lördag 2 februari 2019

Varför är Familjen Fri så avskyvärda?

Inledningsvis vill jag börja med att  tipsa er alla som har Netflix (själv är mitt konto inaktivt just nu, men det funkar bra ändå) att lämna inköpsförslag på Playing with FIRE documentary av Scott Rieckens. Instruktion utan bilder (för tom jag klarade mig med texten och jag är halvt tekniskt invalid) finns i botten av detta inlägg. Jag har själv gjort det, dock inte idag eftersom jag är så vansinnigt upptagen under dagen för en gångs skull. Just do it. Åter till dagens ämne. En massa bloggare har skrivit om Familjen Fris bok Ut ur ekorrhjulet och koncensus verkar vara att den är läsvärd. Jag själv har inte läst den ännu, kanske beror det på att jag inte fått den i förtid av författarna (eller har alla speedköpt den och sedan läst den blixtsnabbt?), men jag planerar definitivt att läsa den så småningom. Eftersom jag inte har läst den så är det här inlägget ingen bokrecension, men vad jag förundras över varje gång någon får lite uppmärksamhet i media för sin FIRE-strävan är all skit de får ta.

Familjen Lindberg är van vid det här och har varit med om det tidigare, tex när de talade ut i kvällstidningarna om sin livsstil. Denna gång upplever jag dock att deras budskap fått större spridning och det talas till och med om dem i lunchrummet där jag jobbar. Till följd av detta verkar en stor del av befolkningen snarare ha blivit provocerad än inspirerad och tydligen är deras handlingar och livsbeslut avskyvärda för att:

1) Vem ska ta hand om saker och ting i samhället? Vem ska undervisa barn och sälja mat på Ica? På a) svarar jag "Den som faktiskt vill göra det fast den inte måste" och på b) "Allra helst en robot eller dylikt som är billig i drift och som inte sliter ut folk."

2) Vem ska betala in skatt till VÄLFÄRDEN? (Valrörelsens mest uttjatade ord för övrigt. Verkar mest ha resulterat i varsel av myndighetspersonal och inte till så värst mycket mer välfärd vad jag kan se) Sannolikt kommer de som vill jobba och betala skatt göra det och min förhoppning är att de flesta hittar en meningsfull sysselsättning (sannolikt som ofta genererar lön) som gör dem lyckliga. Vissa kanske skriver böcker, medan andra granskar deklarationer eller opererar bort tumörer. Troligen slutar folk inte bara jobba helt och hållet för att de sparat nog pengar till att kunna göra det om det är det de önskar.

3) De köper billig mat och billiga kläder! Vem betalar egentligen för det? (Inte så insatt i om det är sant, men någon i något forum hävdade bestämt det iaf) Jo, det är väl sant att billig mat och billiga kläder ofta kommer med en annan sorts kostnad. Det kan vara förstörda vattendrag i Bangladesh, övergödning i Östersjön eller konkurshotade gårdar på den svenska landsbygden. Ni som läst den här bloggen ett tag vet att jag personligen inte är jättepositivt inställd till att alltid fokusera på billigast möjliga produkt. Detta till trots så är väl knappast Familjen Fri några särskilt stora miljöbovar för det? Troligen köper snitt-FIRE-familjen betydligt mindre skit än alla de som arbetar heltid och ägnar helgerna åt lite förströelse i det lokala varuhuset? Dessutom tror jag inte generellt att sparsamma familjer nödvändigtvis måste inhandla allt på Lidl. Jag personligen är ett stort fan av REKO-ringar, gårdsbutiker och har i princip helt övergett egna märkesvaror av etiska skäl. Utifrån kritiken på Aktiepappas inlägg om kött misstänker jag att de flesta andra därute (även ekonomi-intresserade) har vissa krav på den mat de köper. Det innebär inte att jag tror att Familjen Fri är några särskilda helgon vad gäller konsumtion, men jag har väldigt svårt att se att de på något vis är sämre än de allra flesta andra därute. Kanske kan den sparsamma familjen köpa svenskt eller ekologiskt kött, men äta det hälften så ofta? Kanske inhandlas fairtrade-bananer, men bara en gång i veckan? Kanske köps kläder, men bara begagnade? Just vad gäller kläder vet jag dessutom med säkerhet att de är ett föredöme.

4) De tror att de är sparsamma, men lever i själva verket på 20 000 kr i månaden! Hur kan de inte fatta att det är mycket pengar för många familjer därute? Vilken värld lever de i? Personligen tycker jag att det här argumentet är svårast att bemöta. För vad som är mycket eller lite för en familj är inte alltid helt lätt att svara på. Likaså inte vad som är drägligt för en viss familj. Jag har alltid tyckt att deras årsbudget på 240 k låter helt rimlig och vi skulle i vår familj inte ha några större problem att leva på det. Faktum är att vi utan problem levt under det under de 1,5 år som vi varit föräldralediga på heltid. För oss vore deras budget dock inte "jättemycket pengar" heller och eftersom någon kritiskt spridit budskapet att familjen Fri lever på en annan planet ekonomiskt så misstänker jag att det finns trebarnsfamiljer i Sverige som lever på väldigt mycket mindre än så. Jag vet inte hur det är möjligt i och med att bostadsbidrag finns för föräldrar med låga inkomster och barnbidrag för alla föräldrar. Men kanske är det en stor grupp som lever på ännu mindre än så. Jag vet inte. Oavsett så tycker jag att man måste vara medveten om att deras livsstil inte är för alla och att de aldrig heller påstått att den är det. Sannolikt finns det människor som har det riktigt tufft och tycker att det vore otänkbart att ha råd att bo i hus eller skaffa tre barn, eftersom det är så dyrt. Men samtidigt så kan en annan (typ jag) bli provocerad av att någon annan undrar hur de ska klara sig på bara  5000 kr i klädbudget varje månad. Slutsatsen blir därför att absolut alla kan hitta någon som har det mycket bättre än en själv och att andras livsval och situation kan provocera. För mig är det dock inget vettigt argument för att hata en familj som skriver en bok om att hänga med sina barn och njuta av livet istället för att färdas i kostym till jobbet i en metallburk 5 mil bort varje dag. Live and Let Live.

Som ni kanske nu förstår så tycker inte jag alls att Familjen Fri är avskyvärd. Jag eller någon som tittar på Nyhetsmorgon kan säkerligen ha åsikter om deras val av mjölk, kläder eller yrkesväg, men det betyder inte att jag tycker att det är rimligt att de ska mötas av så här mycket kritik varje gång de pratar öppet om deras livsval. Tänk om jag behövde stå till svars lika mycket för att jag väljer att köpa byxor på H&M, inte köper ekologisk mjölk, konsumerar kött eller vad det nu är? På något vis är det visst så att bara för att folk vet att de valt att sluta jobba och har ett visst kapital på börsen så förtjänar de att granskas, kritiseras och att behöva rättfärdiga allt de gör och uttalar. Jag tycker det är orättvist.Är du orolig för att the FIRE is spreading? Gå till Netflix "Hjälpcenter", "Föreslå TV-serier eller filmer". Ange "Playing with FIRE documentary (Scott Rieckens)"+skicka. Gör det idag, häftigt va? Tack till FEB för instruktion! 

PS. Vill du ha en bättre instruktion så innehåller hennes blogg säkerligen också bilder. 

13 kommentarer:

 1. Sen kan det vara så att anledningen till att en familj kan leva på 240k/året inte har lika mycket att göra med att de handlar mat på Lidl utan kanske mer med att göra att de kunde köper en ny bil för 2-400k var tredje år och reser till Thailand och mallis varje år för 40-60k osv. Blir så lätt fokus på de små sakerna och detaljerna som spelar mindre roll när man inte kan se hela bilden. Tråkigt att det ska vara så mycket missunnsamhet och negativ attityd. Hoppas att de är medvetna om att de finns personer de faktiskt inspirerar och hjälper och väljer att fokusera på det istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte köper ny bil, skulle det stå ovan.

   Radera
  2. Exakt. Gör man de stora sakerna rätt är det andra brus.

   Radera
  3. Jo, det är ju sant och en helt valid point. Men även om det finns mycket annat de också gör så undrar jag hur vettigt det är att folk hatar dem för de små sakerna som typ alla andra också gör?

   Det enda de egentligen med säkerhet gör sig skyldiga till är att inte skapa så värst mycket jobb genom köp av tjänster som RUT och ROT. Men ändå så ska vi hata dem för deras mjölkköp eller dylikt. Löjligt.

   Radera
 2. Ja det är ju de stora sakerna som gör verklig skillnad. Jag köpte ett hus för 900.000 kr som totalt sett är billigare än min hyreslägenhet var. Köpte en bil för 10.000 kr vilket funkar bra för mig då jag har bil för att ta mig frå. a till b. Har inte rest på semester på flera år då jag köpte hus nära Österlen och har allt jag behöver nära. Däremot tog jag en del av de pengarna jag sparat och köpte min första egna häst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Då återstår väl typ bara argumentet att det finns folk som tycker 20 k är mycket för en trebarnsfamilj. För som jag förstod skribenten vore utemat en otänkbar lyx och en charterresa en utopi för många...

   Radera
 3. Det som stör mig allra mest att bortskämda, curlade svenne bananas sitter och sipprar ovett i fikarummen är att FFF och deras gelikar vill VÄL med sitt budskap. Väl för sina medmänniskor, väl för miljön. Det är ett kärleksbudskap, inte en redogörelse i syfte att skryta eller visa på överlägsenhet. Det är ett recept på lycka som de oerhört generöst delar med sig av i såväl kostnadsfri form (bloggarna) och billig form (boken).

  De har lagt tusentals timmar på att inspirera andra till en mer hållbar och välmående livsstil. Kan inte folk istället börja avsky dryga kändisar och influencers som pissar på miljön genom att flyga som om det inte fanns en morgondag, eller kändisar av typen överbetalda pulp fiction-författare som verkligen slår sig för bröstet och berättar hur bäst de är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen to that! Det känns lite som att man aldrig kan göra rätt i Sverige förvisso. För Blondinbella får väl en hel del kritik för sitt resande, medan FFF får kritik för att familjen inte reser, kör bil och stöttar den svenska ekonomin. Kanske skulle BBs konsumtion kunna täcka upp för Familjen Fris och vi alla bara låta dem vara ifred?

   Med det sagt så tycker jag inte nödvändigtvis att det är fel att personer yttrar väl vald kritik till offentliga personer. Men jag kan inte låta bli att känna att det går till överdrift när jag läser Facebook-flödet, hör snacket i verkliga livet osv om hur dålig en vanlig barnfamilj som tar ansvar för sig och sina barn är. När jag jobbade heltid fick jag ta emot mycket kritik för att jag lät mitt barn ha så LÅNGA dagar på förskolan. Nu när ungen knappt är där, inser jag att jag att ungen även förr var där mindre än typ alla andra barn. Men alla är ju så jäkla duktiga att komma med kritik hela tiden. Särskilt på internet. Och särskilt till mammor. / Sur tant

   Radera
 4. Problemet är nog att folk är så vana vid att

  1) Få sin lön (eller bidrag)
  2) Konsumera upp 1)
  3) Längta efter sin pension vid 65

  att de inte tänker på att det finns andra alternativ. Vill man vara ledig och inte ha ett jobb, ja då kan man skippa 50% av alla inköp och lära sig leva lite minimalistiskt och vips kanske ens sparkapital räcker till detta, förutsatt att det är vettigt investerat.

  Har försökt snacka om detta på jobbet men folk glor som fågelholkar, och ser nog Familjen Fri och andra som tossiga.

  Såklart, livet är enklare med en massa stålar, det går att åka på finare semestrar, köra bekvämare bilar, men priset är ju som bekant tiden, och att stå och frysa klockan 06:00 på busshållplatsen en januarimorgon när man tänker på alla bidragstagare som ligger kvar i sängen för att ta en morgonlatte vid 09 på MIN och andra skattebetalares bekostnad. Bara att slippa detta är värt varenda utlandssemester som finns faktiskt,.

  Tack för en läsvärd blogg (som jag nyss hittat)
  http://snalgrisen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen! Kul att du hittat hit. Klart att du har rätt. Jag förstår det också. Det är bara det att det känns så himla frustrerande att se på. Särskilt nu när jag inte känner mig öppen nog att öppet tillrättavisa kritikerna och tydliggöra att deras argument är rätt dåliga.

   Radera
 5. Tycker familjen Fri är fantastisk och gillar att läsa om hur de ordnar och planerar med sitt liv. Till skillnad från många andra har de ett tänk över hur de vill leva och vad som känns bäst för dem.Konstigt att inte Thailanresenärer blir mer kritiserade, ett land med stor barnsexhandel och prostitution, borde ju ingen åka till. För att inte tala om flygresorna dit och deras miljöpåverkan./FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi kanske får starta en motauktion? Generellt tyckte jag dock det vore bättre om varken Thailandsresenärer, frihetsaspiranter eller hemmafruar blir kritiserade. Åtminstone inte lika öppet som FF den här gången.

   Radera
 6. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera