fredag 14 juni 2019

Får FIRE påverka familjens semester?

Kul med så mycket respons på mitt senaste inlägg, både i kommentarsfältet och via mail. Jag uppskattar det mycket! Lustigt nog fick det mig att fundera lite på semesterresor som tidigare varit en enorm last i Frihetsfamiljens (prior baby frihet) liv. Vi lade lätt över 100 000 kr per år på resor. Jag önskar att jag överdrev här, men tyvärr gör jag inte det. Och då har jag ändå inte direkt varit på Antarktis som vissa andra som kanske läser det här...

Någon gång för länge sedan sa jag att barn minsann inte kostar så mycket pengar för att de inte kräver så mycket som vi föräldrar tror och dessutom begränsar oss vad gäller res- och utematsimpulser. Det är förvisso sant, men de har även många önskemål och jag misstänker att det blir fler med åldern. Just nu vill min knodd gärna träffa Pippi Långstrump. Ett alternativ är ju att betala en kompis som är rätt lik för att klä ut sig. Även om jag köper hela outfiten till henne så blir det nog billigare än en resa till Vimmerby. Det känns dock lite snålt. Och jag minns själv hur mycket jag älskade Astrid Lindgrens värld som barn. Så efter viss diskussion kom vi (läs: jag) fram till att det nog är värt det ändå. Tyvärr så kollade jag inte på priserna förrän efter jag avslöjade för ungen att vi skulle åka och hälsa på Pippi och Emil. Det visade sig vara hutlöst dyrt. Typ 500 kr per skalle och dag i inträde, men sen 1500-2000 kr per natt i någon sunkig stuga om man ska bo i Vimmerby (vi lär behöva absolut minst två nätter med tanke på restid). Plus 60 kr för p-a-r-k-e-r-i-n-g. Jag minns inte några exakta summor förutom just dessa 60 kr eftersom de stör mig något så ofantligt. Inte en jäkel kan gå eller åka tåg till Vimmerby, det är inte direkt Skansen, så de bara jävlas.

För att sluta gnälla och bli lite mer vuxen så har jag kommit fram till att vi måste se till att åka ändå. Men vi måste försöka göra det smartare. Smartare än att åka dit mitt i juli och betala 2000 kr (+städning, frukost osv) per natt för oss tre. Kruxet är att jag inte riktigt vet hur. Funderar lite på tältning, vad tror ni om det? Det ska tilläggas att vi inte ens äger ett tält. Alla barnfamiljsresehacks ni kan komma är väldigt välkomna!

För att återgå till ursprungsfrågan så tycker jag att FIRE måste få påverka familjens och barnens semester. Det kanske fortfarande är viktigt att göra något tillsammans, att få se något nytt och att få ha något att berätta för kompisarna om (för vi har ju faktiskt råd), men det kanske får bli en tältsemester som varar tre dagar. Med frukt till frukost och lunchmackor snarare än fyrstjärnigt hotell och utemat tre dagar i veckan. När jag själv läser vad jag skriver får jag känslan av att jag har koll på läget. Men jag tror jag kommer få det riktigt svårt i praktiken. Jag brukar envisas med fina hotell med bra lägen och måste erkänna att jag lagt närmare 300 USD per natt när jag varit i såväl Los Angeles som San Francisco och Miami. Min bästis pratade om att hon var sur på sin make för att han inte vill offra hotellvistelsen på deras sommarsemester. Hon tycker att stuga duger bra. Jag föreslog tält. Hon tyckte jag var helt galen och sa att hon inte var beredd att gå så långt med tre barn. Vi får se vad jag tycker om jag faktiskt genomför det.

Hur påverkar er FIRE-strävan er semester? 

Har ni några supertips för att få ner kostnaden för en resa till Pippi? 


28 kommentarer:

 1. Som med allt annat är det vad som ger mig och familjen värde som får avgöra om det är ok att lägga pengar på semesterresor. För mig är det värt att lägga pengar på resor, men söker helst prisvärda alternativ. Har tyvärr inga tips när det gäller Astrid Lindgrens värld. Själv har jag kommit fram till att lågprisalternativet Skansen som ibland har Astrid Lindgren-tema får räcka för oss, även om det naturligtvis inte kan jämföras med Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du rätt i. Men det svåra kan vara att på förhand avgöra. Jag vet ju till exempel att jag värdesätter vissa ostar och unnar mig det istället för andra saker som jag vet att jag inte värdesätter lika mycket, men just med något okänt kan det vara lite svårare.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Vad är semester? Minns regniga semestrar i tält, är det sol går det ju an. Gillar man de sortens liv att trängas i ett tält med risk för regn och rusk, kan det bli för mycket, speciellt när man har barn.
  Kommer ihåg när hela familjen olovandes och med efterkommande reprimand, sov i campingens bastu under ett förfärligt oväder.
  En stuga värmer trots allt mer och kan vara mysigare att sitta och huttra i. Men vi får hoppas på en solig sommar då är det ju inga problem att tälta.
  Men, men ibland bedrar snålheten visheten, har man råd varför inte unna sig lite komfort med småbarn i släptåg. Kanske är bra för familjelyckan i ett längre perspektiv./Mutter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte måste boka i förväg, vilket jag tänker är mer troligt när det kommer till camping än stugor, kanske man kan välja dagar med omsorg vädermässigt. Då kanske tältandet blir helt okej ändå. Det lutar helt klart åt det för mig.

   Radera
 3. Slipp parkeringsavgiften genom att ta tåget direkt till Pippi och Emil: https://www.astridlindgrensvarld.se/infor-ditt-besok/hitta-hit/ då ökar dessutom valfriheten med boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte alls lockande med ett litet barn och att jag till följd av avståndet ändå skulle behöva boka i mycket god tid. Inte alls så kul om man vill tajma väder och så. Tack för tipset ändå!

   Radera
 4. Jag har ju råångest för min stundande USA-resa, just för att hela resan ursprungligen var tänkt som en orgie i shoppande. Vi har förvisso bokat sunkiga, billiga hotell (fasar lite för det, men va fasiken, vi ska bara sova där), men själva flygresan är svindyr då vi bokat extra bagage och nån trerätters både dit och hem (resekompisen som ville "slå på stort"). För att inte tala om hur jag ska kunna hålla i plånboken väl på plats. Suck...

  Däremot har jag stillat min längtan efter en resa i höst genom att boka en tågresa till Malmö. Mycket billigare än en dussincharter (som jag först tänkte) och med fördelen att jag får träffa lite roligt folk också.

  Så min FIRE-strävan har fått mig att tänka till över varför jag reser och svaret är kort och gott att komma bort från hemmet och få vara helt ledig. Dvs jag kan egentligen åka till Enköping och sova en natt på hotell. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trerätters på flyget? Wow. Jag är så snål att jag aldrig bokar mat, inte till någon i familjen. Ibland får vi det ändå (oklart när, kanske beroende på bolag) och jag brukar alltid donera min mat till övriga familjemedlemmar. Flygplansmaten kan jag hoppa. Till USA brukar jag dessutom ha stress att käka upp en massa snacks som jag tagit med (innan tullen) och det brukar räcka bra. Om man inte har lika ångest för att vara utan snacks på långresor kanske det inte är ett lika stort problem....

   Men var det en shoppingresa? Känner jag dig alls? Trodde inte du hade sådana fantasier. Otippat! Tror resan med billiga boenden blir grym ändå, egentligen minns jag inte någon större skillnad på boenden för 29 USD och 300. Förutom att det är jäkla viktigt att säga till på 29 USD-stället att man vill ha ett non-smoking room. Oj, vad avis jag är på dig nu. Trevlig resa ändå!

   Radera
  2. Jag kan väl ärligt erkänna att det var mest resekompisen som ville ha shoppingorgie. Jag försöker se det som att jag köper sånt jag ändå skulle ha köpt (typ linnen), men billigare än i Sverige. Nu när kronan är så låg, så vet i sjutton om det blir så mycket billigare.

   Jag funderar lite på det där med trerätters. Jag tror att jag ibland kan hålla igen väldigt, väldigt mycket för att spara pengar och så ibland brister det och jag MÅSTE slösa pengar. För att det känns som att det är dags på nåt vis. Hm... Får bli ett blogginlägg tror jag!

   Radera
 5. Åh jag fasar inför att behöva göra ett Vimmerby-besök när den tiden kommer, men precis som du så minns jag det som helt fantastiskt. Jag hade åtminstone åkt i slutet av säsongen för att slippa trängas. När jag besökte det som barn så semestrade vi på annan ort i Småland, och besökte Vimmerby över dan. Vännerna bodde i Mariannelund när de var där.

  Att sluta resa så mycket har gjort under för ekonomin, och det blev ganska naturligt att sluta med när vi fick barn. Inte så som jag tänkt mig kanske, men jag orkar inte hålla på att reka boende, och boka och lägga massa pengar när det ändå kommer vara skrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att vi tänker ungefär exakt likadant, jippie! Jag har hittat ännu en själsfrände i FI-Sverige!

   Radera
  2. Vad roligt!
   Jag har läst en del inlägg i bloggen och uppskattar den. Alltid kul att läsa någon ungefär i samma skede i livet.

   Radera
  3. Tack, vad snällt skrivet! Hoppas du fortsätter läsa framöver och delar med dig av din visdom som småbarnsförälder.

   Radera
 6. Kolla detta inlägg så kanske du kan välja tid då ni åker dit?
  http://onkeltomsstuga.se/2018/05/igar-var-vi-pa-astrid-lindgrens-varld-de-kan-vi-prata-lange-om/

  SvaraRadera
 7. Ja, det är jag som är skyldig till att ha bränt 45000 på en resa till Antarktis, och det var bara för båtresan till och från Argentina… Detta var innan barnen förstås, men jag har nog rest upp en del även tillsammans med dem. De senaste somrarna har vi dock semestrat ganska billigt, tältat korta turer flera gånger under sommarsäsongen och också passat lägenhet mot att vara kattvakt. På ALV har jag aldrig varit, vare sig som barn eller vuxen, så jag har inga personliga tips. Men en kollega berättade häromdagen att de hade campat i närheten, så det är helt klart möjligt. Ett tips är väl annars att försöka åka dit i början eller slutet av säsongen, så länge man har barn som inte måste gå i skolan!
  /C

  SvaraRadera
 8. Om möjligt åka lite mer off-season skulle vara något jag skulle spana in, hittade nedan med:

  https://www.ica.se/erbjudanden/nojeserbjudanden/astrid-lindgrens-varld/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra tips, det hade jag inte tänkt på. Tack! Enda problemet är att dealen är en natt och två dagars entré, vilket låter lite jobbigt för min lilla, men det kanske går ändå. Jag får köra i ottan. :)

   Radera
 9. Alltså- Astrid Lindgrens värld. Håller med om att det är dyrt men vilken upplevelse. Jag som hatar dylika temaparker var helt tagen. Otrolig klass på framträdandena, bra mat överallt och de kommer att älska den svindyra campingen där barnen springer runt och leker i kvällssolen. Urtypen av sak jag tycker att man ska lägga pengar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att jag har ditt medgivande. Det blir så jobbigt annars...

   Radera
  2. Ja precis, jag hade ju varit tvungen att läxa upp dig away from keyboard och det hade kunnat bli obehagligt.

   Radera
 10. Detta gjorde vi förra helgen: (och det var inte första gången...) https://kalender.raddabarnen.se/raddabarnen/detail/9/1559980800000

  Medlemskap kostar 200 kronor per år.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälpte ju inte mig, men vilken rolig grej! Låter perfekt för en familj. Värt att tänka på inför framtiden.

   Radera
 11. Vi bodde en bit utanför alv på något pensionat/bed and breakfast. Frukost ingår, städning ingår, ibland ingår lakan och man slipper trängas i en stugby eller camping. Brukar vara billigare. Så kolla upp det (sök på Google maps för att se vad som finns och var), boka via ställets hemsida eller möjligen booking om det är billigare.
  Att barnen skulle lida av en frugal semester? Nej, absolut inte! Alla svenne -banan-familjer åker på dussincharter. Ni gör något exklusivt och annorlunda, speciellt om ni INTE tar hela paketet på alv. Beroende på hur ni lägger fram det för ungen, kan det framstå som extremt exklusivt. Det är inte hur man har det, utan hur man tar det, som spelar roll.
  Vad vi ska göra på semestern? Vandra i norska fjällen och sova i tält och billiga campingstugor. Och ha kvalitetstid med barnen. Det är exklusivt. ;-)
  /C

  SvaraRadera
 12. ALV är värt att besöka det kan jag intyga, vi kommer åka dit i år också, för 8e gången om jag räknar rätt.
  För att maximera upplevelsen så åker vi en helg senare delen av aug i år, vi har även tidigare år åkt både i juni å sept, mycket mindre folk och barnen kommer närmare Madicken, Pippi, Emil å de andra, vilket gör att barnens upplevelse blir mångt större och glädjen i deras ögon är så fantastiskt ljuvlig att uppleva.
  Om ni hyr en stuga på campingen, de minsta är relativt billiga så kan ni ju gå till parken, tror också parkeringen ingår sista dagen. Ta sedan med kylväska med rejäla massäckar, vatten å kaffe, inte bara för att hålla igen kostnaderna utan för att det är väldigt tråkigt att behöva avbryta barnen i leken för att gå att ställa sig matköer. Bättre då att man kan äta när det passar och picknick är alltid uppskattat, sedan kommer givetvis ett besök i godisaffären som ett brev på posten...

  SvaraRadera
 13. Couchsurfing.com vi har gjort det som familj hos andra barn familjer, super trevligt och gratis :-)

  SvaraRadera
 14. glömde skriva att om man couch-surfar (hos familjer får man oftast ett gästrum eller madrasser i vardagsrummet) är det alltid viktigt att kolla tidigare reviews så de är många och positiva.

  SvaraRadera