tisdag 10 september 2019

Om du slösar pengar vill jag också

Jag har börjat snöa in mig på en kanadensisk serie som heter Til debt do us part. Den finns på Youtube för den som är sugen. Oavsett om du är sugen på att slötitta på Youtube eller ej så ska vi idag besöka ett ämne som jag länge har varit intresserad av, nämligen huruvida ens relation kan stjälpa ekonomin snarare än hjälpa den.

Alla vet att det är ekonomiskt smart att inte vara singel. Då menar jag inte främst för att det är dyrt att leta partner på krogen och slösa pengar på drinkar under tiden, utan för att det är jäkla smidigt att dela ens bostadskostnader på två. Och för en halvfattig som en själv kanske man till och med får mer än halva ens hyra betald av ens respektive (vi har rätt länge delat procentuellt, snarare än till hälften). Härligt! Dessutom hör man ofta att det är dyrt att leva ensam på grund av att man "måste" köpa små förpackningar (har jag aldrig gjort personligen, men det är tydligen så för resten av medborgarna) av sin mat. Typ 400 gram linfrö är dyrare per kg än 1 kg linfrö är per kg. (Varför inte bara frysa in saker eller lagra dem i skafferiet? Typ allt går att lagra.) Mer sällan (aldrig?) pratas det om att det är dyrt att leva tillsammans med någon. Ändå verkar det vara ett rätt vanligt fenomen bland folk som har ekonomiska problem, just att de till följd av varandra är fattigare än de skulle vara individuellt.

I serien möter vi gång på gång par som fattar rätt dåliga beslut i sin vardag. Ofta är de ganska lika i sina förhållningssätt till pengar och helt klart gemensamt skyldiga till sina skuldberg. Men ibland får vi följa något par där det helt klart främst är den ena som är skyldig till besvären. En person som shoppar okontrollerat och har kassa inkomster, samtidigt som den andra partnern försöker ändra på den första. Det som intressant nog ofta händer är att den mer ekonomiskt sinnade partnern ofta börjar slösa för att straffa den första om den inte lyckas påverka den. Till och med en extremt logiskt tänkande och klok individ kan börja säga att den lika gärna kan köpa kläder för att den andra ändå handlar tv-apparater, datorer, rullskridskor eller vad det nu kan vara. Varför gör vi så?

Det roliga är att jag känna igen det här i min relation också. Jag har varit tillsammans med min man en himla massa år. Jag minns inte ens vem jag var innan jag träffade honom, men ändå kan det bli så att han säger att han minsann vill ha en ny cykel om jag köper en tv, eller att jag säger att om han får en öl så vill jag ha en bakelse. Vi har i perioder inte bott ihop på riktigt som vi gör nu. Det har berott på utlandsstudier, boende på annan ort, frekventa arbetsresor till utlandet och dylikt, men något som i princip alltid händer är att vi drar ner på shoppandet. Jag var borta i flera månader en gång och han hade handlat mat för en femhundring under tiden, eftersom han (citat) "tyckte det var ovärt att gå och handla när det ändå bara var till sig själv". Han rensade skafferiet och uppfann rätter som pytt-panna-soppa (ös ner vad än du hittar i skafferiet) och pasta-funkar-bra-med-vad-som-helst-så-länge-det-blandas-med-ägg.

I vanlig ordning har jag inte någon bra slutkläm eller visdom i det här inlägget. Det är faktiskt därför det tagit tre veckor att skriva det. Jag hoppades liksom att jag skulle komma på någon fiffig förklaring till varför vi gör så, men jag kan inte komma på annat än att vi människor är rätt korkade. Kanske har det till viss del att göra med "någon annans pengar"-syndromet, om man har gemensam ekonomi (mannen får minsann betala halva min slentrian-chokladboll om han köper öl varje vecka!) eller så är vi bara totalt korkade och agerar på impuls. Jag vet inte, men ibland tror jag det vore bra om vi lärde oss lite av programledaren till det här programmet. Hon återkommer nämligen ofta till att det är en viktig uppgift i en relation att bromsa varandra. Kanske borde många av oss bli bättre på det.

Slösar du mer i en relation eller mindre?

21 kommentarer:

 1. Slösar inte mer eller mindre själv men känner igen det från gäster vi hade i somras. Han skulle in till stan och köpa en grej han behövde. Frun ropade då "Då måste du köpa något åt mig också" fast hon inte ens kom på vad hon behövde... Han kom hem med en ryggsäck åt henne.

  Jag lider mest i mitt förhållande av att mannen går ut och äter hela tiden och lägger mkt pengar på mat. Så denna månad testar vi för första gången på kanske 10 år att ha delad ekonomi, så att jag kan spara mer. Jag äter aldrig ute. Vi tjänar i princip lika mycket men jag ipplever att mina pengar går åt till att friva runt familjen, medan han äter upp sina pengar.
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du är duktig, men tror du att din man skulle agera annorlunda om han vore ensamstående? Han kanske skulle sluta med sin utelunch då, eftersom han inser att han faktiskt slösar sina EGNA pengar och inte era gemensamma. Eller vad tror du?

   Spännande att ni gått tillbaka till delad ekonomi, även fast det om ni är gifta utan äktenskapsförord sannolikt inte gör så stor skillnad på det stora hela. Vi har nog mest inte gemensam ekonomi, eftersom vi inte orkat skaffa det. Min man säger ofta att han vill fortsätta ha delad så att vi kan köpa vad vi vill för våra pengar, men jag påpekar alltid att onödig privat konsumtion minskar familjens nettovärde ändå så han får inte värst mycket glädje av sina "egna pengar".

   Radera
 2. Menar: jag upplever att mina pengar går ät till att driva runt familjen...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
 3. Efter 20 år som sambo och då heltidsarbetande med bättre lön än undersköterskelön hade jag sparat några tiotusen i fonder. Som ensamstående deltidsarbetande undersköterska har jag efter drygt fyra år över 200 000 på isk/kf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det får mig dock att fundera på om det har att göra med att man ofta dras med/anpassar sig till en annans livsstil. Vad tror du själv är förklaringen till skillnaden för dig?

   Radera
  2. På samma tema så sitter jag i detta nu och käkar muffins med min sjuka unge. Jag sa precis "Okej, då men om du får en till så får jag också det." Kanske har vi min förklaring till mitt problem där? :P

   Radera
 4. Men är det inte på något sätt ett "rättvisepatos" som kommer in? Alla har det mer eller mindre och troligen de som har det mer känner att om den ena "unnar sig" eller köper något till sig är det inte mer än RÄTTVIST att jag också ska ha något...
  Jag tror det är en mänsklig känsla, att det ska vara rättvist som bottnar i avundsjuka som också är mänsklig men som jag tror har sin grund i ett dåligt självförtroende och/eller självkänsla.
  Det var min filosofiska kvart såhär på morgonkvisten!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tror jag verkligen det är. Men hur logiskt är det att vilja göra familjen ÄNNU fattigare för att person 1 minsann köpt en motorcykel. Åtminstone för en person som jag som faktiskt vet att jag vill spara pengar...

   Inte tänkt på självkänsla, du får gärna utveckla argumentet om du har möjlighet. Hur gör det mig mer rättvisefokuserad?

   Radera
  2. Intressant. Vi har det problemet - typ. Min fru har större behov av nöjen och det är verkligen fine för mig. Jag kan dock ändå känna att det är orättvist när hon har ätit ute eller afterworkat och jag suttit hemma och tagit hand om sonen TROTS att jag hellre gör det.

   Radera
  3. Lustigt det där, men jag känner helt klart igen det. Särskilt när det är på något jag tycker är värdelöst. När min man druckit flera öl med kollegorna kliar det i mig, trots att det rör sig om 2-300 kr. Öl är dock det mest onödiga man kan köpa i Sverige tycker jag, givet priset på krogen. Drick hemma eller utomlands, men inte just på krogen, tycker lilla jag. Men det är ju inte så ofta.

   Radera
 5. Ja, jag tror också att det har med rättvisa att göra. Men man behöver ju inte utkräva rättvisan direkt. Om min man pratar om att åka på en semester med sina bröder så behöver jag inte göra detsamma, men däremot vet jag att jag kan, om jag vill, åka i väg utan honom någon annan gång. Vi unnar varandra, men vi gör det inte bara för att, utan när det behövs. Behöver mannen nya golfklubbor då köps det, mina köps när jag behöver det. I det långa loppet blir det ändå hyfsat rättvist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har du rätt i. Jag vet inte om det är rättvisa som gör att jag vill "unna mig" en bakelse för att han köper en öl, eller om det är dålig impulskontroll. Svår balansgång, tycker jag. Låter som ni hittat ett klokt system, om det inte är så att det alltid är partnern som får resor och golfklubbor och du ingenting dvs.

   Radera
 6. Hemma hos oss är ingen av oss någon slösare. Visst, Fru Snålgris kan ibland komma hem med grejor jag tycker är lite "onödiga", som nån pryl till köket, eller en ny handväska. Jag är tvärtom, köper i princip inga småprylar alls, knappt kläder och skor. Däremot är jag de dyrare inköpens herre. När vår gamla tv började bli för jobbig (alstrade värme som ett mindre kärnkraftverk, inga datorkällor gick att plugga in för upplösningen var ej standard (hd ready) etc, så tog jag beslutet att köpa en ny tv för ca 13000 kr. Senaste dyra prylen var en beställning på en begagnad poolvärmepump (så ny att jag inte hunnit skriva om det på bloggen), då jag insåg att om vi ska ha någon nytta av den pool vi fick köpa billigt så måste vattnet i den vara någorlunda varmt.

  När det gäller att hitta kampanjer, reor och sånt för saker som vi faktiskt behöver är Fru Snålgris något av en mästare. Hon har nog alla medlemskort och appar som finns, och är det billigt kaffe på willys så sätts det upp på veckolistan, sen på lördagen ger vi oss ut på turné. Alla affärer ligger på samma ställe så det är väldigt praktiskt.

  Jag hade inte kunnat leva med en slösaktig eller materialistisk människa...

  SvaraRadera
 7. Mycket intressant inlägg...eftersom jag står lite i valet och kvalet gällande samboskap. Det är lite tris bara, för jag inser att jag har börjat se hela "flytta-i-hop-grejen" som en rent ekonomisk kalkyl, och i det tappar jag glädjen med "wow vad mysigt att bo ihop". Jag och min särbo har varit tillsammans i 10 år, men bara bott ihop i ett av dem. Många skäl, trist story. Men jag har alltid tänkt att den dag vi bor ihop så ska vi dela på allt och ekonomin ska blomstra och bla bla bla...Men nu ser jag det mer som att visst, vi kan dela gemensamma boendekostnader, men utöver det vill jag INTE dela några pengar! Detta pga att jag spar mer och tycker investeringar är roligare än vad han gör. Så plötsligt blev jag egoistisk och lite snål!?

  Nä, jag vet inte jag...Jag kanske ska fortsätta vara ensamvarg :-)

  Må så gott!
  /Louise

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Jag och min fru har ibland olika syn om vad som är värt att lägga pengar på.

  Vilket faktiskt är bra. Då kan vi tillsammans bromsa varandras begär.

  Så framgång i vår familj är olika värde på pengar på olika saker.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 9. Tror det är lättare om man har en partner som kommer ifrån liknande förhållanden under uppväxten. Man kan lätt vänja sig vid en standard som man haft sedan uppväxten - kosta vad det kosta vill. Sen kan det ju vara lite tvärt om också. Om man haft en ganska skral uppväxt kanske man vill se till att kunna "få allt det där man drömt om" och kunna ge "allt" till sina barn. Min flickvän har lite den approachen. Jag är mer trött på västerländsk kultur och ett spenderarsamhälle.
  Det viktiga är att man kan kommunicera och berätta vad man tycker. Vissa saker får man ge efter på och andra får man hålla i hårt. Jag tänker mig att jag aldrig kommer ha en helt "gemensam" ekonomi. Hushåll och fasta kostnader kommer att delas lika - allt det "nödvändiga". Övrig lyx betalas själv. Semestrar och andra dyra inköp diskuteras och delas lika på. Beslut måste kunna motiveras och blir det att en person bara nekar allt hela tiden måste den komma på lösningar och alternativ.
  Jag bromsar oftast min flickvän, men hon bromsar mig ibland också. Hon är också mer av en "hustler" än vad jag är, ser alltid till att säga till om något är fel, får ner pris på varor som hänger framme, reklamerar etcetc. Jag är för lat (och känner mig lite illa till mods?) när det gäller sånt om det uppenbarligen inte är något betydande fel eller andra parten inte hållit sitt löfte.

  Jag tror det är bra att ha egen ekonomi där det går. Alla vi har olika behov och olika mål med livet!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 10. Vi är gifta nu men bestämde redan när vi flyttade ihop att ha enskild ekonomi. Detta för att man inte ska ha dåligt samvete eller fråga om lov vad man använder sina pengar till. Förr shoppade jag mer kläder och smink. Åt även ute mer med vin eller drinkar. Trots detta sparade jag en hel del. Men senaste åren har det mesta av mina pengar gått till att köpa aktier, har dragit ner på min konsumtion stort. Det är aktier jag vill lägga mina pengar på när det blir över. Vi bråkar aldrig om pengar. Vi är inte heller snåla mot varandra. Jag känner igen mig i att ”tar du choklad gör jag också”, men det har nog med chokladberoende och glupskhet att göra när det gäller oss:) Tycker enskild ekonomi fungerar bra. Vi har äktenskapsförord också.

  SvaraRadera
 11. Spännande att reflektera över! Jag och min sambo pratar mycket ekonomi och försöker bromsa när det kommer till vissa saker. Vi har blivit mycket bättre nu när jag har börjat studera igen och bara har halvt csn.

  SvaraRadera
 12. Hej alla jag är Valentina och är här för att dela det underbara arbete som Dr ODION gjorde för mig. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man vara konstig och gå ut med andra damer och visade mig kallt kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skiljas från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förstörd och förvirrad tills en gammal vän till mig berättade för mig om en stavagare på internet som heter Dr ODION som hjälper människor med relation och äktenskapsproblem genom kärlekens magt, till att börja med tvivlade jag på om det någonsin existerar men beslutade att prova, när jag kontaktade honom, hjälpte han mig att kasta en kärleksförtrollning och inom 48 timmar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig på gott och riktigt. Kontakta den här stora kärleksförstärkaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via e-post: (drodion60@yandex.com) eller så kan du också appa honom på +2349060503921.

  SvaraRadera

 13. Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Ilekhojie kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det sedan gjorde han en (Love spell) för mig. 28 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Ilekhojie. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Ilekhojie verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte längre, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontakt: Skicka e-post till honom på: gethelp05@gmail.com eller ring / WhatsApp honom +2348147400259

  SvaraRadera
 14. säsongshälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick tillbaka min hsnabd med hjälp av en stor man som heter baba osagiede. Jag heter Gunilla Hägglund, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och berättade för mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stavskärare som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i tidens problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller så flyttade din man till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans e-postadress: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera