fredag 26 februari 2021

Mina bästa ekonomiska förändringar

Nu och då pratas det om saker en person kan göra för att boosta sparkvoten eller nå ekonomisk framgång på studs. Det är ofta tips som att sluta med köpkaffe och att ta med en matlåda till jobbet. De här tipsen bygger på en ursprungskonsumtion som är betydligt högre än vad min någonsin varit och därför har jag otroligt lite att hämta från dessa tips. Till följd av detta har jag börjat att allt oftare fundera på vilka förändringar jag gjort i mitt liv som lett till störst effekt på min privatekonomi. I det här inlägget tänkte jag spåna vidare kring detta. 

Det talas ofta om maten när det ska sparas pengar. Jag personligen gillar tanken på att köpa vettig mat, att producenten ska få en rimlig ersättning och att maten inte ska vara miljövidrig. Som många av er vet köper jag därför mycket mat via REKO och numera även Crowdfarming, samt allt oftare ekologiska livsmedel generellt. Trots det lägger min familj idag mindre pengar på mat än vad vi gjorde när vi inte hade barn och inte vägrade utländskt kött och liknande. Det beror framför allt på att vi dragit ner på  köttkonsumtionen rejält. Jag har inte gjort någon beräkning på vad det sparar oss, men jag skulle gissa att det är mer än en tusenlapp i månaden, varje månad hela året. Den här förändringen har kommit efter att bloggen startades, men har lett till en stor och framför allt permanent besparing. Om vi helt skulle sluta äta kött, vilket jag personligen gärna skulle göra, skulle vi spara ännu lite till eftersom det kött som vi köper idag i regel är ekologiskt och närproducerat med vissa undantag. För mig har det här varit en stor framgångsfaktor i kombination med mitt gamla tips att dra ner snittet på måltiderna. Vi brukar till exempel alltid köra någon slags vegetarisk biff minst en gång i veckan och den dagen kostar hela familjens mat en tjuga eller så. Med det sagt så undviker vi köttsubstitut och har använt baljväxter som ett sätt att få i oss protein och spara pengar. 

På samma tema upplever jag att familjens förändrade förhållningssätt till varumärken har haft en stor inverkan på vår ekonomi. När jag flyttade hemifrån upplevde jag att det var väldigt viktigt att det var "rätt" märke på alltifrån ketchup till tandkräm och det var nog först när jag och min man flyttade ihop som jag lärde mig att pröva de billigare alternativen först. Att inte automatiskt köpa Colgates tandkräm för att ens föräldrar gjorde det eller iPhone för att alla andra använder en sån har sina fördelar. Det betyder inte att jag alltid väljer det billigaste alternativet, men för många varor (tex tandkräm) har jag insett att budgetalternativet är precis lika bra. I de flesta andra fallen upplever jag att mellanklass-alternativet (typ Garant) duger för ändamålet. På samma tema är vi sällan heller helt bestämda på exakt vilket bröd eller yoghurt som ska köpas, utan vi kan utifrån veckans extrapris eller svinnlådan justera från Skånemejeriers vaniljyoghurt till Garants fruktyoghurt. 

Nu har ju jag nyligen skrivit om köpstopp och även fast jag inte har ett regelrätt sådant nu och inte heller har haft det tidigare så tror jag att en viktig faktor för oss ekonomiskt har varit att undvika shopping som problemlösning. Jag har länge försökt fundera i förväg på om det går att undvika köp genom att låna något, be om något från en släkting eller passa på att önska mig något i present (gäller både barn och vuxna). Min svärmor till exempel har allvarliga shoppingproblem och istället för att be henne sluta handla har vi insett att vi måste se till att hon handlar något som inte är helt värdelöst. (Ni anar inte hur många scarfs jag äger tack vare henne!) När jag i julas sålde in att hennes son ville ha strumpor i present blev hon skeptisk, men hon handlade ändå några par och vips så slipper vi köpa det själva. Min man brukar även be henne köpa byxor till Mini och choklad till mig (han vet att jag inte kan hålla mig), vilket gör att vi ofta slipper köpa sånt som vi annars tenderat att köpa på impuls. Med det sagt går det ofta att undvika köp helt och hållet. Böcker kan ju som bekant lånas på biblioteket, kläder som går sönder kan lagas och ligger och skräpar hos andra, och likaså slipmaskiner, krukor och annat man kan vilja ha. När utgångsläget blir att man ska försöka att undvika köp och annars köpa något begagnat så blir det betydligt lättare att spara pengar än om man springer till gallerian så fort ett problem dyker upp. 

Vi har också lärt oss att vi likt en treåring kan göra saker själv. För min del handlar det mycket om bak och matlagning med det senaste tillskottet att min man kan laga grymma asiatiska rätter, men det har även med mycket annat att göra. Jag har till exempel lärt mig (okej, kanske snarare tagit mig tiden) att laga kläder och min man har ägnat åtskilliga timmar åt att laga andra saker som är lite mer avancerade. Han har till exempel lagat några glappande leksaker och vitvaror som krånglat. Det är något jag aldrig hade ens övervägt att prova för några år sedan, men ju mer vi gör själva, desto mer möjligt känns det. Jag har till exempel otroligt svårt att tro att någon av oss kommer gå till frisören igen eller att vår fredagspizza kommer outsourcas på regelbunden basis. 

Det finns andra otroligt viktiga aspekter som spelar stor roll. Vi har ju till exempel valt att inte bo i villa och istället köpt ett boende som är billigare än vad banken tycker vi har råd med. För oss är det här dock inte någon förändring, eftersom vi alltid bott mindre än vi behövt. Däremot är det min upplevelse att våra inställningar förändrats med tiden och att vi tidigare hade en större ambition att i framtiden bo dyrare och i ett bättre område. I nuläget har jag svårt att tro att vi kommer välja att köpa något som är betydligt dyrare än nuvarande boende (som är värt ungefär hälften av vad  banken säger att vi har råd att köpa), vilket naturligtvis påverkar vår sparkvot positivt. 


Vilka val har du gjort som haft störst positiv inverkan på din sparkvot? Dela jättegärna med dig i kommentarsfältet! 


10 kommentarer:

 1. Jag kommer från en frugal uppväxt och har inte heller kunnat använda mig av de där enkla spartipsen av typen matlåda och skippa utekaffe.
  Likt er har vi dragit ner otroligt på köttkonsumtionen och handlar på extrapris och låter det bestämma veckans matsedel.
  Jag började med kapselgarderob och har dragit ner på klädinköpen drastiskt.
  Sedan hade vi två bilar, men när barnen är äldre och vi kan numera (läs som före corona, nu sitter vi hemma) cykla till jobbet (hade förr över en mil och barn som skulle hämtas) så gjorde vi oss av med vår andrabil.
  Barnen får barnbidraget från det att de börjar högstadiet. Och för vår del innebär det faktiskt att det blir billigare. De ska då köpa kläder och nöjen själva, liksom telefonabonnemang.
  Bil, mat och kläder. Det är nog där vi sparat in mest. Utan att vi tycker att vi försakat något heller.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bil, mat och kläder. Om man lägger till boende så tror jag att det är där de flesta kan spara mest. Låter som att ni har lyckats bra med er optimering och jag blir extra glad av att en bil försvunnit. Jag har en stor aversion mot bilar, inte bara av kostnadsskäl, men jag hatar besiktning, service och att byta lampor och sånt som ska göras titt som tätt. Så skönt att slippa! Grattis till er!

   Radera
 2. Störst skillnad är nog att vi börjat värdera vår tid och förstått koppling vår tid - intjänade pengar. Det gör att man är mer försiktig med att spendera dem eftersom man indirekt spenderar sin egen tid.

  Med det sagt är det kanske främst maten och då matlådorna som fick störst och mest direkt effekt. Sedan är det aggreation of marginal gains. Allt är mer väloljat utan att behöva fundera så mycket på det. Det gör att vi lever väldigt gott för halva summan jmf förr. Galet egentligen och frustrerande att man levde så himla ineffektivt förr.

  Trevlig helg FM! Uppskattar alltid dina kloka inlägg!

  www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad snäll du är och detsamma så klart!

   Är dock lite avis på att kunna byta till matlåda, det måste ha varit en enorm skillnad.

   Radera
 3. Vi har också börjat käka mindre kött senaste åren, förändringen kanske startade när vi började odla lite grönsaker själva. Har fått mkt inspiration från Portionen under tian-sajten.
  Störst inverkan på ekonomin gjordes nog när vi köpte hus på landet för snart 25år sedan.

  SvaraRadera
 4. Har också dragit ned på kött genom att dryga ut men vegetariskt vilket har resulterat i ca 30% mer mat till nästan 0 kostnad.
  Samt lagar ö servar bilen själv, blir en otrolig skillnad i kostnad. känner mig lite osäker på börsen nu med så det blir solceller på taket som jag betalar kontant och gör de mesta jobbet själv.

  SvaraRadera
 5. Vi äter inget kött (bästa valet, bara gör det!), undviker att flyga, köpa prylar och att dricka alkohol. Syftet är inte primärt att spara pengar, men det blir såklart en effekt ändå. Så med rimligt låga utgifter ökas istället sparkvoten enklast genom att höja inkomsterna och få mer betalt per arbetad timme. Mitt bästa val blir därför: att jobba med nåt roligt, att fördjupa sig inom området och ta betalt för tiden du lagt på att förkovra dig inom ditt gebit.

  Jag är medveten om att det inte fungerar som strategi för alla, men jag tycker många duktiga människor omkring mig säljer sin arbetstid alldeles för billigt till skojare som tar för stor del av kakan.

  SvaraRadera
 6. Varumärken, shopping, laga mat själv, göra saker själv, mindre kött är sådant jag redan gör och nästan alltid har gjort.

  Köper du de vegetariska biffarna som halvfabrikat ? Där har jag själv börjat spåna på möjligheten att uppfinna en mix som kan användas.

  I mitt fall har utgifterna ökat något sista tiden genom bredband + tv abonnemang.

  Det viktiga är att man funderar i de banor som du beskriver. I min arbetsomgivning är det många som missat det där med att ta med sig matlåda. Man lägger istället 95 SEK på hämtmat till lunch varje dag, och ibland en pizza till middag ovanpå det.

  SvaraRadera
 7. Utflugna ungar är min största vinst...�� Och närmare bestämt maten: De tycker INTE att hemmalagade grönsaksbiffar duger till middag, eller att mitt hembakta bröd är något vidare. Jag äter gärna sådant alla dagar i veckan, får slantar över både till mitt eget sparande och kan generöst bidra till att de kommer igång med sina. Win, win win: på alla håll och kanter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Stor igenkänning på barns irriterande preferenser! Mini har äntligen börjat acceptera mammas hemlagade veggiebiffar och hembakat bröd, men det är faktiskt lustigt att det ska vara så svårt. Att barnen flyttar måste vara en enorm besparing. Det dröjer nog en 19 år eller så innan vi är där dock. :)

   Radera