tisdag 18 juni 2019

Det här med billig mat...

Nu har ju jag förvisso gått och blivit REKO-fantast tack vare en blogg-kollega som man nästan kan anklaga för att jobba för andra sidan (storspenderarna), men detta åsido så tycker jag att midsommarveckan gör det uppenbart att det går rätt bra att vara ekonomiskt klok. Åtminstone för vissa. Vi ska dock spendera midsommar med ett större sällskap där arrangören är allt annat än ekonomiskt klok. I vanliga fall är ju det helt okej, men den här gången ska hon handla och dela upp kostnaden mellan alla gäster. Det i sig är ett initiativ jag gillar, jag tycker det är bra när alla är med och bidrar, men det blir lite jobbigare när den som handlar har svårt att hålla i plånboken. Idag ska jag skriva lite om varför.

När jag ser på midsommar tänker jag mig att den optimala lösningen vore antingen knyt, eller att alla fixar det de själva vill ha. Låt säga att Fri2032 vill ha lyxkorvar från REKO och Sparo vill äta kikärtsbiffar, då är det ju smidigast om var och en får ta med det de vill. Värdparet ordnar en grill eller två som man kan nyttja under dagen. Om vi tänker oss samtidigt att allas vår cava-älskare Fru EB vill dricka sig dyngrak (inte för att hon brukar det, men ni förstår tanken) på alkohol, medan jag föredrar kranvatten som sovit i frysen så känns det ju enklast att hon tar med sig sin cava och jag fixar mitt eget vatten.

Nu är det ju dock sällan så det blir och då skulle man ju kunna tänka sig att en person handlar och alla bidrar med sin del. Det som dock vore idealiskt i den situationen är att man faktiskt planerar menyn utifrån vad som är ekonomiskt rimligt. Jag och knodden käkade till exempel fetaostbiffar (köttfärs 49 kr/kg, fetaost för 10 kr per förpackning) och färskpotatis för 90 öre/kg. Kostnaden för den maten jag gjorde idag blev runt 22 kr och det råkade bli fyra portioner i vår familj. Utifrån att det är midsommarvecka tänker jag att färskpotatis, oavsett om den kokas eller rostas, är ett givet inslag för typ 0 kr. Flera butiker säljer för 1 öre/kg och vi är inte fler gäster än att det borde räcka till oss trots att det ofta begränsas till typ 5 kg per kund och butik. Sen tänker jag mig att man skulle kunna välja ett billigare kött på extrapris. Jag såg till exempel svensk fläskytterfilé (nåväl, kotlett) för 49 kr/kg. Hade man varit förutseende hade man även kunnat handla den för två veckor sedan till vrakpriset 39 kr/kg. För den som gillar sill så finns det ju även det på extrapris på många ställen. Då tänker jag mig att man väljer ett vettigt alternativ rent prismässigt, kanske från Coop för en femma eller 6.90 för Garants på Willys. Jag tänker mig inte att man går in på närköpet och handlar Abbas sill till ordinarie pris. Jag tänker mig inte heller att man bestämmer sig för vilken köttbit man är sugen på och handlar just det på samma närköpsbutik, fast till 10-20 personer. Jag resonerar ungefär likadant vad gäller dessert. I min värld är det inte smartast att ha för utgångspunkt att man ska hitta något exotiskt som man är sugen på att bjuda på, utan snarare något som är gångbart utifrån allergier, är barnvänligt och inte kostar så mycket. Kanske betyder det att det är läge att dumpa den lyxiga midsommartårtan man läste om i Buffé (passionsfrukt:dyrt, vaniljpulver:dyrt, färska ordgubbar på midsommar:dyrt) och istället väljer en hemgjord tårta utan krusiduller eller en kladdkaka med vaniljglass och någon jordgubbe som dekoration.

Jag vet inte hur dyrt vårt firande kommer bli. Men jag har väldigt svårt att tro att värdparet har utgått från annonsbladet när de valt menyn och handlat. Med lite otur kommer det gå på närmare tusenlappen trots att vi inte dricker alkohol, är stora i maten eller tycker det är nödvändigt med fint kött (observera att jag menar detalj, inte ursprung).

Hur planerar ni festmat? Låter ni priserna styra till någon del? 

15 kommentarer:

 1. Detta är verkligen intressant.
  Jag har varit med om så mycket olika varianter.

  För oss har det slutat i att när vi bjuder hem folk du bjuder vi på maten och allt annat och förväntar oss att våra vänner gör samma sak.
  Det händer i bland att någon ny bekantskap ber oss ta med något men efter att de varit hos oss så brukar de fatta galoppen.

  Det ä enklast så och då kan vi anpassa bjudningen efter vår plånbok och våra vänner gör samma sak.

  Sen är det klart att det blir lite speciellt vid stora tillfällen som just midsommar när det ofta är många månniskor inblandade.

  Jag tänker att det är få tillfällen det är så och därför betalar jag mina surt förvärvade pengar och försöker tänka att det är trevlig att träffa så många vänner.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att bjuda är en bra idé, men kanske inte 20 personer och det är ju då skönast om det jämnar ut sig. Värdparet här är ofta de som ordnar, eftersom de har störst hus och trädgård och gästerna är många till antalet. Då blir det ju mindre schysst om de bjöd varje gång.

   Förstår vad du menar, och visst borde vi njuta, och det kan jag göra när något skapar värde. Men att köpa potatis för typ 20 kr/kg från dyr butik ger ju inte värst mycket värde...

   Radera
  2. Precis, när det är många samlade så fungerar inte det. Eftersom det dock är så sällan så försöker jag tänka att det får vara vid just det tillfället.

   Värdet blir inte den dyra potatisen, värdet blir att träffa alla vänner, slippa ordna med allt.
   Det är trots allt sällan detta problemet kommer.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Dödsstavning
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Vi brukar fira midsommar och nyår med samma två vänner, och största gemensamma intresset är god mat så vi går all in (i jmf med många är vi nog hyfsat modesta ändå) . Jag bjuder mer än gärna och de likaså men vi kör oftast lite knytis på högtiderna. Jag kallar alltid lunchen fattigsverigelunch, då det är potatis och sill (inte ens sill i mitt fall, jag är vegetarian) som gäller, sen kör vi något mer avancerat på kvällen. Detta funkar då vi alla har samma avsikt och intressen, samt har filat på menyn i sisådär 7 år. Min inställning är att festmat har man till fest, och sen har man inte fest till vardags. Hehe. Jag vet faktiskt inte hur jag skulle tänka med ett större gäng, och man kan vara prismedveten även om det är fest!

  SvaraRadera
 3. Väldigt intressant ämne tycker jag! Förra året var jag sillansvarig och då jag kände mig smart när jag fyndade Garant för hela slanten mötte jag ett väldigt motstånd av övriga. Dessutom delades alla kostnader av samtliga så min lilla besparing åts upp av alla andras slösaktighet.

  Även i år fick jag sill-förtroendet men med förhållningsregeln att inget sämre än Abbas duger. Jag tycker inte det är värt att ta dessa strider längre utan jag bunkrar istället upp Garants sill för eget bruk och tänker att midsommar blir nog trevligt i alla fall. Även om jag helst hade velat ha ett lite annat upplägg på det hele för egen del.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
 4. Ojoj va svårt! Du kan inte åta dig att hjälpa till med handlingen för att få ner kostnaden?

  SvaraRadera
 5. Högtider som jul, påsk och midsommar är inget tillfälle då jag sparar in på mat utan då äter man det man gillar och har som tradition. För mig är jordgubbar och god sill (från fiskbutiken, - ja den är dyr men det är smakskillnad på den och garant eller Abbas) ett måste på midsommar.

  SvaraRadera
 6. Vi som ska fira midsommar ihop har en tråd på Facebook och där skrev jag: "är det rimligt med cirka 50 kronor per person för frukost och cirka 150 kronor för mat?". Det blev många tummen upp! Jag skattar mig lycklig som har den sortens bästisar, jag vet många exempel på sammanhang där jag inte ens hade vågat komma med förslaget.

  Det är en ganska liten summa för tre dagar men fullt tillräcklig för härligt somrig vegetarisk mat. Smörig nypotatis med dill, härliga senapsstickiga potatissallader, ja mycket potatis helt enkelt. Grillad lök är ljuvligt och kostar inte många kronor per kilo. Så höjer vi snittet lite med melonsallad med fetaost och kilovis med jordgubbar.

  Hoppas ni får en riktigt härlig midsommar!
  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 7. Tycker dina vänner verkar vara typiska ”det är enklare att öppna plånboken än att använda hjärnan” människor. Likt större delen av svenska befolkningen. Känner många såna och numera så undviker jag faktiskt denna typ av upplägg. Man kan umgås utan att det kostar skjortan och blir det för dyrt då tappar jag lite lusten och tycker inte längre det ska bli lika roligt. Sen tror jag att det finns vissa som sätter en ära i att inte vara snåla och att de är rädda att någon ska påtalat att de köpt ett billigt märke, som i Frilosofens fall ovan.

  SvaraRadera
 8. Jag har tre riktigt dyra REKO-korvar i frysen... ;-) Ska bara köpa mig en grill så kan ni komma och njuta nån dag hela gänget (alltså din familj, inte alla i FIRE-rörelsen).

  Vilket föranleder min kommentar (har svårt att uttala mig om större fester, jag har rätt ofestliga vänner, hehe), jag hittar ingen mailadress till dig här på sidan. Mailar du mig på frihet2032@gmail.com när du har en stund över. Kram!

  SvaraRadera
 9. När det kommer till att bjuda vänner på middag eller att bli bjuden på fest där man har knytis eller delar på kostnaderna så släpper jag detta med sparsamheten. Ofta ligger ribban högre än vad jag själv hade kostat på mig men tänker att -hur ofta gör vi dessa sammankomster? Inte särskilt ofta är svaret och jag har absolut inga problem med att det får kosta i de sammanhangen.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
 10. Vad fick du betala för kalaset till slut? Är nyfiken :) Kändes det rimligt/orimligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200 kr per person exklusive alkohol. Blev riktigt imponerad! Sen hade jag ju själv kunnat få ner det till mycket mindre (tex genom att köpa köttet från olika butiker till extrapris och inte betala för utkörning) men de valde prisvärda alternativ i grund och botten, vilket drog ner snittet. Ett billigare kött gör enorm skillnad för totalen :)

   Radera