lördag 19 oktober 2019

Gör uppror!

Okej, jag har varit frånvarande och måste erkänna att jag funderar lite på att sluta blogga. Det beror delvis på att jag inte har mått så bra under hösten rent psykiskt och delvis på att det har känts lite som att jag mest skrivit för mig själv. Även fast jag ser att många läser (men enligt min man kan det iofs röra sig om en robot) så märker jag inte riktigt av det i kommentarer och därför känner jag mig lite värdelös som bloggare. Jag får fundera vidare på den saken, men är ändå så fräck att jag kommer med en uppmaning.

För som ni säkert minns är jag ett stort fan av bibliotek, men för första gången har jag fått ett nej på ett inköpsförslag och det rörde sig om Choose FI-boken. De som följt mig vet att jag inte gärna köper böcker längre, men jag är i detta fall absolut beredd att göra ett undantag. Både för att jag älskar podden och för att jag gillar att stötta personer som gör skillnad. Men detta gör mig upprörd ändå! Vad var då förklaringen? Att det är en för smal grupp som har intresse av den. Ett tag senare önskade jag en bok som enbart tryckts i 2000 exemplar och som sålts i ungefär hälften. Den tog de in, men böcker om ekonomi intresserar för få tydligen. Jag röstar därför för att alla som har intresse av denna bok, oavsett om de vill köpa den eller inte, önskar den på sitt lokala bibliotek. När vi ändå är igång föreslår jag att vi önskar alla andra böcker inom denna genre också som vi är intresserade av. Jag ser gärna att biblioteket i min kommun (och resten av landet) lär sig att vi inte är en liten grupp som är intresserade av FI och privatekonomi. Det är kanske för mycket begärt att förvänta sig att detta ska bli samma anstorm som  vid Playing with fire-upproret, men jag hoppas ändå att vi  visar bibliotekstanterna att intressenterna för privatekonomi inte är en "smal målgrupp" och att FIRE är här för att stanna.


Kan ni hjälpa mig med det? 

40 kommentarer:

 1. Känn inte så mycket prestation kring bloggandet. Det är trevligt att läsa dina tankar. :)

  När jag var på biblan senast noterade jag att det var lång kö på alla ekonomi- och lämna ekorrhjuletböcker och typ Portionen under tian. Om det innebär att alla i den smala gruppen vill låna samma ex eller om det faktiskt betyder att det är ett intresseområde som vinner mark, ja det vet jag inte riktigt. Jag noterade ett mönster iallafall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett samma sak. På vissa böcker har det varit 40-50 i kön före mig.

   Radera
  2. Jag var på biblioteket idag och tog faktiskt kort på vad folk lånade, kanske är det confirmation bias, men såg både Farbror Fris bok och Åsas, samt en om aktier. Det kan förvisso vara samma person som är intresserad av alla, men nog allt blir jag glad ändå!

   Radera
 2. Sluta inte, jag läser med stort nöje och du ger mig allt som oftast riktigt värdefulla tankeställare! Jag är bara lat (poor excuse I know) och kommenterar aldrig något.

  Hm, mycket märkligt att de nekade inköpsförslaget, har precis som du aldrig varit med om det förr. Har till och med fått in en bok som inte fanns att beställa i Sverige hos upphandlade leverantörer utan de fick vända sig till Amazon. Fick vänta några månader men det var det värt (spara ju nästan 500 kr)! Lägger ett inköpsförslag på Choose FI-boken direkt.

  /SR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag får flytta till din del av landet :( Min förhoppning är att flera ska önska i min kommun så att de fattar att intresset är på riktigt. :)

   Radera
 3. Många är nog som jag - läser men kommenterar inte ofta. Skriv när du känner att andan faller på, så läser vi!
  Hälsningar från en som inte är en robbot men som ofta känner sig som en robbot på jobbet...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kul att du finns på riktigt. Om än inte helt som dig själv 40 h i veckan...

   Radera
 4. Fortsätt gärna skriv när du känner för det. Precis som ovanstående så är jag en trogen läsare men verkligen inte en trogen kommenterare. Tyvärr. Har funderat på att kommentera oftare. Känns som ommkag åker snålskjuts på alla er som bloggar. Förstår att det tar tidnoch energi att skriva ett bar blogginlägg och att det naturligtvis går lättare och mina då och då får en del kommentarer. Men, jag uppskattar verkligen dina blogginlägg som är en inspiration inför ett FIRE-liv./Drömmaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att du läser! Så kände jag själv innan jag började och det var främsta anledningen till att jag själv ville börja. Men man ska ju orka med det också, inte alltid så lätt. Uppskattar alla kommentarer jag får, även om man bara konstaterar att man inte håller med eller att man gör det.

   Radera
 5. När fortsätt. Bloggandet är ömsom vin och ömsom vatten. Ibland ekar det och ibland får man till det. Jag försöker tänka stort i att om jag bara når en eller ett gäng som gör en liiiten förändring som gagnar dem är jag nöjd.

  Jag kan säga att min bibbla inte köpt in en enda j*vla bok jag önskat. Ska testa med denna men har inga stora förhoppningar.

  Ps. Skaffa google analytics. Då får du bättre koll på vilka som läser och kompletterar du med Search Consol (åsså google) kan du se vilka sökord du rankar för. Just den sista är superintressant och talar om vad folk är intresserade av. Sen ska dessa två klart inte styra men just search consol kan man gå in och förbättra tidigare inlägg. Då kommer de som landar på de inläggen få bättre info och kanske börja följa en. Några tankar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ärlighetens namn känns det mest som att jag når andra bloggare, det är iaf mest ni som kommenterar, och ni behöver nog inte bli så värst mycket mer frälsta. Men målet är att allt jag skriver ändå ska handla om ekonomi och då kanske man får acceptera att allt inte uppfattas som spännande (hur spännande var egentligen barnkalasekonomi innan jag fick barn?) eller ens att inläggen blir så frekventa. Jag tycker såväl du som Fru EB är fantastiska som ändå skriver så mycket som ni gör.

   Radera
  2. Om man hänger i och skriver bra content kommer Google hitta dig och skicka nya horder med ofrälse att FIRE-frälsa.

   Alla har sin röst och jag är rätt säker på att vi tilltalar olika människor, därav viktigt med många röster.

   Och tack för pepp. Det finns så mycket i huvudet som bara vill ut :)

   Radera
  3. @Frihetsmamman: Du vet ju vad jag tycker, du är en av mina absoluta favoriter och livet skulle bli lite gråare om du slutade blogga. Med det sagt - jag vet vad du menar (hade ju samma svacka i somras) men kan nu konstatera att efter den svackan har det gått uppåt till nya nivåer av blogglädje. Kanske är det ett sorts platå-beteende? Många bloggar pratar ju om ett- respektive tvåårskris och att det är då man måste fortsätta blogga. Inte lika ofta, om du har det jobbigt, men sluta inte helt! Läs även här för mer pepp kring sällanpublicering:
   https://www.becomingminimalist.com/stopped-blogging-everyday/

   Radera
  4. Tack för peppen, båda två. Gillade inlägget från min författarfavorit (minus hans tjat om gud och jesus). Ska försöka fortsätta. Har ju idéer, men tycker allt blir kasst och inte samma energi som förr när jag lade minst 2 h per inlägg. Det orkas inte med riktigt bara. Kanske får publicera sämre? ;)

   Radera
 6. Jag hoppas att du fortsätter blogga. Ofta är inläggen så bra att jag inte har något att tillägga :)
  Jag ska genast lägga Choose Fi-boken som inköpsförslag till mitt bibliotek. Jag tror att allt jag föreslagit hittills har köpts in, men jag misstänker att böcker på engelska kanske bortprioriteras. Ska bli spännande att se hur det går :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är duktig på att kommentera så du behöver inte direkt känna dig träffad. Du får uppdatera mig på om de tog in den eller inte.

   Radera
 7. Jag har haft diverse olika bloggar i perioder beroende på intresse just då. Trädgårdsblogg, bokblogg, reseblogg och sparblogg. Har förrut känt som du att jag velat ha mer kommentarer och aktivitet. Kommenterat hos andra och länkat för att få följare osv. Men har nu insett att jag skriver mest för mig själv, har skrivit dagbok sen jag var 8 och detta blir lite likadant. Det är väldigt roligt att gå tillbaka och läsa gamla inlägg och då är det mina inlägg som är kul att återuppleva inte kommentarerna. Så skriv för din egen skull och så är vi ändå några trogna följare som uppskattar det du gör./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte gjort någonting för att få följare dock och blev tidigt fascinerad över att Google påstår att det är så många som läser min blogg som de gör. Får se om jag ser det som ett sätt att följa mig själv längre fram, men som det varit just nu så har jag mest tänkt det som ett sätt att dela med mig och få stöd tillbaka. Jag har till exempel fått med mig recept, tips om sparmöjligheter och lärt mig att man kan skippa sköljmedel genom egen och andras ekonomibloggar. För att inte tala om allt stöd jag får när det känns tungt. Det har betytt mycket, men kräver ju så klart att jag har någon att interagera med. För monologer är rätt trista. Innan jag själv började blogga uppskattade jag Fru EBs kommentarsfält nästan mer än bloggen just för alla tips och all input läsarna kom med tex.

   Jag får se hur det blir, men jag uppskattar jättemycket att du tog dig tid att kommentera och dela med dig av hur du ser på saken. Jag har inte så många andra intressen, så för mig lär det inte bli så många andra bloggar.

   Radera
 8. Fortsätt! Jag går ofta in och kollar om du skrivit nåt nytt och gillar det du skriver :-) Ska genast kolla upp om boken finns på bibblan här, annars beställa. Ha en fin dag och hoppas du snart mår bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om huruvida boken är bra, men gillar podden starkt så hoppas det. Tycker iaf att intresset borde finnas utifrån att vi som grupp både är snåla (lånar hellre än köper) och verkar vara en del till antalet.

   Tack för att du säger det, även fast jag vet att du faktiskt brukar kommentera ibland. Det betyder mycket.

   Radera
 9. Tycker din blog är väldigt bra och brukar sällan kommentera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snällt av dig! Gör gärna det, om så bara för att jag ska få veta att det finns någon på andra sidan. Någon som inte är en bot som försöker lura in folk i dåliga lån ;)

   Radera
 10. Jag brukar skriva kommentarer som jag sedan inte skickar ;p. Det är mest för att jag tänker att jag inte har något att komma med, men ska ändra mig! Jag gillar din blogg väldigt mycket och skulle sakna dig om du försvann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad snällt av dig och dessutom känns det kul att höra något ifrån dig! Det känns kul att det är någon på andra sidan, och inte min man som typ köper läsare (vore helt möjligt om han ville pigga upp mig lite). :)

   Radera
 11. Jag läser din blogg, gillar ditt sätt att skriva. Hoppas du fortsätter, ska bli bättre på att kommentera. / Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snällt sagt, tack! Ser fram emot att höra från dig. :)

   Radera
 12. Fortsätt blogga! Gärna om sparande vid barnkalas och annat vardagligt.

  /En som läst hela bloggen och aldrig kommenterat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har inte så mycket annat att skriva om. Inga långt gående drömmar eller resplaner. Blir mest:

   Hur ska jag orka ta mig igenom den här veckan nu då?

   Hur ska vi orka ordna barnkalas i år igen?

   Vilken mat är billig och går snabbt?

   Jämför med amerikanska bloggar:

   How to travel hack yourself around the world

   How to build your own rental empire

   Tack för att du tog dig tid nu i alla fall! :)

   Radera
 13. Tack för att du skriver! Jag gillar din blogg jättemycket men brukar inte kommentera. Vore jättekul om du fortsatte skriva, men känn ingen press utan gör det bara när du verkligen vill. Bättre det än att sluta helt. Hoppas du känner dig bättre snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord! Det är väl ungefär så jag gjort hittills, skrivit sällan, men ändå ibland. Hoppas på att orka fortsätta tills jag hållit på ett år iaf. :)

   Radera
 14. Ett tips om boken, fråga ert bibliotek om de kan fjärrlåna den (biblioteket lånar in den från ett annat bibliotek)den finns nämligen både på stockholms och Umeås stadsbibliotek så det borde gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns att jag försökte det när jag pluggade via universitetsbiblioteket, men att det kostade. Är det gratis om jag går via kommunala biblioteket?

   Radera
 15. Som så många redan skrivit: bra blogg, ibland annorlunda men bra ämnen, bra skrivet och ingen strössling med inlägg. Ungefär samma känsla som FlowFI: en blir glad när det kommer ett inlägg. / P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntran, väldigt snällt att du tog dig tid att skriva!

   Radera
  2. Flow FI är en riktig favorit för mig också för övrigt! :)

   Radera
 16. Jag läser ofta, kommenterar aldrig, det här är första gången. Vore trist om du slutade blogga. Dina texter har flera kvaliteter, de är välskrivna, egensinniga och du verkar ha både humor och huvudet på skaft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra att en livs levande individ läser min blogg! Tack för det! Din sista mening gör mig fantastiskt glad och jag hoppas jag kan bidra med viss humor även fast jag är lite smådeppig till och från. Fortsätt gärna kommentera, om så bara för att säga att det var kasst skrivet eller mitt tråkigaste inlägg hittills. Det betyder mycket att veta att det finns någon på andra sidan. :)

   Radera
 17. Jag har just hittat fram till din blogg så jag får passa på att kommentera.

  För några veckor sedan föreslog jag ”Meet the Frugalwoods” till mitt bibliotek och de tog in den men det är ju inte direkt en ekonomibok.

  Lovar att föreslå din bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, den är ju så bra! Önskade den till mitt förra bibliotek och de tog in den direkt. Den skulle jag nästan vilja köpa, men känns ändå osannolikt att jag kommer läsa den igen. Kul att du hittat hit!

   Radera
 18. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera