onsdag 21 oktober 2020

Bebisekonomi - måste det vara så dyrt?

Med första barnet är ju så klart allt rätt omtumlande, typ känslomässigt och så, men jag måste säga att pengar för mig var en rätt stor del i vad som kändes jobbigt när jag skulle få mitt första barn. Titt som tätt läser man att barn kostar en miljon per styck och det är rätt skrämmande för någon med löjligt låga inkomster och som inte direkt planerat i fem år innan den skaffade barn. För den som är sugen att läsa mer om hur psykotisk jag var i samband med den graviditeten rekommenderar jag ett av mina allra första inlägg. Oavsett om en unge kostar en miljon eller ej så blir det så klart en del kostnader i samband med ett barn och en graviditet. I det här inlägget tänkte jag skriva lite om hur man kan undvika de allra största smällarna. 

1) Som gravid har jag upplevt det som att konsumtion faktiskt är en viktig del i att knyta an till barnet i magen. Det låter lite märkligt, men jag är ingen naturbegåvning på att vara gravid och har båda gångerna mått rätt så dåligt, vilket jag gissar gör det ännu viktigare att knyta an till det lilla livet innan det kommer ut. Den här gången har jag inte behövt köpa nästan någonting rent objektivt, men har ändå gjort det till viss del och jag gissar utifrån min mammagrupp att det är ett ganska typiskt beteende för många. Jag har också betydligt bättre ekonomi denna gång och har rent objektivt råd att köpa saker till bebisen i magen. Nu ska ju inte det här inlägget handla om hur man bäst slösar pengar så därför tänkte jag komma med ett tips som jag absolut inte själv kände till med ettan, nämligen att det finns sjukt mycket gulligt begagnat. Den här gången har jag därför tillåtit mig själv att köpa en del onödiga plagg, men det har nästan uteslutande skett på typ Myrorna, Stadsmissionen och Röda korsets second hand-butiker. För någon vecka sedan shoppade jag och Mini loss till dem båda och jag fick nästan ångest när jag kom fram till kassan. Väl där upptäckte jag dock att kalaset slutade på 333 kr, varav en del pengar var leksaker som Mini skulle betala för själv för sina pengar. Det är inte så jobbigt att släpa hem 10 nya plagg, 10 böcker och 5 leksaker när det totalt kostar 333 kr. Så köp om du känner att du vill, men våga upptäcka second hand. Särskilt givande i storlek 50-68 innan barnen börjar använda kläderna i någon större utsträckning och kladda ner dem med mat. 

2) Kämpa med amningen. Nu är det inte alla som ens tycker amning är jobbigt, men jag vet att jag gjorde det sist och av vad jag förstår i min mammagrupp nu när folk börjar få barn så verkar folk ge upp sjukt lättvindigt. Det är ju så klart framför allt tråkigt av hälsoskäl för alla inblandade, men även ekonomiskt. Utan att vara jätteinsatt, har jag läst att ersättning går på runt 500 kr per månad och de pengarna  kan man definitivt ha roligare för (tex köpa en investor-aktie i månaden). Här känner jag att det blir ganska tydligt att många ger upp saker alldeles för fort, särskilt med tanke på att många uppger att de verkligen vill amma. Men det är ju ett fenomen som är tydligt när det kommer till många andra saker också, typ sparande och träning. Jag har läst om personer som givit upp dag tre eftersom barnet inte får någon mjölk, trots att det verkligen inte är alla vars mjölk runnit till då. Det är alltså inte ens något fel (än), men nya mammor blir lätt så uppjagade att de tar allt som ett tecken på att sluta. Min gissning är att det vore en bra förberedelse inför förlossningen att amning kräver arbete och inte är så lätt. På så vis kanske man kan ta sig igenom såväl smärta som babyblues och sömnlöshet utan att ge upp amningen. Det tar jag åtminstone med mig denna gång. Att amning gör ont och att det inte bara fungerar av sig själv. Det återstår att se om jag lyckas felfritt denna gång, men om inte så kommer jag definitivt ta hjälp och kämpa för att få det att faktiskt fungera. 

3) Våga testa flergångsprodukter. Det här är något som är väldigt nytt för mig, men som med mitt ökade miljöengagemang känns allt mer relevant. Med mitt första barn gjorde jag till exempel av med sjuka mängder amningsinlägg och de finns ju även som tvättbara så jag har beställt några sådana från ImseVimse för att testa. Jag har även beställt tvättlappar på tips från andra i min mammagrupp och måste säga att de känns väldigt mjuka och bra jämfört med typ våtservetter eller engångs-tvättlappar. Här tar det nog ett år eller så innan jag får igen kostnaden, men jag tänker att jag kommer ha nytta av tvättlapparna även efter blöjtiden så det gör inte så mycket. Vill du vara riktigt ekonomisk ska det tydligen gå bra med att riva t-shirtar istället. Jag har inga som jag vill avvara så jag har därför köpt nya från några olika märken att testa. 

4) Våga vara utan "nödvändigheter". Det finns långa listor på allt som man bör ha som förälder, men mycket klarar man sig faktiskt utan. Jag tänker därför att man våga testa att klara sig utan alltifrån Isofix-bas till spjälsäng och amningskudde och sedan se lite vad man faktiskt behöver. Personligen minns jag att det jag verkligen var tacksam för att jag hade när jag fick första barnet var sånt kopplat till blöjbyte, för det är inte så kul att springa i affärer efter inotyol och blöjor när man är nyförlöst. Har man en insatt partner går det ju så klart att klara sig utan det också, men min har aldrig köpt ett blöjpaket i hela sitt liv och skulle garanterat komma hem med helt fel salva om jag bad honom köpa en mot blöjeksem. 

5) Våga lite på din egen förmåga. Det här hör definitivt ihop med förra punkten, men jag tror många av oss tenderar att köpa så mycket bebissaker just för att vi är oroliga för att inte räcka till. Om vi inser redan innan bebisen kommer att den främst behöver en famn (utan tröja inledningsvis) och inte en massa prylar så uteblir rätt många falska "behov" som annars kan uppstå under graviditeten. Det är rätt djupt rotat inuti mammor (kanske pappor också ibland?) att vilja förbereda sig inför en bebis ankomst och det innefattar ofta en himla massa konsumtion. Men för den som ser till att prata med sig själv innan ankomsten trots alla jobbiga känslor och lyckas komma till insikt gällande att det faktiskt är kärlek och tid som är viktigast för en nykläckt människa har väldigt mycket att vinna även ekonomiskt. 


På det stora hela tror jag därför inte att det måste vara så himla dyrt att få barn och ha en bebis. Särskilt om man tillämpar tips 4 och 5 även på större inköp som nytt boende och bil. Det finns hur många stockholmare som helst som bor i ettor och tvåor med en bebis för att de inte har råd med annat och det gör absolut ingenting för en liten person. Tvärtom, om det leder till en längre föräldraledighet (för att man inte måste rusa tillbaka till jobbet för att betala amorteringarna) så tror jag det är att föredra. Om det är något jag skulle vilja tipsa om så är det nämligen att vara ledig extra länge. Kanske som prov på FIRE för oss som är sugna på att sluta jobba, även fast det inte alltid är så avkopplande att vara ledig med små barn? Eller bara för att småbarnstiden aldrig kommer tillbaka och vi har ett ypperligt tillfälle att vara ledig utan tjafs från jobbet just när vi får en bebis. Personligen behöver jag inte ta ut någon föräldrapenning alls och borde därför inte göra just det. Andra kan behöva ta ut en del, men kanske kan försöka ta ut så lite som möjligt. Man behöver nämligen inte ta ut något alls innan bebisen fyller ett år. Utnyttja det och passa på att umgås med ditt lilla barn. 


Tycker du att det är dyrt att få en bebis? Har du några spartips gällande detta? 

54 kommentarer:

  1. Jag tycker att det var en jättebra lista ovan. Håller helt med! Och så fint och bra du skriver om amning, det blir jag glad av. Och en sak att tillägga; det går att få igång amningen igen, även om man haft ett uppehåll. Med tålamod och att barnet får suga igång den igen och med pumphjälp kanske. Så, om man av någon anledning slutar och ångrar sig så går det få igång amningen igen. Och bröstmjölk är perfekt föda för ditt barn. Hen behöver inget annat före året, egentligen...
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant, jag hade en vän som blev akut sjuk och inlagd i några veckor och slutade amma då. Hon fick igång det igen sen och hennes barn var ändå typ 4 månader vid tillfället. Jag vet inte om det är vanligt att folk ger upp i allmänhet, men just i min nuvarande mammagrupp upplever jag det som att många checkat ut väldigt lättvindigt. Ibland för anledningar jag inte håller med om "det är viktigt att pappan är delaktig/att det inte tar så lång tid" och ibland av rena missförstånd "Jag har ingen mjölk (än!)/jag har för lite mjölk. Det mesta tror jag går att fixa, till exempel genom lite extra semester för partnern så att mamman kan få fokusera på amningen första månaden.

      Radera
  2. Inga kommentar om kostnaden men läste gamla inlägget du länkade till och tycker att dom systers råd att mest sova i samma säng som bebisen är förfärligt - framför allt när de är så små att det är riktigt farligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en överdrift att samsovning skulle vara farligt.

      Radera
    2. Ingen aning - det klart det går oftast bra men inte kul när man vakna och inser man har slocknat liggandes på sidan under amningen eller slocknat med en lugnande hand som trycker ned på bebisens bröstkorg - det är lätt hänt med småbebisar

      Radera
    3. Rimligtvis, hur ofta händer det?!?!?! Och hur ska man få en bebis att sova som inte vill sova en millimeter från en? Jag har liggammat på sidan nätter genom, suttit med bebis i famnen och sovit i timmar. Socialstyrelsens råd kom inte förrän 2014ish, och vi vet ju alla hur säkra deras råd varit tidigare. Samsovning är farligt när en förälder är påverkad eller sover i soffa med spädbarn. Man kan ta undan tjocka täcken, man kan ha plats omkring sig och låta det bara vara mamma och bebis i sängen (eller pappa om det är görbart med amningen). Samsovning är främjande för amning vilket i sin tur skyddar mlt plötsligt spädbarnsdöd.

      Radera
    4. Det händer naturligtvis inte ofta, men behöver bara gå illa en gång - men jag menar det är helt upp till individen och hur man är lagt riskbedömningsmässigt - men jag reagerade mest på att systern mer eller mindre rekommenderade det. Hud mot hud håller jag däremot helt med om

      Radera
    5. Vi samsov med Mini tills hen var åtminstone tre, snarare fyra kanske. I början i ett babynest (när jag kunde flytta över och inte somnade ifrån det) och senare bara i mitten av sängen. Mini har aldrig använt spjälsäng mer än som "fängelse" när jag behövde gå på toaletten eller inte litade på att jag kunde hålla mig vaken själv.

      Vi fick rådet av BVC att göra så och jag har inte själv satt mig in i några rekommendationer från Socialstyrelsen eller vilka som nu har synpunkter på sånt. Jag tänker att det är att ha rätt höga krav på mammor om man måste göra allt rätt hela tiden. Mini åt åtminstone varannan timme på nätterna och sov helst vid bröstet och jag hade nog fått förlossnibgsdepression om jag hade flyttat mellan säng och spjälsäng varenda gång. Då skulle vi nog fått köra på ersättning istället så att pappan kunde mata men det ökar också risken för psd. Så hur man än gör blir det fel eller så är man en Übermensch.

      /Frihetsmamman

      Radera
    6. Åh vi kallade spjälsängen för buren!
      BVC följer Socialstyrelsens råd och om de är realistiska så förhåller de sig till verkligheten.

      Jag tänker att många är tröttare än de behöver vara för de har barn i spjälsäng eller egen säng (barnet vaknar oftare, man behöver röra sig på natten). Jag var helt förstörd ändå men kunde iallafall sova genom det värsta ibland. Vi samsover också fortfarande. Han blir 3 till våren.

      Radera
    7. Ja det krävs naturligtvis att den andra föräldern flyttar bebisen fram och tillbaka till sängen - mamman ska ju inte behöva göra allting!

      Radera
    8. Vet inte om det är sant att barnet vaknar oftare i egen säng - säkert individuellt

      Radera
    9. Såklart. Vet bara många som har problem med det.

      Jag har aldrig förstått den där att andra föräldern ska flytta barnet, då måste två föräldrar vara vakna mitt i natten?

      Radera
    10. Ja precis - delaktighet

      Radera
    11. Anonym, har du barn själv? Det låter lite som hur jag resonerade innan jag själv fick barn nämligen. Allt kan ju verka så bra när man läser om hur man ska göra, men så är det inte riktigt så enkelt i verkligheten.

      Om du har barn själv får du gärna berätta mer om hur ni lagt upp det och hur era barn varit. Tror att det är svårt att utgå från att den ideala lösningen på pappret funkar för alla. :)

      Lupinerna, skönt att vi är flera som "gör fel" och har ett alternativt användningsområde till spjälsängen. :P

      Radera
    12. Tack - har 3 barn, 13, 7 och 2, kommer knappt ihåg hur vi gjorde med 1 och 2 men med 3 hade vi spjälsäng men gick över hyfsat snabbt (efter 6 månader tror jag) till en sådan Ikea 120x70 säng (som 7 åring hade innan) som stod mellan den stora sängen och väggen. Jag tyckte det var ganska praktiskt med att hon hade egen säng men var precis bredvid oss, och det ger ju också lite mer plats i fall 7 åringen springer in någon gång under natten (vilket är väldigt sällan i och för sig). Jag är rätt avslappnad med det mesta tror jag men med samsovning (vi hade också en sådan där nest ibland) har jag ett klart minne av att jag väckte mamman som hade slocknat under ammningen ett par gånger och som sagt att jag lugnade bebisen en gång med en hand på bröstet och nästan somnade så, vilket är ju inte helt optimal att trycker ner henne så, men jag kanske är bara mer känslig för sådant. Sedan tycker jag att man sover sämre pga man är så försiktig när man vände sig om i sängen om bebisen är också med, framförallt när de är så otroligt liten. Så jag tycker man sover bättre om de har egen säng. Och det har varit naturligt att jag lyfte bebisen fram och tillbaka under natten - skulle känns som jag missade en upplevelse om jag var bara i ett annat rum under natten och inte deltog alls. Men som sagt alla är individuella. Jag håller med om att det behöver inte alls vara dyrt med bebisar

      Radera
    13. Ock risken att någonting skulle gå fel är säkert väldigt liten förstås, precis som risken att man råkar ut för en trafikolycka med barnet i bilen är också väldigt liten egentligen

      Radera
    14. Anonym: vad bra att ni hittade ett bra system. Här är det jag som vaknar av minsta rörelse eller att bebis gnyr så det känns skumt att väcka min man för att han ska klättra och hämta bebis, men alla är vi olika.

      I min mammagrupp läser jag mest om mammor som inte vill samsova för att partnern sover djupt och är svår att styra över, men själva brukar många känna sig lättväckta som ammande mammor. Personligen är jag inte så orolig för min man som inte rör sig alls när han sover, men det är klart att olyckor ändå kan hända. Vi får hoppas att det går så bra som möjligt för oss som ändå väljer samsovning. Tack för att du delade med dig!

      Radera
  3. Din man har aldrig köpte blöjor! Wow

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderar på om jag överdriver men nej, det har han aldrig gjort. Han handlar i princip aldrig på mataffär heller utöver typ en liter mjölk om det saknas akut till middagen. /Frihetsmamman

      Radera
    2. är det pga du har kontrollbehov eller pga han vill/kan inte då - låter väldigt 50-tal :) men kanske vanligare än man tror, även i Sverige

      Radera
    3. Det finns många anledningar till det, men den främsta är att han aldrig köper rätt saker. Han är naturligtvis ofta med när vi storhandlar (eller var före corona åtminstone), men kommer hem med helt andra saker än det vi ska ha när han handlar själv. Nyligen bad jag honom köpa prästost på extrapris och så kommer han hem med något som absolut inte var på extrapris eller ens gott tex. Andra gånger glömmer han halva listan. Sist skulle han köpa två saker, ingefära och satsumas, men glömde satsumasen. Han verkar inte riktigt fixa det där, oklart varför. När det kommer till blöjor så köper jag alltid i god tid till extrapris, en planeringsförmåga han totalt saknar, så det har han nog inte provat på. Vi är mer på stadiet nu att han ska lära sig att skriva upp saker på listan så att jag inte blir arg över att ketchupen är slut för att han tagit sista utan att skriva upp tex.

      Radera
    4. Haha jag lider med honom - jag köper visserligen blöjor och allt möjligt annat till barnen med skulle lätt kunna glömma bort en sak även om det bara finns två saker på listan!

      Radera
    5. Han har nu sett inlägget och påvisat två tillfällen han faktiskt köpt blöjor. Jag får därför ta tillbaka påståendet att han aldrig köpt blöjor. Han påvisade tom bildbevis eftersom jag vid senaste tillfället skickat kort på vad han skulle köpa och han motskickat bild och bekräftat att det var rätt. :P /frihetsmamman

      Radera
  4. 2) Håller med. Bvc fixerar vid kurvor och tillmatning, borde ha bättre amningskunskaper.

    3) Jag var så dålig på detta. La alldeles för mkt tid på vagn som inte användes första 6 mån. Min man ringde skärrad från babyproffsen för det fanns ju så många amningskuddar och vilken var bäst? Min mamma köpte tvättlappar. Det borde vi kunna räknat ut behövdes?

    Din man får ju börja köpa blöjor. Det klarar väl vem som helst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en sak som jag tycker är märkligt är att de rekommenderar ersättning så snabbt när bebisen inte vänder i vikt. Jag förstår att de inte vill att ungen ska svälta, men när de har gått upp, men inte exakt till startvikten så tycker jag det är lite löjligt. Dessutom farligt eftersom typ alla gör som de säger och då slutar amma till sist för att det går lättare med flaska än bröst tex.

      Känner igen det där! Så många produkter! Nu med tvåan inser jag hur mycket förstagångsföräldrar fokuserar på prylar (jag gjorde också det!) och hur tokigt det är egentligen. Alltså, även denna gång har jag känt ett behov av att leta rätt på bebiskläder (dock typ i vecka 35 och inte vecka 7), men att på förhand handla en BabyBrezza uppvärmare ifall amningen inte funkar känns lite overkill. Turligt nog hade jag rätt dålig ekonomi sist så då var det ändå viss klipp- och begagnatjakt, köpte tex en amningskudde begagnat som jag aldrig använde. :)Tvättlappar är super, de från imsevimse är dessutom mjuka.

      Radera
  5. "Om det är något jag skulle vilja tipsa om så är det nämligen att vara ledig extra länge." Bra - men ger du din man chansen att vara ledigt själv med bebisen också? Det är en nyttig erfarenhet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har inte exakt gjort upp om hur vi ska dela faktiskt. Men det är absolut planen. Det enda vi bestämt är att barnet ska vara hemma i ca 2 år.

      Radera
  6. Det skulle vara interessant att höra hur du tänkt lägga upp uttaget av föräldrarpenning.

    Just med amningen har jag en annekdot, en kompis slutade amma för hon tyckte det var för dyrt att hyra en pump som bb rekomenderat. Så hon gick över till ersättning på tetra... vilket måste ha blivit såååå mycket dyrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, jag som tycker att jag är kortsiktig när jag tänker att tygblöjor är dyrt för att pröva (ifall det inte funkar), men det där med ersättningen låter otroligt kortsiktigt. Då kanske man skulle prova en enkel handpump som ofta funkar bra?

      Förstår att du gärna skulle vilja höra om det. Jag själv har inte tänkt tanken på att någon skulle intressera sig för det, men det är klart att det kan vara skoj. Tyvärr har vi inte en färdig plan mer än att jag räknat ungefär på hur få dagar vi kan ta ut första året om vi ska kunna vara hemma i två år. Hoppas kunna återkomma angående detta i framtiden. :)

      Radera
    2. +1 på intresserad av föräldrapenningsupplägg.

      Radera
  7. Jag håller med om punkterna ovan. Med första barnet körde vi även på babypotting och tygblöjor, vilket minskade utgifterna ytterligare. Det jag ångrar mest att vi köpte var en BB-hugmekudde under graviditeten (användes en gång!) och en ny, svindyr bilbarnstol som inte passade riktigt i vår bil med lutade säten när barnet blev äldre.

    Vi har annars blandat nyköp med begagnat, tex begagnad spjälsäng men ny madrass, ny vagn och nytt babyskydd, men begagnat babynest osv. Det har varit beroende på vad vi hittat eller inte hittat begagnat och till vilka priser. För mig tar det emot att betala nästan nypris för något som är begagnat och i många fall slitet, då köper jag hellre nytt eftersom vi tänkte det används till mer än ett barn. Begagnade kläder och leksaker hade jag gärna köpt mer än nu, men tycker det är svårt att hitta. Visst skulle vi säkert kunna lägga ännu mindre pengar än nu på barnen, men jag tycker inte det är en överdrivet stor budgetpost heller. Det dyraste tycker jag är barnförsäkring, barnspar och förskoleavgift.

    Eftersom jag nyss fått vårt andra barn hade det varit intressant att höra hur ni tänker på uttag av föräldealedighet/ev uppskjutet Fire-datum och delade av dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra om dina erfarenheter! Som jag skrev till anonym ovan så har jag inte en färdig plan gällande hur jag ska ta ut FP och vara föräldraledig, men det där med uppskjutet FIRE-datum har jag tänkt desto mer på. Ska försöka skriva om det i ett inlägg framöver. Du får gärna dela med dig då om hur ni tänkt kring ämnet också!

      PS: Jag gillar att du ser barnsparet som en kostnad. Hos oss gissar jag på att blöjorna är den största kostnaden utöver förskoleavgiften när vi då har en sådan. Det har vi inte nu pga allmän förskola. :)

      Radera
    2. What ditt barn går bara 15h/vecka? Det orkar du med!?

      Radera
    3. Hur menar du med min ork? 15 timmar är allt som erbjuds i min kommun, men jag måste säga att jag uppskattar all tid jag får med Mini trots att hen själv gärna hade varit mer på förskolan precis som kompisarna.

      Radera
    4. Det jag menade var att jag själv nog inte skulle orka roa min 5åring hemma så många timmar om dagen om han bara fick gå 15h/vecka. Han vill göra massa aktiviteter och träffa konpisar. Antog att det var självvalt med 15 h, för att det är gratis och mer timmar kostar. Förlåt, missuppfattning.

      Radera
    5. Det är bara 15 h som är lagkrav så det är bara det man får här, men har hört talas om att vissa kommuner i andra delar av landet erbjuder mer. För närvarande går Mini dock inte på förskolan alls och det är ännu värre, men jag försöker njuta av det ändå. :)

      Radera
  8. Jättebra lista! Ammade tills grabben var 2 år och samsov i evigheter, inte tänkte jag ens tanken att jag skulle ligga ihjäl honom. Köpte inga direkta onödigheter förutom spjälsängen då 😉. Bebisar är rätt billiga och även små barn. När de blir tonåringar däremot, då drar det iväg, bättre att spara pengarna tills dess! //Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är både läskigt och skönt när folk delar med sig om hur det kommer bli när barnen är större, så tack för det! Kan tänka mig att vi pratar surfplattor och mobiltelefoner då, och kanske märkeskläder? Om allt går som det ska så kommer jag inte själv att jobba när mina barn är tonåringar, åtminstone inte yngsta så det är lite extra läskigt om de blir superdyra i drift då. :)

      Radera
    2. Ja, sånt förstås, men också moppe/epatraktor/moppebil/körkort/utemat/dyra aktiviteter mm mm. Tycker det var värst åren 13-16 ungefär sedan lugnade det med sig, iaf här + att han började tjäna egna pengar 👍. Min juvel är 18 år nu ❤️

      Radera
    3. Det där med epatraktor känns rätt främmande för mig, men min man har visat mig att det är rätt vanligt här hos oss också. Utemat minns jag att jag åt en del också, men först när jag fick studiebidraget själv så det led inte mina föräldrar av som tur är :P

      18 år! Då är det snart dags att lämna boet. Måste kännas lite konstigt för dig, för visst är du ensam med honom? En av mina stora FIRE-rädslor är att det dröjer tills barnen flyttar ut och att jag då inser att jag bara är ensam utan dem och jobb och därför fortsätter jobba tills 65 och går i pension med 25 miljoner i kapital utan att veta vad jag ska göra med pengarna. Vilken rolig mardröm egentligen.

      Radera
    4. Stämmer, vilken koll du har! Jo, det närmar sig ju onekligen. Sista året på gymnasiet nu. Svårt att veta hur det blir nu m pågående pandemi. Han hade nog egentligen tänkt jobba ett tag men det blir kke svårt. Den utbildning han sen vill gå finns bara i Umeå så då blir det långt hem till mammi.. Lägger gärna mina pengar på honom, fick barn sent o hade redan gjort/upplevt mycket så lever rätt minimalistiskt för egen del.

      Radera
    5. Jag förstår precis, bra val och hoppas han inte flyr så långt norrut precis på en gång. Det vore lite tufft för mammahjärtat, förstår jag.

      Radera
  9. Vill också säga att det var bra skrivet angående ammningen. Sambon kämpade på jättebra med första(var prematur så han hade svårt att få bra tag). Blev helammning och så är det med nummer två också som är 6månader nu, men det är helt klart ett heltidsjobb att helamma. En eloge till att som gör det. Vi är lediga båda två ett år nu vilket är så skönt. Men ja kommer nog kännas mer som semester när man börjar jobba igen :).
    Kan rekommendera ikeas krama tvättlappar, de har vi använt mycket. Har mest haft till när det kommit upp efter ammning och efter maten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att det fungerade även som prematur! Jag har förstås förståelse för att det inte alltid funkar, men det är tråkigt (och dyrt) när de som vill amma ger upp för tidigt.

      Ovanligt att vara hemma ett helt år tillsammans, men härligt! Låter skönt att kunna dela på bördan, kanske särskilt om stora är lite bråkig utan förskolan (som så ofta är fallet). Hur gör ni efter året, är det förskolestart redan då eller fortsätter ni att vara lediga fast en och en?

      Tack för tipset förresten! De är lite för hårda till att torka rumpan med tycker jag, men bra som kräklappar definitivt. :)

      Radera
    2. Ja det är nog lite ovanligt, men fullt görbart för de flesta skulle jag tro. Vi var hemma båda två hela första året med första barnet också. Sambon har studieuppehåll så jag börjar jobba när det gått ett år och hon vill vara hemma ett tag till så lillan inte behöver börja förän vid 2år iaf. Storebror har vi precis börjat inskolning med, han är strax över 3år. Det blir 15h för honom till att börja med utan några krav. Vill han inte och inte trivs så tvingar vi inte. Nu när han är tre så har behovet av att leka med kompisar ökat rejält så nu var det dags

      Radera
    3. Ja, men det är det nog om man tur ut föräldrapenning iaf. Vi satsar på att minimera uttaget av föräldrapenning första året för att kunna jobba deltid längre fram och vara hemma till Plutten är två. Låter som en optimal start för storebror förresten och gillar att ni inte stressar starten för lillasyster heller. Skönt att inte pengar styr liksom!

      Radera
    4. Ja vi tog ut lite dagar med storebror så nu tar jag ut dagar för honom så de inte brinner inne vid 4års ålder. Blev lite, shit måste ju hinna ta ut dem också.

      Radera
  10. Mycket bra inlägg! Jag blir väldigt nyfiken på hur ni tänker kring spjälsäng efter dina och andras kommentarer ovan? Vi har tänkt oss ett upplägg där vi köper en spjälsäng som det går att ta bort ena sidan på (på ett säkert sätt, har sett flera såna), och först fästa den i vår säng så att vi i princip samsover men bebisen ligger i sin egen säng som blir som en förlängning av vår madrass så mycket det går (om det går). Sen kan man sätta på spjälsidan igen och använda den "som vanligt", ända tills man sänker botten maximalt och byter ut den ena spjälsidan mot en juniorsida, så att den blir nästan som en dagbädd/soffa när barnet klättrar i och ur själv. Hur länge man kan hålla på såhär beror förstås på hur länge barnet får plats i en 120 cm lång säng, men vi vill såklart maxa funktionen och minimera antalet produkter så mycket som möjligt. När "juniorläget" blir för litet så kan man köpa en vanlig enkelsäng och så är man liksom "klar". Kan ni se några gapande hål i den här planen?

    SvaraRadera
  11. F-lediga läraren23 oktober 2020 kl. 22:07

    Gratulerar till tillökningen! Vi fick vår första i feb och jag är så tacksam över att amningen fungerade så bra för oss. Nu är det dock bara mat som är intressant och jag misstänker att den amningen jag gjorde i tisdags morse var vår sista eftersom hon inte visat något intresse av att amma på natten sedan dess. En annan sak jag är glad över är alla bebisprylar vi fått, från familj och kollegor som praktiskt taget kastat kläder över oss! Har hittills enbart köpt 8 st dregglisar till henne i klädväg.. Och då har vi massor som vi aldrig ens använt! Att det är ltte fläckar på dem spelet mig ingen roll. Vi har en liten tjej som tidigt ville börja äta själv så det blir kladd varje dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi fick Mini rätt tidigt jämfört med umgängeskretsen så vi är nog snarare de som får ge bort saker när vi vet att vi är nöjda, men har fått en del av ett syskon, ett par kollegor och en vän. Det är härligt. Och som innehavare av en massa plagg känns det härligt även för givaren vill jag lova, man orkar inte sälja saker för en tia hit och dit, vilket jag trodde i början.

      Radera
  12. Kan bara instämma! Och lägga till: inte gå händelser i förväg! En del som är gravida säger
    - Vi måste ha hus NU, innan bebin kommer, måste flytta till STÖRRE!
    Jovisst... Våran tre- och ettåring vill bara sova i samma rum som oss fortfarande, så vi har flera tomma rum. Det är liksom ingen brådska med flytt. Eller inredning av "baby-rum" (vilken bebis vill ens ha ett eget rum?). Om man nu har extrarum där man tänker sig hänga med barnet kan man fixa till det successivt med vad som funkar, vi har ställt in en säng utan ben (något som barn i alla åldrar älskar att klättra i), satt roliga bilder på väggarna och lådor att lägga leksaker i - själva leksakerna fick vi från släkt och vänner - har köpt typ 2 % själva. Ser ingen anledning till att "babyfiera" ett rum som kommer kännas fjantigt vid ca 2-3 års ålder, lagom till att barnet kanske kan "flytta in" dit... Visst, en del verkar roas av att renovera olika rum varje år och då är det väl bara att köra på :) Själv lägger jag hellre energi på annat.

    En annan grej om amning - bröstmjölk innehåller massor med antikroppar! Som läkare har jag läst många vetenskapliga studier på SÅ många sjukdomar som amning förkortar/förhindrar, inte minst viktigt att tänka på nu i corona-tider. Spädbarn som vårdas på sjukhus för RS-virus har kortare vårdtider om de ammas jämfört med inte ammas. Amning minskar frekvensen av öroninflammationer, även under flera år efter amningsstopp! Osv... De flesta vill ju inte att ens barn ska behöva vårdas på sjukhus om det går att förhindra och då är amning outstanding, skulle bröstmjölk finnas på apotek skulle det bli slutsålt direkt... Men nu finns det givetvis inget läkemedelföretag som lobbar för bröstmjölk...

    /Just another doctor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har helt rätt och det där felet gjorde jag själv inledningsvis. Jag började hetsleta lägenhet när jag plussade vilket var rätt korkat såhär i efterhand. Tur i oturen att vi inte hittade något innan bebisen kom och vi insåg att det var onödigt. Håller också med om att det känns onödigt att göra ett typiskt bebisrum. Det är många som gör det och jag kan ibland känna ett uns av dåligt samvete över att inte ha en sån där gullig plats med magbilder, bollhav och allt annat folk har, men samtidigt så vet jag ju att det inte är nödvändigt.

      Tack för input om amning förresten. Jag vet ju att det är bra, men det är alltid kul med lite fakta på just hur bra det är. :)

      Radera
  13. Kommer ihåg när min var liten och vi köpte en blöjhink med dubbla lock och som en jättelång påse som man skulle knyta. Den var dyr
    och refillen var dyr. Och skit lukta de trotts dubbla lock.

    Vi sålde den och körde hundbajspåsar direkt i vanliga soporna och tömde lite oftare stället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrattade lite när jag läste ditt inlägg för det där är verkligen min hatprodukt! SÅ många köper dem och framför allt refillen stör mig. Vi använde fruktplastpåsar sist som vi gick ut med dagligen och vanlig hink med lock, men nu kostar ju de så vi får ta vad vi har istället. :)

      Radera