torsdag 15 oktober 2020

Hur undviker man att FIRE blir ett jobb?

En sak jag funderat på under min föräldraledighet är om det inte lätt blir så att friheten blir ett arbete i sig när man väl når ekonomisk frihet. Jag hör själv hur luddigt det låter, men det jag främst reflekterat över är två aspekter. Först och främst känns det som att risken är påtaglig att man börjar jaga småinkomster, men sedan även att man ägnar orimligt mycket energi åt att ta ut pengarna man sparat ihop på rätt sätt. 

Det här med att tjäna småslantar är det nog flera som upplevt. Personligen minns jag att jag under min första föräldraledighet gjorde en massa så kallade mystery shopping-uppdrag. Vissa var egentligen mest på skoj (typ att ta med bebisen och gå och äta på Taco Bar gratis och kolla hur rena toaletterna var), medan andra krävde betydligt mer av mig till rätt kass timpenning. Visst är det enkelt att gå in på Systembolaget och fråga vilket vin som de rekommenderar till fisk, men det tog desto mer energi att sätta sig in i exakt vilka frågor som bör ställas, lämna tillbaka vinet som man inte fick ersättning för och rapportera in  exakt vad personen svarat och huruvida butiken varit välkomnande och liknande. Allt som allt gav den här typen av uppdrag typ 90 kr netto för två-tre timmars arbete. Då vet jag dock att jag är onödigt noggrann i såväl förberedelser som slutrapport. Det måste man kanske inte vara, men det ligger i min personlighet. Än har jag inte varit ledig så länge den här gången, men just nu känns det som att det är Panta På-appen som riskerar att bli mitt nya arbete till slavlön. Det är för den oinvigde en app där man scannar sin återvinning vid en returstation och får poäng som kan bytas in till rabatter eller pengar. Om jag förstått det hela rätt så är det typ 80 kr i månaden man kan tjäna på det, så inga enorma summor, men väldigt mycket jobb med såväl scanning och skräpplock (om man inte är ett enormt stort hushålla med hundratals förpackningar att återvinna varje vecka). Sedan Håll Sverige Rent-dagen är dock Minis absoluta favoritsysselsättning (näst efter att äta godis) att plocka skräp så vi skulle säkert kunna komma upp i maxbeloppet om inte mamma vore för kräsmagad och kastade alla fynd i närmaste sopkorg.

Det intressanta i sammanhanget är naturligtvis inte hur mycket pengar man får vid mystery shopping, utan snarare vad det är som gör att jag och andra (däribland Miljonär innan 30 vill jag minnas) känner ett behov av att tjäna pengar så snart man inte egentligen måste det, men man har lite ledig tid. Personligen tror jag att det är svårt att inte få in lite fräscha pengar att roa sig för, samtidigt som det går lite på vana. Om man alltid varit sparsam, tackat ja till extrajobb och liknande tror jag det är svårt att sluta. Vanan och känslan att pengar in avgör hur nyttig och värdefull man är (grovt överdrivet, men ungefär så brukar det låta bland politiker och vanligt folk) leder nog till att man inte riktigt kan hålla sig från att tjäna lite pengar trots att det var just exakt det man ville slippa känna behovet av från början när man valde att satsa på ekonomisk frihet. 

Den andra aspekten som jag funderat allt mer på (trots att det i ärlighetens namn är sjukt långt tills jag gör en permanent exit från arbetsmarknaden) är just hur man undviker ägna för mycket tankeverksamhet åt försörjningen när man officiellt bett chefen dra något gammalt över sig. Jag har tidigare tänkt att det bästa är att satsa på utdelningsaktier så att man bara får pengar att ta ut. Det låter ju smidigt i teorin åtminstone. Allt eftersom jag blir mer övertygad om att jag är en värdelös investerare inser jag att direktägande i aktier nog inte är något för mig. Jag läser dessutom aldrig årsrapporter eller gör några djupare analyser och sitter därför kvar på skatter som H&M och Ratos. Därmed känns det som att grundförutsättningen (att man äger bra bolag) saknas lite för att man ska kunna ta det lugnt och bara spendera inkommen utdelning. För mig personligen som via Nordnets Shareville följer Familjen Fris uttag känns det dessutom lite småjobbigt att behöva sälja av aktier i tid och otid och fundera på vilka som ska säljas. På det stora hela känns det som att mardrömmen vore att aktier, fonder och börsen blir mitt nya jobb. Jag tror nämligen inte att jag är så värst intresserad av företagens utveckling som jag tidigare trott och framför allt att jag blir allt mindre intresserad med åren. 

Lösningen på problemet att FIRE i sig själv kan bli en ny (heltids?-)sysselsättning är inte jätteenkel. Jag gissar att jag kommer ha ett bättre svar på uttagsfrågan när det närmar sig, men känner själv att jag borde få koll på det inom kort för att underlätta kommande investeringar i rätt tillgångsslag och för att slippa fundera mer. Den första aspekten däremot tror jag kräver viss träning. Jag föreställer mig att det kan vara bra att i god tid före sin exit inte haka på varje extrapass på jobbet och återvinna förpackningar utan att först panta dem. Jag tror nämligen inte att en exit för en 40-åring är så mycket lättare än för en 65-åring som arbetat hela sitt liv på samma arbetsplats och runt samma människor. Vi behöver successivt  vänja oss vid en ny livsstil, vare sig  det är en sjukt hälsosam sådan eller ett liv utan inkomst av tjänst.  


Tror du att friheten kan bli en ny omfattande sysselsättning för dig? Hur löser du (eller jag) det (om du är en supermänniska)?

21 kommentarer:

  1. Jag har inga direkta planer på att sluta jobba helt, men snarare att gå ned till cirka halvtid, sen får vi se.
    Jag tror, när jag väl sparat ihop ett tillräckligt stor kapital, att jag kommer placera allt i Lysa. Där kan du ta ut pengar månadsvis och vad jag förstår säljer roboten av andelarna själv och sedan förs pengarna över till dig. Som att månadsspara i fonder, men här månadssäljer du istället och pengarna förs över till ditt konto. Låter optimalt för mig :-)
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Har inte koll på Lysa alls!

      Radera
  2. Det låter som du ska ha indexfonder istället, Frihetsmamman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert egentligen och typ allt nysparande går därför in i indexfonder, men det är trist att inte ha utdelning (som syns) och jag gillar lite grejen med att äga x antal andelar av ett företag. Dessutom har jag en rätt stor försäljning att göra om jag ska sluta med aktier. Typ en miljon kronor som ska säljas vid rätt tillfälle.

      Radera
  3. Så många bra inlägg de senaste veckorna - bravo - mycket insiktsfull - håller med att i alla fall för de som bloggar om det så verkar det ju som det är en sysselsättning i sig att stämma av varje månad osv och på sätt och vis är man ändå inte 'fri'. Ganska många som verkar också ha det som 'hobby' medan partnern jobbar på fortfarande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tar upp just det här med bloggande, för det var något jag också tänkte på när jag skrev inlägget. För mig ger det dock absolut noll kronor i intäkter, men kanske skapar det en mental känsla av att göra nytta ändå?

      Tack för berömmet förresten! Jag har själv känt mig inspirerad :)

      Radera
  4. Åh, känner SÅ igen mig! Jag har också hållit på med Mystery Shopping, svarat på enkäter och annat "jox", men jag ruttnade totalt på 90 kronor hit och 3 kronor dit! Det tar för mycket av min energi, och jag vill ju ha balans mellan ekonomi-energi-tid.

    Håller med anonym ovan om att du verkligen skriver mycket "bra skit" på bloggen. Kul :-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du ratar detta, men vem vet, jag kanske själv står där när jag är less på att inte tjäna pengar om ett tag. Marknadsundersökningar gör jag i princip aldrig dock, bara om jag vill typ ge mina butiker kritik och få poäng eller betalt för det. De andra ger alldeles för lite för mödan.

      Tack för att du säger det! Uppskattar alla kommentarer och lite beröm otroligt mycket!

      Radera
    2. Och ja just det, det som slår mig när man tjänar småslantar är just hur mycket lättare det ofta är att spara in lite pengar. Typ köp äggen till extrapris istället för fullpris så har du de där 3 kr eller hoppa utepizzan och gör egen så har du sparat in den 90 kr. Känns smidigare än att lägga 2 h på mystery shopping...

      Radera
  5. Jag körde lite Mystery Shopping för många år sedan, långt innan jag hade hört talas om FIRE och själva uppdraget var ju rätt kul, men inte för- och efterarbetet. Så det är verkligen inget jag vill spendera min lediga tid på. Jag tänker mig mera att jag ska lägga tid på odling och kul DIY-projekt som kanske inte genererar pengar men sparar in utgifter.
    Om man inte vill lägga en massa tid på sina aktieinvesteringar är det nog bättre med indexfonder plus buffert och använda sig av JL Collins strategi i hans Stock Series.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odling kan säkert vara rejält besparande om man är lite praktisk och smart. Jag har själv ett inlägg på gång om just mitt odlande. Läser gärna mer om hur du gör och resonerar kring sådant om du har möjlighet framöver! :)

      Radera
  6. Det går att fråga sig om man verkligen är fri om man känner ett behov av att dra in pengar lite här och där, i vart fall mentalt. Jag håller inte på med Mystery shopping etc för att jag inte tycker det är värt min tid och energi. Jag föredrar att läsa en bok eller göra något annat trevligt. Jag värderar min fritid högre helt enkelt. Om man ser till timpenningen med dessa aktiviteter så skulle jag nog långsiktigt tjäna på att lägga tiden på mitt jobb.

    När det gäller uttag så gör många ett uttag per år och då kan det omöjligt bli en heltidsaktivitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett uttag per år kanske vore något, men man kan säkert lägga mycket tid på att lista ut NÄR man ska sälja vad det nu än är för tillgångsslag man har.

      PS. Tycker du gör rätt i att prioritera bort mystery shopping. Inte så värst värt det :P

      Radera
  7. Bra inlägg!
    Rekommenderar indexfonder. Utdelning får du ändå :) mest psykologiskt att de syns?
    Sedan behöver du ju inte gå från 100 till 0 % arbetstid? Kan du tänka dig att trappa ned successivt?

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan absolut tänka mig att trappa ner om mitt jobb går med på det. Sen kommer jag ha små barn ett bra tag framöver så de kan inte neka 75% arbete ändå. DU har helt rätt i att det är psykologiskt lockande med utdelningar, samt att jag märker att jag har lättare att pusha mig till extrainsättningar om vi pratar aktieköp snarare än 500 kr extra i Avanza Indexnära Global. Just när det kommer till uttaget så har det ju även fördelen att man slipper sälja om utdelningen uppgår till runt 4% av kapitalet. Klurigt, men det ordnar sig så klart!

      Radera
  8. XACT Norden Högutdelande, fond med utdelningsaktier. Då slipper du tänka men får en bra mix samt slipper äga aktier. Om du vill ha utdelning alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tänkte jag inte ens på. Har tom den ETF:en, men i rätt låg utsträckning. Tack för tipset!

      Radera
  9. Hej!
    Intressanta tankar.
    Att ta hand om sin ekonomi måste man göra även som fri. Så bara för att någon exekverar FIRE så betuder det inte att det går att släppa allt.

    Om du har fonder och aktier som inte ger utdelning så tror jag bara det handlar om att bestämma hur många procent du ska ta ut, gör det en gång per år (eller en gång i månaden om det känns bättre). Gör det till en rutin. Precis som på samma sätt som du gjort med ditt sparande idag.

    Eftersom du klarat det så bra i din sparfas så är jag helt säker på att det kommer gå lika bra att skapa denna nya rutin vid din säljfas. Tror inte du behöver vara orolig.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har säkert rätt i att det är så enkelt, särskilt om man innan skalat av och inte har tusen olika innehav som jag har nu. Då behöver man ju inte fundera lika mycket om VAD som ska säljas. Det är mest det jag oroar mig för att behöva grubbla på. :)

      Radera
  10. Det finns indexfonder (etf:er) som har utdelning.
    Nu har jag inte ägnat mig åt mystery shopping, men har försökt mig på diverse andra passiva inkomstkäller som inte har gett såååå mycket i avkastning. Jaaa faschinerande att är viktigt att tjäna lite extra pengar, jag antar att det har med personlighet att göra, de som dras till FIRE är sådana som är arbetsamma och det kan man inte riktigt släppa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror också att du är något på spåret vad gäller personlighet. Det är väl också ett av huvudargumenten som många använder till varför personer som nått FIRE sannolikt aldrig slutar bidra till samhället och jobba helt, men på andra villkor. Tom MI30 som har betydligt mer kapital än jag tror han kommer göra av med fortsätter ju vara småsnål och dra in pengar på uppdrag och bokskrivande. Farbror Fri likaså. Det är nog ofta rätt drivna typer som når dit och då vill man nog fortsätta på något vis även sedan. Sen kanske bokskrivning är klokare än mystery shopping, men ändå. :)

      Radera