tisdag 6 oktober 2020

Att vara ledig en vardag: en dröm

Kära vänner, jag är mycket glad över responsen på  mitt förra inlägg även fast jag blev lite bestört över att jag uppfattas något som en kuf. Men sånt är livet. Idag tänkte jag skriva om en otroligt positiv upplevelse jag just haft. Jag har varit ledig på en vardag. 

Bakgrunden är att jag gått på föräldraledighet, vilket känns himla fint. För den som inte vet det så finns faktiskt möjlighet att göra det typ två månader innan man får barn om man är gravid, så det kan verkligen rekommenderas om man är lite less på sitt jobb. Som en följd har jag nu möjlighet att stanna hemma på helger och aktivera mig och Mini på vardagar, vilket rekommenderas varmt för alla men kanske särskilt höggravida kvinnor som bör undvika att dra på sig Covid-19 inför en förlossning. Jag vet inte hur mycket jag skrivit om det förut, men jag hatar köpcentrum på helger. Där vi bor brukar man typ få köa i en kvart för att komma till en parkering och väl där ska man sedan krypköra i jakt på en ledig ruta. Jag är nästan säker på att jag tidigare tänkt skriva exakt det här inlägget fast tvärtom, dvs om varför jag hatar besök på shoppingcentrum under helgen. För att fokusera på det fina så var det nämligen så att Mini var i behov av ett par nya skor och min man tyckte då att det var en ypperlig uppgift för mig att ta mig an. Vi begav oss därför till det stora köpcentrumet i vår stad och letade efter skor. 

När vi väl kom fram insåg jag att shopping en måndag och shopping en lördag (särskilt i samband med lön) är som natt och dag. Vi slapp kö överhuvudtaget för att ta oss till parkeringen och kunde välja ruta nästan helt fritt när vi väl var där. Inne bland butikerna kunde vi i lugn och ro leta efter det vi skulle köpa och jag kunde som förälder göra ett inköp som inte innefattade någon typ av stress för att jag ville hem eller bort från allt stimuli. Därefter kunde jag och Mini i lugn och ro äta lunch i en food court och även det var så lugnt och njutbart att jag nästan började förstå varför folk väljer att äta lunch ute. (Det gjorde jag dock inte egentligen, eftersom det inte alls är så det brukar se ut på krogarna runt mitt jobb en vanlig vardag mellan 11.30-13.) Stärkt av den här upplevelsen kände mig sugen på att testa att gå på kafé en vardag också och det var också helt underbart. Jag och Mini kunde i lugn och ro botanisera och klura på vad som såg allra godast ut i diskarna. 

Båda gångerna har jag funderat på vad det är som gör att alla inte handlar på vardagar. Ganska snabbt har jag kommit ihåg att alla är för upptagna med att jobba för att strosa runt bland butiker eller ta en lugn eftermiddagsfika på kafé. Den enorma tacksamhet som jag då känt över mina FIRE-planer är verkligen fantastisk. Tänk att min ekonomiska planering kommer göra det möjligt för mig att i framtiden ALDIG handla gummistövlar i panik en lördagseftermiddag! Det är helt fantastiskt. Jag och Mini strosade även runt i second hand-butiker efter att ha varit på vår skojakt och likaså där var det helt underbart att vara en vardag. Det fanns så klart fortfarande en del (arbetslösa?) aggressiva fyndjägare där, men det var inte alls på samma sätt som på en helg. Vi lyckades även där komma hem med en del inköp som varken orsakats eller triggats igång av stresspåslaget som jag ofta drabbas av i köpsammanhang. Det är nästan så att det är värt det med FIRE bara av den anledningen.  


Hur upplever du att vara ledig en vardag när andra jobbar? PS. Vi testade även biblioteket en vardag, men det var sjukt fullt av pensionärer och skolbarn så vi åkte därifrån rätt raskt. 

17 kommentarer:

 1. Håller med. Underbart att göra saker när inte alla andra gör det. Slippa köa i trafiken, slippa trängas i affärer osv. I vår kommun har flera bibliotek meröppet tror jag det heter så där kan man knappa sig in även när det inte är bemannat. Himla skönt att slippa passa tider och på vår lilla ort är där oftast i princip helt tomt på biblioteket dessa tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört talas om meröppet och det låter fantastiskt. Det finns dock inte här, utan vi har kommunens stadsbibliotek som närmaste bibliotek och där verkar det vara full rulle hela veckan.

   Just trafiken tycker jag annars är en rejäl fördel. Enorm skillnad lunchtid på helgen och en tisdag klockan 10. :)

   Radera
 2. Ja tid/aktivitet-planering är det bästa lifehacket, ta en promenad och handla på lunchen istället för efter jobbet osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag jobbar så brukar jag känna mig för stressad för det så det blir mest i undantagsfall, men att göra det just när andra jobbar är sjukt skönt. Så mycket lugnare. Det är nästan så att jag inte fattar varför alla ställen har öppet på vardagar när typ ingen ändå är där. Känns som söndagsöppet (som inte alla har i vår stad) vore smartare än måndagsöppet.

   Radera
 3. Jag har varit föräldraledig sen december förra året, just shopping gör jag inte men vanlig veckohandling är skönt att kunna utföra när de flesta jobbar. En annan fördel är att vi inte har tider att passa och kan vara uppe sent när vi vill/orkar. (Lill-tjejen vaknar för det mesta runt 06.00). Öppnade för övrigt en flaska vin igår, hur många gör det på en måndag om man är sugen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veckohandling definitivt också trevligare dagtid en vardag än typ fredag kväll/lördag närsomhelst. Håller med om de övriga fördelarna, särskilt om man även kan sova middag med barnen så blir det där med dygnsrytm mindre viktigt. :)

   Radera
  2. Ja precis, nu så ät det tyvärr så att treåringen har slutat med vila på dagen så det gäller att hålla honom sysselsatt så lillasyster får ro att sova

   Radera
  3. Jag rekommenderar Youtube. Vi har en regel hemma att Mini får titta på Youtube när mamma måste sova middag, men aldrig annars. Funkar ypperligt, men säg inget till min man. :P

   Radera
 4. Älskar att vara ledig på vardagarna. Jag var också föräldraledig två månader innan jag fick barn. Tyvärr hade jag så mycket foglossning så jag kunde inte njuta fullt ut men några turer till stan och typ Hornbach blev det. Nuförtiden brukar jag shoppa på lunchen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte påstå att ledigheten är en direkt njutning, men skönt att slippa jobba eller vara sjukskriven ändå. Och skönt med fördelar som vardagsshopping definitivt.

   Radera
 5. Bor själv med en dotter i förskoleåldern och hon är hos sin mamma varannan helg och de brukar hämta henne på torsdagar.¨
  Så jag har börjat ta ledigt dessa barnlediga fredagar, känns oerhört lyxigt.
  Fyra dagars vecka på jobbet och en ledig vardag helt själv :)

  mvh Calle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter underbart. Inget dåligt samvete över att vara ledig utan barn förresten? Själv har jag nästan dåligt samvete över blotta tanken på 15 h förskola när jag ändå "bara är ledig". Gissar att dina fredagar är rätt viktig återhämtning om du är ensam med dottern annars. Det är rätt tufft vet jag med mig.

   Radera
  2. Nej har inget dåligt samvete. Ägnar henne så mycket tid annars. Jobbar med problemlösning nästan varje dag på jobbet samt att det kan vara jobbigt fysiskt med. Sen hem ö fixa mat, rutiner, aktiviteter samt vara lekfarbror:)
   Har inte lyxen att ha släktingar som kan hjälpa till heller.
   Så de fredagarna är guld värt.
   Men har ju valt de själv delvis då jag inte viĺle ha min dotter enbart varannan helg.

   Radera
  3. Förstår dig både vad gäller prioriteringen och att du inte ville vara så lite med henne. Ibland kan jag fantisera lite om varannan vecka-livet, men varannan helg vore en mardröm.

   Radera
 6. Att frilansa är lösningen :) älskar det - friheten redan under den tiden man jobbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig det. Ska hitta på inom vad först bara...

   Radera
 7. Bästa frihetsmamma,

  Jag tror att du lätt övertolkar kommentarer till din nackdel för jag kunde inte se i kommentarerna till förra inlägget att du uppfattas som en kuf.

  Gillar din blogg och hoppas att du fortsätter att skriva under lång tid framöver. Hoppas också att du med stigande ålder upplever samma minskande intresse för andras åsikter som jag upplevt när jag lämnat åren som småbarnsförälder bakom mig och numera är medelålders med bättre självförtroende.

  SvaraRadera