onsdag 28 oktober 2020

Mina ekonomiska svagheter

I mitt förra inlägg skrev jag felaktigt att min man aldrig köpt blöjor, vilket irriterade honom när han läste inlägget. (Han har nu alltså bevisat för mig att han faktiskt har gjort det vid något tillfälle och jag tar därför tillbaka det påståendet) Han hade som det visade sig helt glömt min blogg tills jag länkade till mitt pizzadegrecept och kom då på att det skulle kunna vara lite skoj att läsa vad jag skriver om numera. Han krävde efter blöj-upptäckten lite buttert att jag slutar skriva om honom i bloggen, vilket jag tålmodigt men bestämt sade nej till eftersom inläggen om oss/honom är de mest lästa. Han kontrade då med att han i så fall kommer starta en egen blogg som heter Frihetspappan där han listar alla mina ekonomiska svagheter. Nu fick hans hot tyvärr inte riktigt den effekt han ville, eftersom jag insåg att det är en jättebra idé att fundera på vad jag har för svagheter och summera dem för er. Det här inlägget ska således handla om de ekonomiska misstagen jag gör på regelbunden basis.

1) Jag är dålig på att ta tillvara på ätbart. Det här kompenseras delvis av att min man är desto bättre på att göra svinnsmarta maträtter, men inte desto mindre så stör jag mig sjukt mycket på att jag till exempel kan köpa en stek på extrapris och sen glömma den i frysen i två år och sen inte våga äta den. Övriga misstag inkluderar odling och förruttnelse, köp av köttfärs utan att orka frysa in den på en gång, bärplockning utan att orka rensa och äppelplock utan att ha plats, material eller tid att göra mos. Som tur är så är vi inte så kinkiga med datum så vi räddar oss själva en del genom att vi vågar äta utgången fetaost och yoghurt, men det känns ändå korkat att köpa saker billigt och sen kämpa för att äta upp något utgånget. 

2) Dålig ordning i köket. Hur kan det här leda till ekonomisk oreda? Jo, vi har både tappat bort utrustning som muffinsplåten och ett antal livsmedel som leder till onödiga nyinköp. Till exempel handlade jag kalvfond på lilla Coop till ordinarie högt pris för att upptäcka ett par veckor senare att vi hade det i något skåp. Vi har allmänt dålig ordning bland många produkter och utrustning sedan vi flyttade hit och det är inte helt ovanligt att jag inte ens orkar leta efter gurkmeja innan jag åker till affären utan istället köper ny. När jag nyligen letade efter en krydda jag var helt säker på att vi hade (men som vi visst inte hade, ooups) hittade jag tre påsar oöppnad kanel och tre öppnade påsar curry. Inte helt smart för vare sig psyket eller ekonomin. 

3) Dålig ordning generellt. Okej, när jag skriver det här så inser jag att ovanstående problematik inte bara finns i köket. Jag har även vissa problem med oreda i barngarderoben, medicinskåpet och förråden. Ibland kan det ha positiva effekter, som till exempel när vi hittade tre bortglömda liter handsprit i förrådet under brinnande Corona-pandemi, men oftast är det rätt jobbigt att inte hitta febertermometern när ens bebis är varm och 1177 undrar hur hög feber barnet har eller liknande. Jag har också hittat kontanter som är för gamla för att lämna in utan onödigt hög avgift till riksbanken. Den senaste irriterande situationen var att jag trots idogt letande inte hittade Minis gamla bebisoverall i storlek 50/56 så jag fick köpa en ny(gammal) till Plutten. 

4) Jag är konflikträdd när det kommer till förhandling. Det blir regelbundet påtagligt för mig att jag kan vara grymt duktig på små ekonomiska beslut, men desto sämre på de större som ofta innefattar förhandling. Jag cyklar till exempel till jobbet och undviker privat parkeringsavgifter till en nivå som nästan är sjuklig, men vill helst inte strida för min lön när lönesnacket kommer. Jag är också dålig på att byta avtal som jag uppfattar som komplicerade, till exempel att mobilleverantör och försäkringar även fast det förbättrats något med åren. Jag är till exempel väldigt nöjd med Vimla och försöker numera (sedan i år iofs så vi får se om det håller i sig) byta elleverantör en gång om året. 

5) Jag tar för dålig hand om mina saker. Sent omsider har jag börjat läsa The Art of Frugal Hedonism och ett av tipsen där är att vara materialistisk och ta hand om sina grejer. Jag borde egentligen skriva mer om detta, men sådär lite generellt så skjuter jag upp lagningar av kläder som går sönder, tumlar allt för ofta kläder trots att det sliter på dem och är totalt kass på att hålla dator och mobil välstädade. Lappandet och lagandet är nog det som stör mig mest, eftersom jag avskyr klädindustrin och känner att det är vansinnigt onödigt att kasta plagg, även trasiga och om än till "återvinning". 


När jag skriver om det här inser jag att mina största svagheter är saker som min man egentligen är hyfsat bra på. Det är bara det att han inte lagar mina kläder, sköter större delen av matlagningen (och köksarbetet) och pallar ta hand om mina prylar. Spännande fenomen egentligen, eftersom vi varit tillsammans typ hela våra vuxna liv och jag därför inte kan låta bli att undra om han blivit bra på det för att jag är dålig på det eller om jag blivit dålig på det för att han är bra på det och ordnar upp saker åt mig relativt ofta. 


Vad har du för ekonomiska svagheter just nu? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. 

14 kommentarer:

  1. Var dålig på 1, särskilt när vi hade Linas matkasse inspiration.
    Konstiga kryddor mm som bara vart liggande. Har nu gått från 2 till en frys..
    Brukar laga mat som min dotter gillar och så äter jag det med, men piffar upp de lite.

    2 och 3 är jag skyldig till. Har blivit bättre men tycker detta är viktigt då man inte bara sparar ekonomiskt utan även tid som kanske är det dyrbaraste man har.

    Men min största svaghet är att jag gillar att spela på stryktipset mm. Går ca 20-25k per år på detta.
    Har dock dragit in en årslöner några gånger.
    Men det finns ju ingen garanti att jag gör de igen.

    Till mitt försvar har jag dock ca 40% kvar av lönen när nästa kommer om det inte blir för mycket vab och sjukskrivning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, jag som trodde matkassar var bra just mot matsvinn. Vet att Investeraren pratade om det i Avanzapodden nyligen, men då blir det alltså ändå en del som blir liggande. Trist! Vi har slutat försöka tillfredsställa Minis smaklökar faktiskt, men lagar någon gång veckan maträtter som duger för ers höghet.

      Jag måste erkänna att jag blev lite glad över att fler än jag har problem med 2 och 3. Det känns ofta i bloggsfären som alla är minimalister och har koll på minsta pinal, så jag brukar alltid skämmas lite extra.

      Det där med spel har jag aldrig riktigt fattat, men det låter inte som några enorma summor ändå. Andra köper ju sprit för de beloppen eller inredningsprylar. Det gäller ju mest att man tycker det är värt det. Just nu tycker jag typ inte att någonting är värt det, men det går i perioder. :)

      Hoppas du får en frisk höst!

      Radera
    2. Prova en citygross påse ett tag med, den var bättre då många ingredienser kom tillbaka.

      Sitter hemma då jag är portad på jobbet(snuvig). Ska strax iväg på corona test.

      Radera
    3. Usch då, hoppas på snabbt och negativt provsvar!

      Radera
  2. Vilken grym sammanställning du knåpat ihop, jag kan skriva under på alla punkter tror jag. Var och en för sig känns inte så farlig, men i en lista som denna blir jag uppmärksammad på hur många småsaker jag kan bättra mig på och att det kan resultera i en bättre ekonomi, om än marginell.

    Jag har tänkt mycket på det där med att ta hand om sina saker, så där har jag bättrat mig iaf. :-)

    Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att mina misstag leder till någon slags nytta. :P

      Visst är det så att det är lättare att spara när man käkar ute varje dag, shoppar nya kläder för flera tusen i månaden och liknande. Men även vi som varit inne i gamet ett tag har nog en del att jobba på, tex vi. För matsvinn ger inte direkt något mervärde...

      Radera
  3. En stor svaghet är att jag ibland tar med mig barn till mataffären. Det slutar alltid med en massa onödiga köp. Och tyvärr gör jag detta misstag om och om igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, låter som min mans största problem. Fast i mina ögon är problemet snarare att han inte kan säga nej. Mini brukar mycket sällan ens fråga mig om typ godis eller chips en tisdag, men pappan kommer hem med det i princip varje gång de går tillsammans. Eller såpbubblor, någon spännande dryck eller småyoghurt som är mer plast än mat.

      Radera
  4. Jag kan planera och anstränga mig till gränsen för dumhet för att köpa maten till bästa pris och cykla till fem olika butiker samma vecka. Men abonnemang är min stora svaghet. Upptäckte nu att kostnaden för mitt bredbandsabonnemang fördubblats på två månader. När jag kollade upp det hela insåg jag att jag hade kapacitet för en hel skolklass. Förstår inte vad det är med abonbemang som gör att det tar emot så att ta tag i. Det som retar mig mest är att jag inte kunde ta en timme från jagandet av billig mat till att ha koll på bredbandsabonnemanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor igenkänning på detta! Lite som med min bankränta fast jag går till alla kedjor varje vecka för att maxa extrapriser. Lustigt fenomen!

      Radera
  5. För att knyta tillbaka lite till förra inlägget så brukar h&m ha rejäla reor till och från. Sambon är bra på att hitta bra priser och blir ofta kanske ett set med byxor och tröja för under 50kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det en svaghet eller något positivt alltså? Köpte en del set till ettan på H&M i storlek 50 och de användes aldrig med Mini pga att hen var för stor. Den här upplagan är lite mindre och fick därför på sig kläderna som dock gick sönder vid typ andra användningen. Rätt less på mina H&M-aktier just nu vill jag lova!

      Radera
  6. Det här är varför din blogg är den bästa av alla i mitt tycke! Du är så operfekt härlig. Mina ekonomiska svagheter är:

    1. Tar inte heller hand om mina prylar, fyyy så tråkigt. Andra säger att när man har få så älskar man dem och vill vårda dem väl. Jag känner inte så.

    2. Mina barn fick ingenting alls förrän de blev typ 6 år (7 nu), men nu är de helt plötsligt stora barn som behöver passa in, känna att de också har och också får. Visst talar jag om för dem att tiden är viktigast, att det är upplevelsen som är grejen osv. Men ja, det blir en del slajm å nya inpassande kläder, skor som de själva tycker är snygga (som då inte är gratis ärvda från nån avlägen släkting).

    3. Mat. Nej, jag är inte svinbillig. Jag älskar frukt och grönsaker, barnen också. Bara de läggs det många 100-lappar på i månaden. Helt värt det.

    Är jag ens ekonomisk känner jag nu? Funderar mest på vad alla andra lägger alla sina pengar på för jag lever inte på nå särskilt vis, jagar inga extrapriser och inget köpstopp. Men jag har inte ekonomisk som en livsstil, det är bara en del av hur jag tycker en lever ett rimligt liv.

    Simone

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack! Jag fascineras rätt så regelbundet över att någon läser en blogg om ekonomi tillhörande en person som allt som oftast kommer fram till att hon inte har svaret på någonting alls. Men läsare har jag ändå, och dessutom sådana som är så schyssta att de orkar dela med sig på regelbunden basis vilket gör det hela ungefär 1000 gånger roligare, så tack för det!

      1) Känner igen mig. Jag uppskattar inte alls att laga små hål här och var, men inser att jag rent ideologiskt borde göra det för att leva i enlighet med mina värderingar. Blir det någonsin bättre? Mini är förbi ramla var femte minut-stadiet, men lyckas ändå få små hål här och var. Antar att det beror på att Mini fastnar här och var i leken? Ingen aning var de kommer ifrån, men just nu har jag halva torkstället fyllt med kläder som ska lagas när jag orkar (det som är spännande är att se om det sker innan Plutten ska ha dem).

      2)Jag inser att det där kommer bli ett problem. Kanske större för oss som bor bland snobbar. Min man är väldigt mån om att Mini inte ska sticka ut, vi får se hur det går vid skolstart.

      3)Vad innebär det i reda pengar? Ibland känner jag mig slösig i och med att vi köper rätt mycket fairtrade och ekologiskt, men blir alltid så osäker på vad som är rimligt. Enligt konsumentverket säkert ändå mer än vad jag lägger på mat. Jag räknade igår på hur mycket vi lagt under månaden och det var knappt 3000 exklusive två gånger med utelunch. Är det mycket eller lite? Vi har dock fortfarande kvar en del grönt från odlingarna och äter främst vegetariskt, samt att jag kommer behöva handla mer idag. Tror sällan vi handlar för mer än 4000 ändå, men då har Mini fått lunch på förskolan tidigare.

      Tycker din livsstil låter rätt sund, även fast jag själv har svårt att inte kombinera mina promenader med att köpa svinnsmart/handla på extrapris. Gissningsvis har du designat din livsstil på ett sätt att du har en enklare grundnivå och därför sparar av bara farten.

      Radera