eller liknande. :)

      Radera
    2. Menade att jag inte gillar att återanvända påsar... Tror inget slår plastpåsar!

      Kan tipsa om boken Enklare bröd av Pain de Martin. Väldigt bra långjästa bröd!

      När slutar barn att tycka om surdegsbröd?

      Radera
  2. Kul med sådana här inlägg.

    När vi dricker te här hemma.Då använder jag alltid frugans tepåse efter att hon fått så mycket smak hon vill ha i sin kopp. Halva priset på te alltså :)

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. De vanliga tepåsarna (inte pyramid) är 2 delade och går att dra och sedan klippa isär:)

      Radera
    2. Fantastiskt!
      Ny information för mig :)

      Radera
    3. Hade inte heller någon aning om detta! Den som lever lär!

      Radera
  3. Angående tandkräm är gillar jag att använda Urtekrams utan flour. Ja, den är svindyr, typ 32 kr för en tub. Detta är jag ok med.
    Sen har jag påse med mig på morgonpromenaderna och plockar pantburkar/flaskor längs vägen. Vid soptunnorna där jag bor slängs ofta helt ok plastpåsar (mest från systembolaget) - dessa tar jag hem och använder som soppåsar.

    Så, å ena sidan dyr tandkräm men slösar inget på elförbrukningen (laddar gärna mobilen på gymet) men letar pant på morgonpromenaderna och hittar gratis soppåsar.

    A-nonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att varje människa är fylld av den här typen av motstridigheter. Jag har massor själv och borde egentligen dela med mig mer av dem så att jag inte framstår riktigt så tråkig som jag nu gör.

      Radera
  4. Vi väljer alltid hushållspapper med halva arkstorleken, ingen jättebesparing men en härlig känsla att ta ett halvark istället för ett helt som inte behövs. Bäst är ändå disktrasan som man bara sköljer av men den kan man inte torka av köttet med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag slutade faktiskt köpa hushållspapper förut och använde mig av näsdukar och tvättlappar istället (för det var främst snor och barnkladd som det användes till), men kom på att det ändå kan vara bra vid vissa tillfällen som typ till typ kött och liknande. Nu ligger utmaningen i att få resten av familjen att inte slösa det heller och det går väl sisådär...

      Radera
  5. Great minds! Skrev just ett inlägg på samma tema. Håller själv på med mycket sådan skit. Just påsar från olika ställen blir alltid soppåsar eller plasavfallspåsar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ditt tips kopierar jag dock rätt av. Vore kul att se en beräkning av besparingen dock. :)

      Radera
  6. Min kille tycker jag är helknäpp som tvättar min plastpåsar (brödpåsar, 2l påsar osv). Vi har haft såna diskussioner om detta då han tycker det får mig att framstå som fattig och det spelar noll roll ur miljöhänsyn. Men jag fortsätter att tvätta mina påsar och njuter av en syssla som kräver noll hjärnkapacitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur då tvätta? Skicka med i tvättmaskinen eller handdiska dem?

      Radera
    2. Jag menar diska! Vi pratar av någon anledning alltid om att tvätta dem.Aldrig reflekterat över att vi säger tvätta men menar handdiska.

      Radera
    3. Du är inte ensam, Linnéa! Det gör jag också, men inte alltid. Bakar mycket samma bröd och oftast i direkt anslutning till att det tar slut på morgonen så då kör jag på samma påse och tillbaka in i frysen igen. Ska man spara påsen framme med lite brödrester blir diskandet desto viktigare eftersom resterna annars kan mögla. Kul att höra att jag inte är ensam!

      Radera
  7. Jag har också upptäckt att det går lika bra att baka med halva jästmängden och man behöver inte värma degvätskan till 37 grader heller. Det tar bara lite längre tid för degen att jäsa. Obs att saffransdegar kräver mycket jäst och blir bättre om man istället tar dubbla mängden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har nog inte snålat alls på sötbrödsdegar, men det går heller inte åt lika mycket jäst till det eftersom jag bakar sånt kanske två gånger per år så det blir mindre viktigt att spara in. Men tack för informationen, hade ingen aning om att saffran krävde extra mycket jäst.

      Radera
  8. Använder aldrig hushållspapper utan gör trasor av gamla lakan som jag använder till att torka ur stekpannor t ex, de åker i tvätten precis som wettextrasorna. Sopar och torkar golv istället för att dammsuga ibland. Sköljer disken i balja, använder vattnet till blommorna. Fyller varmvatten i balja i duschen som jag tvättar mig i och sen en kort dusch, (vi har ofta vattenbrist i kommunen). Vid matlagning nyttjas eftervärme. Dräller inte i tvättmedel hur som helst längre utan det mäts och anpassas till hårdheten på vattnet. Tvättar fulla maskiner. Nästa grej är att hålla vikten och inte bli för tjock för mina kläder, det är dyrt att köpa nytt./Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elsa, du är ju en superhjälte inom detta! Önskar jag vore sådär proffsig! Det sista du skriver stämmer så bra. Jag skulle spara så mycket på att gå ner i vikt till prepregnancy-nivå, men har inte riktigt den mentala styrkan. Snart kommer det ju bara se konstigt ut att gå omkring med amnings/gravidkläder hela tiden så det här borde jag verkligen prioritera om jag ska kunna undvika storköp i klädaffär. Tack för att du delade med dig!

      Radera
    2. Superhjälte vet jag inte men jag har inga barn att tänka på och som tar tid. Dessutom har jag levt på marginalen ganska länge så det går av bara farten numera att snåla. Jag snålprioriterar, vill att mina fattiga slantar skall gå till något som jag verkligen behöver eller tycker är kul/Elsa

      Radera
  9. Jag köper tvättmedel på Lidl. Tre kilo i en påse för 30 kr. För några år sedan kom jag på idén att skriva datum på påsen dagen den öppnades. Det visade sig räcka längre än ett år i mitt singelhushåll, med två maskiner tvätt i veckan. Vem slår 30 kr/år i tvättmedelsförbrukning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har knappt varit på Lidl, men låter som att de har en prisvärd produkt. Nu använder vi ju tygblöjor så jag gissar att jag inte slår dig hur jag än gör ändå. Ett år är ju fantastiskt bra!

      Radera
    2. Tror det är tvättmedlet Formil som kostar ca 30 kr för 3 kg på Lidl. Fick "bäst-i-test" på tvättmedel gällande tvätteffekt för några år sedan. Har aldrig köpt det då jag drar mig för att dra hem 3 kg utöver matvaror och har ingen bil att frakta varor med. De skulle sälja mer om de gjorde förpackningen hälften så tung.

      I övrigt gillar jag skarpt detta inlägg, Frihetsmamman! Jag sparar också på småsaker som ger ytterst lite, men jag gör det utan ansträngning. Snarare är det svårare att sluta!

      Exempel:
      1. Klipper tandkrämstuber (och sätter toppen på/över tuben igen) för att tömma det sista, räcker en vecka till så.

      2. Ser till att ta vara på plastpåsar (finns dock sällan) och papperskassar i grovsoprummet. Tar vara på slängda kassar i tvättstugan.

      3. Tar även reda på tyger i den gemensamma tvättstugan. Har sålt kläder från soporna där för ca 200 kr. (Tvättade dem först förstås, haha!) Tygerna lämnas in på H&M för rabattcheck.

      4. Diskmedel späds ut.

      5. Saft/söt dryck späds ut med små bitar vitaminbrus med samma smak - blir godare, färre kalorier och billigare och extra vitaminer får man. Vitaminbrusen köps för en tia på Lidl. Den tian sparar med råge in på den dryck som annars gått åt.

      6. Servetter i alla sammanhang slänger jag sällan utan stoppar i fickan och använder i diskhon och gör därför av med ytterst lite hushållspapper. En (toa)rulle vid diskbänken räcker i långt över en månad på detta sätt. Det är en vana jag haft i många år.

      7. Hårband hittar jag på marken på promenader. Tar upp flera och tvättar med tvål. Ser ett hårband minst ett par gånger i veckan. Ratar bara småflickshårspännen i rosa/lila och grälla neonfärger. De får någon annan plocka upp.

      Nä, nu får det räcka. Men sparande av småsummor är jättekul! :-)

      / Snålis

      Radera
  10. Älskar allt sånt där smått sparande. Kan dock inte vara utan kokosolja som enda produkt till mitt ansikte.

    SvaraRadera
  11. Jag skrattar så tårarna sprutar när du berättar "skärvor ur en sparares vardagsliv". Heeelt underbaart med detaljerade redogörelser om kronor hit och dit. När du sedan berättar om osläckta lampor, eller korvbrödspåsar så blir det bara heeelt ljuvligt! Hoppas detta tolkas rätt nu: Det är lätt att älska både dig och din make!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken snäll kommentar! Jag blev jätteglad när jag såg den. Alltid kul att stå till tjänst. :)

      Radera
  12. Se till att dammsuga baksidan av kyl och frys också, det gör dem mer effektiva. Andra spartips kan vara att sänka tempen inne nån grad, köp den starkaste tacosåsen och blanda med passerade tomater för att få medium (om ni nu inte vill ha starkaste). Det gjorde alltid min mamma under min uppväxt. Motorvärmare på bilen gör också lite skillnad när det är kallt. (Bättre ta bussen såklart). Jag brukar också halvera jästen, har hört att det går med väldigt lite om bara jästiden är låång. Vi brukar ta ungefär hälften av kaffepulvret. Till 8 koppar tar vi kanske 4-5 kaffemått. Jag tycker det blir lika bra.

    SvaraRadera