söndag 14 februari 2021

Spara pengar med köpstopp

Som av en händelse skrev Efficient Badass om Deep Year här i dagarna, vilket tills nyligen var ett helt okänt begrepp för mig, men som nu kommit att betyda allt mer. I kort kan man säga att jag har som målsättning att under kommande månader köpa så lite som möjligt och att använda upp det jag redan har. 

Under de senaste månaderna har jag läst och hört allt mer om minimalism och köpstopp och jag tror att det var just kombinationen som fick mig att känna att det nu är dags att sluta lösa problem med konsumtion och rensa upp i förråden. Alternativt Minis äckligt fulla rum som orsakar mer konflikter här hemma än Donald Trump. Ett ganska naturligt ställe att börja på var köket och trots att jag hållit på i ett antal veckor så känns det inte som att frysarna blivit allt för tomma än och vårt extra torrskafferi är inte heller i närheten av tomt. Att äta upp allt vi har låter väldigt naturligt och den som är välorganiserad skulle inte ens spara pengar genom att äta upp saker, men vi är inte så välorganiserade. Som jag är övertygad om att jag skrivit om tidigare så har vi (jag) en tendens att övershoppa mat när det är kort datum eller extrapris, vilket leder till ett totalt kaos. Nu är målsättningen att äta upp det som går och faktiskt slänga det som inte går att äta. Förhoppningsvis kan vi börja om på nytt om ett par månader och då ha bättre koll på vad som finns i frysen. En positiv bieffekt av detta som redan märks är att vi lagar en hel del nya rätter baserat på en viss råvara som jag hittat i frysen, nu senast till exempel bruna bönor som jag inhandlat lite på känsla. 

Ett annat fokusområde för mig är kläder. Trots att jag definitivt köper mindre kläder än de flesta, känner jag ett stort behov av att bara använda det jag har framöver. Min förhoppning är att jag därigenom får lust att laga det som lagas kan och att jag lär mig mer av vad som faktiskt tillför något till mitt liv. Jag kommer inom det här området även försöka att sälja en del och då framför allt barnkläder som ändå har något slags andrahandsvärde. Det här gäller faktiskt också barnen som jag upplever har mer än de behöver för närvarande. Om allt går som det ska kommer även en hel del att  doneras till typ röda korset. Utöver detta kommer jag att mig an badrumsskåpet, som i mitt fall inte bara är är ett skåp utan även en hel plastback med diverse produkter. Här hoppas jag också att använda upp allt schampoo, diverse deodoranter och ansiktsmasker och sedan tänka efter både en och två gånger vad jag ska köpa tillbaka när det väl är slut. Förhoppningsvis kommer det kännas mentalt skönt att ha rensat upp där snarare än läskigt att eventuellt behöva köpa en deodorant till ordinarie pris. 

Så konstig som jag är gäller detta även medicinskåpet. Jag förstår att de flesta inte delar min enorma oro för att vara utan medicin, så därför kommer det kanske som en överraskning att vi säkert har 200 tabletter ibuprofen och lika mycket paracetamol hemma. Men så är läget och för någon som under arbetsveckorna har så mycket huvudvärk har det här känts jätteviktigt. Nu är det dock dags att använda upp det vi har och hoppas att produkterna inte är alltför utgångna. Det gäller även handsprit och plåster, samt diverse krämer. Ett sista område som jag lokaliserat är media. Jag tänker mig att jag först och främst ska anstränga mig för att läsa ut biblioteksböckerna och andra böcker jag lånat och sedan gå igenom den egna bokhyllan. Jag vill också se de inplastade filmerna vi har och bläddra igenom de matmagasin jag i ett tidigare liv faktiskt betalat för innan jag bestämmer om sakerna ska kastas eller ej. Här är det många som snabbt tänker att det är smart att bara göra sig av med alla filmer och tidningar och istället prenumerera på diverse streaming- och onlinetjänster. Vi har funderat på det, men landade efter en gratisperiod på Viaplay i att det blir lite väl mycket värdelöst tv-tittande när vi har en sådan tjänst så jag tror inte att vi kommer fortsätta. Det finns redan en hel del att se på SVT-play så jag är mer inne på att behålla de filmer vi vill se igen än att betala för att se dem på Viaplay eller Netflix när andan faller på. 

Vad är då syftet med det här? Framför allt egentligen att skapa mindre stress genom att få kontroll över vad som finns och vårda det vi har. Jag har rätt dåligt samvete över mat som blir gammal och kläder som inte lagas i tid. Jag köpte till exempel två amningsplagg på Sellpy med hål i som jag skulle laga, men inte har orkat ta tag i. Det är ganska dumt att köpa plagg till amning och inte orka laga dem förrän amningsperioden är över. Som inläggets titel avslöjar hoppas jag också spara pengar på att få koll på var olika saker finns, inte köpa nytt av lathet och att lära mig mer om vad jag faktiskt behöver och uppskattar. Vi kanske inte ska köpa kött alls? Det kanske är skönare att använda fast tvål än flytande och jag kanske hellre har två par byxor i rätt storlek och tvättar oftare än att ha fem i tre olika storlekar beroende på vilken viktklass jag nu befinner mig i. Det kan så klart också bli så att jag inser att jag älskar streamingtjänster och hatar fysiska filmer, vilket i slutändan blir lite dyrare. Men då har jag åtminstone lärt mig något om mig själv. 


Har du  testat att minimera inköp under en period? Hur gick det i så fall?


21 kommentarer:

 1. Jag har varit rätt aktiv med sådant här senaste 2-3 åren.
  När det gäller kläder slutade jag köpa nytt efter föräldraledigheten för 2 år sedan. Sålde av ganska stor del av min garderob och uppdaterade med begagnat. Jag kunde såklart behållt det jag hade men, ja, kände som 31-åring inte lika mycket för kläderna som jag köpt som 25-åring. Lagt väldigt lite pengar på kläder, även om jag förra året behövde uppdatera framförallt min jack- och friluftsgarderob. Jag tycker det har gett mig en behaglig inställning till kläder. Förr trodde jag alltid att nästa plagg skulle rädda min stil...

  Medicinskåpet fyller jag på varje gång jag skadar mig och får panik. Så nu har vi hundratals kompresser för jag glömde att jag redan haft panik en gång och beställt...

  Media, oj oj, vi har nästan alla tjänster tillsammans med våra vänner. Å andra sidan finns det inte så mkt annat just nu på underhållningsfronten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt det där med panik och skador. Här har vi haft samma känsla när det nalkats feber och var akut brist på alvedon för barn och efter ett stort utbrott på förskolan av springmask utan vanquin att tillgå. Mammans hamstrande har en naturlig förklaring ändå, tycker jag själv.

   Radera
  2. Började darra när jag läste att det gick springmask på förskolan, fullt medveten om Vanquin-bekymret! Lusmedel finns hemma för säkerhets skull.

   Jag är också VÄLDIGT klantig. Köksmandolinen leder oftast till skada. Måste vara redo för ett tryckförband!

   Radera
 2. Minimalismen var min ingång till FIRE och jag påbörjade det i en period i mitt liv när ett förhållande tagit slut och jag satt i min egen lägenhet och bara övermannades av trötthet av alla saker. Jag älskade att handla på loppis och hitta fynd på blocket men hemmet var fullt med saker jag inte använde och som inte gav mig glädje.

  Jag ska inte påstå att vi idag, med ett gigantiskt hus och två små barn, har ont om saker. Men det där minimalismåret lärde mig mycket om mig själv och vad jag mår bra av.

  Jag köper fortfarande det mesta begagnat och jag tar tacksamt emot barnkläder där vi har stora mängder. Däremot lägger jag inte längre tid på att sälja dem när våra barn använt dem färdigt utan skänker dem vidare till i första hand vänner och i andra hand till loppisar. Jag köper inte längre saker begagnat som jag måste laga eller sy om för jag har inte ork att göra det med heltidsjobb och små barn. Hittar jag inte det jag behöver begagnat så köper jag det nytt och betalat gärna mer för att få något jag verkligen vill ha och som blir använt.

  En stor förändring var också att jag gick ur alla kundklubbar. Jag upplever att den minskade mängden erbjudanden därmed gjort att jag har ett betydligt mindre sug efter att handla ”fynd” (läs grejer på Lindex).

  Lycka till med ditt deep year!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör kanske förtydligas att jag inte köpt trasiga saker medvetet, men att jag efter ankomst upptäckt att de är trasiga och helst inte ser att de går i soporna för det. Särskilt mtp att jag ändå helst går omkring i mjukt och skönt, snarare än snyggt och hippt just nu. :)

   Spännande att minimalism var din ingång till fire. Det känns som att det skulle vara lättare åt andra hållet, men du får gärna berätta hur minimalismen gjorde det. Var det så att minimalismen gav dig så mycket pengar över att du närmade dig ett ekonomiskt oberoende eller snarare att du fick tid (och energi) att fundera på hur du ville ha livet?

   Radera
 3. Jag är inte av naturen organiserad, men så här i corona-tider och minusgrader finns det inte alltför mycket att hitta på med en ettåring (som sitter still ute och blir kall oavsett hur mycket hon har på sig) och en treåring. Att bara läsa barnböcker och sitta med dem på golvet leder bara till att de bråkar om min uppmärksamhet, jag brukar stå ut i max en timme, så - återstår att hitta på saker i hemmet som är barnvänliga och medger att jag kan hålla ett öga på dem samtidigt. Organisera och städa ut garderober är mitt bästa tips! Inte kladdigt och det ger någon form av (kortvarigt) resultat. Också kul att ha få iordning kassar till vänner som har mindre barn/gravida och att bra för miljön att få iväg en del till second hand respektive textilåtervinning. Något ska man hitta på i väntan på varmare väder och mer möjligheter till umgänge.
  Någon med andra tips?
  Att baka blir för kladdigt för oss...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska absolut pröva. Hittills har det blivit betydligt mer bakande än städande. :)

   Radera
 4. Jag hade typ köpstopp 2020, men jag har ju ett sånt stort motstånd mot att köpa nåt öht, så det brukar inte göra så stor skillnad.

  Däremot har jag helt slutat att köpa mat för att det är extrapris/erbjudande, för det slutar alltid med att jag sen drar mig för att tillaga och slutligen måste slänga. Istället handlar jag det jag behöver ha, och köper bara på extrapris de fåtal saker som alltid går åt (typ rågrut, smör och bregott). Jag har kämpat med att tömma frysen sen jag fyllde den i höstas, men det går ganska långsamt. Har precis använt upp 1/3 av mitt krusbärslager till en krusbärskaka, oklart hur jag ska bli av med resten innan det är sommar igen. Men jag har lärt mig att krusbär inte är nån mening att plocka, för det äter jag ändå inte. Bättre då att lägga tid på att plocka blåbär och svartvinbär. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krusbärskräm med mjölk är gott, en macka till så är måltiden fulländad. I o f s får du kanske använda lite socker till krämen.

   Radera
  2. Utan att veta med säkerhet så gissar jag att du har betydligt mindre clutter än en annan, men då är det helt klart till stor del barnens "fel". Låter klokt det där gällande extrapris, känner lite så jag med, men vi får se hur det går i framtiden. Just nu vill jag bara bli av med så mycket som möjligt och se vad vi faktiskt gillar att äta.

   Radera
  3. Och just det, jag älskar krusbärskräm. Du får spara dem till mig annars!

   Radera
 5. Kör mer eller mindre köpstopp sedan fem år och trivs utmärkt. Känner mig rik! Men inte för att jag sparar pengar på hög, utan för att jag uppskattar det jag har och är noga med att känna tacksamhet för det jag har. Äger endast det jag använder och sliter ut kläder tills de inte håller ihop längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt, visst bor du ganska litet också så då är det ju riktigt smart att inte ha alltför mycket prylar?

   Radera
  2. Ja, bor litet och nu blir det ännu mindre iom flytt på lördag. Känns fantastiskt. Dotter på 17 år får vardagsrummet och jag ska slagga i köket. Senare får jag ju hela lyan och kommer att uppleva den "enorm".

   Radera
 6. Jag har absolut kört köpstopp i perioder. Min kombinerade minimalism- och sparanderesa började i princip med att jag förbjöd mig själv att gå in i en butik utan att jag hade identifierat ett faktiskt behov, samtidigt som jag började rensa hej vilt bland det jag hade hemma. I samma veva tillät jag bara mig själv att gå till mataffären en gång i veckan. Mycket effektivt! Jag eliminerade helt enkelt "nöjesshopping" och "gå på stan" som aktiviteter, och tvingades hitta bättre saker att lägga min tid på. Då bodde jag på 17 kvm i studentkorridor, men det var en effektiv detox som har hållit i sig de senaste 7 åren. Innan corona kunde jag gå i vissa affärer då och då bara för att hitta inspiration till något pågående hemmaprojekt, men jag köper fortfarande bara saker jag faktiskt behöver eller verkligen vill ha, och blir i det närmaste illamående av köpcentrum. Slöseriet med pengar och material, överflödet av prylar, slentrianshoppande människor, stanken av plast och parfymerade grejer... blä! De gånger vi måste så är det snabbt in och ut som gäller.

  Jag har aldrig upplevt medicinbrist, så förutom plåster och bomull så har vi bara sånt som vi faktiskt har behövt använda någon gång. Tar något slut så hänger det en ny kartong på brevlådan morgonen efter, eller om det är mer akut så får den som inte behöver medicin åka och handla. Att ha sådan regelbunden huvudvärk låter verkligen inte bra! Vad säger läkarna om det? Känner igen mig eftersom jag tog mig igenom både migränutredningar, Naproxenknaprande, ögonundersökningar, diskussioner om ytterligare ögonoperationer, nya terminalglasögon, mm. utan resultat efter att jag gick in i väggen. Större förståelse för vad återhämtning är, hur mitt permanenta dubbelseende påverkar hjärnan, sjukskrivning, byte av jobb och minskad arbetstid var det enda som hjälpte mig i slutändan. Innan var jag förkyld jämt, när jag hade feber så satt den i 6-9 dagar, och spänningshuvudvärk var vardagsmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite så jag ser på deep year, att det här med att använda det man har och undvika ersätta saker kan ha fördelen att man "nollställer" sig och lär sig hantera shopping. Jag tror också att man därigenom kan lära sig uppskatta allt mer. Tänk om du bara dricker vatten i 9 månader och sedan efter förlossningen tar dig en kopp kaffe eller ett glas vin. Visst smakar det bättre då? Jag tror det kan bli lite samma effekt med shopping och allt annat också i princip.

   Läkaren säger spänningshuvudvärk och avslappningsövningar (som inte funkat alls) och tandläkaren föreslog att jag byter jobb. Var dock många år sedan jag uppsökte vård för min värk så de kanske har kommit på något revolutionerande nu. :)

   Radera
 7. Hej,

  Jag har skrivit kommentarer några ggr till din blogg. Jag är nog inte din "främsta" målgrupp, man i 45+ åldern. För några år sedan hamnade jag i någon tanke om att kanske se något annat i livet än ett skrivbord på en arbetsplats, kanske runt 50 timmar i veckan. Den ena ledde till det tredje, som att sätta undan pengar för att leva av senare, typ FIRE. Men pengarna som kom in användes upp under månaden innan nästa lön. Efter lite att försöka förstå sig själv, så kom jag fram till ett antal punkter där jag ändrad lite hur jag levde. Det var inga stora saker, men ändå. Det gjorde att det blev pengar över till ett sparkonto, numera ISK. I alla fall, en av de saker jag ändrade var hur jag/vi köpte och använde våra saker. Tex kläder, jag hade "fin" kläder och vardagskläder. Varför då ?? Likadannt med porslin, vi hade fin-porslin och vardagsporslin, observera här, inget ärvt eller så, utan som vi köpt själva. Varför då ?

  Och så här har jag fortsatt, mitt aha ord här, är att allt är förbrukningsvaror. Det kan låta fel, men handlar mer om att man ska bara skaffa det man använder. Klart man kan spara något speciellt av någon speciell anledning. Men en skjorta ska funka lika bra på jobbet som på fest. Tallrikarna ska funkar lika bra till vardag som när du har fest hemma.
  Sedan kan man ju ha ärvt porslin å vill spara det, men det ser jag mer som en annan sak.

  Vi började använda allt hemma, med tiden så har vi nött/slitut ut saker. Skåpen börjar bli luftigare, vi köper bara det vi verkligen vill ha. Vi kan tveka både en, två eller tre ggr in vi köper något, oavsett nytt eller begagnat. Detta har ju sedan använts på mer saker än bara kläder och porslin, men det är mer ett förhållningssätt för oss. I alla fall, med tiden så har vi då också skapat mer fluff i ekonomin också. Man använder mindre pengar. Det blir mer över. Målet i horisonten är att säga hej då till chefen en dag.

  Detta kanske inte är minimalism, men ändå min/våran variant på det hela. Vi har även rensat lite i den sociala umgänget, umgås med personer som ger något, typ energi.

  Det hela har gjort hemmet lugnare, mer öppet, färre saker.

  Mina två ören (My two cents)...

  Pandan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pandan!

   Jag hade aldrig riktigt tänkt på vilken målgrupp jag har tills jag läste din kommentar (tack för det!),men tänker mig nog kanske främst föräldrar om något, men säkert också kvinnor eftersom många bloggar inom ekonomi och sparande drivs av män. Jag vet otroligt lite om mina läsare så det var roligt att du skrev lite mer om dig själv.

   Åter till ämnet så gillar jag din strategi. Min man är på mig åtminstone någon gång om året om att jag har finporslin och vanligt porslin, finglas och vardagsglas, muggar som barnen får använda och muggar som vi vuxna får använda. Jag har något liknande system i garderoben. På något vänster har jag ju lyckats spara pengar ändå, men jag fullkomligt älskar ditt tips om att inte göra som jag och ha en "all in one-lösning". Jag tycker ditt argument blir extra start eftersom mina dubbla uppsättningar gör att jag känner att vi inte har tillräckligt med förvaring och min man vill flytta till större boende. Det om något är ju dumt rent ekonomiskt.

   Tack så hemskt mycket för din kommentar och jag hoppas ditt ISK mår bättre nu!

   Radera
 8. Känner mig i mångt och mycket som Pandan: porslin till vardag och fest, också för att varje måltid är en fest. Samma kläder till vardag och fest kör jag också med; resultatet blir då en liten festligare "vardagsmänniska", men å andra sidan är det inte många på fester som lägger märke till mina kläder. Jag ser väl ut som en "halvfin" typ som inte hunnit byta om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett grymt bra tips som jag ska ta med mig! Tack för att du delar med dig!

   Radera
 9. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com)
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera