söndag 29 september 2019

Utvärdering av vår fattigmånad

För oss kändes september riktigt fattig. Framför allt på grund av att vi båda tagit ut en hel del föräldraledighet i sommar, men också på grund av att vår flytt kostat en jäkla massa pengar. Vi var därför båda väldigt eniga om att vi behövde begränsa inköpen under september månad. Hur har det då gått?

För det första så har vi för första gången i realtid hållit koll på inköpen i excel. Om vi inte spontanhandlar imorgon (rätt osannolikt om sötsuget inte sätter in på jobbet) så landar matinköpen (i butik) på knappa 2700 kr. Det känner vi oss rätt nöjda med i och med att budgeten satts till 4000 kr för oss tre. När vi under helgen diskuterade hur det kom sig att vi lyckats så bra så konstaterade vi att vi nog varken ätit ur kyl och frys, eller bunkrat under månaden så kostnaden är nog rätt så representativ för faktisk konsumtion. Orsaken till att det går bra är inte helt enkel att svara på. Min man är helt övertygad om att det beror på att vi inte köpt något kött alls under månaden om man bortser från någon enstaka korv på kort datum till barnet. Övrig kost har alltså bestått främst av baljväxter. Jag tror absolut att det har bidragit, men i ärlighetens namn tror jag att planerandet varit till stor fördel. Det har varit skönt att haft en idé om vad som ska ätas under veckan och även att antalet besök till butiken minskat (även fast de är skrämmande många ändå). I och med att jag inte shoppat efter jobbet har både jag och mini orkat hålla oss från att köpa fika eller godis i efter jobbet-stress och trötthet. Jag tror även mycket på det här med att baka bröd själv och håller i detta nu på att testa recept som är ännu billigare än tidigare favoriter.

I övrigt har vi försökt vara rätt så medvetna i vår konsumtion. Personligen så inhandlade jag ett par löparskor för 1200 kr, vilket inte var sådär jätteekonomiskt, och nöjesbudgeten slutade på knappa 1200 kr (budget 1000 kr). Men månaden var helt okej ändå. Vi har inte unnat oss några lyxigare restaurangbesök, utan mer sånt som mini gillar (som McDonalds och Max) och har åtnjutit en del gratisaktiviteter.

Nu orkar jag inte skriva mer och i ärlighetens namn känner jag själv att det här inlägget är rätt dåligt skrivet och dessutom tråkigt. Jag ber om ursäkt och lovar bättring.

God natt!
11 kommentarer:

 1. Klart budget och snålhet INTE är tråkigt! Keep up the good work!!!
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har nog blivit ytterligare lite bättre denna månad. :)

   Radera
 2. Haha inte tråkigt. Gött att höra ifrån dig. Vi har också haft "sämre" månader nu pga samma anledning - ledighet. Känns som en bra trade off.

  SvaraRadera
 3. är lite nyfiken på vad den totala kostnaden är i en snålmånad dvs alla utgifter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan svara att för oss ligger den på cirkus 22 000 kr med ett barn, hus och bil i större stad. Slösarmånad ligger på 30 000 kr.

   Radera
  2. Vilken bra fråga!! Vi får väl in tillsammans runt 50 en vanlig månad och sparar på autogiro 22 av dem, men jag har alltid trott att vi en normal månad lägger runt 20 k på utgifter (utan att veta exakt). Vi har ju inte helt gemensam ekonomi och de fasta utgifterna ligger utspridda på oss båda och jag har inte helt koll på min mans. Det här gick ut på att försöka få ner kostnaderna för de rörliga utgifterna, dvs pengar som läggs på att dra kortet. Men jag ser också att jag tycks ha lagt in kostnader för barnförsäkring och dylikt, vet inte riktigt varför.

   När jag granskar snålmånaden så betalde vi runt 5000-6000 kr med kort (eller det är de summorna som ligger i excel-filen), och vi har runt 10 k i fasta kostnader, så vi får väl påstå att vi ligger på runt 15-16 k under en snålmånad. Då är vi tre personer boende i en medelstor stad.

   Radera
  3. Tack för info både!

   Radera
 4. Hej FM, hur ser din portfölj ut?

  /TM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är otroligt omfattande. Jag har en massa olika innehav som jag inte orkar sälja, eller ens vill sälja, men större delen av mitt nyspar går in i indexfonder numera. Jag har också på Investeringsundersköterskans inrådan (eller vad man nu ska säga) börjat med Xact högutdelande. I övrigt har jag ett femtiotal enskilda aktier, de största innehaven är ICA gruppen, H&M och Investor. Men jag har även en del utländska innehav, däribland TUI och Procter and Gamble.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera